اثرات شکر بر روی مغز ممکن است به بسیاری از شرایط سلامتی ذهن آسیب برساند. بعلاوه در بسیاری از مطالعات، شکر برای دور کمر، قلب و مصرف زیاد آن برای سلامت مغز، مضر است.
گلوکز چیست؟
گلوکز یک شکل از شکر و منبع اولیه انرژی برای سلول های بدن است. با توجه به گفته دانشکده پزشکی هاروارد، تفکر، حافظه و یادگیری شبیه به سطوح گلوکز و نحوه استفاده مغز از این منبع سوخت است. مغز انسان به گلوکز به شکل انرژی نیاز دارد، اما انرژی بیش از حد مفید نیست.
اثرات شکر بر بدن بطور کلی
- دیابت
- از دست دادن حافظه
- افسردگی و اضطراب
- افزایش سطح قند خون
- افزایش وزن
- خستگی
- افزایش تشنگی
- تاری دید
- ضعف
- تغییر در ضربان قلب
همچنین بخوانید: جدیدترین تحقیقات: خواص نبات و بهترین زمان و طرز مصرف و تفاوت با شکر؟
تاثیر شکر بر مغز و بدن
شکر به حافظه و مهارت های یادگیری آسیب می رساند
با توجه به UCLA، سطح بالای فروکتوز، مغز را کاهش می دهد و حافظه و قدرت یادگیری را تحت تأثیر قرار می دهد. این تحقیق همچنین دریافت که مصرف بیش از حد فروکتوز باعث آسیب به فعالیت سیناپسی در مغز می شود. با افزودن امگا 3 به رژیم غذایی و غذا، اثرات آن کاهش می یابد. مصرف بالای شکر باعث مقاومت در برابر هورمون های انسولین، که سطح قند خون را کنترل و عملکرد سلول های مغزی را تنظیم می کند، می شود. عواقب مصرف شکر ممکن است منجر به اضطراب، تحریک پذیری و رفتار پرخاشگرانه شود.
اثرات شکر بر حافظه و یادگیری
- بر سطح انسولین بدن تأثیر می گذارد.
- منجر به استرس و عدم تمرکز می شود.
- می تواند سطوح روحیه و خلق و خو را کاهش دهد.
- می تواند سطح عملکرد را تحت تأثیر قرار دهد.
- می تواند توازن روحی و احساسی را تحت تاأثیر قرار دهد.
انجمن قلب آمریکا توصیه می کند که مقدار مصرف شکر در روز به حدود 6 قاشق چای خوری برای زنان و 9 قاشق چای خوری برای مردان محدود شود.
شکر منجر به افسردگی و اضطراب می شود
یک رژیم غذایی با شکر بالا مانند کیک یا نوشیدنی میتواند احتمال افسردگی و اضطراب را افزایش دهد. مطالعهای نشان داد در مردان با بالاترین مقدار مصرف شکر ممکن است خطر افسردگی افزایش یابد. افراد مبتلا به افسردگی، تمایل بیش تری برای خوردن قند و شکر دارند. یک رژیم غذایی با شکر بالا و غذاهای فرآوری شده ممکن است باعث افزایش خطر افسردگی در مردان و زنان شود.
اثرات شکر بر افسردگی و اضطراب
- توانایی بدن برای مقابله با استرس را مختل می کند.
- بر توانایی های شناختی مانند یادگیری و حافظه تأثیر می گذارد.
- مصرف شکر فراوان خطر افسردگی و اضطراب را افزایش می دهد.
- می تواند منجر به رفتار پرخاشگرانه شود.
- باعث خستگی می شود.
- شکر می تواند التهاب مغز را افزایش دهد.
مطلب مشابه: طرز تهیه 12 غذای بسیار مقوی و خوشمزه برای کودکان 1 تا 5 ساله
شکر باعث افزایش وزن می شود
طبق مطالعات انجامشده، افرادی که میزان دریافت شکر را افزایش دادند، در عرض کمتر از هشت هفته توانستند 4 کیلوگرم وزن خود را افزایش دهند. شکر یک ماده اعتیاد آور است و موجب واکنش عصبی می شود که تمایل به غذا خوردن را افزایش می دهد. بنابراین غذاهایی خورده می شود که کالری بیش تری اضافه میکنند و ممکن است منجر به افزایش وزن شوند.
