هلیکوباکترپیلوری

هلیکوباکتر پیلوری چیست؟ علت، علائم و 3 روش درمان موثر

اچ پیلوری یکی از بیماری های دستگاه گوارش است که اولین بار در سال ۱۹۹۵ کشف شد. باکتری مولد این بیماری، هلیکوباکتر پیلوری (میکروب معده) نام دارد و تنهها باکتری مقاوم به اسید معده است. این بیماری مخاط دستگاه گوارش را تحت تاثیر قرار میدهد و موجب بروز زخم در معده میشود. این باکتری در معده بسیاری از انسان ها وجود دارد و گاهی هیچ نشانه ای نخواهد داشت. در ادامه ریسک فاکتورها و عوامل تشدید کننده این بیماری را برای شما شرح داده ایم و روش های درمان آن را خواهیم گفت.

هلیکوباکتر پیلوری چیست؟

هلیکوباکتر پیلوری (H.pylori)، یک باکتری مارپیچی است. این باکتری باعث التهاب مزمن و عفونت در معده و زخم دوازدهه می‌شود. این نوع باکتری اغلب به نام باکتری “زخم معده” مشهور است، بدلیل اینکه یک سیتوتوکسین (سیتوتوکسین واکوئل‌زا) تولید می‌کند که می‌تواند زخم را در جایی در سیستم گوارشی ایجاد کند. باکتری‌های هلیکوباکتر پیلوری به طور معمول خانه خود را در لایه مخاطی قرار می‌دهد که بافتهای روی معده و روده کوچک را پوشانده و محافظت می‌کند. وقتی این باکتری به طور موفقی لایه داخلی معده را ملتهب می‌کند، یک زخم شکل می‌گیرد.

  • اکثر افراد مبتلا به آن زخم یا نشانه ای ندارند؛ اما علت اصلی زخم می باشد
  • هلیکوباکترپیلوری موجب می شود که معده اسید بیشتری درست کند
  • هلیکوباکترپیلوری موجب سرطان معده نیز می شود

عوامل ایجاد کننده هلیکوباکتر پیلوری

به طور عمده یک شخص می‌تواند از انتقال فرد به فرد به وسیله تماس مستقیم با بزاق یا مدفوع یک فرد آلوده دریافت کند. بنابراین، بوسیدن و ظروف مشترک دو راه اصلی انتقال باکتری هستند. شما همچنین ممکن است پیلوری از طریق مصرف آب آلوده یا غذا دریافت کنید. معمولا در شرایط زیر ابتلا به بیماری هلیکوباکتر پیلوری زیاد میشود:

  • زندگی با کسی، مانند پدر و مادر که قبلا دارای هلیکوباکتر پیلوری است.
  • وضعیت زندگی شلوغ با حضور اشخاص زیاد
  • کمبود آب پاک و قابل اعتماد
  • زندگی در کشورهای درحال توسعه با وضعیت بهداشتی پایین

علائم هلیکوباکتر پیلوری

word image 52

عوارض عفونت هلیکوباکتر پیلوری

  • هلیکوباکتر پیلوری به لایه محافظت کننده ای که سطح داخلی معده و روده کوچک را میپوشاند، آسیب وارد میکند. این باعث میشود اسید معده زخم باز در داخل معده ایجاد کند و موجب زخم معده میشود.
  • عفونت هلیکوباکتر پیلوری باعث تحریک و التهاب معده میشود.
  • عفونت هلیکوباکتر پیلوری عامل زمینه ساز جدی برای برخی انواع سرطان معده است.

نحوه تشخیص هلیکوباکتر پیلوری

آزمایش خون: سلول های ضد عفونی (آنتی بادی ها) را بررسی می کنند، به این معنی که باکتری دارید.

کشت مدفوع: هر گونه باکتری غیرطبیعی در دستگاه گوارش تان که ممکن است باعث اسهال و مشکلات دیگر شود را جستجو می کند. نمونه ی کوچک مدفوع جمع آوری شده و به آزمایشگاه ارسال می شود. در 2 یا 3 روز، آزمایش نشان می دهد که آیا باکتری های غیرطبیعی دارید یا نه.

تست آنتی ژن مدفوع: نمونه ی مدفوع برای بررسی باکتری های هلیکوباکترپیلوری گرفته می شود.

تست تنفس: کربن را پس از مصرف قرص اوره که حاوی مولکول های کربن است را بررسی می کند. اگر کربن یافت شود بدان معنی است که هلیکوباکترپیلوری از آنزیم اوره ساخته شده است. این آنزیم اسید معده تان را کمتر اسیدی می کند. این ضایعات مخاطی موجب تضعیف معده تان می شود.

آندوسکوپی: در آندوسکوپی یک شلنگ باریک انعطاف پذیر حاوی دوربین و لامپ کوچک، از طریق دهان وارد مری، معده و دوازدهه میشود تا پزشک بتواند داخل این بخش از دستگاه گوارش را بر روی نمایشگر کامپیوتر ببیند. هر گونه ناهنجاری را میتوان در آندوسکوپی دید. همچنین در صورت لزوم پزشک میتواند از طریق آندوسکوپ نمونه برداری انجام دهد. این نمونه برای بررسی عفونت هلیکوباکتر پیلوری مورد آزمایش قرار میگیرد.

درمان بیماری اچ پیلوری

1- دارو درمانی

برای درمان اچ پیلوری معمولا ترکیبی از دو آنتی‌بیوتیک و یک داروی کاهش اسید معده را تجویز می شود. این روش به درمان سه‌گانه معروف است.

