کبد بزرگ ترین عضو بدن است و کارهای زیادی برای انجام دادن دارد. ابتدا اینکه باید صفرا تولید کند که منجر به هضم غذا می شود و همه مواد مغذی ضروری را به بدن می دهد. همچنین میزان پروتئین، چربی و قند را در جریان خون تنظیم می کند. این عضو باید داروهای مختلف و همچنین الکل را تصفیه کند. بعلاوه به طور مداوم باعث حذف تمام زباله ها و سمومی که در طول روز در بدن تجمع پیدا می کند، می شود. برخی از بیماری های کبد می توانند با داروهای طبیعی خانگی مدیریت شوند و برخی از آن ها نیاز به مراقبت های پزشکی پیشرفته همچون جراحی دارند. در اینجا فقط در مورد بیماری های کبد مرحله 1 و 2 و 3 صحبت می کنیم.
سه مرحله از بیماری های کبدی
بیایید ابتدا در مورد سه مرحله از بیماری های کبد صحبت کنیم، به طوری که ممکن است ابتدا با ابتلا به بیماری کبدی در مرحله اول مشکل داشته باشید. سه مرحله بیماری های کبدی عبارتند از:
1- مرحله اول: کبد چرب
2- مرحله دوم: هپاتیت (التهاب کبدی) که ممکن است منجر به زردی شود
3- مرحله سوم: سیروز کبدی (فیبروز کبدی)
مرحله اول: درمان های خانگی کبد چرب
این عمدتا یک بیماری مربوط به رژیم غذایی و شیوه زندگی است. در صورت عدم درمان، کبد چرب ممکن است منجر به بیماری های جدی کبدی مانند سیروز و حتی سرطان کبد شود. کبد چرب شرایطی است که کبد به دلیل انباشت سلول های چربی بزرگ می شود.
وقتی کبد با چنین سمومی مثل الکل و یا چربی دچار اضافه بار شود، باید سخت تر کار کند و در نتیجه سرعت بیش تری بگیرد، اما قادر به تبدیل چربی به انرژی نیست؛ بنابراین، اگر احساس از دست دادن ناگهانی اشتها، درد در ناحیه فوقانی شکم، بیحالی، سوزش معده و اسیدیته داشتید و بدنتان به خاطر خستگی افت داشت، باید خودتان بدنتان را برای بیماری کبد چرب بررسی کنید.
حتما بخوانید: کدام داروی کبد چرب واقعا موثر است؟ بهترین روشهای جایگزین
اگر چاق یا دیابتی هستید، ریسک خیلی بیش تر از آن چیزی است که تصورش را می کنید. کبد چرب به عنوان دلیل بیماری، از طریق تست های پزشکی تشخیص داده می شود. اگر یک کبد چرب باشد، باید رژیم غذایی و سبک زندگی خود را تغییر دهید تا از شر آن خلاص شوید. البته برخی درمان های گیاهی خاص برای کبد چرب وجود دارند اما اغلب اوقات تغییرات در رژیم غذایی و سبک زندگی تنها چیزی است که برای درمان بیماری کبد مورد نیاز است.
1- رژیم های غذایی برای کبد چرب
- اجتناب از کربوهیدرات های بد مانند آرد تصفیه شده و شکر، نان سفید، شیرینی ها، جوش شیرین و سایر غذاهای پردازش شده یا تصفیه شده. همه این مواد به تری گلیسیرید تبدیل می شوند که نوعی چربی است که در کبد انباشته می شود.
- کربوهیدرات سالم مصرف کنید، مثل غلات کامل و یا با حداقل میزان فرآوری، سبزیجات، میوه ها و لوبیا.
- اجتناب از چربی های بد – این ها چربی های اشباع شده و چربی های ترانس هستند. از این رو از گوشت با چربی های بالا مانند گوشت گاو، گوشت گوسفند، گوشت خوک، مرغ با پوست، محصولات لبنی پر چرب، کره، پنیر، بستنی، روغن خوک و غیره اجتناب کنید. از فرآورده های خوراکی، کوکی ها، کوفته ها، کیک ها، دونات ها، تنقلات بسته بندی شده مانند کراکر و تراشه، مارگارین، روغن قنادی، غذاهای سرخ شده، آب نبات چوبی و غیره نیز اجتناب کنید.
