برخی از افراد مبتلا به نارسایی کلیه ممکن است مجبور به پیوند کلیه باشند. پیوند کلیه یک درمان برای نارسایی کلیه است؛ اما این درمان بتنهایی کافی نیست شما هر روز باید دارو مصرف کنید تا مطمئن شوید که سیستم ایمنی بدن کلیه جدید را رد نمی کند. شما همچنین باید به طور منظم مراقبت های بهداشتی خود را بررسی کنید.
پیوند کلیه چیست؟
به انتقال کلیه از شخص دهنده به فردی که دچار از کار افتادگی کلیه شده است، پیوند کلیه میگویند. با این وجود، تمام بیماران قادر به دریافت کلیه نیستند. بیمارانی که قادر به دریافت کلیه نیستند، باید به مدت بسیار زیادی دیالیز شوند.
علایم از کار افتادگی کلیه
از علایم از کار افتادگی کلیه میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- کاهش یا تغییر میزان ادرار
- کاهش میل غذایی
- کاهش وزن
- ضعف و خستگی
- تنگی نفس
- خارش شدید
این علایم، معمولاً در دیگر بیماریها نیز مشاهده میشود، لذا نمیتوان از کار افتادگی کلیه را صرفا با این علایم تشخیص داد. انجام آزمایش ادرار و خون میتواند راه مؤثری برای تشخیص از کار افتادگی کلیه باشد.
هنگامیکه فرد دچار از کار افتادگی کلیه میشود، برای زنده ماندن یا باید پیوند کلیه داشته باشد و یا اینکه دیالیز شود. در دیالیز، مواد سمی و مایعات اضافی موجود در کلیه از بین میرود، اما دیالیز برای طولانی مدت میتواند منجر به بیماریهای قلبی شود.
حتماً بخوانید: کیست کلیه ساده، روشهای جدید درمان، قرص ها و تمام نکات مهم
فرایند پیوند کلیه
به پزشک یا پرستار خود اطلاع دهید که میخواهید پیوند کلیه داشته باشید. پزشک شما را به یک مرکز پیوند ارجاع داده تا با انجام آزمایش مشخص شود که آیا شما توانایی دریافت کلیه را دارید یا خیر. همچنین فرد دهنده کلیه (اگر زنده باشد) باید آزمایش دهد که آیا توانایی اهدای کلیه را دارد یا خیر. اگر فرد زنده اهدا کننده کلیه وجود نداشته باشد، باید در لیست انتظار قرار بگیرید و ماهانه آزمایش خون بدهید. به محض اینکه کلیه مناسب شما پیدا شد باید به بیمارستان مراجعه کنید.
صحبت با پزشک: اولین گام پیوند کلیه این است که پزشک تشخیص دهد شما نیاز به پیوند کلیه دارید. اگر دکتر این تشخیص را دهد، شما را به مرکز پیوند معرفی میکند.
تست دادن در مرکز پیوند: در این مرکز آزمایشاتی صورت میگیرد تا بررسی شود که آیا شما توانایی دریافت کلیه را دارید یا خیر. تیم پیوند خون شما و فرد اهدا کننده را آزمایش میکند تا متوجه شود که سیستم ایمنی بدن کلیه پیوندی را میپذیرد یا آن را پس میزند. اگر فرد اهدا کننده از اعضای خانواده باشد و خون او مناسب باشد، از فرد اهدا کننده آزمایشاتی گرفته میشود تا اطمینان حاصل شود که فرد اهداکننده توانایی اهدای کلیه را دارد. اگر فرد اهدا کننده وجود داشته باشد دیگر نیازی به قرار گرفتن در لیست انتظار وجود ندارد.
مطلب مهم: برای درمان سریع عفونت کلیه، چه بخوریم و چه نخوریم؟ (تحقیقات جدید)
قرارگیری در لیست انتظار: اگر آزمایشات نشان دهد که شما توانایی دریافت کلیه را دارید، نام شما در یک لیست انتظار قرار میگیرد. ممکن است ماهها یا سالها در این لیست در انتظار پیوند کلیه قرار داشته باشید. شاید نیاز باشد مادامیکه در لیست انتظار قرار دارید، دیالیز انجام دهید.
تست خون ماهانه: مادامیکه در لیست انتظار قرار دارید باید بصورت ماهانه تست خون بدهید تا مطابقت خون شما با خون فرد اهدا کننده (در صورت پیداشدن) بررسی شود.
انجام پیوند کلیه: در عمل پیوند کلیه، یک کلیه سالم درون بدن فرد بیمار قرار داده میشود. قبل از جراحی بیمار کاملاً بیهوش میشود. جراحی حدود 3 تا 4 ساعت طول میکشد. کلیه آسیب دیده در صورتی که عفونی نباشد یا باعث ایجاد سرطان و افزایش فشار خون نشود، درون بدن باقی میماند. جراح معمولاً کلیه پیوندی را در ناحیه زیر شکم و در نزدیکی ران قرار میدهد. جراحی فرد اهدا کننده و پذیرنده بهصورت همزمان صورت میگیرد. یک جراح کلیه را از فرد اهدا کننده جداکرده و همزمان جراحی دیگر فرد دریافت کننده را برای دریافت کلیه آماده میکند.
