سوزش مثانه

3 دلیل درد مثانه در زنان و روشهای درمان سریع آن

سوزش مثانه در زنان یک امر شایع است که معمولا بر اثر التهاب غیر عفونی مثانه رخ میدهد. سندرم درد مثانه به صورت یک سندرم درد و علائمی تکرر ادرار، درد، سوزش ادرار، شب ادراری و سریع ادرار کردن را به همراه دارد. سندروم مثانه ی دردناک سیستیت بینابینی یک بیماری مزمن (طولانی مدت) است که موجب درد مثانه میشود و عوارضی همچون افسردگی، از دست دادن تمایلات جنسی و عوارض بارداری میشود. در این مقاله به بررسی علل کلی سوزش مثانه و روش های درمان آن خواهیم پرداخت.

دلایل درد و سوزش مثانه

1- سندروم مثانه ی دردناک سیستیت

سندروم مثانه ی دردناک سیستیت نوعی بیماری مزمن مثانه است. در این بیماری این سیگنال های مربوط به فعالیت مثانه با اختلال مواجه میشوند. در واقع افراد مبتلا به این بیماری زودتر از سایر افراد سالم پیام دفع ادرار را دریافت میکنند وممکن است فرد با وجود ادرار کم نیاز شدید به دفع آن داشته باشد. این علائم ممکن است ثابت یا دوره ای باشد. این بیماری به دلیل فشار مثانه، منجر می­شود تا بیمار روزانه حدود 40-60 مرتبه نیاز به دفع ادرار داشته باشد که این موضوع شب ها، بر خواب وی تاثیر میگذارد.

علائم سندروم مثانه ی دردناک سیستیت

  • درد و ناراحتی در قسمت پایین شکم
  • تشدید درد با پر شدن مثانه
  • تکرر ادرار
  • حساس شدن مثانه، واژن، رحم و رکتوم
  • درد ماهیچه های لگن، پایین شکم و پایین کمر
  • درد تشدید شونده در طول دوران قاعدگی
  • درد هنگام برقراری رابطه ی جنسی
  • زخم، سوزش و خونریزی مثانه

2- عفونت مثانه

مجرای پیشابراه زنان کوتاه‌ بوده و در نتیجه مسیر حرکت باکتری به مثانه ساده‌تر است از این رو زنان به راحتی ه عفونت مثانه مبتلا میشوند. رابطه جنسی، تمیز کردن ناحیه تناسلی از عقب به جلو پس از رفتن به دستشویی، استفاده از تامپون و نیز دیافراگم جهت پیشگیری از بارداری همگی راه‌هایی هستند که باکتری می‌تواند از طریق آنها وارد مثانه شود و موجب بروز عفونت در مثانه شود. هفونت مثانه موجب درد و سوزش ادراری شود.

علائم عفونت مثانه

word image 19

3- سرطان مثانه

این بیماری زمانی اتفاق می افتد که سلول های مثانه شروع به رشد غیر معمولی می کنند. به غیر از رشد و تقسیم به یک شیوه منظم، این سلول هل دچار جهش هایی می شوند که باعث می شود خارج از کنترل رشد کنند و نمیرند.این سلول های غیر عادی، تومور تشکیل می دهند. در واقع این بیماری موجب درد مثانه، سوزش ادرار، تکرر و خون در ادرار میشود.

علائم سرطان مثانه

  • وجود خون در ادرار
  • تکرر ادرار
  • درد لگن
  • درد کمر
  • ادرار کردن دردناک

تشخیص دلیل درد مثانه

1- آزمایش ادرار: ممکن است پزشک از بیمار بخواهد آزمایش ادرار انجام دهد. نمونه ی ادرار برای آزمایشات به آزمایشگاه فرستاده میشود. آزمایش ادرار وجود عفونت ادراری یا عفونتهای منتقله ی جنسی را تشخیص میدهد.

2- سیستوسکوپی: پزشک ممکن است از سیستوسکوپ استفاده کند، این وسیله یک لوله ی باریک است که دوربینی در سر آن قرار گرفته است، با استفاده از این وسیله داخل مثانه را نگاه میکنند. این آزمایش برای مشخص کردن سرطان، سنگ کلیه یا مثانه، خونریزی یا زخمها است. این آزمایش تحت بیحسی موضعی انجام میشود.

3- بیوپسی (بافت برداری): در بیوپسی پزشک نمونه ی بافت را برمیدارد و در زیر میکروسکوپ بررسی میکند. نمونه های مثانه و رحم ممکن است در حین سیستوسکوپی برداشته شوند. بیوپسی مشخص میکند که علایم بیماری مربوط به سرطان مثانه است یا خیر.

1- درمان سندروم مثانه دردناک

1- برخی دردهای تشخیص داده شده مربوط به سندروم مثانه ی دردناک میتواند موجب اسپاسم لگن، پایین شکم و عضلات کمر شود. فیزیوتراپی میتواند راههای تقویت عضلات و آرام کردن آنها را به بیمار بیاموزد.

2- از مسکنهای غیرتجویزی مانند آسپیرین و ایبوپروفن استفاده کنید. اینها میتوانند به تسکین درد کمک کنند.

3- پنتوسان پلی سولفات سدیم هم میتواند به کاهش درد و تکرر ادرار کمک کند. ممکن است نیاز باشد تا 6 ماه به مصرف دارو ادامه دهید. دیگر داروهایی که به کاهش درد کمک میکنند شامل داروهای آلرژی (آنتی هیستامینها) و داروهایی ضدافسردگی است.

4- پزشک از سیمهایی برای ارسال پالسهای الکتریکی خفیف به اعصاب مثانه استفاده میکند. این پالسها موجب افزایش جریان خون به مثانه و تقویت عضلات آن میشود. این روش موجب کاهش درد و تکرر ادرار میشود.

