اكالیپتوس گیاهی است از تیره موردیها و بومی قاره استرالیا، با این وجود امروزه به علت خواص درمانی فراوان، در سرتاسر جهان كشت میشود. درحال حاضر تنها چند گونه آن به ایران وارد شده است. این درخت با نامهای دیگر همانند كافور، اوكالیپتوس، درخت تبونوبه و درخت صمغ آبی شناخته میشود.
رنگ تمام برگهای اولیه و شاخهها سبز مایل به آبی یا كبود است ولی به تدریج سبز مایل به سفید و مومی میگردد. این درخت گونههای بسیاری دارد، برخی از گونههای آن به اندازه گلهای تزئینی و برخی دیگر به اندازه درختان بزرگ است.
حتما بخوانید: خواص و مضرات روغن فندق برای پوست، خون و بدن (تحقیقات جدید)
خواص اکالیپتوس گسترده بوده، اسانس اكالیپتوس به انواع عطر، صابون و برخی از مواد غذایی و نوشیدنیها اضافه میشود. از این گیاه همچنین به عنوان عامل دفع حشرات نیز استفاده و به روغن شمع و افشانههای حشرهكش نیز اضافه میشود.
طبعیت گیاه اکالیپتوس گرم و خشک است.
خواص درمانی اکالیپتوس
1-درمان سرماخوردگی
اکالیپتوس بیش از همه برای درمان سرماخوردگی کاربرد داشته و از ترکیبات آن در داروهای درمان سرماخوردگی و سرفه، استفاده می شود. پژوهش ها نشان داده که این گیاه می تواند آب ریزش بینی را کاهش دهد. همچنین برگ اکالیپتوس یک ضد التهاب طبیعی محسوب می شود. ماده اصلی مسئول این خواص، اکالیپتول است که سینوئول نیز نامیده می شود، این ماده ترکیبی است که در اسانس اکالیپتوس یافت می شود.
2-درمان خشکی پوست
اکالیپتوس با افزایش سرامید پوست می تواند به کاهش خشکی آن کمک کند.سرامیدها نوعی اسید چرب در پوست بدن بوده که موجب حفظ رطوبت پوست می شوند. افردای که دچار خشکی پوست؛ شوره سر و یا بیماری هایی مانند درماتیت و پسوریازیس هستند، معمولاً میزان سرامید در پوست آن ها کم است.
عصاره موضعی برگ های اکالیپتوس می تواند موجب تولید سرامید را افزایش داده و در نتیجه قابلیت حفظ رطوبت پوست را بیشتر نماید. اکالیپتوس حاوی ترکیبی به نام ماکروکارپال A بوده که می تواند تولید سرامید را افزایش دهد. به همین خاطر است که در بسیاری از محصولات پوست و مو از عصاره اکالیپتوس استفاده می شود.
3-تسکین درد
اکالیپتوس حاوی بسیاری از ترکیبات ضد التهابی مانند سینول و لیمونن است که می توانند به عنوان مسکن عمل کنند. استشمام اسانس اکالیپتوس ممکن است به کاهش درد کمک نماید.
حتما بخوانید: همه نکات مهم درباره استفاده روغن و کرم ویتامین e برای پوست
4- حفظ سلامت دندان ها
عصاره برگ اکالیپتوس می تواند سلامت دندان ها را بهبود بخشد. برگهای اکالیپتوس حاوی مقادیر زیادی اتانول و ماکروکارپال C است. این ترکیببات با کاهش سطح باکتری هایی که موجب پوسیدگی دندان ها و بیماری های لثه می شوند، ارتباط دارند. به همین خاطر است که از اکالیپتوس در تهیه برخی دهانشویه ها استفاده می شود.
5-درمان شپش سر
روغن اکالیپتوس یک دفع کننده طبیعی حشرات محسوب می شود. مطالعه ای نشان داد که این روغن نسبت به درمان های متدوال شپش سر، تا دو برابر مؤثرتر است.
