برای بسیاری از ما، خانه بهترین مکان در جهان است. خانه جایی است که ما در آن احساس امنیت و آرامش می کنیم. با این حال، این کاملا درست نیست. ممکن است در خانه خطرات آشکاری وجود نداشته باشد اما مواد خطرناک بسیاری در اطراف ما و خانوادمان وجود دارد که از آن بی خبریم. شما این مواد خطرناک را دائما می خورید، لمس می کنید و یا استنشاق میکنید. قبل از این که بدانید، به یک بیماری مزمن مبتلا میشوید که ممکن است علت آن را هرچیزی غیر از خانه خود بدانید. این عوامل بخصوص برای نوزادان و کودکان که آسیب پذیری بیشتری دارند، مضر میباشند. مهم است که در این خطرات را بدانید و برای رفع آنها اقدام کنید.
1- کپک
کپکها در مکانهای عاری از نورخورشید و مرطوب رشد میکنند. این کپکها ممکن است در سقف، کف و پایه ی مبلمان قدیمی یافت شود. دیگر مکان های آلوده به کپکها عبارتند از اطراف دوش، حمام، لوله های تخلیه و در و پنجره.
همچنین اگر آب از طریق سقف و یا خارج از سیستم لوله کشی نشت کند، کپک ممکن است رشد کند و اسپورهای آن پشت دیوار، زیر فرش و کف چوبی آزاد شود. کپک همچنین در سیستم مرکزی تهویه مطبوع و گرمایش هوا ایجاد می شود و در هنگام استفاده از این سیستم ها، وارد سیستم تنفسی میشود.
علائم شایع بیماری ناشی از کپکها عبارتند از سرفه، عطسه، خس خس سینه، آبریزش چشم ها، میگرن، درد مفصل و عضلات، افسردگی، اختلالات بینایی، از دست دادن حافظه، درد معده و تنگی نفس. با گذشت زمان این علائم می تواند تشدید شود و منجر به بیماریهای شدید دستگاه گوارش، مشکلات سینوسی و آسم شود.
2- سرب
سرب یک ماده بسیار سمی است که باعث اختلالات عصبی، مشکلات تولید مثل، سقط جنین، فشار خون بالا، هماهنگی ضعیف عضلانی و کاهش رشد و آسیب مغزی در کودکان می شود.
هنگامی که رنگ سرب شروع به تخریب می کند، گرد و غبار و قطعات شکسته رنگ بر روی زمین، پنجره ها، صفحات میز، مبلمان، لباس و اسباب بازی های کودکان می افتد و همه ی افراد خانواده را در معرض این ماده ی سمی قرار میدهد. بچه هایی که دست ها و وسایل دیگر را در دهان قرار دهند، بیشتر در معرض آسیب هستند. لوله های آب در خانه هم ممکن است حاوی سرب باشد.
حتما بخوانید: سیستم ایمنی بدن خود را با این 9 غذا تقویت کنید (بهمراه دستور پخت)
3- پاک کننده های خانگی
تمیز کننده هایی مانند مواد شوینده، صابون، مواد سفید کننده و محصولاتی که برای تمیز نگه داشتن پنجره ها، توالت، آینه و… استفاده میشوند، حاوی مواد سمی هستند. هنگامی که این مواد به طور منظم استنشاق شود، فنل موجود در مواد ضد عفونی کننده مانند پاک کننده های توالت و اتیلن گلیکول موجود در پاک کننده های پنجره می توانند با تغییر سطح اسیدی خون، به اندامها آسیب برسانند.
همچنین باعث درد شکم، حالت تهوع و مدفوع خونی می شوند. آنها می توانند موجب ورم گلو، مشکل در تنفس، سردرد های مزمن و تشنج و همچنین آسیب مغز، کلیه و کبد شوند. آنها حتی ممکن است آسیب های عصبی، ناباروری و سرطان ایجاد کنند. علاوه بر آن در دوران بارداری میتوانند به رشد و توسعه اندامها و سیستم عصبی جنین آسیب برسانند.
4- فرش
طبق مطالعه سال 2001 توسط آزمایشگاه های تحقیقاتی Greenpeace، فرشها حاوی مواد شیمیایی مانند بیفنیل پلی کلر شده (PCBs) است که ممکن است به طور چشمگیری برای سلامتی خطرناک باشد.
PCB ها باعث ایجاد دانه های شدید پوست، اختلالات تنفسی، آسیب های کبدی، اختلالات غده تیروئید، سرطان و مشکلات تولید مثل ازجمله سقط جنین شوند. مطالعه سال 2015 منتشر شده در تحقیقات محیط زیست نشان داد، کودکانی که در دوران بارداری در معرض PCB قرار گرفته اند، در بزرگسالی از افت شنوایی رنج میبرند.
حتما بخوانید: مواد مغذی که خانم ها در همه سنین و شرایط برای سلامتی نیاز دارند
PCBs موجود در فرش معمولا از طریق کفش و یا حیوانات خانگی ایجاد میشوند. اگر خانه شما در نزدیکی مناطق صنعتی، کارخانه ها و مراکز شهری واقع شده باشد، احتمال دارد مقدار زیادی از PCB ها به خانه شما وارد شود و در کف خانه یا فرش ها قرار گیرند. علاوه بر آن فرش حاوی ترکیبات آلی فرار (VOCs) مانند بنزن، تولوئن و فرمالدئید هم هست که ممکن است باعث توهم و آسیب عصبی شود.
5- خوشبو کننده هوا
براساس یک مطالعه انجام شده در سال 2006 نشان داده شد، خوشبو کننده های هوا حاوی ترکیبات آلی فرار (VOCs)، مانند اترها و ترپن ها هستند که با اوزون محیط زیست واکنش می دهند تا آلودگی های خطرناک ثانویه مانند فرمالدئید تشکیل دهند.
