سرماخوردگی یک بیماری روتین است که همه بچهها آن را تجربه میکنند. گاهی شدت این بیماری زیاد است و گاهی معمولی و کم. در هر صورت اینکه بدانید در شرایط سرماخوردگی از چه داروهایی برای فرزند خود استفاده کنید، بهتر میتوانید این اوضاع را کنترل کنید و کمک کنید تا کودک شما زودتر بهبودی برسد.
کدام داروها برای سرماخوردگی کوکان مفید هستند؟
فرآورده های بدون نسخه ای که ممکن است جهت تسکین علائم سرما خوردگی در اطفال مورد استفاده قرار گیرند، شامل آنتی هیستامین ها، ضد احتقان ها، ضد سرفه ها، خلط آورها، موکولیتیک ها، ضد دردها، ضد تب ها و ترکیبی از این داروها هستند.
در شرایط سرماخوردگی و با دیدن اولین نشانههای این بیماری معمولا استفاده از تببرها اولین کاری است که والدین باید انجام دهند؛ زیرا در هر شرایطی کنترل تب بسیار مهم است. در واقع نباید اجازه دهید تب کودک شما از 38 درجه عبور کند و تا 40 درجه برسد. بنابراین تببرها اولین داروهایی هستند که با بروز تب در کودک باید استفاده شوند.
با تب کودک چه کار کنیم؟
در مورد تشخیص تب باید این نکته را به عنوان قانون تب بدانید که اساسا درجه حرارت بدن وقتی از 37.2 عبور میکند، به این معنی است که در حال زیاد شدن و تبدیل شدن به تب است. البته مهم است که با چه تبسنجی درجه حرارت بدن کودک را میگیرید. در تبسنجهایی که در زیر بغل قرار داده میشوند، دمای 37.2 و بالاتر نشانه تب است و در تب سنجهای مقعدی دمای 37.8 نشانه تب است. در مورد تبسنجهایی که در پیشانی قرار داده میشوند باید بگوییم که خیلی نمیتوان به آنها اعتماد کرد. در واقع برای کودکان دقیقترین تب سنج، تبسنجهای مقعدی است که البته کاربری سختی دارد؛ اما تبسنجهای زیربغلی با کاربری سادهتر هم ایمن و قابل اعتماد هستند.
قطره استامینوفن پاراکید برای زیر یک سال، شربت استامینوفن پاراکید، شیاف استامینوفن 125، شربت ایبوپروفن و شیاف دیکلوفناک 50 داروهایی تببری هستند که برای کودکان بر اساس سن و وزن و میزان تب و مقاومت تب به داروها مورد استفاده قرار میگیرند.
در تبهای مقاوم به دارو قانون استفاده از داروها این است که هر 6 ساعت شیاف و هر 4 ساعت شربت استفاده شود. نوع شیاف و نوع شربت تببر و دوز مصرف بسته به سن، وزن و وضعیت بیماری کودک باید توسط پزشک تعیین شود.
به جز تببرها که در دوران سرماخوردگی استفاده میشوند، داروهای ضد سرفه مانند شربت آیورامی، شربت پلارژین، شربت نینی کلد، شربت کلد استاپ، قطره پلارژین کیدز و … نیز کاربرد دارند؛ البته اینها که نام بردیم، 5 داروی مهم سرماخوردگی کودکان هستند که با پایه گیاهی میتوانند به بهبودی زودتر کودک کمک کنند. با این حال پزشک باید تعیین کند برای کودک شما از کدام شربت استفاده کند.
آنتی بیوتیکها هم جز داروهایی هستند که در دوران سرماخوردگی ممکن است مورد استفاده قرار بگیرند. آزیترومایسین، آموکسی کلاو،آموکسی سیلین و … در دسته داروهای آنتیبیوتیکی هستند که ممکن است پزشک تشخیص دهد برای بهبود سرماخوردگی کودک شما نیاز است.
دسته دیگر داروها معمولا برای کنترل عطسه، سرفه، آبریزش بینی و آبریزش چشم مورد استفاده قرار میگیرند که همگی در دسته آنتیهیستامینها قرار میگیرند.
قرص یا ساشه مونته لوکاست هم دارویی موثر برای کاهش حساسیتهای آلرژیک است که گاهی همراه با داروهای سرماخوردگی تجویز میشود.
استفاده از آمپولها برای کودکان تنها زمانی توصیه میشود که وضعیت بیماری کودک با داروهای رایج سرماخوردگی قابل کنترل نباشد.
یک داروی ممنوعه برای سرماخوردگی کودکان
باید بدانید که استفاده از شربت دیفن هیدرامین کامپاند برای کودکان زیر شش سال توصیه نمیشود. از همین جهت هیچ میزان مجازی از مقدار مصرف شربت دیفن هیدرامین کامپاند برای کودکان زیر شش سال وجود ندارد. در عوض میتوان با تشخیص پزشک از دیفن هیدرامین معمولی و غیر کامپاند استفاده کرد.