روغن اکالیپتوس مرغوب را از این فروشگاه می توانید تهیه کنید (کلیک کنید)
6-حفاظت از بدن دربرابر رادیکال های آزاد
برگ های درخت اکالیپتوس منبع غنی آنتی اکسیدان هایی همچون فلاونوئیدها هستند، فلاونوئیدها از بدن در برابر استرس اکسیداتیو و رادیکال های آزاد محافظت می کنند. فلاونوئیدهای اصلی در اکالیپتوس عبارتند از کاتچین، ایزورهامنتین، لوتولین، کائمپرفرول، فلوئورین و کوئرستین. مواد غذایی حاوی این ترکیبات می توانند موجب پیشگیری از برخی سرطان ها، بیماری های قلبی و زوال عقل گردند.
7-درمان عفونت های ادراری
اکالیپتوس ضدباکتری و ضد عفونی کننده است و برای همین میتواند به درمان عفونتهای ادراری کمک کند.
حتما بخوانید: 15 خاصیت روغن رز هیپ (میوه ی گل سرخ) که از نظر علمی ثابت شده اند!
8- درمان برونشیت و سرفه
اکالیپتوس باعث میشود که ترشحات روان شده و راحتتر دفع شود برای همین درمانی برای برونشیت محسوب میشود. این گیاه معجزه گر همچنین سرفه های چرکی را نیز تسکین میدهد.
خواص و شیوه مصرف روغن اکالیپتوس
1-درمان عفونت قارچی پوست: به این منظور1 قسمت روغن اکالیپتوس را با 1 قسمت آب مخلوط کرده و پانسمان را به این ترکیب آغشته کنید. این پانسمان را در محل عفونت ببنید و اجازه دهید یک شب بماند.
2-کاهش درد گوش: 5حبه سیر را له کرده و آنها را با نضق فنجان روغن زیتون و20 روغن اوکالیپتوس حرارت دهید. سپس چند قطره از این روغن را در گوش آسیبدیده بریزید تا به سرعت از شر عفونت خلاص شوید
3-کاهش دردپا و رفع خستگی: به این منظور روغن اکالیپتوس، نعناع فلفلی و میخک را درون سطل آب گرم ریخته و پاها را درون این ترکیب به مدت 10 تا15 دقیقه استراحت دهید.
4-درمان ترک های پوستی: با ترکیب روغن اکالیپتوس، روغن تربانتین، و روغن برگ سدر یک پماد خانگی بسازید.
5-درمان زانودرد : ۵ تا ۷ قطره روغن اکالیپتوس،۵ تا ۷ قطره روغن نعناع،۲ قاشق غذاخوری روغن زیتون ار ترکیب در یک شیشه کدر نگه دارید. از این ترکیب بر زانوهای خود بمالید.
مضرات اکالیپتوس
- مصرف بیش از حد دمنوش اکالیپتوس ممکن است باعث ورم معده، روده و کلیه شود. پس اگر دارای ناراحتی کبد و یا التهاب روده و یا مجرای صفراوی هستید از این دمنوش استفاده نکنید.
- مصرف بیرویه عصاره مزبور در بعضی افراد منجر به ایجاد انواع شكم درد یا آسیب كبدی و كلیوی خواهد شد.
- مصرف زیاد اکالیپتوس باعث فلج دستگاه تنفسی ، خفگی و مرگ می شود.
موانع مصرف اکالیپتوس
- همچنین هرگونه روغن و اسانس این گیاه را برای کودکان زیر دوسال نبایستی استفاده نمود.
- روغن و عصاره اکالیپتوس می تواند اثرات داروهایی را که برای درمان کمبود قند خون بکار می رود، خنثی کند. بنابراین اگر از داروهای کاهنده قندخون استفاده میکنید از مصرف این گیاه بپرهیزید.
- استفاده از این گیاه و فراوردههای آن مانند روغن و عرق اکالیپتوس، در دوران بارداری یا شیردهی ممنوع بوده و در صورت ضرورت بایستی با نظر پزشک مصرف شود.
- محلولهای روغنی آن نباید در فرآوردههای بینی به کار روند، زیرا حرکات مژکها را مهار کرده و پنومونی چرب ایجاد میکند.
حتما بخوانید: 16 کاری که برای سالم ماندن در تمام طول زندگی باید انجام دهید!
ویدیوی کوتاه روغن اکالیپتوس
روغن اکالیپتوس مرغوب را از این فروشگاه می توانید تهیه کنید (کلیک کنید)