تریاک

برای ترک تریاک چه بخوریم و چه نخوریم؟ (رژیم ترک تریاک)

folderمواد مخدر
comments1 دیدگاه

تغذیه سالم نقش مهمی در ترک مواد مخدر ایفا می کند. اگر شما یا عزیزانتان به تازگی مواد مخدر از جمله تریاک را ترک کرده اید و یا برای ترک آن تلاش می کنید، این مطلب را از دست ندهید. در این مطلب با اهمیت تغذیه و همچنین بایدها و نبایدهای تغذیه ای برای ترک اعتیاد آشنا می شوید. پس اگر برای ترک تریاک مصمم هستید، اهمیت تغذیه را دست کم نگیرید و در این مطلب با ما همراه شوید.

برای شروع بهتر است ابتدا با تریاک و حقایقی در مورد آن، آشنا شوید. پس از آن به سراغ معرفی غذاهای مفید و مضر برای بهبودی پس از ترک می رویم.

تریاک چیست؟

تریاک ماده ی مخدری ست که از غلاف دانه های خشخاش (یا برش کپسول های دانه خشخاش) بدست می آید و قرن هاست که از کشف آن می گذرد. در طول قرن هفدهم استفاده از این ماده ی مخدر از چین به آمریکای شمالی گسترش یافت. در آن زمان از تریاک به عنوان داروی مسکن استفاده می شد. اما طولی نکشید که مردم شروع به سوء مصرف استفاده از آن کردند و سرانجام افراد زیادی به آن اعتیاد پیدا کردند.

امروزه از تریاک برای تهیه هروئین استفاده می شود که از مورفین حاصل از گیاه خشخاش حاصل می شود. هروئین یک ماده ی مخدر بسیار اعتیاد آور است که طعم تلخی دارد.

این گیاه در ابتدا در جنوب شرقی آسیا توسط سومری ها پرورش داده شد و برای اولین بار توسط یونانیان باستان و رومی ها به عنوان مسکن استفاده گردید.

حقایقی در مورد تریاک: تریاک چه تاثیری بر بدن می گذارد؟

بسیاری از مردم، بدون نگرانی و حتی آگاهی از اثرات تریاک بر بدن، استفاده از آن را آغاز می کنند. آنها به اثرات کوتاه مدت تریاک که شامل احساس سرخوشی، آرامش و کاهش اضطراب است، توجه می کنند. اما با گذشت زمان، با اثرات طولانی مدت تریاک مواجه می شوند. این اثرات ممکن است در عرض چند ماه یا چند هفته اتفاق بیفتند و عبارتند از:

  • بی عاطفگی
  • احساس خواب آلودگی زیاد در اکثر اوقات
  • تغییرات شدید خلقی
  • کاهش شدید وزن
  • کاهش انرژی (کمتر از حد)
  • مشکل در تمرکز

اگر مصرف تریاک با گذشت زمان متوقف نشود، ممکن است به کما یا مرگ منجر شود.

اما آیا به کمک تغذیه می توانیم وابستگی به تریاک را کاهش دهیم؟ برای بهبودی پس از ترک، از مصرف چه غذاهایی باید اجتناب کنیم و چه غذاهایی را جایگزین کنیم؟ جالب است بدانید که تغذیه نقش بسیار مهمی در ترک مواد مخدر دارد.

اهمیت تغذیه برای ترک مواد مخدر

اشتهای فرد معمولاً در هفته ها و ماه های ابتدایی پس از ترک مواد مخدر یا الکل، زیاد می شود. به همین دلیل است که افراد در حال بهبودی، معمولاً پرخوری می کنند بخصوص اگر به مواد محرکی مانند کوکائین، آمفتامین یا شیشه، اعتیاد داشته باشند.

