ریزش موی زنان یکی از مشکلات رایج است که معمولا نشانه ای از یک بیماری در بدن است. به طور میانگین روزانه 50 تا 100 تار مو میریزد تا فضای رشد موهای جدید فراهم شود، در واقع این چرخه طبیعی مو است. اما زمانی که این تعداد بیشتر شود به یکباره قسمتی از کف سر خالی از مو میشود که در علم پزشکی به آن آلوپسی میگویند. ریزش مو در زنان میتواند نشانه ای از یک مشکل جدی در بدن باشد که در ادامه به آن پرداختیم و بهترین روش های دارویی و طبیعی را برای حل این معضل بررسی خواهیم کرد.
زنان در معرض ریزش مو
- زنان بالای ۴۰ سال
- زنانی که به تازگی زیامان کرده اند.
- زنان تحت درمان شیمی درمانی
- زنانی که عادت بهبستن محکم موها دارند
- زنانی که عادت به استفاده از مواد شیمییایی و وسایل حرارتی دارند.
علت ریزش مو در زنان
1- ریزش موی ژنتیکی
ریزش موی ارثی ناشی از ترکیبی از عوامل ژنتیکی و هورمونی است. هورمون دیهیدروتستوسترون (DHT) عامل اصلی ریزش موی ژنتیکی در افراد مستعد به این نوع ریزش است. DHT، باعث تغییر در فولیکولها و در نهایت ریزش موی سر میشود. موهایی که از فولیکولهای متأثر از DHT رشد میکنند به تدریج باریکتر و کوتاهتر شده، و رنگشان روشنتر میشود تا جایی که در نهایت فولیکولها کاملاً کوچک شده و از بین رفته و رشد مو متوقف میشود.
2- سندرم تخمدان پلی کیستیک
بدن زنان نیز هورمون های مردانه ی آندروژنی تولید می کند. یکی از این هورمونهای مردانه تستوسترون است. آندروژن باعث رشد موهای زیر بغل و بخش های اطراف ناحیه ی تناسلی در دروان بلوغ می شود. کیست تخمدان تولید آندروژن را افزایش می دهد میزان بالای سطح آندروژن منجر به ریزش موهای سر و نازک شدن تارهای مو می شود. به این ترتیب قسمت جلوی سر شما رفته رفته کم مو و کم پشت به نظر خواهد آمد. به این الگوی ریزش مو آلوپسی آندروژنتیک یا ریزش مو با الگوی زنانه گفته میشود.
3- استرس
استرس های ناگهانی و شدید ناگهان می تواند باعث از دست دادن مو شود. همچنین تریکوتیلومونیا، یک وضعیت روانی است که شخص مبتلا به دلیل اضطراب موهای خود را می کشد که این منجر به ضعیف شدن رشد مجدد موها می شود.
4- زایمان و شیردهی
در دوران بارداری سطح هورمون های بدن شخص باردار بالا می رود و این هورمون ها بر روی ریشه های مو تأثیرگذار خواهد بود و باعث می شود تعداد موهای در حال رشد بیشتر از موهای فاز استراحت باشد. اکثر خانم ها در این دوران با موهایی پر پشت تر و با حالت بهتری به نظر می رسند.پس از زایمان و در اثر کاهش سطح هورمون ها تعداد زیادی از موها وارد فاز استراحت شوند و ریزش پیدا کنند.
5- اختلالات تیروئیدی
مشکلات تیروئید در زنان و مخصوصاً زنان بالای 50 سال رواج دارد. هنگامیکه بدن شما هورمون تیروئید کمی تولید کند، دچار کم کاری تیروئید شدهاید. هورمون تیروئید روی رشد مو تأثیر میگذارد و هنگامیکه مقدار این هورمون در بدن به میزان مورد نیاز نباشد، دچار مشکلاتی میشوید. کمبود هورمون تیروئید میتواند باعث تردشدن مو و راحت شکستن مو بشود.
6- بیماری های خود ایمنی
- طاسی ناحیهای، نوعی نقص در سیستم ایمنی بدن است که طی آن به فولیکولهای مو حمله میشود. این ریزش مو به سه فرم رخ می دهد. ممکن است نواحی طاس در سر، ابرو و یا پا ایجادشود. در برخی موارد قبل از طاس شدن ناحیه نوعی خارش در آن ناحیه رخ میدهد.
- لوپوس نوعی نقص در سیستم ایمنی بدن است که طی آن به بافتهای سالم بدن حمله میشود و معمولا با ریزش موهمراه است.
