قرص ال دی یا Contraceptive LD یکی از انواع قرصهای ضدبارداری است. این قرص شامل ترکیبی از هورمونهای زنانه (اتینیل استرادیول و لوونورژسترل) است که مانع از تخمکگذاری و آزاد شدن هورمونهای زنانه میشود.
این دارو علاوه بر پیشگیری از بارداری کاربردهای دیگر همچون کاهش خونریزی و درمان کیست تخمدان دارد. اما داروهای حاوی هورمون ممکن است عوارض جانبی نیز به همراه داشته باشد در این مقاله سعی بر آن داریم تا کلیه جوانب مصرف این دارو را بررسی کنیم.
حتما بخوانید: 9 غذای شگفت انگیز که برای تقویت مغز عالی هستند (تحقیقات جدید)
مکانیسم اثر
استروژن و پروژسترون موجود در این قرص ها اثر اصلی خود را با تأثیر مهاری بر عملکرد گوناتروپینهای هیپوتالاموس بروز میدهند. این شامل سرکوب ترشح LH و FSH در خون و جلوگیری از صعود میان چرخهای LH است. همچنین این ترکیب روی ترشحات مخاط گردن رحم، اندومتر رحم و حرکت و ترشحات لولههای رحمی اثر میگذارد و باعث کاهش احتمال شدید بارداری میشود.
کاربرد ها
- پیشگیری از بارداری
- کاهش میزان بیماریهای التهابی لگن
- کاهش میزان کیست خوش خیم و سرطان تخمدان
- کاهش میزان غدد خوش خیم پستان
- کاهش میزان خونریزی قاعدگی و درنتیجه جلوگیری از کمخونی و رفع قاعدگی دردناک
- پیشگیری از حاملگی خارج از رحم
حتما بخوانید: 14 غذای برتر برای کاهش التهاب (طبق جدیدترین تحقیقات)
موارد منع مصرف
- در صورت بارداری و یا احتمال آن
- سرطان پستان
- خونریزی های شدید رحمی
- بیماریهای قلبی – عروقی
- اختلالات خونی
- ابتلا به چربی خون
- بیماریهای کبدی و کیسه صفرا
- فشارخون (زمانی که فشار خون سیستولیک افراد بالای ۱۴۰ میلی لیتر جیوه باشد توصیه می شود که از مصرف قرص های LD خودداری کنند)
- سردردهای میگرنی
- بیماریهای قند
- صرع
- افسردگی شدید
- خانمهای سیگاری چاق بالای ۳۵ سال سن که بیش از پنج نخ سیگار در روز مصرف میکنند، بهتر است از روش دیگری استفاده کنند.
عوارض جانبی
- استفراغ و حالت تهوع
- نفخ و دل درد
- تغییر در چرخه قاعدگی
- درد سینه
- کاهش بینایی
- احساس ضعف
- خستگی
- افزایش خطر لخته شدن خون، سکته مغزی، حمله قلبی و تومورها
- استروژن موجود در قرص های LD احتمال بروز عفونت های واژینال را افزایش می دهد و اختلال در دوره های خونریزی قاعدگی را به دنبال دارد.
- از دیگر عوارض مربوط به قرص LD افزایش خطر ابتلا به سرطان سینه و رحم است.
- مصرف این قرص باعث بزرگ شدن سینه ها می شود.
حتما بخوانید: قرص ال دی برای عقب انداختن پریود: همه نکات مهم که باید بدانید!
تاثیر قرص ال دی بر چاقی
فرمولاسیون قرص هایی که مقادیر زیادی از استروژن و پروژسترون دارند و یا به خصوص دارای استروژن بالایی هستند می تواند باعث حفظ آب شود. استروژن سبب بازتولید سدیم بافتها می شود که سطوح سدیم در مایعات بدن را افزایش می دهد. افزایش سدیم موجب افزایش وزن آب می شود، زیرا بدن سدیم اضافی با آب اضافی را متعادل می کند.
هر چقدر سدیم بیشتری در اطراف فضای بین سلولی شناور باشد، باعث می شود بدن آب بیشتری به آن مناطق بفرستد. همچنین استروژن تجمع چربی را افزایش می دهد؛ به ویژه در ناحیه ساق پا، باسن، ران و سینه ها و موجب چاقی موضعی نیز میشود.
احتمال سکته مغزی با مصرف قرص ال دی
مصرف قرص LD بر روی سیستم انعقاد خون تاثیر گذاشته و موجب افزایش فاکتورهای انعقادی می شود. بنابراین احتمال خطر ابتلا به سکته های مغزی در افرادی که از این نوع قرص استفاده می کنند، بالا می رود.
