بدون شک پیروی کردن از یک الگوی سالمِ رژیمی برای همه اهمیت دارد؛ اما افرادی که به بیماری کبد چرب دچار هستند، باید دقت بیشتری به رژیم غذایی خود داشته باشند. دستورالعمل های رژیم غذایی که در سطح جهان و دپارتمان سلامت آمریکا هم به چاپ رسیده، پیشنهاد می کند افراد یک سری اصول برای رژیم غذایی خود در ذهن داشته باشند و انتخاب های غذایی خود را به دقت انجام دهند که شامل موارد زیر هستند:
- یک وعده از روز به اندازه نصف بشقاب میوه و سبزیجات استفاده کنید. تمرکز شما روی میوه های کامل و سبزیجات متنوع باشد.
- غلات کامل را هم حتماً استفاده کنید.
- از منابع پروتئینی متنوع استفاده کنید.
- از شیر و ماست کم چرب یا بدون چربی و انواع بدون لاکتوز استفاده کنید.
- مواد غذایی و نوشیدنی هایی استفاده کنید که خیلی شکر، چربی اشباع شده و سدیم نداشته باشند.
غذا های مفید برای کبد چرب
|
مواد غذایی مضر
|
غلات کامل: غلات کامل مخصوصاً آنهایی که شاخص گلاسمیک پایینی دارند، مثل جو که سرشار از ویتامین، مواد معدنی و فیبر است که باعث بهبود و تنظیم وضعیت روده و احساس سیری می شود و می تواند جایگزین بسیار عالی برای کربوهیدرات صنعتی و سفید باشد. (منبع)
حبوبات: منبع گیاهی پروتئین و فیبر حبوبات هستند که به عنوان یک کربوهیدرات پیچیده به سیر شدن کمک می کنند و نوسانات قند خون را کاهش می دهند. همچنین چربی پایینی دارند.
سبزیجات نشاسته دار: کربوهیدرات های پیچیده سرشار از مواد مغذی، فیبر، ویتامین هایی مانند ویتامین c هستند. ویتامین c یک آنتی اکسیدان قدرتمند است که برای افزایش قدرت سیستم ایمنی به شدت اهمیت دارد.
بهترین صبحانه برای افراد مبتلا به کبد چرب (تحقیقات جدید)
سبزیجات بدون نشاسته: مصرف فیبر کامل با کالری پایین؛ یعنی مصرف سبزیجات بدون نشاسته که باید در اکثر وعده های غذایی شما وجود داشته باشد. این نوع سبزیجات سرشار از مواد مغذی هستند و می توانند سطح تری گلیسیرید و گلوکز خون را کاهش دهند.
دانه ها: آجیل و گردو سرشار از اسید چرب امگا ۳ هستند. آجیل هایی مانند گردو می توانند باعث کاهش سطح تری گلیسیرید و لیپید شوند. همچنین التهابات را کم می کنند؛ به شرطی که از آجیل خام بدون نمک استفاده کنید.
پروتئین: مصرفِ پروتئین برای ماهیچه ها بسیار مهم است. همچنین شما را سیر نگه می دارد. پروتئین بدون چربی در مقایسه با پروتئین همراه با چربی کالری کم تری دارد و به کاهش وزن هم کمک می کند.
ماست و کفیر کم چرب: سرشار از کلسیم، ویتامین دی و پروبیوتیک است. لبنیات کم چرب یک گزینه بسیار عالی است. تحقیقات نشان می دهد که پروبیوتیک می تواند به حفظ باکتری مفید در سیستم گوارش کمک نیز کند.
میوه: میوه هایی مثل کیوی سرشار از ویتامین c و آنتی اکسیدان هستند. افرادی که میوه و سبزیجات بیشتری می خورند، وزن سالم تری هم دارند.