پس از پیوند
پس از پیوند کلیه باید چندروزی را در بیمارستان بستری باشید. تا قبل از مرخص شدن مرتباً توسط پزشک ویزیت میشوید. اگر یک فرد زنده به شما کلیه اهدا کرده باشد، او هم نیز چند روزی در بیمارستان بستری خواهد بود. قبل از مرخص شدن از بیمارستان، پزشک تمام نکات مورد نیاز برای مراقبت از کلیه پیوندی را به شما یاد میدهد. باید داروهای ضد پس زدن کلیه مصرف کنید. بدون این داروها، سیستم ایمنی بدن شما، به کلیه اهدایی به عنوان یک تهدید خارجی حمله میکند. ممکن است برای پیشگیری از عفونت مجبور به استفاده از آنتی بیوتیک ها بشوید.
همچنین بخوانید: 4 تا از بهترین و جدیدترین قرص های دفع سنگ کلیه با کمترین عوارض
از کجا متوجه شویم کلیه پیوندی کار میکند؟
انجام تست خون در این مورد به شما کمک میکند. شما قبل از انجام پیوند کلیه بصورت منظم تست خون میدهید. پس از پیوند نیز باید این تست را انجام دهید.
مشکلاتی که ممکن است پس از پیوند کلیه بوجود بیاید؟
ممکن است چند هفته طول بکشد تا کلیه جدید ادرار سازی را آغاز کند. در این صورت باید دیالیز کنید تا مایعات اضافی موجود در کلیه تخلیه شوند. از دیگر مشکلات ناشی از پیوند کلیه میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- خونریزی
- عفونت، بویژه در ناحیه مثانه
- فتق
- درد یا بی حسی در اطراف ران
علائم پس زدن کلیه پیوندی
پس زدن کلیه ممکن است بدون علامت خاصی شروع شود. انجام تست خون میتواند پس زدگی کلیه را مشخص کند. افزایش فشار خون یا تورم کلیه (به دلیل عدم توانایی دفع نمک اضافی موجود در بدن) میتواند نشانه پس زدگی کلیه باشد. پزشک با تغییر دارو تلاش میکند بدن شما کلیه جدید را پس نزند. اگر کلیه توسط بدن پس زدهشود، باید دیالیز کنید و مجدداً در لیست انتظار قرار گیرید. برخی افراد میتوانند دوبار پیوند کلیه داشته باشند.
همچنین بخوانید: چه غذاها و خوراکی هایی برای کلیه مضر هستند؟ (تحقیقات جدید)
عوارض داروهای ضد پس زدن کلیه
چاق شدن صورت، افزایش وزن، ایجاد آکنه یا رشد موی صورت میتواند از عوارض این داروها باشد. این داروها سیستم ایمنی بدن را ضعیف کرده و احتمال ایجاد عفونت در بدن را افزایش میدهند. برخی از این داروها میتوانند منجر به آب مروارید، دیابت، اسید معده، افزایش فشار خون و بیماری استخوان شوند. مصرف طولانی مدت این داروها میتواند منجر به مشکلات کبدی یا کلیوی شود.
تغذیه و پیوند کلیه
تنوع غذاهایی که پس از پیوند کلیه میتوانید مصرف بیشتر از غذاهایی است که در هنگام دیالیز میتوانید مصرف کنید. با این وجود پس از پیوند کلیه باید با یک متخصص تغذیه مشورت کنید تا یک رژیم غذایی مناسب برای شما تنظیم کند و از واکنشهای دارویی جلوگیری کند، فشار خون شما را تحت تأثیر قرار ندهد و همچنین باعث تعادل وزن شما بشود.
ویدیوی پیوند کلیه
لینک های بسیار مفید
- چه غذاها و خوراکی هایی برای کلیه مضر هستند؟ (تحقیقات جدید)
- علایم سنگ کلیه، علل، جدیدترین روشهای درمان و زمان مراجعه به پزشک
- 4 تا از بهترین و جدیدترین قرص های دفع سنگ کلیه با کمترین عوارض
- برای درمان سریع عفونت کلیه، چه بخوریم و چه نخوریم؟ (تحقیقات جدید)
- کیست کلیه ساده، روشهای جدید درمان، قرص ها و تمام نکات مهم
- پیوند کلیه، روند انجام، هزینه، مراکز برتر و همه نکات مهم که باید بدانید
- 7 روش طرز استفاده از سرکه سیب برای درمان سنگ کلیه (کاملا موثر)
- سنگ کلیه، پاسخ به 10 سوال رایج بیماران توسط فوق تخصص