بروز سکته های مغزی بر اثر مصرف قرص LD زمانی رخ می دهد که فرد پس از خوردن قرص، مایعات زیادی ننوشد. با تاثیر هورمون استروژن بر روی سیستم عصبی فرد، احتمال وقوع سردرد در افراد بیشتر شده و تعداد حملات میگرن نیز افزایش می یابد.
حتما بخوانید: علل پریودهای نامنظم در خانم ها، درمان های موثر و نکات مهم دیگر
تاثیر قرص ال دی بر مو
اگرچه هورمون ها در رشد مو تاثیر دارند و ریزش موها نیز به دلیل تغییرات هورمونی صورت می گیرد اما دلیل قابل اثباتی در مورد مصرف قرصهای هورمونی با افزایش رشد مو وجود نداشته است. بعضی زنان نیز اعتقاد دارند مصرف موضعی قرصهای هورمونی و حل شده در آب بر روی رشد موها موثر می باشد که این باور نیز غلط و تجویز آن تاثیری در رشد مو نخواهد داشت.
برخی زنان قرص ال دی را با الکل و یا آب حل کرده و آن را بر محل رویش مو میگذارند .اما تحقیقات جدید ثابت کرده میزان جذب موضعی این قرص بسیار ناچیز است.
تاثیر قرص ال دی بر پوست
استروژن به هورمون زیبایی معروف است این هورمون میزان زیبایی، ظرافت و حتی سلامت جنسی خانم ها را افزایش می دهد به همین خاطر برخی از خانم ها برای پرپشت شدن موهای خود و شفاف گشتن پوستشان از داروهای ضد بارداری که حاوی استروژن هستند ، استفاده می کنند اما مصرف خودسرانه این داروها نه تنها پوست شما را شفاف و موهایتان را پرپشت نمی کند بلکه باعث تشدید اختلالات پوست و مو می شود.
افزایش هورمون های مردانه ازجمله تستوسترون در بدن خانم ها میل جنسی بالا برده اما سبب کاهش جذابیت زنانه ، ریزش موی سر، چرب شدن پوست و زدن جوش می شود.
تاثیر قرص ال بر درمان آکنه
قرص ضد بارداری برای کمتر شدن آکنه موثر است . قرص های حاوی هورمون استروژن و پروژسترون ، باعث کاهش میزان آندروژن در بدن می شوند. کاهش اندروژن سبب سبوم کمتر شده و سبوم کمتر نیز شیوع آکنه را کم می کند. اما قرص های جلوگیری حاوی پروژسترون آکنه را تقویت کرده و پیشرفت آن را بدتر می کنند.
قرص ال دی و بارداری
نکته قابل توجه در مصرف قرص ال دی این است که قرص ها دقیقاً در زمان و ساعت مقرر مصرف شوند در غیر این صورت ممکن است برنامه ریزی های شما برای بارداری برهم بخورد .
دلیل اینکه این امکان وجود دارد این است که این قرص ها سطح هورمون ها را ثابت نگه می دارند و در صورت مصرف اشتباه میزان هورمون ها در بدن شما به سرعت کاهش می یابند و احتمال بارداری افزایش پیدا می کند.
حتما بخوانید: قرص دوفاستون، عوارض، تاثیر بر پریود، تخمک گذاری، بارداری و نکات دیگر
نکات دیگر که در زمان استفاده از قرص ال دی برای پیشگیری از بارداری باید به آن توجه کرد: استفاده از آنتی بیوتیک هایی مثل پنی سیلین و تتراسایکلین، داروهای ضد صرع و ضد تشنج است که ممکن است احتمال بارداری را بالا ببرند.
نکات مصرف قرص ال دی
- چنانچه یکشب مصرف قرص ضدبارداری را فراموش کردید، تا نوبت مصرف قرص بعدی بهمحض یادآوردن، یک قرص میل کنید.
- چنانچه دو شب پشت سر هم مصرف قرص را فراموش کردید، در دو شب بعدی، هر شب بهجای یک قرص دو قرص میل کنید و تا آخر بسته مجدداً هر شب یک قرص مصرف نمایید و علاوه بر آن، همزمان از روش پیشگیری دیگری مثل کاندوم استفاده کنید.
- چنانچه سه شب یا بیشتر مصرف قرص پیشگیری از بارداری را فراموش کردید، از مصرف بقیه قرصها خودداری نموده، تا شروع قاعدگی از روش دیگری استفاده کنید. سپس از روز پنجم قاعدگی بسته جدید را آغاز کنید.
1 دیدگاه. همین الان خارج شوید
من مبتلابه سندروم کلاین فلترهستم،آیاقرص ال دی میتواند بدن من زنانه تر کند،
هرچند گفته شده،میزان استروژن خون مابالاست!!