اثرات شکر بر افزایش وزن
شکر یک کربوهیدرات است و کربوهیدرات بیش از حد می تواند به دلیل افزایش کالری در رژیم غذایی، سبب افزایش وزن شود. همچنین می تواند منجر به نوسانات قند خون شود و منجر به تمایل به مصرف کربوهیدرات شود. مصرف شکر در مقدار کم مشکلی ندارد، اما مصرف بیش از حد آن باعث افزایش چربی می شود.
شکر خطر ابتلا به بیماری قلبی را افزایش میدهد
رژیم های غذایی با شکر بالا منجر به بسیاری از بیماریها و افزایش خطر مرگ ناشی از بیماری های قلبی میشوند. طبق اخبار پزشکی، رژیم غذایی با شکر بالا برای سه ماه، ممکن است متابولیسم چربی را به گونهای تغییر دهد که ریسک ابتلا به بیماری قلبی را افزایش دهد. کودکانی که غذای با شکر بالا مصرف میکنند، منجر به چاقی و فشار خون بالا میشوند. مصرف بیش از حد شکر ممکن است منجر به آترواسکلروز شود، بیماری که توسط رسوبات چربی ایجاد میشود.
تأثیر شکر بر قلب
- خطر بیماریهای قلبی و عروقی را افزایش میدهد.
- منجر به چاقی میشود.
- مصرف زیاد شکر باعث افزایش فشار خون بالا میشود.
- خطر مرگ ناشی از بیماری قلبی را افزایش میدهد.
- اضافه وزن یا چاقی ریسک ابتلا به بیماری های قلبی را افزایش می دهد.
حتماٌ بخوانید: سیستم ایمنی بدن خود را با این 9 غذا تقویت کنید (بهمراه دستور پخت)
شکر میتواند خطر ابتلا به دیابت را افزایش دهد
بسیاری از مطالعات تایید می کنند که مصرف بالای شکر ممکن است منجر به چاقی و مقاومت به انسولین شود. انجمن دیابت آمریکا می گوید که شکر به تنهایی علائم دیابت را ایجاد نمی کند. بدن انسان بر روی گلوکز بدست آمده از میوه ها و غذاهایی که می خوریم مثل لوبیا، سیب زمینی، دانه ها و غیره، کار می کند. اما مقاومت به انسولین سطح قند خون را افزایش می دهد و خطر ابتلا به دیابت را افزایش می دهد.
خوردن شکر اضافی سبب افزایش وزن و چاقی می شود که خطر ابتلا به دیابت را افزایش می دهد. چاقی تنها عامل دیابت نوع 2 نیست بلکه سابقه خانوادگی، قومیت و سن نیز روی آن تأثیر دارد. دیابت با مصرف شکر می تواند علائم را بدتر کند. بنابراین برای بدن جهت کنترل میزان قند خون حاصل از دیابت مشکل ایجاد می شود.
شکر انرژی را از بین می برد
غذا حاوی شکر، باعث افزایش سطح قند خون و انرژی فوری می شود. با مصرف شکر به طور ناگهانی احساس شارژ شدن می کنید و در عین حال میزان انرژی پایین خواهد آمد.
شکر بالا باعث افزایش قند خون و میزان انسولین می شود که منجر به افزایش انرژی می شود، بنابراین غذاهایی که ممکن است حاوی شکر باشند اما میزان پروتئین، فیبر و چربی آن ها کم باشد، سبب افزایش سریع انرژی می شوند. این امر منجر به کاهش سطح قند خون و نوسانات سطح انرژی می شود.
نوشیدنی هایی مثل قهوه و نوشیدنی ها حاوی مقدار زیادی شکر هستند که برای مدت کوتاهی انرژی فراهم می کنند. سطح شکر بالا به طور منفی بر سطح انرژی تاثیر میگذارد. برای جلوگیری از این امر، باید کربوهیدرات هایی را انتخاب کنید که شکر افزوده کم و غنی از فیبر باشند. مصرف کربوهیدرات همراه با پروتئین یا چربی یک راه عالی برای حفظ سطح قند خون و انرژی است.
