علایم آپاندیس

آپاندیس چیست؟ تصاویر و نکات کاربردی که باید بدانید

این مطلب نتیجه جدیدترین تحقیقات دانشمندان آمریکایی در سال 2019 راجب علایم آپاندیس می باشد. همچنین تمامی اطلاعاتی که هر ایرانی به آنها نیاز دارد در این مطلب آورده شده است. دقت کنید که در تحقیقات جدید، بسیاری از مطالبی که در وبسایت های قدیمی فارسی یافت می شود رد شده اند!

به التهاب آپاندیس، آپاندیسیت گفته می‌شود که می‌تواند حاد یا مزمن باشد. در ایران آپاندیسیت شایع ترین دلیل درد های شکمی است که منجر به جراحی می‌شود. حدود 10 درصد از ایرانی ها در زندگی خود آپاندیسیت را تجربه خواهند کرد.

آپاندیسیت می تواند در هر زمانی رخ دهد اما اغلب بین سنین ۱۰ تا ۳۰ سال رخ می دهد و شیوع آن در مردان بیشتر از زنان است. اگر آپاندیسیت درمان نشود ممکن است باعث پارگی آپاندیس و منجر به ایجاد عفونت شود اینوضعیت می‌تواند بسیار جدی و گاهی مرگبار باشد. برای دستیابی به اطلاعات بیشتر درباره نشانه ها، تشخیص و درمان با ما همراه باشید.

آپاندیسیت یا نفخ؟

سوء هاضمه یا سایر درد های وابسته به گاز، نشانه های شایع آپاندیسیت هستند. در بعضی موارد ممکن است حس کنید گاز درون شکم شما محبوس شده و قادر به دفع آن نمی باشید.

اگر فقط ناراحتی‌های خفیف مربوط به تجمع گاز را تجربه می کنید، می توانید یک داروی ضد سوزش معده بدون نیاز به نسخه تهیه کنید و ببینید که آیا نشانه ها از بین میروند یا خیر. دارو های معروف سوزش معده بدون نیاز به نسخه عبارتند از:

اگر نشانه ها بیشتر از یک روز تداوم داشت یا باعث ایجاد درد غیر قابل تحمل یا ناراحتی شد سریعاً به پزشک مراجعه کنید.

سایر نشانه های آپاندیسیت کدامند؟

اگر مبتلا به آپاندیسیت هستید ممکن است یک یا چند مورد از موارد زیر را تجربه کنید:

  • درد اطراف ناف
  • درد قسمت راست تحتانی شکم
  • از دست دادن اشتها
  • تهوع
  • استفراغ
  • اسهال
  • یبوست
  • عدم توانایی در دفع گاز
  • ورم شکم
  • تب خفیف
  • احساس اینکه ممکن است بعد از دفع مدفوع حس بهتری داشته باشید

درد آپاندیسیت ممکن است به شکل یک کرامپ خفیف شروع شود. این درد اغلب به مرور زمان مقاوم تر و شدیدتر میشود. ممکن است احساس کنید که درد مبهم به درد موضعی تبدیل می شود.

حتما بخوانید: 5 تا از جدیدترین و بهترین روش های درمان میکروب معده که باید بدانید

شما احتمالا متوجه تغییری در عادات روده ای خود نمی شوید؛ هرچند آپاندیسیت گاهی اوقات می تواتد دفع ادرار را تحت تاثیر قرار دهد.اگر شک کردید که دچار آپاندیسیت شده اید به هیچ عنوان از ملین ها او همچنین از تنقیه استفاده نکنید. این درمان ها در صورت ابتلا به آپاندیسیت، ممکن است باعث پاره شدن آپاندیس شوند.

اگر دچار حساسیت در لمس در سمت راست شکم خود به همراهی سایر نشانها شدید، به پزشک خود مراجعه کنید. آپاندیسیت می تواند سریعاً به یک بحران پزشکی تبدیل شود.

آیا درد کمر یک نشانه از آپاندیسیت است؟

آپاندیسیت در درجه اول همراه با درد شکم است اما این درد می تواند در ناحیه پهلو و پشت نیز احساس شود. اغلب این درد با تکان خوردن راه رفتن و حتی سرفه کردن بدتر میشود.

اگر درد قابل توجهی را تجربه کردید که پس از چهار ساعت از بین نرفت، به پزشک خود مراجعه کنید.