- مصرف چربی های خوب – این ها چربی های تک اشباع و چند غیراشباع هستند. برای پخت و پز، روغن تهیه شده به روش سرد فشاری و اسیدهای چرب امگا ۳ را انتخاب کنید. بعضی از روغن های خوب شامل روغن زیتون، روغن کلزا، روغن آفتابگردان، روغن بادام زمینی و روغن کنجد هستند. بیش تر از آووکادو، زیتون، آجیل ها از جمله بادام، بادام زمینی، فندق، گردوی آمریکایی و کره بادام زمینی استفاده کنید. این ها همه چربی های تک غیر اشباع هستند. برای چربی های چند غیر اشباع، می توانید از روغن سویا، روغن ذرت، روغن گلرنگ، گردو، آفتابگردان، کنجد و دانه کدو تنبل، دانه های کتان، ماهی های چرب مانند ماهی سالمون، ماهی تن، ماهی خال مخالی، شاه ماهی، ماهی قزل آلا، ساردین، سویا، توفو و غیره استفاده کنید. به یاد داشته باشید که اگر چه اینها چربی های خوب هستند، منتها هر چیزی در مقادیر بیش از حد خود، بد می شود!
- از نمک و شکر کم تری استفاده کنید. می توانید از چاشنی های سالم تر مانند آب لیمو یا سرکه برای کاهش مصرف نمک استفاده کنید. از عسل آلی به عنوان یک جایگزین برای شکر تصفیه شده استفاده کنید.
- از ادویه های سالم استفاده کنید. هنگام پختن غذاهای خود، از ادویه هایی مانند زردچوبه و زیره استفاده کنید. آن ها می توانند به شدت شرایط کبد چرب را بهبود بخشند.
2- درمان های سبک زندگی برای کبد چرب
- قطع مصرف الکل – الکل یکی از علل اصلی ایجاد کبد چرب است. وقتی این وضعیت را تجربه کردید، مصرف الکل را متوقف کنید.
- کم کردن وزن – اضافه وزن یا چاقی می تواند برای زندگی خطرناک باشد. وزن خود را با دنبال کردن یک رژیم سالم و ورزش منظم، کاهش دهید.
- ورزش منظم – ورزش نه تنها برای کبد چرب، بلکه برای سلامت کلی مفید است. روزانه حداقل 30 دقیقه ورزش کنید. اگر درباره تمرینات ویژه برای کبد بپرسید، دویدن و ایروبیک بویژه برای کبد مناسب هستند.
مرحله دوم: داروهای خانگی برای هپاتیت
وقتی کبد ملتهب می شود، از هپاتیت رنج می برید. در حالی که علل انواع مختلف هپاتیت (A، B، C و غیره) متفاوت از یکدیگر هستند اما همه آن ها منجر به التهاب سلول های کبدی می شوند. هپاتیت ویروسی ناشی از حملات ویروس است. شایع ترین نوع هپاتیت ویروسی عبارتند از: هپاتیت A، هپاتیت B و هپاتیت C که از میان آن ها هپاتیت A کم ترین خطر را دارد. هنگامی که علائم هپاتیت را احساس می کنید، از قبیل از دست دادن اشتها، سنگین بودن سمت راست شکم، خستگی، خارش، مدفوع رنگ پریده و خاکستری و حتی زردی، باید سریعا برخی از درمان های خانگی را به کار ببرید.
1- دانه زنیان و زیره سبز راه حلی برای هپاتیت
این مواد را تهیه کنید:
- دانه های زنیان – 1 قاشق چای خوری
- دانه های زیره سبز – 1 قاشق چای خوری
- سنگ نمک – مقداری اندک
این کار را انجام دهید:
- دانه های بو داده زنیان و زیره سبز را خشک کنید.
- از این دانه های بو داده شده پودر تهیه کنید.
- آن ها را خوب مخلوط کنید و کمی سنگ نمک به آن اضافه کنید. دوباره خوب مخلوط کنید.
- از این ادویه دو بار در روز مصرف کنید. شما می توانید آن ها را به شکل پودر به کمک آب قورت دهید.
2- عسل و شیرین بیان راه حلی برای هپاتیت
این مواد را تهیه کنید:
- پودر شیرین بیان – 1 قاشق سوپ خوری
- عسل – 2 قاشق چای خوری
این کار را انجام دهید:
- پودر شیرین بیان را به عسل اضافه کنید.
- خوب مخلوط کنید و از آن مصرف کنید.
- این مخلوط را روزانه مصرف کنید تا از شر هپاتیت خلاص شوید.
3- سیر راه حلی برای هپاتیت
سیر یک غذای فوق العاده است که نه تنها خون را تصفیه میکند بلکه ضایعات سمی را نیز از بدن حذف می کند.
این کار را انجام دهید:
- 1 تا 2 حبه سیر را پوست گرفته و هر روز صبح با معده خالی بجوید.
- روزانه از سیر خرد شده در غذاهای خود استفاده کنید.
