بعضی وقتها گاز معده می تواند واقعا آزار دهنده، خجالت آور و حتی ناراحت کننده باشد. فرقی نمی کند این گاز به خاطر نفخ کردن باشد یا درد معده؛ در هر صورت برای خیلی ها گاز زیاد معده تبدیل به یک دردسر بزرگ شده است! حالا ما اینجا هستیم تا به شما روشهای مقابله با این مساله را یاد بدهیم.
چه چیزی باعث ایجاد گاز در معده و روده می شود؟
تولید گاز بخشی از روند طبیعی هضم غذا در بدن همه ماست. دو اتفاق باعث به وجود آمدن گاز در بدن می شود:
- بلعیدن هوا: آدامس جویدن، سیگار کشیدن و تند غذا خوردن هوا را به داخل معده میبرند. همین مساله باعث تولید گاز و نفخ و دل درد می شود.
- باکتریهای موجود در روده بزرگ که مسئول هضم غذا هستند: طبق گفته متخصصان، وقتی غذای هضم نشده به روده بزرگ می رسد، باکتریهای موجود در آن ناحیه شروع به تجزیه غذا می کنند و همین باعث نفخ شکم یا تولید گاز می شود.
دلایل دیگری هم وجود دارد که باعث نفخ شکم می شوند، از جمله:
- خوردن غذاهای تند، چرب یا پر فیبر
- پرخوری کردن
- مصرف نوشیدنیهای گازدار مثل نوشابه
- حساسیت های غذایی
- بیماری های دستگاه گوارش مثل دیورتیکولیت یا سندرم روده تحریک پذیر
- یبوست
گاز اضافی باعث بروز چه اتفاقی در بدن می شود؟
همانطور که گفتیم، دلایل زیادی باعث افزایش گاز در بدن می شوند. اما حالا این گاز باعث بروز چه اتفاقی می شود؟ علاوه بر خروج گاز از بدن، ممکن است این عوارض را هم تجربه کنید:
- آروغ زدن
- نفخ
- درد شکم (که اغلب به خاطر حبس گاز رخ می دهد)
چطور جلوی گاز اضافی معده را بگیریم؟
پیشگیری از تجمع گاز در شکم راحتتر از چیزیست که فکرش را بکنید. برای جلوگیری از نفخ شکم و دل درد نکات زیر را رعایت کنید:
1- آب بیشتری بنوشید. نوشیدن آب به هضم و دفع غذا از طریق دستگاه گوارش کمک می کند. فقط یادتان باشد که نباید موقع غذا خوردن آب بنوشید چون باعث نفخ شکم می شود. به جای آن، در طول روز و به دفعات مختلف آب بنوشید. حتما موقع نوشیدن آب، آن را جرعه جرعه بنوشید، چون وقتی آب را یکدفعه سر می کشید، هوای زیادی به همراه آن وارد معده شما می شود و نفخ می کنید.
2- از داروهای هضم کننده استفاده کنید. داروهای ضد نفخ زیادی وجود دارد که می توانید از آنها برای کم کردن گاز و نفخ معده استفاده کنید. هر کدام از این داروها به شیوه مختلفی عمل می کنند تا گاز معده را کم کنند. بعضی داروها قند یا کربوهیدرات های خاص موجود در غذاهای مصرفی را تجزیه می کنند تا جلوی تولید گاز را بگیرند. برخی دیگر دردهای معده، سوء هاضمه و نفخ را تسکین می دهند. این داروها در اشکال مختلفی وجود دارند مثل ژل های نرم، کپسولهای جویدنی، آدامس یا دمنوشهای گیاهی.
3- تند غذا نخورید. موقع غذا خوردن عجله به خرج ندهید و آهسته آهسته آن را میل کنید. وقتی شما غذا را خوب می جوید و به آرامی می بلعید، از ورود هوای اضافی به داخل معده جلوگیری می کنید.
4- به چیزی که می خورید دقت کنید. شاید دلیل گاز و نفخ معده شما غذاهاییست که می خورید. اگر اینطور است، سعی کنید تا حد امکان از خوردن غذاهای زیر خودداری کنید:
- لوبیا
- لبنیات
- سبزیجات چلیپایی مثل کلم بروکلی، گل کلم و کلم
- پیاز
- شیرین کننده های مصنوعی
- نوشیدنی های گازدار
- غذاهای چرب یا سرخ شده
5- پروبیوتیک مصرف کنید. محصولات حاوی پروبیوتیک سلامت روده را افزایش می دهند. پروبیوتیک باکتریهای خوب را وارد دستگاه گوارش می کند تا تعادل آن حفظ شود. هر چه دستگاه گوارش شما متعادلتر باشد کمتر دچار گاز و نفخ معده و روده می شوید.
آیا داشتن گاز معده طبیعی است؟
بله. همانطور که گفتیم تولید گهگاه گاز در بدن اتفاقی طبیعی است و برای همه رخ می دهد. درد خفیف بعد از مصرف غذاهای چرب هم می تواند طبیعی باشد؛ اما اگر این درد یا نفخ و گاز معده شما شدید و زیاد است باید به پزشک مراجعه کنید. از طرف دیگر اگر همراه با گاز و نفخ دچار علائمی مثل اسهال، استفراغ، درد معده، یبوست یا سوزش سر دل شدید هم باید با پزشک در این خصوص صحبت کنید. پزشک آزمایشاتی برای بررسی دستگاه گوارش شما و همینطور حساسیت های غذاییتان تجویز می کند و می تواند در فهمیدن علت و برطرف کردن گاز و نفخ زیاد به شما کمک کند.