5- پزشک با تزریق سم بوتولینوم به عضله ی داخل مثانه کمک میکند تا ادرار بیشتری در مثانه نگه دارد.

6- اگر هیچ یک از روشهای درمان بالا کارساز نبود، پزشک با استفاده از جراحی مثانه یا قسمتهایی از آن را برمیدارد. این آخرین گرینه ی درمان است و درد همچنان پس از جراحی وجود خواهد داشت.

7- استرس یکی از شایعترین علت شروع درد مثانه در این بیماری است. با استفاده از داروها، فعالیت فیزیکی، ماساژ و یوگا میتوانید استرس را کاهش دهید.

8- با گرفتن زمان بین دفعات ادرار کردن، این زمان را افزایش دهید تا مثانه بتواند ظرفیت خود را افزایش دهد.

9- لباسهایی که موجب کاهش فشار به مثانه میشوند موجب احساس راحتی بیشتر میگردند بپوشید.

10- سرفه ی ناشی از سیگار کشیدن طولانی مدت موحب افزایش فشار بر شکم و بدتر شدن علایم میشوند. نیکوتین و دیگر مواد شیمایی که از سیگار جذب بدن میشوند از طریق ادرار دفع شده و موجب افزایش درد، کاهش کیفیت خواب و تشدید استرس میشود.

11- ورزشهای کششی، شنا و پیاده روی میتوانند موجب تسکین علایم شوند. فعالیت فیزیکی موجب تقویت عضلات ماهیچه های اطراف مثانه و بهبود جریان خون در آن ناحیه میشود.

2- درمان عفونت مثانه

1- درمان عفونت حاد مثانه استفاده و تجویز داروی ضد میکروب (آنتی بیوتیک) به مدت 3 تا 10 روز می‌باشد. معمولا 1 تا 3 روز بعد از مصرف دارو، علائم از بین می‌رود ولی باید دارو در تمام دوره 3 تا 10 روزه مصرف شود. باید اطمینان خاطر پیدا کرد که عفونت کاملا ریشه‌کن شده و عود نمی‌کند، لذا دو روز بعد از اتمام دارو، مجددا آزمایش کشت ادرار برای تایید از بین رفتن عفونت انجام شود.

2- برای برطرف کردن سوزش ادرار، استفاده از داروی فنازوپیریدین بلامانع می‌باشد که به مدت دو روز باید تجویز شود.

3- روزانه بین ۶ تا ۱۰ لیوان آب بنوشید. از نوشیدنی‌های کافئین‌دار ازجمله قهوه، چای و نوشابه پرهیز کنید؛ کافئین حتی وقتی که به عفونت مثانه مبتلا نباشید می‌تواند مثانه‌تان را تحریک کند.

4- بعد از رابطه جنسی حتما ادرار کنید.

5- تعداد دفعات ادرار را زیاد کنید.

6- با قرار دادن کیسه‌ی آب‌گرم یا تشک گرم‌کننده‌ی برقی روی شکم یا کمر می‌توانید درد ناشی از عفونت مثانه را کاهش بدهید.

7- پوشیدن لباس‌های گشاد و غیررسمی باعث می‌شود پوست‌تان نفس بکشد و باکتری‌ها از مجاری ادرارتان دور شوند.

8- از ژل‌ها، اسپری‌ها یا پودرهای تمیزکننده‌ی دستگاه تناسلی استفاده نکنید.

9- لباس‌ زیر خود را هرروز عوض کنید.

10- به‌جای تامپون از نوار بهداشتی استفاده کنید.

11- برای جلوگیری از بارداری، از مواد اسپرم‌کش یا کاندوم‌های زنانه استفاده نکنید.

3- درمان سرطان مثانه

1- جراحی برداشتن بافت سرطانی میتواند موجب بهبود وضعیت مثلانه و کاهش درد شود.

2- شیمی‌درمانی مثانه (شیمی ‌درمانی داخل مثانه) این روش برای درمان تومورهایی انجام می‌شود که محدود به پوشش داخلی مثانه هستند، اما ریسک عود کردن یا پیشرفته‌تر شدن آنها بالا است.

3- جراح بعد از آن که مثانه را برداشت، راه جدیدی را برای خروج ادرار از بدن ایجاد می‌کند.

4- رادیوتراپی یا پرتودرمانی برای تخریب سلول‌های سرطانی انجام می‌شود. چنانچه امکان انجام جراحی وجود نداشته باشید یا بیمار تمایلی به جراحی نداشته باشد، رادیوتراپی به عنوان درمان اصلی پیشنهاد می‌شود.

5- ایمونوتراپی سیستم ایمنی بدن را برای مقابله با سلول‌های سرطانی موجود در مثانه یا کل بدن تحریک می‌کند.

نتیجه

تشخیص دلیل درد و سوزش مثانه اولین گام در درمان است. به یک متخصص مجاری ادرار و کلیه مراجعه کنید تا وضعیت مثانه شما مورد بررسی قرار گیرد. توصیه ما به شما این است از هیچ روش درمان بدون مشورت پزشک استفاده نکنید.

در ادامه بخوانید: کارهایی که خانم ها برای سالم ماندن در تمام عمر باید انجام دهند


اپ چرب زبان

با اپلیکیشن چرب زبان، هر زبانی رو فقط با روزانه 5 دقیقه گوش دادن، توی 80 روز مثل بلبل حرف بزن! بهترین متد روز، همزمان تقویت حافظه، آموزش تصویری با کمترین قیمت ممکن!


 

link
بیماری های زنانعفونت مثانه

مطالب مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up