اثرات مضر فرمالدئید شامل زخم در دهان، مری و معده، برونشیت، اختلالات قاعدگی، نقایص مادرزادی و سرطان است. براساس مطالعه ی سال 2011، 12 مورد از 14 خوش بو کننده های آزمايشی حاوی فتالات بوده است. این مواد در بدن باعث آسم، اختلالات تولید مثل، سرطان پستان، اختلالات عصبی، چاقی، دیابت و اوتیسم می شوند.
6- بطری بچه
بله بطری های پلاستیکی که از آن برای تغذیه فرزندتان استفاده می کنید، ممکن است چیز مضری باشد. بطری بچه حاوی یک ماده شیمیایی به نام بیسفنول (BPA) A است که برای سخت شدن پلاستیک، جلوگیری از زنگ زدگی و از بین بردن باکتری ها استفاده می شود.
هنگامی که این بطری ها بیش از حد گرم می شوند یا بارها و بارها شسته می شوند، در نهایت BPA در پلاستیک آزاد می شود و با شیر مخلوط می شود. BPA موجب ایجاد سرطان پروستات، اختلالات تولید مثل در مردان، بلوغ زودرس در زنان، اختلال بیش فعالی کم توجهی و چاقی میشود. کودکاني که در معرض BPA قرار دارند، بيشتر به اثرات مضر آن آسيب پذيرند، زيرا اندامهایشان هنوز در حال رشد است.
7- گلوله های نفتالین
بسیاری از مردم از گلولههای نفتالین استفاده می کنند. نفتالین برای گندزدایی و حشره کشی کاربرد فراوانی دارد. همچنین برای جلوگیری از بید زدن فرش و پارچههای پشمی نیز به کار می رود.
حتما بخوانید: قبل از مصرف شکر این مطلب را بخوانید؛ تاثیرات شکر بر روی مغز
با این حال، قرار گرفتن در معرض گلولههای نفتالین می تواند مضر باشد. یک مطالعه انجام شده در سال 2000 که در گزارش های سم شناسی ملی منتشر شده است، می گوید استنشاق نفتالین در دو سال سبب فعال شدن سرطان در موش های نر و ماده می شود. ممکن است نفتالین را استنشاق کنید، آن را از طریق پوست خود جذب کنید و پس از لمس کردن آنها را در تماس با چشم قرار دهید.
قرار گرفتن طولانی مدت در معرض این سم می تواند باعث تهوع، گرفتگی شکمی، کم خونی، بیماری های شبکیه و آب مروارید و سرطان شود.
8- خشک کن لباس
طبق یک مطالعه 2012 که در Topical Fire Report منتشر شده است، سالانه تقریبا 2900 آتش سوزی خشک کن لباس در ایالات متحده رخ می دهند و حدودا موجب 5 مرگ، 100 جراحت و 35 میلیون دلار ضرر مالی میشود.
استفاده از خشک کن لباس بخصوص برای لباسهای سنگین مانند پالتو و پتو، موجب گرم شدن ماشین و در موارد شدید داغ شدن، موجب آتش سوزی میشود.
9- لوازم آرایشی
اکثر محصولات زیبایی مورد علاقه تان حاوی مواد شیمیایی مضر است که در طول زمان می تواند، باعث آسیب شدید شود. نگهدارنده هایی مانند پارابن و سایر مواد مضر مانند سرب، جیوه و فرمالدئید موجود در رژ لب ها، رنگ مو، شامپو و سایر محصولات دارای خواص سرطانی بالقوه هستند.
سیلیکون که اغلب برای نرم کردن به این محصولات تزریق می شود نیز سرطانی است و باعث تضعیف پوست می شود. فتالات ها ترکیبات شیمیایی موجود در تمام لوازم آرایشی معطر مانند دئودورانت ها، عطر ها، لاکهای ناخن، شامپو ها، ژل های بدن و صابون هستند.
آنها باعث اختلالات رشد و تولید مثل می شوند. در زنان باردار ممکن است نقایص مادرزادی خاصی را در کودک ایجاد کند. جیوه بیشتر در ریمل مژه و ابرو یافت می شود و ممکن است باعث اختلالات مغزی شود. هیدروکینون ماده ای است که اغلب در محصولات روشن کننده پوست یافت می شود و باعث اختلالات تولید مثل و همچنین سرطان می شود.
10- ظروف نچسب
ظروف نچسب به طور گسترده ای در آشپزی مورد استفاده قرار می گیرند. با این حال، آنها تهدیدات بهداشتی ایجاد می کنند که در بلند مدت می تواند شدید باشد.
ظروف نچسب از تفلون ساخته شده است که از یک ماده شیمیایی خطرناک بنام perfluorooctanoic acid (PFOA) ساخته شده است. یک مطالعه سال 2008 در مجله بین المللی آندرولوژی منتشر شد که نشان داد PFOA باعث پایین آمدن تستوسترون در مردان و زنان و بالا آمدن استرادیول (یک نوع استروژن) در زنان می شود.
تستوسترون پایین باعث افسردگی و کاهش میل جنسی می شود، در حالی که میزان بالای استرادیول می تواند مانع از تخمک گذاری و حاملگی شود. این همچنین با تومورهای تخمدان ارتباط دارد.
حتما بخوانید: رایج ترین علتهای حالت تهوع بعد از غذا چیست؟ روش درمان خانگی
علاوه بر این، PFOA ممکن است باعث ایجاد سرطان شود. یک مطالعه 2013 که در مجله سلامت محیطی منتشر شد، نشان داد که بزرگسالانی که به طور منظم در معرض PFOA قرار داشتند، به سرطان بیضه و کلیه مبتلا شدند.