آیا نشانه های آپاندیسیت در نوجوان ها مانند بزرگسالان است؟

word image 361

هرچند نشانه های آپاندیسیت در نوجوانان همانند بزرگسالان است اما شروع آنها متفاوت از یکدیگر است. در نوجوانان آپاندیسیت می تواند به شکل درد شکمی مبهمی در اطراف ناف باشد. این درد ممکن است به قسمت راست و پایین شکم پیشرفت کند. پس از شروع این درد، ممکن است:

  • افزایش تب پیدا کنید.
  • اشتهای خود را از دست بدهید.
  • احساس تهوع کنید.
  • استفراغ کنید.

اگر نشانه های بالا را تجربه کردید، به پزشک مراجعه کنید.

چه چیزی باعث ایجاد آپاندیسیت می‌شود؟

در بسیاری از موارد دلیل ایجاد آپاندیسیت نامشخص است همچنین ممکن است دلایل چندگانه ای برای آن وجود داشته باشد. پزشکان معتقدند که تخریب آپاندیس ممکن است باعث بروز آپاندیسیت شود. تخریب ممکن است نسبی یا کامل باشد. تخریب کامل دلیلی برای جراحی اورژانسی است. تخریب آپاندیس معمولا به علت انباشته شدن توده مدفوع باشد. همچنین می‌تواند به علت یکی از موارد زیر باشد:

  • بزرگ شدن غدد لنفاوی
  • کرم ها
  • آسیب
  • تومورها

وقتی تخریبی در آپاندیس رخ داد باکتری ها می‌توانند درون آپاندیس تکثیر شود که این امر باعث تشکیل چرک می شود افزایش فشار می‌تواند دردناک باشد همچنین عروق خونی آن محل را تحت فشار قرار میدهد کاهش جریان خون به آپاندیس ممکن است باعث قانقاریا (فساد عضو در اثر نرسیدن خون) شود.

اگر آپاندیس پاره شود، مدفوع می تواند حفره شکم را پر کند که این وضعیت یک اورژانس پزشکی محسوب می شود.

پریتونیت یک عارضه احتمالی دیگر ناشی از پاره شدن آپاندیس است و شامل التهاب آستر دیواره شکمی است. سایر ارگان ها نیز می تواند پس از پارگی آپاندیس عفونی شوند. ارگان های عفونی شده ممکن است سکوم، مثانه یا کولون سیگموئید باشند.

اگر آپاندیس عفونی شده به جای پاره شدن نشت کند، می‌تواند باعث ایجاد آبسه شود؛ که شامل محدوده ای است که عفونت توسط منطقه بسته کوچکی محصور شده است اما می تواند بسیار خطرناک باشد.

آپاندیسیت چگونه تشخیص داده میشود؟

پزشک شما عملیات تشخیص را با انجام یک معاینه فیزیکی شروع می کند و به دنبال حساسیت به لمس در ربع راست تحتانی شکم می ‌گردد. اگر باردار هستید، درد ممکن است شدیدتر باشد. اگر آپاندیس سوراخ شود، شکم سفت و متورم میشود.

تستی برای تشخیص آپاندیسیت وجود ندارد. پزشک شما قبل از هر چیز یک شمارش کامل گلبولی برای شما تجویز می کند. یک شمارش کامل گلبولی می تواند وجود عفونت باکتریال را تشخیص دهد. عفونت باکتریال اغلب با آپاندیسیت مرتبط است. پزشک همچنین ممکن است چند تست را برای رد کردن مشکلات مشابه تجویز کند:

  • آنالیز ادرار می‌تواند احتمال عفونت مجاری ادراری یا سنگ کلیه را رد کند.
  • آزمایشات لگنی می‌توانند احتمال وجود مشکلات تناسلی و همچنین عفونت های لگنی را رد کنند.
  • تست بارداری می‌تواند شک به حاملگی خارج رحمی را رد کند.
  • عکسبرداری شکمی می تواند وجود آبسه یا سایر مشکلات را تشخیص دهد که ممکن است با اشعه ایکس سونوگرافی یا سی تی اسکن انجام شود.
  • عکس برداری با اشعه ایکس از قفسه سینه می تواند احتمال پنومونی لوب تحتانی راست که گاهی اوقات علائمی شبیه به آپاندیسیت دارد را رد کند.

اگر پزشک شما قادر به اشاره به دلایل دیگری برای بروز نشانه های شما نیست، احتمالاً به آپاندیسیت مبتلا شده اید.