پروسه ی بهبودی بیمار پس از ترک اعتیاد، تاثیرات مختلفی بر متابولیسم و جسم و روان فرد می گذارد. تغذیه مناسب می تواند به روند بهبودی کمک کند و تاثیرات وابستگی به مواد را به حداقل برساند. مواد مغذی، انرژی بدن را تأمین می کنند و عناصر سازنده مورد نیاز برای بهبودی و حفظ سلامت اعضای بدن و مقابله با عفونت ها را فراهم می نمایند.

word image 1

غذاهایی که مواد مغذی زیادی دارند و با ارزش محسوب می شوند، می توانند به پروسه ی بهبودی پس از ترک الکل و مواد مخدر کمک کنند. غذاهای مختلف می توانند به تقویت سیستم ایمنی و ترمیم بافت های بدن کمک کنند و موجب بهبود عملکرد سلول های مغزی شوند. به این ترتیب داشتن تغذیه متعادل می تواند به بهبود خلق و خو و سلامتی فرد کمک کند. زمانیکه فرد احساس و روحیه ی خوبی داشته باشد، احتمال بازگشت او به سمت الکل و مواد مخدر، کمتر خواهد بود.

ترکیبات ناسالمی که خطر بازگشت به اعتیاد را بالا می برند

برای ترک مواد مخدر، قبل از هر چیز به این نکته توجه کنید: یکی از مهمترین عوامل خطر برای بازگشت به اعتیاد، تغذیه نامناسب است. در واقع نداشتن عادات غذایی سالم، شما را در معرض خطر اعتیاد مجدد قرار می دهد. به بیان ساده خوردن “غذاهای ناسالم” ممکن است منجر به مصرف الکل یا مواد مخدر شود. دلیل آن این است که غذاهای ناسالم، به میزان زیادی فرآوری شده اند. از مصرف غذاهایی که حاوی مواد زیر است، اجتناب کنید:

  • مواد نگهدارنده
  • هورمون ها
  • رنگ های مصنوعی
  • قند

هر یک از این مواد بیش از آنچه که فکر کنید بر بدن شما تأثیر می گذارد بنابراین باید از غذاهای حاوی مواد مذکور دوری کنید و بجای آن، غذاهای گفته شده در این قسمت را در رژیم غذایی خود بگنجانید.

7 ماده غذایی مهمی که باید در رژیم غذایی خود بگنجانید

خب همانطور که گفته شد، رژیم غذایی سالم اهمیت بسیار زیادی در ترک مواد مخدر (بخصوص در مراحل اولیه) دارد. در اینجا بهترین غذاهایی که می توانید از آنها استفاده کنید، آورده شده اند:

1- غذاهای سالم و کامل

غذاهای کامل به غذاهایی گفته می شود که قبل از مصرف، فرآوری یا تصفیه نشده اند. این غذاها برخلاف مواد غذایی فرآوری شده و تصفیه شده، حاوی مواد افزودنی مانند نمک، چربی یا مواد نگهدارنده دیگر نیستند. برای دستیابی به تمام مواد مغذی موجود در این غذاها، آنها را بصورت کامل (با پوست) بخورید.

2- غلات کامل

غلات کامل ترکیبات مفیدی مانند سبوس، نشاسته و دیگر مواد مغذی ضروری را برای بدن شما فراهم می کنند. از آنجا که بدن نمی تواند غلات کامل را به سرعت غلات فرآوری شده هضم کند، از نوسان (افزایش و کاهش) قند خون و سطح انسولین جلوگیری می کند. بنابراین مصرف این غذاها به ویژه برای کسانی که قند خون دارند بسیار مفید است.

3- فیبر

فیبر یک ماده گیاهی سخت و جویدنی است که در معده تجزیه نمی شود و به حرکت روان غذاهای هضم شده از طریق روده کمک می کند. فیبر به کاهش جذب کربوهیدرات ها هم کمک می نماید. حتی کربوهیدرات های پیچیده هم می توانند به سرعت به گلوکز تجزیه شوند و در صورت عدم وجود فیبر، موجب کاهش قند خون شوند.

4- پروتئین

مصرف پروتئین زیاد، در اکثر رژیم های غذایی توصیه می شود. پروتئین به میزان زیادی در حبوبات (لوبیا)، غلات سبوس دار، برنج قهوه ای، دانه ها، مغزهای خشک، تخم مرغ، ماهی و مرغ های ارگانیک یافت می شود. برای بهره مندی از اسیدهای آمینه ضروری، مصرف پروتئین ها را در برنامه ی غذایی روزانه ی خود جای دهید.

