کابوس شبانه

کابوس های شبانه در چه کسانی رخ می دهد؟ 7 علت آن

اغلب کابوس ها قادر به ایجاد خواب عمیقی هستند که موقع بیدار شدن باعث تجربه احساسات شدید می شوند. این ویژگی است که کابوس را با رویاهای معمولی متفاوت می‌سازد. افرادی که مجبور به بیدار شدن در طول یک کابوس هستند به احتمال زیاد جزئیات آن را به یاد می ‌آورند، در حالی که آن ‌هایی که رویاهای عادی دارند، به سختی می ‌توانند جزئیات دقیق آنچه که در رویاهای خود دیده بودند را به یاد بیاورند.

در چه کسانی بیشتر رخ می دهد؟

هم بزرگسالان و هم کودکان ممکن است با کابوس و رویاهای بد مواجه شوند. با این وجود، تخمین زده می ‌شود که کودکان و نوجوانان ممکن است کابوس ‌های مکرر بیش تری داشته باشند و ممکن است این واقعیت را توجیه کند که در این سن، ترس ‌های طبیعی رشد می‌کنند و تخیل کودک بسیار فعال است:

  • ۸۵ درصد افراد بزرگسال اعتراف می‌کنند که حداقل یک کابوس در سال دارند، 8 تا 29 درصد کابوس ماهانه دارند و 2 تا 6 درصد کابوس ها بصورت هفتگی گزارش شده اند
  • بزرگسالان مسن‌ تر در مقایسه با بزرگسالان جوان، ۲۰ تا ۵۰ درصد کم ‌تر دچار کابوس می ‌شوند.
  • کابوس ‌ها در افراد بزرگسال، اغلب خود به خودی هستند، منتها می ‌توانند با عوامل مختلف و اختلالات اساسی همراه باشند

در این مقاله، مشخص کرده ‌ایم که چه چیزی باعث کابوس یا رویاهای بد در بزرگسالان می شود و نیز نشانه ‌ها و درمان‌ های آن را نیز بیان کرده ایم.

همچنین بخوانید: بیخوابی در بارداری: 13 نکته ساده درمان بدون نیاز به دارو

علت های کابوس

1- استرس و اضطراب

استرس و اضطراب می‌تواند اشکال مختلفی داشته باشد، از چیزهای معمولی موقتی که هر روز هنگام کارهای روزمره در مدرسه یا کار با آن ها روبه رو می‌شوید تا اتفاقات مهم مثل از دست دادن یک عضو خانواده، از کار افتادگی، گرفتن طلاق، اختلالات خوردن یا اضطراب. استرس و احساس نگرانی در کل با الگوی خواب ضعیف مرتبط هستند که ممکن است منجر به کابوس شوند. به طور خاص حدود ۱۵ درصد از ورزش‌کاران آلمانی در یک مطالعه به داشتن رویاهای بد پیش از رویداد بزرگ اعتراف کرده ‌اند و بسیاری از آن ‌ها شامل شکست ‌های ورزشی می‌ شوند. بسیاری از دانش آموزان، پیش از فارغ ‌التحصیل شدن از مدرسه، رویاهای بدی را پیش از امتحان تجربه می‌کنند.

سطح استرس را با گوش دادن به موسیقی، آواز خواندن با دوستان یا انجام مدیتیشن برای آرام کردن بدن، به حداقل برسانید.

2- مصرف بیش از حد الکل

  • این مورد در بزرگسالان بیشتر اتفاق می افتد
  • اگر موقع خواب راه می روید مصرف الکل قبل از خواب می تواند آن را بدتر کند
  • همچنین الکل باعث مشکلات تنفسی در خواب می شود و در خواب تداخل ایجاد می کند

برای جلوگیری از کابوس ناشی از الکل، باید تلاش کنید از شراب، آبجو و نوشیدنی ‌های الکلی دیگر دور بمانید. با این روش، نه تنها می‌توانید رویاهای بد را در حالت خفیف نگه دارید، بلکه می توانید شانس خوبی برای بهبود کیفیت خواب داشته باشید.

مطلب مشابه: 12 علت اصلی تپش قلب در خواب و بهترین راه های درمان تپش قلب

3- غذا خوردن قبل از خواب

  • غذا خوردن قبل از خوابیدن می‌تواند متابولیسم بدن را افزایش دهد. در نتیجه باعث می‌شود مغز فعال بماند و ممکن است منجر به کابوس شود
  • با خوردن میان وعده دیر هنگام در شب، خواب ‌های بدتری دارید. حداقل سعی کنید شام سنگین نخورید!
  • بعلاوه برای عدم احساس نفخ و باد کردگی قبل از خواب، از برخی از مواد غذایی بخصوص حبوبات و گوشت قرمز دوری کنید

word image 27

4- کمبود خواب

عجیب به نظر می‌رسد ولی کمبود خواب موجب کابوس یا رویاهای بد در بزرگسالان می‌شود. زمانی که کابوس شبانه، افزایش پیدا می ‌کند، توصیه می ‌شود که بهداشت خواب درست را تمرین کنید (برای مثال، دراز کشیدن قبل از خوابیدن با انجام یک فعالیت آرامش بخش و خنک نگه داشتن اتاق ‌خواب) تا زمان خواب را افزایش دهید. همچنین اگر اغلب مشکلات خواب و یا بی‌خوابی دارید، باید زود بخوابید.

5- داروها و قرص های تجویزی

یک باور وجود دارد که تجویز داروها، به ویژه برای درمان افسردگی ممکن است بر کیفیت خواب تاثیر بگذارد، در نتیجه ممکن است ارتباط مستقیمی با کابوس ‌ها داشته باشند. اگر مصرف داروهایی که برای اعصاب و روان تجویز می شوند را می توان کنار گذاشت حتما این کار را انجام دهید.