درمانهای انتخابی برای آپاندیسیت کدامند؟

درمان های آپاندیسیت متفاوت هستند، گرچه در بیشتر موارد جراحی ضرورت پیدا می کند. نوع عمل جراحی بستگی به جزئیات بیماری شما دارد.

اگر آبسه ای دارید که پاره نشده، پزشک شما در وهله اول برای شما آنتی بیوتیک تجویز خواهد کرد. سپس لوله ای از طریق پوست شما برای تخلیه آبسه کار خواهد گذاشت. پس از دریافت داروهایی برای درمان عفونت، تحت عمل جراحی برای برداشتن آپاندیس، قرار خواهید گرفت.

اگر آبسه ای دارید که پاره شده یا دچار پارگی آپاندیس شده‌اید، جراحی ‏فوراً ضرورت می یابد. جراحی خارج کردن آپاندیس تحت عنوان آپاندکتومی شناخته می شود.

پزشک شما می تواند این عمل جراحی را به صورت باز یا از طریق لاپاراسکوپی انجام دهد. لاپاراسکوپی روشی کمتر تهاجمی است که زمان لازم برای بهبودی را کاهش میدهد. هر چند در صورت وجود آبسه یا پریتونیت، جراحی باز ممکن است ضروری باشد.

در موارد نادر آپاندیسیت ممکن است بدون انجام عمل جراحی بهبود یابد. این وضعیت تنها زمانی صادق است که درد شکمی حداقل باشد و تست های آزمایشگاهی نرمال باشند. در این صورت برنامه درمان شما تا محو شدن علائم ممکن است تنها شامل آنتی بیوتیک ها و رژیم مایع درمانی باشد.

زمان لازم برای بهبود آپاندیسیت چقدر است؟

word image 362

اگر تحت عمل لاپاراسکوپی قرار گرفته باشید، احتمالاً چند روز پس از عمل جراحی بیمارستان را ترک خواهید کرد. این عمل کمتر تهاجمی است پس زمان لازم برای بهبودی کوتاه ‌تر خواهد بود.

اگر تحت عمل جراحی باز قرار گرفته باشید یا سایر مشکلات همراه (مانند پریتونیت) را تجربه کرده باشید، ممکن است که به مدت بیشتر از یک هفته در بیمارستان باقی بمانید و تعبیه یک درن (برای تخلیه ترشحات) ضروری خواهد بود. اگر ماهیچه های شکم شما هنگام عمل جراحی احتیاج به برش داشته باشند، زمان لازم برای بهبودی ممکن است طولانی تر باشد.

ممکن است حساسیت به لمس یا کبودشدن را پس از عمل جراحی تجربه کنید که این حالت به مرور زمان و با مصرف ضد درد هایی که احتیاج به نسخه ندارند مانند استامینوفن (تیلنول) و ایبوپروفن (آدویل)، بهبود خواهد یافت.

حتما بخوانید: خال سیاه و سایر لکه های روی صورت را چگونه بدون جراحی از بین ببریم؟ (روش قطعی)

شما همچنین ممکن است به طور موقت یبوست را تجربه کنید. مصرف مایعات کافی و غذاهای غنی از فیبر به تنظیم حرکات روده شما کمک خواهد کرد. غذاهای پرفیبر شامل:

  • نخود و لپه
  • عدس
  • لوبیای سیاه
  • باقلا
  • کنگر فرنگی

شما باید پس از چند هفته باید قادر باشید تا فعالیت‌های همیشگی خود را از سر بگیرید. پزشک شما ممکن است به شما توصیه کند تا از انجام فعالیت های شدید مانند ورزش و وزنه برداری به مدت چهار تا شش هفته پس از عمل جراحی، پرهیز کنید.

ابتلا به آپاندیسیت در دوران بارداری

آپاندیسیت حاد، شایع ‌ترین جراحی اورژانسی غیر زایمانی در طول دوران بارداری محسوب می شود که در زنان باردار و غیر باردار به یک نسبت رخ می دهد.

آپاندیسیت در زنان باردار معمولاً در سه ماهه دوم یا سوم بارداری رخ میدهد. علائم آپاندیسیت اغلب می‌توانند با ناراحتی‌های معمول دوران بارداری اشتباه گرفته شوند که این امر موجب سخت شدن تشخیص آپاندیسیت می شود.