5- چربی های با کیفیت

چربی های با کیفیت، یکی از عناصر مهم تغذیه ای برای معتادان در حال بهبودی است. روغن های موجود در مغزها، دانه ها و ماهی ها، جزء بهترین چربی های موجود محسوب می شوند. روغن دانه کتان و روغن ماهی با کیفیت هم می توانند اسیدهای چرب امگا 3 (که بسیاری از افراد با کمبود آن مواجه هستند) را برای بدن تامین کنند. سعی کنید بدنبال روغن های زیتون و نارگیل طبیعی و خالص باشید. این روغن های خالص فرآوری نمی شوند و به همین دلیل، مواد مغذی آنها حفظ می شود. از مصرف روغن های فرآوری شده، روغن های هیدروژنه یا نیمه هیدروژنه و همچنین روغن های موجود در غذاهای سرخ شده اجتناب کنید.

6- میوه و سبزیجات

میوه و سبزیجات را فراموش نکنید! میوه ها و سبزیجات برای بهبودی پس از ترک، بسیار ضروری هستند زیرا دارای ویتامین ها و مواد معدنی زیادی می باشند و چربی و کالری کمی دارند. میوه ها و سبزیجات فصلی و محلی را در رژیم غذایی روزانه ی خود بگنجانید. میوه ها و سبزیجاتی که کاملاً روی درخت رسیده اند، از میوه هایی که قبل از رسیدن چیده می شوند و در مسافت های طولانی حمل می شوند، مقوی تر هستند.

7- غذاهای دریایی

غذاهای دریایی برای کسانی که به تازگی مواد مخدر را ترک کرده اند، مفید می باشند زیرا پروتئین های کامل و ویتامین B12 بدن را تامین می کنند. همچنین منبع خوبی از اسیدهای چرب ضروری امگا 3 می باشند که می توانند بیماری هایی مانند آرتروز و آسم را تسکین دهند. گنجاندن غذاهای دریایی در رژیم غذایی، می تواند مواد معدنی کمیاب مهمی مانند ید، فلوراید، سلنیوم، روی و مس و چندین ماده معدنی مهم را برای بدن فراهم کنند. علاوه بر این عناصری مانند فسفر، منیزیم، سدیم، پتاسیم و آهن هم در ماهی ها یافت می شوند که همگی برای بدن لازم و ضروری هستند.

اکنون که با مواد غذایی مفید آشنا شدید، بهتر است با مواد غذایی مضری که خطر بازگشت به اعتیاد را افزایش می دهند هم آشنا شوید.

5 ماده غذایی مهمی که باید از رژیم غذایی خود حذف کنید

مواد غذایی مضری که باید برای ترک اعتیاد بطور کامل از رژیم غذایی حذف شوند عبارتنداز:

1- شکر

شکر یکی از ترکیبات رایجی است که معتادان بهبود یافته، برای هوشیار ماندن به آن متوسل می شوند. جالب است بدانید که شکر تقریباً مانند مواد مخدر و الکل، برای تسکین موقتی سطح پایین قند خون که در بین معتادان بهبود یافته رایج است، عمل می کند. متأسفانه مصرف شکر به شکل آب نبات، کیک، دونات و نوشابه (همراه با سایر کربوهیدرات های تصفیه شده مانند آرد سفید) می تواند مشکلات هیپوگلیسمی را تشدید کند.

بعلاوه قندهای تصفیه شده مانند ساکارز، شربت ذرت با فروکتوز بالا و دکستروز هیچگونه ارزش غذایی ندارند. در حقیقت این ترکیبات نتیجه ی عکس دارند و موجب تخلیه ی آنزیم ها، مواد معدنی و ویتامین ها، به ویژه ویتامین های B کمپلکس از بدن می شوند. مصرف غذاهای بی ارزش موجب می شود که بدن، مواد مغذی ذخیره شده را مصرف کند تا بتواند قند را متابولیزه کند. بنابراین مصرف شکر علاوه بر مضر بودن، موجب تخلیه ی مواد مغذی از بدن هم می شود.