توجه داشته باشید که دیفن هیدرامین کامپاند برای کودکان میتواند عوارض جانبی جدی یا حتی کشندهای همراه داشته باشد. این عوارض جانبی شامل افزایش ضربان قلب و تشنج هستند. این دارو اغلب برای درمان واکنشهای آلرژیک، آلرژی بینی و کهیر در کودکان بالای شش سال و فقط و فقط تحت نظارت پزشک استفاده میشود.
سرماخوردگی و گرفتگی بینی
در دوران سرماخوردگی کیپ شدن بینی یا گرفتگی بینی یکی از عوارض آزاردهندهای است که خصوصا در شب باعث بیخوابی و بیقراری کودک میشود. اگرچه این عارضه طبیعی است و بخشی از روند بیماری و پروسه بهبودی از سرماخوردگی است، اما به کمک قطره سدیم کلراید قابل کنترل است. در واقع میتوانید با اسپری کردن سدیم کلراید در بینی کودکان کمک کنید تا مخاط اضافه از بینی خارج شود و مجرای بینی برای نفس کشیدن باز شود.
شکل دیگری از درمان گرفتگی بینی کودکان در شب کمک گرفتن از حمام است؛ حمام بخار آب گرم خصوصا برای کودکانی که هنوز یاد نگرفته اند مخاط اضافی بینی خود را خارج کنند، گزینه بسیار موثری است، زیرا آب و بخار آب گرم باعث نرم شدن مخاط بینی میشود و در نتیجه مخاط به راحتی از بینی خارج میشود.
همچنین استفاده از دستگاه بخور سرد هم در باز شدن بینی موثر است. اگر پزشک تشخیص دهد و تجویز کند میتوانید از محلول سالبوتامول در دستگاه بخور سرد هم استفاده کنید. این شکل از درمان در باز شدن گرفتگی بینی کودکان تاثیر بسیار زیادی دارد.
بهترین دارو برای سرماخوردگی کودکان
همه مادران وقتی با سرماخوردگی کودک خود روبهرو میشوند، معمولا این سوال را می پرسند که برای سرماخوردگی کودکان چه شربتی خوب است؟ در واقع همه مادران به دنبال بهترین دارویی هستند که بتوانند برای کودک خود استفاده کنند تا سریعتر به بهبودی برسند. نکتهای که باید در این باره بدانید این است که در دوران سرماخوردگی داروها فقط کمک میکنند تا تحمل علائم بیماری راحتتر باشد و بیماری با سختی کمتری به پایان برسد. در واقع صبر و شکیبایی اولین دارو برای درمان سرماخوردگی است. باید اجازه دهید بدن با بیماری مبارزه کند؛ شما در این مبارزه به کمک داروهای موثر میتوانید به بدن نیروی بیشتری برسانید تا زودتر به پیروزی برسد و بیماری را شکست دهد.
اینکه چه شربتی برای سرماخوردگی کودک شما خوب است، واقعا یک سوال کلی است که نمیتوان به آن پاسخ قطعی و کامل داد. سن کودک، وزن کودک وضعیت سلامت کلی کودک، شرایط سرماخوردگی کودک و بسیاری از مسائل کودک در تجویز داروها دخیل هستند.
اما معمولا این روزها پزشکان بیشتر به سراغ داروهای گیاهی و ترکیبی برای درمان سرماخوردگی میروند؛ برای مثال پلارژین کیدز، آیورامی، نینی کلد،کاف استاپ و … .
بهترین استراتژی برای خوب شدن سرماخوردگی کودکان
نکته مهم در درمان سرماخوردگی کودکان این است که بیشتر بخوابند و استراحت کنند؛ سوپ و مایعات فراوان بخورند؛ تب آنها مدام کنترل شود و در کنار همه اینها از داروهایی که پزشک تجویز میکند هم برای آنها استفاده شود تا زودتر به سلامتی بسند.
به یاد داشته باشید که معمولا سرفه آخرین مرحله از سرماخوردگی است که دیرتر خوب میشود و به زمان بیشتری برای بهبودی نیاز دارد. بنابراین اگر داروها تمام شدهاند و بهبودی نسبی در وضعیت کودک خود مشاهده میکنید، اما سرفههای کودک شما طولانی شده است، صبر کنید تا به مرور سرفهها هم از بین بروند. در این زمان میتوانید از نوشیدنیهای گرم، فرنی نشاسته، شکر تیغال، آبلیمو و عسل و ترکیباتی اینچنینی برای بهبود سرفه استفاده کنید.