از ژل واژینال مترونیدازول (Metronidazole) برای درمان عفونتهای واژن در خانمها مثل عفونت واژینوز باکتریایی استفاده می شود. این عفونت زمانی رخ می دهد که تعداد باکتریهای خاصی در واژن بالا می رود. مترونیدازول به دسته ای از داروها به نام داروهای ضد میکروبی نیترویمیدازول تعلق دارد و جلوی رشد باکتریها را می گیرد.
نحوه مصرف مترونیدازول برای عفونت واژن
برای درمان عفونت واژن، ژل واژینال مترونیدازول تجویز می شود. این دارو معمولا یک بار در روز هنگام خواب و برای 5 روز پشت سر هم استفاده می شود یا ممکن است پزشک آن را دو بار در روز و برای 5 روز متوالی تجویز کند. خیلی مهم است که دارو را طبق گفته پزشک مصرف و حتما دوره درمان را کامل کنید. هیچ وقت مترونیدازول و هر داروی دیگری را کمتر و بیشتر از دستورالعمل پزشک مصرف نکنید و در صورتی که سوالی در این خصوص دارید از پزشکتان بپرسید.
امتحان کنید برای عفونت: درمان سریع عفونت واژن با 11 روش طبیعی
در ضمن دقت کنید که موقع استفاده از ژل مترونیدازول، دارو با چشم، دهان یا پوستتان تماس پیدا نکند. در صورت تماس ژل با چشم آن را با آب سرد بشویید و به پزشک مراجعه کنید. در طول دوره درمان با ژل واژینال از برقراری رابطه جنسی واژینال و همینطور استفاده از سایر محصولات واژینال مثل تامپون یا دوش واژینال خودداری کنید.
ژل واژینال مترونیدازول به همراه یک اپلیکاتور مخصوص ارائه می شود که با استفاده از آن ژل را به داخل واژن وارد می کنید. برای استفاده از این ژل مراحل زیر را دنبال کنید:
1- اپلیکاتور مخصوص ژل را به میزانی که پزشک تجویز کرده پر کنید.
2- به پشت دراز بکشید. پاها را از زانو به سمت بالا خم کرده و از هم باز کنید.
3- اپلیکاتور را به آرامی وارد واژن کنید. بعد پیستون آن را فشار بدهید تا همه ژل وارد واژن شود.
بلد باشید: روش رفع تیرگی واژن با جوش شیرین
4- اپلیکاتور را بیرون بیاورید و آن را دور بیندازید. اگر پزشک دستور استفاده مجدد از اپلیکاتور را داده، آن را برای استفاده بعدی با آب گرم و صابون کاملا بشویید.
5- برای جلوگیری از انتشار عفونت فورا دستهایتان را بشویید. (منبع)
این دارو ممکن است برای درمان موارد دیگری هم تجویز شود. در این خصوص می توانید از پزشکتان سوال بپرسید.
اقدامات احتیاطی برای مصرف مترونیدازول
- اگر به مترونیدازول، سکنیدازول (Solosec)، تینیدازول (Tindamax) یا هر داروی دیگری و همینطور پارابن و یا هر یک از ترکیبات موجود در مترونیدازول حساسیت دارید حتما قبل از شروع درمان این موضوع را به پزشک اطلاع بدهید.
- در صورتی که در حال مصرف داروی دی سولفیرام (Antabuse) هستید یا اگر طی 2 هفته گذشته این دارو را مصرف کرده اید پزشک را در جریان قرار بدهید.
- حتما پزشکتان را در جریان تمام مکملها، ویتامنیها، داروهای گیاهی و داروهای با نسخه و بدون نسخه ای که مصرف می کنید بگذارید. در صورت مصرف داروهای ضد انعقاد یا همان رقیق کننده های خون مثل وارفارین (Coumadin، Jantoven) و لیتیوم (Lithobid) حتما باید پزشکتان را مطلع کنید.
- اگر به بیماریهای سیستم عصبی مرکزی (بیماری های نخاعی یا مغزی) مبتلا هستید یا کم خونی دارید و یا قبلا کم خونی داشته اید به پزشک اطلاع بدهید.
- اگر باردار یا شیرده هستید و یا قصد باردار شدن دارید پزشکتان را در جریان بگذارید. در صورتی که در مدت مصرف مترونیدازول باردار شدید فورا باید به پزشک مراجعه کنید.
- در طول مصرف مترونیدازول و حداقل تا 3 روز بعد از آخرین دوز مصرفی از نوشیدن مشروبات الکلی یا مصرف محصولات حاوی الکل یا پروپیلن گلیکول خودداری کنید. در صورت مصرف الکل و پروپیلن گلیکول به همراه مترونیدازول دچار عوارض جانبی مهمی مثل تهوع، استفراغ، گرفتگی معده، سردرد، تعریق و برافروختگی یا قرمزی صورت می شوید. (منبع)
عوارض جانبی مترونیدازول
مصرف مترونیدازول می تواند باعث بروز برخی عوارض جانبی شود که بسیاری از آنها رایج هستند و پس از مدتی از بین می روند. اما در صورتی که این علائم شدید بودند یا کمتر نشدند به پزشک مراجعه کنید:
- ناراحتی معده
- احساس مزه غیر عادی در دهان
- سردرد
- حالت تهوع
- اسهال
- استفراغ
بعضی از عوارض جانبی مترونیدازول جدی و خطرناکند. در صورت بروز هر یک از موارد زیر فورا باید به پزشک مراجعه کنید:
- تحریک، ترشح یا خارش واژن
- بی حسی، درد، سوزش یا سوزن سوزن شدن دستها یا پاها
- تشنج
- برآمدگیهای قرمز رنگ روی پوست
- خارش پوست
- پوسته پوسته شدن یا تاول زدن پوست
- کهیر
داروی جایگزین مترونیدازول: طریقه مصرف قرص آزیترومایسین برای عفونت زنان