6- غذاهای خاص

  • از مهمترین آن‌ها می توان به بستنی، خوراکی ‌های شکردار و دیگر غذاهای غنی از کربوهیدرات از جمله نان و پاستا اشاره کرد
  • پنیر و غذاهای غنی از کافئین نیز می‌توانند عامل دیگری باشند، زیرا فعالیت مغز افزایش می ‌یابد که برای موقع خواب ضروری نیست

علاوه بر این، غذاهایی با ادویه زیاد اغلب پیوندهای مستقیمی با کابوس ‌ها دارند. درک این موضوع آسان است زیرا این غذاها برای هضم نیازمند تلاش ‌های بیش تری هستند. هم چنین غذاهای تند دمای کلی بدن را افزایش می ‌دهند و بنابراین می‌توانند وظایف مغز را مختل کرده و راه را برای کابوس ‌ها باز کنند.

حتماٌ بخوانید: درمان بیخوابی، کارهایی ساده که شما را به خواب عمیق می برند!

7- فیلم های ترسناک، کتاب ها و یا بازی های ویدئویی

صحنه‌ های ترسناک در یک بازی هیجان ‌انگیز یا فیلم، امکان دیدن خواب ‌های بد را زنده می‌ کنند. بعلاوه اگر از آن دسته کسانی هستید که تخیلات خوبی دارند، فیلم ‌های هیجان‌انگیز را تماشا نکنید، بازی ترسناک انجام ندهید و کتاب های ترسناک به خصوص قبل از خواب نخوانید تا از رویاهای بد در امان بمانید.

علائم کابوس

برخی از علائم خاص وجود دارد که در همه بیماران مبتلا به کابوس مشترک هستند:

  • ضربان قلب نامنظم و امواج مغزی
  • مشکلات تنفسی یا الگوهای تنفسی مختل شده
  • سطوح اکسیژن خون غیر طبیعی
  • حرکات چشم
  • حرکات پا
  • تنش های عضلانی

همچنین بخوانید: چرا باید عوارض قرصهای خواب آور (آرامش اعصاب) را جدی بگیریم؟

درمان کابوس

هیچ درمان پزشکی خاصی برای کسانی که از کابوس‌های پیوسته رنج می ‌برند، تجویز نمی‌شود. اگر مکررا کابوس می بینید، بهتر است به الگوهای روزانه خود توجه کنید. حتی ممکن است از قرار گرفتن بیش از حد در معرض عوامل استرس زا، تلویزیون، یا بازی های ویدئویی و عادات ناخوشایند خوابیدن هم نشات بگیرد. اما روشهای زیر از نظر علمی ثابت شده اند:

  • فکر کردن در مورد داستان های خنده دار یا تجربیات بزرگ، می‌تواند به حذف یک کابوس شبانه در زمان شب قبل از شروع آن کمک کند
  • درگیر کردن ذهن خود با تجربیات بد، رویدادهای ناخواسته و یا اضطراب مداوم و استرس، باعث بدتر شدن رویاهای شبانه می‌شود
  • هر شب در یک زمان مشخص و دقیق بخوابید و در یک زمان مشخص بیدار شوید
  • قبل از رفتن به رختخواب، از بعضی اسانس های اسطوخودوس یا نعناع استفاده کنید (فقط آنها را بو کنید).
  • با استفاده از یک شمع یا نور در شب می توانید ترس و اضطراب خود را به میزان زیادی کاهش دهید.
  • تلاش کنید که حداقل ۳۰ دقیقه، وبه طور ایده‌آل یک ساعت قبل از خوابیدن، برنامه یا بازی مورد علاقه خود را تماشا کنید
  • زمان بیدار شدن و خوابیدن را به طور منظم حفظ کنید
  • اجتناب از کار کردن در رختخواب ضروری است چون علامتی را به ذهن خود ارسال می‌کنید که تخت ‌خواب مکان آرامش و استراحت است تا استرس و اضطراب ناشی از کار
  • خودداری از نوشیدنی‌های کافئین دار مانند قهوه و چای سبز می‌تواند برای کسانی که از رویاهای بد رنج می‌برند، مفید باشد

کلیپ درمان کابوس شبانه در طب اسلامی

 

دانلود کلیپ

اگر بیش تر از دو شب در هفته و در چندین ماه متوالی کابوس داشتید، پیشنهاد می‌کنیم که با یک روانشناس مشورت کنید تا از مشکلات شما ارزیابی بهتری داشته باشد. در حال حاضر، انواع مختلفی از درمان ‌های روانشناسی در دسترس هستند، از روش درمانی شناختی گرفته تا درمان بدن با موسیقی و یا مراقبه که می‌تواند برای کاهش حوادث و شدت کابوس ‌های وحشتناک مفید باشند.


اپ چرب زبان

با اپلیکیشن چرب زبان، هر زبانی رو فقط با روزانه 5 دقیقه گوش دادن، توی 80 روز مثل بلبل حرف بزن! بهترین متد روز، همزمان تقویت حافظه، آموزش تصویری با کمترین قیمت ممکن!


 

link
اختلالات خواببی خوابی

مطالب مشابه

1 دیدگاه. همین الان خارج شوید

  • من همیشه کابوس می بینم، دیروز یه کابوس دیدم که علائم حیاتی م داشت می رفت که بیدار شدم و قشنگ تو بیداری حس کردم یه مایتابه به سرم زده شد گویا برای برطرف شدن اون حال بد این اتفاق افتاد….خلاصه که دیوونه ی خالصم اما نرفتم تیمارستان

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up