2- غذاهای فرآوری شده

غذاهای فرآوری شده به غذاهایی گفته می شود که برای ایمنی یا راحتی مصرف، از حالت طبیعی و اصلی خود تغییر یافته اند. این غذاها شامل غذایی است که خرد، پخته، پف، آسیاب یا کنسرو شده اند و بطور کلی از حالت اولیه ی خود خارج شده اند. بنابراین برای تسریع روند بهبودی پس از ترک، از خرید هر گونه مواد غذایی آماده و فرآوری شده، خودداری کنید. البته همه ی غذاهای فرآوری شده هم بد نیستند. به عنوان مثال غذاهای منجمد، فرآوری شده اند اما در مواردی که میوه و سبزیجات در دسترس نیست، می توانند مورد استفاده قرار بگیرند.

3- آرد سفید

آرد سفید جزء غذاهای بسیار فرآوری شده است و باید از آن اجتناب کرد. آرد سفید در بیشتر نان های تجاری، کراکر، ماکارونی، نان شیرینی و پنکیک ها یافت می شود. از این نوع مواد غذایی دوری کنید و آنها را با غلات کامل و کربوهیدرات های پیچیده جایگزین نمایید.

بدن، نان سفید را مانند شکر تجزیه می کند و می تواند منجر به بسیاری از مشکلات گفته شده در بالا شود. وقتی آرد گندم بطور کامل پردازش می شود و به آرد سفید تبدیل می گردد، ویتامین های گروه B و همچنین ویتامین E، کلسیم، روی، مس، منگنز، پتاسیم و فیبر موجود در آن از بین می رود. از بین رفتن محتوای فیبر، می تواند باعث یبوست و سایر مشکلات روده شود. علاوه بر این، گندم یک ماده حساسیت زای مهم است و ممکن است واکنش هایی مانند سردرد، خستگی، سوء جذب مواد مغذی، تحریک پذیری، احتقان دستگاه تنفسی فوقانی، حالت تهوع، اسهال و سایر اختلالات روده مانند سلیاک و بیماری کرون ر ایجاد یا تشدید نماید.

4- مواد افزودنی

برخی مواد افزودنی موجود در غذاها موجب ایجاد تغییراتی در مغز می شوند و می توانند به بیش فعالی و یا مشکلات یادگیری منجر شوند. برخی از این مواد افزودنی عبارتند از:

  • آسپارتام که یک شیرین کننده مصنوعی است
  • مونو سدیم گلوتامات (MSG) موجود در غذاهای فرآوری شده تجاری مانند سس ها، چیپس ها و گوشت های فرآوری شده
  • فنیل اتیل آمین موجود در شکلات
  • فسفات موجود در نوشیدنی ها، روغن ها، غذاهای پخته شده، نوشابه ها و محصولات میوه ای
  • تیرامین موجود در پنیر مانده و کهنه
  • گزانتین کافئین

مطالعات نشان داده است که آسپارتام مانع سنتز سروتونین می شود. این افزودنی ها موجب بروز مشکلاتی مانند شیدایی، کمبود توجه، حواس پرتی و اختلال در توانایی حل مسئله می شوند. فسفات ها گروه دیگری از مواد افزودنی موجود در غذاهای فرآوری شده هستند که باید از آنها اجتناب شود. یک مطالعه نشان داد که حذف فسفات از رژیم غذایی کودکانی که با مشکلات رفتاری مواجه بوده اند، موجب کاهش رفتارهای بیش فعالی در آنها می شود. بنابراین کسانی که به دنبال ترک مواد مخدر هستند، باید از غذاهای حاوی ترکیبات افزودنی اجتناب کنند.

مهمترین نکاتی که راجب ترک هر نوع مواد مخدری باید بدانید!

