دارو های مسدودکننده های بتا با تاثیر گذاشتن روی سیگنال های عصبی منتهی به پانکراس، مانع آزاد سازی انسولین می شوند و در نتیجه سطح آن را کاهش می دهند. این می تواند باعث هیپرگلیسمی یا بالا رفتن قند خون شود.
مطالعات نشان داده است که ترکیب مسدودکننده های بتا و دیورتیک های تیازیدی که برای کاهش فشار خون در افراد مبتلا به فشار خون بالا استفاده می شوند، می تواند خطر ابتلا به دیابت را تا 20 درصد افزایش دهد. اگر سابقه خانوادگی دیابت، نسبت به گلوکز حساسیت هستید یا چاقی داشته باشید، این خطر در شما بیشتر خواهد بود.
کنترل دیابت توسط خود فرد می تواند به مقابله با این نوسانات کمک کند.
با این که بتابلاکر ها به عنوان عامل ایجاد هیپرگلیسمی شناخته شده اند، اما می توانند باعث به وجود آمدن یا تشدید هیپوگلیسمی در برخی از افراد شوند. با این حال، این فقط برای افرادی که دیابت دارند و از انسولین یا دارو های کاهنده قند مثل سولفونیل اوره ، آتنولول و پروپرانولول استفاده میکنند، صادق است.
مطلب کامل درباره آتنولول: عوارض داروی آتنولول، فواید و مقدار مصرف آن
مشکل مسدودکننده های بتا این است که علائم هیپوگلیسمی مثل ضربان قلب آهسته را کاملا پنهان می کنند و در عین حال بهبودی را به تاخیر می اندازند.
آتنولول چیست؟
- آتنولول نام دارویی خوراکیست که هم به صورت ژنریک و هم به شکل تجاری عرضه می شود و نام تجاری آن تنورمین (Tenormin) است.
- آتنولول قرصیست که فقط به شکل خوراکی و از راه دهان مصرف می شود.
- از این دارو برای درمان فشار خون بالا و درد قفسه سینه می توان استفاده کرد.
- علاوه بر این آتنولول از بروز حمله قلبی و یا آسیب های قلبی بعد از حمله قلبی جلوگیری می کند (برای کاهش فشار به عضله قلب)
حتما بخوانید: 10 تا از بهترین روشهای گیاهی برای تقویت قلب
دوز مناسب برای افراد مبتلا به فشار خون بالا
- بزرگسالان (18 تا 64 سال): معمولا در بزرگسالان روند درمان با آتنولول با دوز 50 میلی گرم و یکبار در روز شروع می شود و پزشک کم کم دوز مناسب بیمار را تنظیم می کند.
- کودکان (نوزاد تازه متولد شده تا فرد 17 ساله): اثرات این دارو روی کودکان مورد مطالعه قرار نگرفته است و مصرف آن برای افراد زیر 18 سال ممنوع است.
- سالمندان (65 سال به بالا): توصیه می شود که از دوزهای پایین تر برای سالمندان استفاده شود چون داروها در بدن سالمندان به آهستگی عمل می کنند؛ بنابراین ممکن است دوز عادی و معمولی برای دیگران بیش از اندازه فشار خون آنها را کاهش دهد. اگر سالمند هستید توصیه می کنیم حتما زیر نظر پزشک دوز مناسب و مقدار مصرفتان هر روزتان را تعیین کنید.
آیا بتابلاکر متفاوتی وجود دارد که به خوبی آتنولول عمل کند اما عوارض جانبی آن را نداشته باشد؟
بله. بیستولیک یک جایگزین مناسب برای آتنولول است. فقط لطفا قبل از این که داروهای تان را تغییر بدهید با یک متخصص قلب مشورت کنید. (منبع)