حتما بخوانید: کبد چرب چه عوارضی روی بدن و پوست دارد؟ (نظر 3 فوق تخصص)
مرحله سوم: درمانهای خانگی برای سیروز کبدی
بیماری سیروز کبدی به آرامی کار می کند. این بیماری به تدریج بافت های سالم کبد را با بافت های اسکار یا زخمی عوض می کند. این امر باعث می شود کبد به روش مناسبی عمل نکند چون جریان خون از داخل و به کبد مسدود می شود. با گذشت زمان اندازه کبد کاهش می یابد. اولین نشانه های سیروز کبدی شامل سوءهاضمه، حالت تهوع و استفراغ است. به تدریج درد شکمی و کاهش وزن دیده خواهد شد. همچنین ممکن است تنفس بد بو، پوست زرد به خاطر یرقان و تب وجود داشته باشد. اگر این بیماری مهار نشود، بدتر می شود و نشانه های تارعنکبوتی قرمز در صورت، گردن، بازوها و دیگر قسمت های بدن به دست می آورید. شکم هم ممکن است بصورت پف کرده و با نشانه های قرمزی روی آن دیده شود.
1- دانه های پاپایا – آب لیمو راه حلی برای سیروز کبدی
این مواد را تهیه کنید:
- دانه های پاپایا خرد شده – 1 قاشق غذا خوری
- آب لیمو – 2 قاشق غذا خوری
این کار را انجام دهید:
- دانه های پاپایا خرد شده را در الک بریزید و عصاره آن را استخراج کنید.
- آب لیمو را به عصاره دانه های پاپایا خرد شده اضافه کنید.
- خوب مخلوط کنید و آن را بنوشید
- اینکار را دو بار در روز برای یک ماه انجام دهید.
2- آبدوغ راه حلی برای سیروز کبدی
این مواد را تهیه کنید:
- آبدوغ – 1 لیوان
- پودر زیره سبز – 1 قاشق چای خوری
این کار را انجام دهید:
- پودر زیره سبز را به آبدوغ اضافه کنید.
- خوب مخلوط کنید و آن را بنوشید
- از این آبدوغ ادویه زده روزانه مصرف کنید.
3- لیمو – نمک راه حلی برای سیروز کبدی
این مواد را تهیه کنید:
- آب ساده – 1 لیوان
- لیمو – نصف لیمو
- نمک – 1 قاشق چای خوری
این کار را انجام دهید:
- آب نصف لیمو را به آب اضافه کنید.
- نمک را به این ترکیب اضافه کنید.
- خوب مخلوط کنید.
- از این آب لیمو نمکی، سه بار در روز مصرف کنید.
حتما بخوانید: یک رژیم غذایی موثر و کاملا بهینه برای درمان چربی کبد (تحقیقات جدید)
4- هویج – اسفناج راه حلی برای سیروز کبدی
این مواد را تهیه کنید:
- 1 هویج
- چند برگ اسفناج
این کار را انجام دهید:
- هویج را خوب بشویید و آن را ریز ریز کنید.
- اسفناج را برای چند دقیقه در آب خیس کنید. برگ ها را بردارید و آب را دور بریزید. یک بار دیگر تکرار کنید. این کار باعث دور ریختن تمام خاک و گرد و غبار در برگ ها می شود.
- حالا هویج و برگ های اسفناج را آسیاب کنید و آب آن ها را استخراج کنید.
- از این آب هویج اسفناج، روزانه بنوشید.
5- خار مریم (این گیاه برای کبد فوق العاده است!)
گیاه خار مریم نه تنها برای سیروز کبدی، بلکه برای سلامتی کلی کبد نیز بسیار مفید است. این گیاه در کنار درمان، می تواند توانایی از دست رفته کبد را نیز بهبود بخشد. از چای خار مریم به عنوان تونیک کبد استفاده کنید.
این مواد را تهیه کنید:
- دانه های خار مریم – 2 قاشق چای خوری
- آب گرم – 1 فنجان
- هاون و دسته هاون
این کار را انجام دهید:
- دانه های خار مریم را با کمک هاون و دسته هاون له کنید.
- دانه های خرد شده را در فنجان بریزید.
- آب گرم را روی آن بریزید.
- 30 دقیقه صبر کنید.
- این چای را هر روز بنوشید.
- یک فنجان از این چای در روز، برای کبد مناسب است.
حتما بخوانید: 8 تا از بهترین روشهای گیاهی تقویت کبد و رفع چربی طبق جدیدترین تحقیقات
اما فراموش نکنید که رژیم غذایی سالم همراه با ورزش منظم یک کلید برای کبد سالم و عاری از هر گونه بیماری است! به خاطر داشته باشید که تمام ۱۰ درمان داده شده در اینجا در نهایت تلاش میکنند تا کبد را سالم و عاری از بیماری کنند و مهم نیست که در چه مرحله ای از بیماری های کبدی هستید!