5- کافئین

بسیاری از معتادان در حال بهبودی، برای جبران مواد مخدر و الکل به کافئین روی می آورند. متأسفانه کافئین هم داروی دیگری است که تعادل شیمیایی بدن را تغییر می دهد. این ماده آدرنالین را به جریان خون پمپاژ می کند و موجب تامین موقتی انرژی می شود. سپس آدرنالین قند ذخیره شده را به جریان خون وارد می کند. کافئین غدد فوق کلیه را تحریک می کند که در نهایت منجر به اختلال در این غدد و بروز علایم زیر می گردد:

  • خستگی
  • کاهش استقامت و تحمل فیزیکی
  • ناتوانی برای مقابله با استرس
  • تضعیف سیستم ایمنی
  • واکنش های آلرژیک
  • افزایش وزن
  • افت فشار خون
  • سرگیجه
  • سبکی سر

علاوه بر این، کافئین کبد را تحریک می کند تا قند بیشتری به جریان خون آزاد کند و فشار زیادی بر مکانیسم تنظیم کننده قند خون وارد می نماید. همچنین جذب کلسیم را مختل می کند.

بدون شک ترک کافئین کار دشواری ست اما اگر برای پاک شدن مصمم هستید، باید اینکار را بصورت گام به گام انجام دهید. به عنوان مثال می توانید میزان مصرف کافئین را هر هفته به نصف کاهش دهید تا زمانیکه این مقدار به صفر برسد. همچنین از از غذاهای سرشار از پروتئین بهمراه کربوهیدرات های طبیعی و چربی های خوب استفاده کنید تا قند خون شما ثابت بماند و اشتیاق تان به قند و کافئین کاهش پیدا کند.

راهکارهای دیگر ترک اعتیاد به کمک تغذیه

فردی که در دوران ترک به سر میبرد، ولع و اشتهای زیادی به غذا پیدا می کند. به همین دلیل است که مصرف وعده های غذایی بطور منظم بسیار مهم است. اعتیاد به مواد مخدر و الکل باعث می شود فرد گرسنگی را فراموش کند.

کمبود آب بدن نیز در دوران بهبودی پس از ترک اعتیاد شایع است. به همین دلیل دریافت مایعات کافی در طول و در بین عده های غذایی بسیار مهم است. آب یک نوشیدنی عالی است که اغلب نادیده گرفته می شود. برخی از متخصصان توصیه می کنند روزانه 8 لیوان آب بنوشید.

چرا مردم معتاد میشوند؟ 5 نکته مهم و کاربردی

برای بهبودی پایدار و سالم پس از ترک اعتیاد، نکات تغذیه ای زیر را رعایت کنید:

  • نکته 1: وعده های غذایی و میان وعده های مغذی بخورید.
  • نکته 2: وعده های غذایی و میان وعده های سالم بخورید و از مصرف غذاهای پر کالری و فاقد مواد مغذی مانند شیرینی ها پرهیز کنید.
  • نکته 3: روزانه 20 تا 40 دقیقه فعالیت بدنی شدید داشته باشید.
  • نکته 4: سعی کنید هر شب حداقل 7 تا 8 ساعت بخوابید.
  • نکته 5: در صورت امکان از مصرف کافئین خودداری کرده و سیگار را ترک کنید.
  • نکته 6: به طور منظم از مشاوران یا گروه های پشتیبانی کمک بگیرید.
  • نکته 7: در صورت تجویز پزشک، از ویتامین ها و مکمل های مواد معدنی استفاده کنید.

منبع 1 منبع 2

 


اپ چرب زبان

با اپلیکیشن چرب زبان، هر زبانی رو فقط با روزانه 5 دقیقه گوش دادن، توی 80 روز مثل بلبل حرف بزن! بهترین متد روز، همزمان تقویت حافظه، آموزش تصویری با کمترین قیمت ممکن!


 

linkترک مواد مخدر

مطالب مشابه

1 دیدگاه. همین الان خارج شوید

  • سلام
    مدت ده سال تریاک مصرف کردم حدود روزی سه گرم،الان حدود بیست روز هست که با متادون کم کردم رسوندم به شبی ی متادون ۵ولی به حالی و ضعف شدید و حالت مورچه راه رفتن زیر پوست بخصوص شب ها نمیزاره تمومش کنم
    لطفا راهنمایی کنید
    ممنون

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up