ادویه ها و گیاهان: ادویه ها و گیاهان نه تنها طعم خوبی به غذا می دهند، بلکه آنتی اکسیدان های ضد التهابی دارند، کالری آن ها پایین است و چربی هم ندارند.
حتما بخوانید: علایم کبد چرب، جدیدترین داروها و بهترین روشهای درمان خانگی
بهترین زمان بندی برای خوردن غذا برای سلامتی کبد
همانطور که پیش از این نیز گفته شد؛ عادات و رفتار های غذایی می توانند خطر ابتلا به بیماری کبد چرب را افزایش دهند. چگونه غذا خوردن و چه زمانی غذا خوردن به اندازه نوع غذای شما اهمیت دارد. ما می خواهیم یک زمان بندی روزانه برای رژیم غذایی به شما بدهیم که کمک می کند تا کبد سالم داشته باشید.
۶ صبح بیدار شدن از خواب و آبرسانی به بدن
دقیقاً بعد از بیدار شدن از خواب یک لیوان آب ولرم بنوشید. رساندن آب به بدن هنگام صبح باعث از بین بردن سموم و شروع فعالیت گوارشی می شود. مشکلات گوارشی جزو مسائل رایج بیماران کبدی است که با این کار می تواند کنترل شود. (از اینجا)
۷ صبح صبحانه حاوی کربوهیدرات و فیبر
بیشتر کالری روزانه خود را هنگام صبح به بدن برسانید. نیم ساعت بعد از بیدار شدن صبحانه بخورید. بدن هنگام صبح نیاز به کربوهیدرات و فیبر سالم دارد. کربوهیدرات ها منبع انرژی سالم برای ماهیچه ها و مغز هستند. فیبر به مدیریت وزن، کاهش خطر سکته ، مشکلات کلیوی و قلبی کلسترول کمک می کند و سطح قند خون را کنترل خواهد کرد.
۱۰ صبح و کافئین بعد از صبحانه
با شکم خالی قهوه ننوشید. بهترین زمان برای رساندن کافئین به بدن بعد از صبحانه یا بعد از ظهر است. نوشیدن قهوه با شکم خالی باعث افزایش سطح اسیدیته در معده می شود که ممکن است سوزش معده را ایجاد کرده یا باعث بدتر شدن زخم معده بشود.
ساعت یک ظهر _ نهار حاوی پروتئین و کربوهیدرات
به طور قطع نهار باید سبک تر از صبحانه باشد اما حتماً باید مقدار کافی پروتئین و کربوهیدرات پیچیده سالم به بدن برسانید تا در طول روز هم انرژی داشته باشید.
۴ بعد از ظهر _ میان وعده عصرگاهی
یک میان وعده سبک در طول روز بین ساعت ۴ تا ۷ می تواند به شما کمک کند که کبد سالم تری داشته باشید و مواد مغذی به بدن تان برسد. فقط باید مراقب باشید که تمایل خود به میان وعده های ناسالم را کنترل کنید. همیشه مواد غذایی بدون شکر با سدیم پایین را برای میان وعده انتخاب کنید.
۷ شب یک شام سبک
اگر حداکثر کالری روزانه را هنگام صبح و عصر دریافت می کنید، خوردن یک شام سبک برای تان راحت تر خواهد بود. غذا هایی را برای شام انتخاب کنید که مواد مغذی دارند اما هضم پیچیده ای ندارند.
بلد باشید: علائم کبد چرب در چهره+ عکس از چهره های با مشکلات کبدی
۱۰ شب و میان وعده سبک
مواد مغذی به عنوان وعده آخر شب می تواند اثرات منفی بی خوابی را کاهش دهد و از گرسنگی نصف شب جلوگیری کند. قبل از خواب وعده غذای سنگین استفاده نکنید. با شکم گرسنه هم به رختخواب نروید. حتماً میان وعده قبل خواب شما باید انرژی بخش، سالم با قابلیت هضم آسان، کم شکر و کم نمک یا کم سدیم باشد