7- مشکلات مربوط ب کف سر
- موخوره در نتیجه آسیب لایه بیرونی کوتیکول مو است که از قسمت اصلی مو جدا می شود و آن را مستعد تکه تکه شدن می کند و آسیب پذیر شدن مو موجب ریزش بیشتر میشود.
- عفونتهای قارچی، واکنشهای آلرژیک به محصولات مو و فولیکولهای ملتهب مو میتوانند موجب خارش پوست سر و همچنین آسیب دیدگی فولیکول مو شوند که ریزش مو را در پی دارد.
- زخم شدن پوست سر میتواند موجب خارش شدید شود زیرا بافت زخمی میتواند به فیبرهای عصبی در پوست آسیب وارد کند و موجب ریزش مو میشود.
8- رژیم غذایی ناسالم
فقدان مواد غذایی و ویتامین ها یا افزایش بیش از حد آن ها می تواند باعث ریزش مو شود. رژیم غذایی کم پروتئین تاثیر زیادی بر ریزش مو دارد. همچنین کم خونی ناشی از فقر آهن و ویتامین B نیز موجب بروز ریزش مو در زنان میشوند.
درمان ریزش مو در زنان
روش اول: اصلاح رژیم غذایی
همانگونه که در بالا اشاره کردیم، گاهی فقدان برخی مواد مغذی و مواد معدنی در ریزش مو تاثیر دارند. بنابراین جبران آن از طریق مواد غذایی میتواند روند ریزش مو را متوقف کند. در جدول زیر به این موادمغذی و منابع آن اشاره کردیم:
اسیدهای چرب امگا 3 | بذر کتان ، گردو، سالمون، ماهی تن، کلم، کلم بروکسل |
مواد غذایی حاوی روی | نخود، گندم، گوشت گوساله،مرغ، نان کامل، عدس و جگر گوساله، لوبیا سبز و لوبیای سیاه، قارچ، اسفناج، کلم، کلم بروکلی و سیر |
مواد غذایی حاوی پروتئین | کرهی بادامزمینی، تخممرغ، تن ماهی، ماست یونانی، تخمهی آفتابگردان ماهی ساردین، جو دو سر، شیر و بوقلمون |
مواد غذایی حاوی آهن | لوبیای سفید، جگر گاو ، شکلات تلخ، آب گوجهفرنگی؛ سیبزمینی، اسفناج ،کشمش، گوشت گاو |
مواد غذایی حاوی منیزیم | شکلات تلخ، آووکادو، آجیل، عدس، لوبیا، نخود فرنگی، نخود و سویا دانه کدو تنبل و چیا، گندم، جو دو سر، جو |
روش دوم: تغییر سبک زندگی
1- از شامپو های بدون سولفات، سیلیکون و پارابن استفاده کنید تا از مواجه ی پوست سر و موهایتان با مواد شیمیایی آسیب زا جلوگیری کنید.
2- برای پاک کردن موهای خود از گرد و غبار، خاک، چربی و باکتری ها حداقل هر سه روز آنها را با پاک کننده های مو یا شامپو بشویید.
3- خشک کردن بیش از حد، اتو کردن و رنگ کردن موها باعث افزایش ریزش آن ها میشود. پس از انجام بیش از حد آن ها خودداری کنید.
4- شاید برای خشک کردن سریع موها حوله را با شدت و سرعت زیاد روی موها بکشید. این کار می تواند باعث شکستن موها، ژولیده شدن آنها و کشیده شدنشان شود. به جای این کار نم اضافی موهای خود را به آرامی با حوله بگیرید و بعد بگذارید خودشان خشک شوند.
5- برای جدا کردن موهایتان از هم از یک شانه ی چوبی با دندانه های عرضی استفاده کنید. بعد از آن میتوانید از شانه ی همیشگی تان استفاده کنید. این کار میتواند جلوی شکسته شدن و کشیده شدن موهایتان را بگیرد.
6- ورزش منظم مانند یوگا به جلوگیری از ریزش مو و از بین رفتن استرس برای مدتی طولانی کمک میکند.
روش سوم: روغن تراپی
روش صحیح روغن تراپی
- موهای خود را بشویید. روغن ها زمانی بهترین عملکرد را دارند که روی موهای تمیز استفاده شوند. شستن موها کمک می کند روغن عمیقا به داخل مو نفوذ کند.
- بعد از اینکه موهای خود را شستید، 3 تا 6 قاشق غذاخوری از روغن مدنظرتان را داخل یک کاسه ریخته و به مدت 10 ثانیه داخل مایکروفر گرم کنید.