درمان هلیکوباکتر پیلوری معمولا بیش از دو هفته طول نمی‌کشد. استفاده از دو آنتی‌بیوتیک به‌جای یک آنتی‌بیوتیک ممکن است احتمال دچار شدن به مقاومت آنتی‌بیوتیکی را کاهش دهد. آنتی‌ بیوتیک‌هایی که برای درمان اچ پیلوری به‌کار می‌روند، عبارت‌اند از:

داروهای کاهنده‌ ی اسید به پوشش داخلی معده‌ی شما کمک می‌کنند که التیام یابد عبارت ‌اند از:

  • مهارکننده‌های پمپ پروتون مانند امپرازول (پریلوسک) و لانسوپرازول (پِرواسید) که تولید اسید را در معده متوقف می‌کنند.
  • مسدودکننده‌های هیستامین مانند سایمتیدین (تاگامت) و رانیتیدین (زانتاک) که هیستامین تحریک‌کننده‌ی اسید را مسدود می‌کنند.
  • بیسموت ساب‌سالیسیلات (پپتوبیسمول) که پوشش داخلی معده‌ ی شما را می‌پوشاند و از آن محافظت می‌کند.

2- اصلاح رژیم غذایی

بایدها نبایدها
خانواده کلم قهوه
بلوبری، تمشک و توت فرنگی غذاهای اسیدی مانند مرکبات و گوجه فرنگی
سیب، گیلاس و آلبالو شکلات
فلفل دلمه و هویج الکل
ماست، کفیر، میسو، سورکروت، کامبوچا و کیمچی غذاهای تند
روغن زیتون
عسل
سیر

3- توصیه های طب سنتی

1- دمنوش بابونه: 2 تا 3 قاشق چایخوری به ازای هر فنجان بابونه خشک شده را در یک فنجان بریزید. روی آن آب جوشیده بریزید.اجازه دهید 3 دقیقه بماند تا دم بکشد. می توانید روی آنرا بپوشانید تا زودتر و بهتر دم شود یا اگر از لیوان های مخصوص دمنوش استفاده می کنید درب آن را بگذارید.

2- شیرین ‌بیان: در یک لیوان آب جوش (دمای آب حدود 80 درجه)، یک قاشق چای خوری پودر ریشه شیرین بیان اضافه کنید و اجازه دهید که به مدت 10 دقیقه دم بکشد. نوشیدن این دمنوش به مدت طولانی و بیشتر از یک یا دو فنجان در روز توصیه نمی شود.

3- دمنوش انیسون: 1 تا 5 گرم از میوه ها را با آسیاب خرد می کنیم. سپس بر روی آن یک لیوان آب جوش می ریزیم. آن گاه ده تا پانزده دقیقه صبر می کنیم و سپس صاف کرده میل می کنیم.

4- دمنوش زیره سبز: پودر زیره را به یک فنجان آب جوش اضافه کنید و کمی نمک برای داشتن طمع بهتر به آن افزوده کنید به مدت 20 روز بعد از غذا از این دمنوش میل کنید.

5- دمنوش آویشن: در ابتدا آب را روی حرارت بگذارید تا به نقطه جوش برسد. ۲ قاشق چای خوری آویشن خشک را به ازای هر فنجان آب (۲۵۰ میلی لیتر) در قوری خود بریزید. اگر ترجیح می‌دهید از برگ‌های تازه آویشن استفاده کنید، حدود ۳ تا ۴ قاشق چای خوری برگ تازه را به ازای هر فنجان آب در قوری بریزید. آب جوش را درون قوری خود بریزید و بگذارید آویشن برای حدود ۱۰ الی ۱۵ دقیقه دم بکشد.

4-روش های درمان خانگی ثابت شده

1- عسل: مطالعات نشان داد که عسل مانوکا رشد هلیکوباکترپیلوری سلول های اپیتلیال معده را تحت تأثیر قرار داده است و دارای خاصیت ضد هلیکوباکترپیلوری است.

2- آلوئه ورا: مطالعات نشان می دهد که ژل داخل برگ گیاه آلوئه ورا باعث مهار رشد و کشتن پیلوری. نشان داده شده که آلوئه ورا می تواند در برابر عفونت هلیکوباکترپیلوری در صورت استفاده در ترکیب با آنتی بیوتیک ها موثر باشد.

3- جوانه بروکلی: سولفورفان، ترکیبی که به طور کامل در جوانه های بروکلی یافت می شود، باعث کشتن هلیکوباکترپیلوری می شود. جوانه بروکلی همچنین باعث کاهش التهاب معده در موش های آلوده به هلیکوباکترپیلوری شد

روشهای پیشگیری

  • شستن دست ها با صابون و آب بعد از توالت و قبل از غذا خوردن، بسیار مهم است.
  • از سلامت غذایی که می خورید و همچنین پخت آنها اطمینان حاصل کنید.
  • آب سالم و تمیز بنوشید.
  • قبل از استفاده از دمنوش ها و عرقیات گیاهی از محدودیت های مصرف آن اطلاع کسب کنید و بدون توصیه پزشک استفاده نکنید.
  • اصلاح رژیم غذایی در روند درمانی شما کمک زیادی میکند.

علائم و دلایل اسید معده و 5 روش درمان طبیعی


اپ چرب زبان

با اپلیکیشن چرب زبان، هر زبانی رو فقط با روزانه 5 دقیقه گوش دادن، توی 80 روز مثل بلبل حرف بزن! بهترین متد روز، همزمان تقویت حافظه، آموزش تصویری با کمترین قیمت ممکن!


 

link
بیماری های معدههلیکوباکترپیلوری

مطالب مشابه

1 دیدگاه. همین الان خارج شوید

  • عالی بود . من اچ پیلوری دارم و روز یک لیوان قهوه شیردار می خورم به نظر شما خطر دارد.

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up