تشخیص دیرهنگام، خطر بروز مشکلاتی شامل سقط جنین را افزایش می دهد. زنان باردار همچنین در معرض خطر بیشتری برای سوراخ یا پاره شدن آپاندیس قرار دارند. درمان برای زنان بارداری که دچار آپاندیسیت شده‌اند، مانند سایر زنان غیر باردار می باشد.

در طول دوران بهبودی، زنان باردار در فاصله های نزدیک تری توسط جراح، پزشک خانواده و پزشک متخصص زنان و زایمان ارزیابی می شوند. اگر جراحی لاپاراسکوپی انجام شده باشد، روند بهبودی عموماً مشابه با سایر زنان باردار یا غیر باردار می باشد.

چگونه می توان از آپاندیسیت پیشگیری کرد؟

نمی‌توان از بروز آپاندیسیت پیشگیری کرد اما راه هایی وجود دارد که می توان احتمال ابتلا به آن را کمتر کرد. آپاندیسیت در کسانی که رژیم پرفیبر (پر فیبرترین میوه ها را در این مطلب معرفی کردیم) مصرف می کنند، شیوع کمتری دارد. با رعایت موارد زیر، فیبر را به رژیم غذایی خود بیفزایید:

  • روی غلات صبحانه، ماست یا سالاد، سبوس جو یا جوانه گندم بپاشید.
  • در صورت امکان با آرد گندم کامل آشپزی کنید یا نان درست کنید.
  • به جای برنج سفید از برنج قهوه ای استفاده کنید.
  • لوبیای قرمز یا انواع دیگر لوبیا را به سالاد اضافه کنید.
  • برای دسر از میوه های تازه استفاده کنید.

حتما بخوانید: خواص سیر خام و کاربردهای جالب آن در زندگی روزمره (علمی و ثابت شده)

نقش آپاندیس در بدن و زندگی کردن بدون آن

دقیقاً مشخص نیست که آپاندیس چه نقشی در بدن بازی می کند برای مدت طولانی تصور می شد که آپاندیس یک اندام بی مصرف است که نقش مفیدی در بدن ایفا نمی کند اما تحقیقات جدید تر پیشنهاد می‌دهند که این عضو ممکن است دارای عملکرد ایمنی باشد که پس از ایجاد بیماری های گوارشی، به ما برای دوباره متعادل کردن سیستمیک کمک می کنند.

یک نوع بافت خاص همراه با سیستم لنفاوی ضد عفونت درون آپاندیس یافت شد این بافت، باکتری های مفید روده ای خاصی را به رشد تحریک میکند که به هضم و ایمنی کمک می کنند. مطالعه نشان داد که آستر روده دارای یک لایه نازک از میکروب ها موکوس و مولکول های سیستم ایمنی است و به نظر می رسد این لایه در آپاندیس فراوان ترین مقدار را دارد. طبق فرضیه برخی کارشناسان، هنگامی که بعضی بیماری های خاص، باکتری های مفید روده را درون لوله گوارشی از بین می‌برند، باکتری ها از لایه نازک درون آپاندیس بیرون آمده و دوباره در روده تشکیل کلونی می دهند.

word image 363 word image 364 word image 365

به نظر نمی رسد که برداشتن آپاندیس باعث ایجاد مشکل یا نتیجه منفی بر روی سلامت شود. انسان میتواند بدون وجود آپاندیس نیز به خوبی یک زندگی طبیعی را تجربه کند. به نظر می رسد در برخی موارد، خارج کردن آپاندیس عفونی شده، دارای اثر محافظتی است. مطالعه ای نشان داده که در افراد جوانی که تحت عمل آپاندکتومی به علت آپاندیسیت قرار گرفته اند، خطر ابتلا به کولیت اولسراتیو پیشرونده به طرز چشمگیری کاهش پیدا میکند.

ویدیوی زیر را از دست ندهید

می توانید این مطلب را به صورت pdf دانلود نمایید (کلیک کنید)

هر سوال، نظر یا مشکلی پیرامون تشخیص آپاندیس دارید در بخش نظرات با کارشناسان ما در میان بگذارید.


اپ چرب زبان

با اپلیکیشن چرب زبان، هر زبانی رو فقط با روزانه 5 دقیقه گوش دادن، توی 80 روز مثل بلبل حرف بزن! بهترین متد روز، همزمان تقویت حافظه، آموزش تصویری با کمترین قیمت ممکن!


linkآپاندیس

مطالب مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up