- موهای خود را برس بکشید تا هرگونه گره خوردگی رفع شود.
- روغن را بطور مساوری روی تمام بخش های مو زده و کف سر را با روغن ماساژ دهید.
- کف سر و موها را با استفاده از یک کلاه رنگ بپوشانید و به مدت 20 دقیقه صبر کنید.
- بعد از 20 دقیقه، موها و کف سر را به خوبی آبکشی کنید و نرم کننده معمول خود را استفاده نمایید.
بهترین روغن ها برای ریزش مو
1- ترکیبی از روغن هفت مغز گیاه یکی از بهترین روغن های تقویتی است. این روغن شامل: بادام تلخ و شیرین، فندق، سیاه دانه، پسته، کنجد و کرچک است که تک تک آنها از بهترین تقویت کننده ها هستند.
2- روغن مورد دارای ترکیبات متعددی است و مجموعاً دارای خواص ضد قارچ و اغلب باکتری های بیماری زا بوده و با مهار رشد و نمو این میکروارگانیسم ها از اثرات تخریبی آنها بر سطح پوست و پیاز مو جلوگیری می کند.
3- آنتی اکسیدان موجود در روغن زیتون با نازک شدن و ریزش موها مبارزه می کند.
4- روغن دانه انگور، ترکیبی فوق العاده مؤثر برای فعال سازی مجدد رشد پیاز مو است،علاوه بر اینکه خوردن این روغن بسیار مفیدتر از روغن های مایع است ماساژ دادن آن روی پوست سر هم می تواند برای تقویت رشد مو مؤثر باشد.
5- روغن رزماری یک روغن محرک است. ماساژ دادن پوست سر با روغن رز ماری از ریزش مو جلوگیری می کند و پوست سر را سالم نگه می دارد.
روش چهارم: تکنیک های درمانی
1- استفاده از مینوکسیدیل (Rogaine) توسط FDA برای زنانی که ریزش مو دارند تایید شده است. این دارو میتواند ریزش مو را کند یا متوقف کند و در بیش از یک چهارم زنانی که از این دارو استفاده میکنند باعث رشد مجدد موها میشود.
2- دستگاه هایی که نور لیزر کم انرژی تولید میکنند میتوانند باعث تحریک و رشد موها بشوند و به از بین رفتن ریزش مو یا نازک شدن موها کمک کنند. بنابراین لیزر میتواند یک تکنیک درمانی موثر باشد.
3- در روش پیوند مو، مو را به مناطق بی مو یا کم پشت و نازک شده انتقال میدهند.
روش پنجم: توصیه های طب سنتی
1- سه تخم مرغ را داخل کاسه ای بریزید و بزنید تا فرم بگیرد.سپس با دستان تمیز روی موهای خود بمالید و ماساژ دهید و کلاه حمام سرکنید بعد از 30 دقیقه با شامپو بشویید.
2- یک تخم مرغ را داخل کاسه بشکانید و خوب بزنید و به آن دو قاشق ماست بیافزایید وبه طور معمول روی سر بمالید و پس از 30 دقیقه آن را با آب ولرم و یک شوینده ملایم بشویید.
3- ژل آلوئه ورا را از برگ آن جدا کنید، روی موی خود بکشید.سپس به شکل دایره ای ماساژ دهید. اجازه دهید ماسک 15 دقیقه بماند و سپس موها را آبکشی کنید.
4- دانه شنبلیله را در روغن نارگیل تفت دهید.بگذارید سرد شود و آن را از صافی رد کنید. مخلوط را روی سر به آرامی ماساژ دهید تا به ریشه مو برسد. پس از 30 دقیقه آن را بشویید.
5- آب پیاز را بگیرید، سپس 1 تا 2 قاشق غذاخوری عسل به آن اضافه کنید.این مخلوط را 40 تا 50 دقیقه روی مو قرار دهید و سپس بشویید.
6- سیب زمینی را بشویید و پوست آن را بگیرید.به قطعات کوچک آن را خرد کنید و در مخلوط کن بریزید تا به شکل پوره در بیاید. عسل و آب را به آن اضافه کنید. مخلوط را روی سر بریزید و بگذارید 30 دقیقه بماند. سپس با یک شامپوی ملایم آن را بشویید.
5 گیاه عالی تقویت مو برای زنان
1-اسطوخودوس
چای کیسهای اسطوخودوس بوی معطری دارد؛ زیرا چای اسطوقدوس از گلهای خشکشده تشکیل شدهاست. این چای بوی فوق العادهای دارد، زیرا علاوه بر بوی گل بوی رزماری و نعنا نیز میدهد.