شکر روند پیری پوست را افزایش میدهد
چروک ها یک نشانه طبیعی از پیری هستند، اما انتخاب اشتباه مواد غذایی می تواند نشانه ها را بدتر کند. شکر اضافی سیستم ایمنی بدن را تضعیف می کند و منجر به چاقی و بیماری های بسیاری می شود که بر پوست تأثیر می گذارد. یک رژیم غذایی با شکر بالا می تواند باعث کاهش انعطاف پذیری و چین و چروک زودرس شود. همچنین می تواند به مولکول های الاستین و کلاژن موجود در پوست آسیب برساند. بنابراین پوست شروع به کاهش استحکام می کند و به تدریج شل می شود.
اثرات شکر بر پوست
- منجر به چین و چروک پوست می شود.
- الاستیسیته و کشسانی پوست کمتر و شکننده و خشک می شود.
- روند پیری و چین و چروک زودرس را افزایش می دهد.
- باعث میشود پوست کدر به نظر برسد.
علاوه بر این محدود کردن مصرف شکر به ۱۰ درصد کالری روزانه ممکن است به حفظ ظاهر پوست کمک کند. تحقیقات نشان میدهند که رژیم غذایی حاوی آنتیاکسیدانها و چربیهای سالم به کاهش روند پیری کمک میکند.
شکر سطح گلوکز را افزایش می دهد
میزان بالای شکر مقدار زیادی از گلوکز بدن را تأمین می کند. بدون شک گلوکز برای بدن ضروری است اما مصرف بالای آن ممکن است سطح قند خون را افزایش دهد. هنگامی که سطح گلوکز افزایش می یابد، به طور موقت منجر به هیپوگلیسمی در خون می شود. اگر قند خون بالا برای مدت طولانی باقی بماند، منجر به کم آبی یا عوارض جدی می شود. دیابت نیز ممکن است با سطح قند خون بالا و بسیاری از عوارض دیگر افزایش یابد. استرس باعث تولید هورمون هایی می شود که می توانند سطح قند خون را افزایش دهند.
شکر ممکن است به کبد چرب منتهی شود
- کبد چرب نشان دهنده یک کبد پر از چربی است که سبب التهاب و بیماری های مزمن می شود.
- مصرف بالای فروکتوز باعث افزایش خطر ابتلا به کبد چرب می شود.
- فروکتوز عامل اصلی بیماری کبد است و ممکن است منجر به پیوند کبد شود.
- عملکرد کبد به غذایی که میخوریم و یا نوشیدنی و فیلتر کردن هر گونه مواد مضر از خون بستگی دارد.
- اگر این فرآیند قطع شود، کبد، چربی را ذخیره میکند.
- داشتن چربی در کبد طبیعی است اما چربی بیش از حد ممکن است باعث مشکلات سلامتی شود.
چگونه مصرف شکر را کاهش دهیم؟
- نوشیدن الکل را متوقف کنید
- کربوهیدرات سالم و کم کالری بخورید.
- اجتناب از میان وعده های ناسالم مانند نوشیدنی ها، کیک ها یا شیرینی ها
- برای سلامتی ورزش کنید و فعال باشید.
- خوب بخوابید.
- از خوردن غذاهای فرآوری شده اجتناب کنید.
- سبزیجات سبز و غذاهای دریایی بخورید چون سطح انرژی را بالا میبرند.
- شیرینی و غذای ناسالم را از رژیم غذایی خود حذف کنید.
- از مجموعه ای از میوه های شیرین به جای اسموتی میوه شیرین شده با شکر استفاده کنید.
- سطح قند خون خود را ثابت نگه دارید.
- ورزشهای پرتحرک انجام دهید.
همچنین بخوانید: زنان شیرده این 36 غذا را مصرف کنند تا نوزادشان آرام و سالم بماند!
ویدیو زیر را حتما ببینید
- مصرف شکر در صورت کم بودن مقدار آن، آسیب نمی رساند (روزانه 3 گرم)
- محدود کردن شکر در غذاها میتواند اثر مضر آن را بر مغز، کاهش دهد
- بیش تر از ۱۰ درصد کل کالری روزانه، به رژیم غذایی خود شکر اضافه نکنید
- رژیم غذایی خود را با حداقل ۱ میلیگرم ویتامین B1 و B6 در روز ضمیمه کنید
- در طول روز آب بیشتری بنوشید