خصوصیات اسطوخودوس باعث کاهش التهاب، تقویت سیستم ایمنی بدن، رفع مسمومیت و بهبود کیفیت خواب میشود. بعنوان شوینده مو، اسطوخودوس توانایی نرم کردن پیازچه مو، مبارزه با عفونتها و حتی جلوگیری از ریزش مو بشود.
2- رویبوس
روبیوس به معنای بوته سرخ است که از رنگ قرمز این چای نشات میگیرد. این گیاه در آفریقای جنوبی میروید و بخاطر وجود پلیفنول بسیار مشهور است (میکروماده مغذی موجود در گیاهان).
نوشیدن چای روبیوس برای برطرف کردن علایم آلرژی مناسب است. رویبوس برای مو بسیار مناسب است، زیرا نه تنها باعث کاهش ریزش مو میشود بلکه با شورهسر نیز مبارزه میکند. شستن مو با این دمنوش حتی میتواند باعث رشد مو نیز بشود.
حتما بخوانید: 10 تا از بهترین روغن های گیاهی برای رشد سریع مو و تقویت آن کدامند؟
3- گل مریم
این گیاه در نواحی مدیترانهای میروید. این گیاه حاوی ویتامین کا است. این ویتامین باعث استحکام استخوان میشود و از قلب نیز مراقبت میکند. همچنین در گل مریم مس و آهن وجود دارد که برای کمخونی مناسب است.
این گیاه برای شستن مو عالی است، زیرا مس موجود درآن از سفیدی زودرس مو جلوگیری میکند، همچنین بخاطر وجود خواص سفتکنندگی در این گیاه، برای تسکین اگزما و التهابات پوستی مناسب است.
4- گل یاسمن
چای یاسمن ترکیبی از برگ چای و گلبرگ یاسمن است. این چای دارایحه گل است (چون از گل تهیه میشود). اگر دیابت یا بیماری قلبی دارید، گل یاسمن برای شما مناسب است. خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی آن میتواند باعث افزایش انرژی و کاهش سطح استرس بشود.
چون گل یاسمن غالبا با چای سبز دم میشود، کافئین موجود در چای سبز به رشد مو کمک میکند. همچنین یاسمن از عفونتهای پوست سر جلوگیری کرده و پوست سر را مرطوب نگه میدارد.
حتما بخوانید: موثرترین روشهای تقویت مو با سس مایونز و نکات مهمی که باید بدانید!
5- رزماری
گیاه رزماری نیز در مدیترانه رشد میکند. این گیاه حاوی آهن، کلسیم، ویتامین ب 6 و خاصیت آنتی اکسیدانی قوی است. نوشیدن چای رزماری از مغز شما محافظت میکند، به حافظه کمک کرده و حتی باعث تقویت حافظه و تمرکز میشود.
برای شستو شوی مو نیز فوق العاده است زیرا باعث افزایش گردش خون در پوست سر میشود. خون باعث انتقال مواد مغذی میشود که فولیکول مو برای تقویت به آنها نیاز دارد. رزماری همچنین از لختگی مو جلوگیری میکند و بنابراین رشد مو متوقف نمیشود. این چای برای تمیزسازی مو نیز مناسب است.
چگونه یک شوینده موی گیاهی بسازیم؟
- سه یا چهار چای کیسهای را درون ظرفی که حدود یک کوارت (پیمانهای در حدود یک لیتر) آب جوش دارد قرار دهید
- اجازه دهید 30 دقیقه چای گرم شود، سپس اجازه دهید چای تا دمای اتاق خنکشود
- پس از شامپوزدن مو، این شوینده را روی سرتان بریزید
- میتوانید 15 تا 20 دقیقه اجازه دهید این شوینده روی سر شما باشد
- پس از خشک شدن موی شما ظاهر اولیهاش را دارد
نتیجه
وضعیت موها شما نه تنها بر ظاهرتان تاثیر میگذارد، بلکه نشانه مهمی از وضعیت سلامتی بدنتان است. اگر دچار ریزش موی شدید شدهاید حتماً به متخصص پوست و مو مراجعه کنید. روش های درمانی ذکر شده در بالا، پس از انجام آزمایشات و بررسی علت ریزش موی شما کارساز خواهد بود. در صورتی که ریشه مشکلتان را بدانید کنترل و درمان آن بسیار سریع تر صورت میپذیرد.
15 مواد مغذی که همه خانم ها برای سلامتی در طول عمر نیاز دارند