خارش چشم یکی از مشکلات رایج مربوط به چشم است، که این مشکل با تورم، التهاب و درد همراه است. خارش چشم دلایل زیادی دارد و برای شما آزار دهنده خواهد بود. در این مقاله به بررسی تمامی راه حل های تسکین خارش چشم پرداختیم.
دلایل خارش چشم
1- آلرژی فصلی
اگر چشم هایتان در زمان خاصی از سال خارش دارند، ممکن است حساسیت فصلی به شکوفه ها یا گرده افشانی گلها داشته باشید. راه تشخیص آلرژی از عفونت چشم این است که در واکنش آلرژیک دچار عطسه و گرفتگی بینی میشوید.
علائم آلرژیک با هیستامین از بین میرود، ترکیبی آزاد شده که از سلولها علیه آلرژنها دفاع میکنند. هیستامین باعث واکنش به التهاب و خارش چشمها میشود که ازعلائم شایع فعالیت هیستامین است.
2- آلرژی های دائمی
بر خلاف آلرژیهای فصلی، آلرژیهای دائمی ممکن است سالها همراهتان باشند. چیزهایی مانند، گرد و غبار و حیوانات خانگی از جمله رایج ترین آلرژیها هستند. ممکن است به مواد خاصی در خانه حساس باشد. تماس چشم با لنز یا صابون و شامپو نیز باعث ناراحتی چشم میشود.
سعی کنید از محصولاتی که باعث خارش چشم هایتان میشوند پس از برطرف کردن آلرژیهای محیطی نیز استفاده نکنید. روند حذف مواد آلرژی زا میتواند راه حلی موثر برای شما باشد.
برای تشخیص اینکه آیا آلرژی دارید یا نه میتوانید با انجام آزمایش توسط یک متخصص به آن پی ببرید. مقدار کمی از آلرژن مانند آلرژنهای ابروسیا و حیوانات خانگی را به زیر پوست تزریق میکنند تا ببیند آیا در اطراف محل تزریق واکنشی نشان میدهد یا نه. این آزمایشها برای اکثر کودکان و بزرگسالان بیخطر است.
3- تحریک کننده های موجود در هوا
برخی افراد به دود، اگزوز موتور و حتی عطرهای خاص حساس هستند. سادهترین راه این است که در معرض این تحریک کننده ها قرار نگیرید. چشمها را با قطره یا با گذاشتن پارچهای مرطوب و خنک روی آنها تسکین دهید، به این ترتیب احساس بهتری خواهید داشت.
4- عفونت
چشم ها بسیار آسیب پذیر و آماده برای دریافت هر نوع باکتری و ویروس هستند. به همین دلیل دچار خارش میشوند. از رایج ترین عفونتهای چشم، ورم ملتحمه است، همچنین با نام چشم صورتی نیز شناخته می شود، زیرا قسمت سفیدی چشم به رنگ صورتی در میآید، بسیار مسری و اغلب با آبریزش چشم آسیب دیده همراه است.
یکی دیگر از عوارض احتمالی چشم، uveitis یا التهاب عنبیه (قسمت رنگی چشمتان) است. التهاب عنبیه میتواند باعث درد چشم و حساسیت شدید به نور شود.
هر دو نوع عفونتها باید توسط پزشک بررسی و درمان شوند. برای درمان ورم ملتحمه ممکن است آنتی بیوتیک یا در صورت لزوم استروئید استفاده شود. قطره چشم ضد التهابی میتواند تا اندازهای برای درمان التهاب عنبیه کافی باشد. التهاب عنبیه، اگر به طور موثر درمان نشود، منجر به از دست دادن بینایی و عوارضی مانند گلوکوم و آب مروارید شود.
5- چشم خشک
اشک، ترکیبی از آب، روغن و مخاط است که چشمهایتان را مرطوب و تازه نگه میدارد، همچنین از آنها در مقابل خشکی و خارش محافظت میکند. ممکن است چشمانتان به دلایل مختلف اشک تولید نکند. یکی از دلایل شایع آن، بالا رفتن سن است که تولید اشک کاهش مییابد.به این ترتیب، وضعیتی مانند دیابت و آرتروز روماتوئید میتواند باعث کاهش اشک شود. عوارض برخی از داروها نیز میتواند اشک را کاهش دهد.
چشمان شما نیز میتوانند خشک شوند زیرا اشکها سریع تبخیر میشوند. اگر به مدت طولانی در محیط بیرون یا در محیطی با رطوبت بسیار کم است، متوجه میشوید که چشمانتان خشک شده است. گاهی اوقات، مجرا یا غده اشک مسدود شده و منجر به خشکی و خارش چشم میشود.
6- خستگی چشم
زل زدن به کامپیوتر به مدت طولانی، یا تلاش برای خواندن خطهای ریز، میتواند چشمان شما را تحت فشار قرار دهد و موجب خارش و خستگی چشمانتان شود. همچنین رانندگی برای مدت طولانی، به خصوص در شب یا در یک روز آفتابی، میتواند چشمهای شما را نیز تحت فشار قرار دهد.
هنگامی که به چشمان خود فشار می آورید تا آنها را باز نگه دارید یا خود را مجبور به بیدار ماندن میکنید باعث خستگی چشمهایتان میشود. برای برخی افراد، گرمای خانه و یا تهویه هوا میتواند منجر به خستگی، خارش و تحریک چشمها شود.
بهترین درمان این است که به طور مرتب به چشمان خود استراحت دهید. اگر رانندگی چشمان شما را اذیت میکند اتومبیلتان را پارک کنید و چشمها را ببندید، چرتی کوتاه بزنید یا اجازه دهید فرد دیگری رانندگی کند.
7- استفاده از لنزهای تماسی
قرار دادن لنزهای تماسی به مدت طولانی و جابجا نکردن آنها به طور مرتب، سبب تحریک چشمها میشود و آنها را دچار خارش و قرمزی میکند.
در صورت استفاده از لنزهای تماسی آنها را در شب درآورید. در مورد نحوه استفاده از لنز، مراقبت و زمان تعویض آنها با پزشکتان مشورت کنید. نکات استفاده از لنزهای تماسی
8- بلفاریت
قرمزی و خارش چشم ممکن است از التهاب پلکها به نام بلفاریت ایجاد شود. زمانی که غدد روغن در پایه مژهها مسدود میشود این اتفاق رخ میدهد. گاهی اوقات فقط تمیز نگه داشتن پلک هایتان برای رفع علائم بلفاریت کافی است، ممکن است با آبریزش چشم و تورم نیز همراه باشد.
بلفاریت معمولا باعث ایجاد کاهش بینایی نمیشود، اما میتواند مشکلی مزمن باشد که منجر به بیماری ملتحمه و سایر عوارض میشود. آنتی بیوتیکها و داروهای ضد التهابی ممکن است برای تسکین و پیشگیری از مشکلات بیشتر ضروری باشند.
9- آفتابسوختگی چشم
قرار گرفتن بیش از حد در برابر اشعه فرابنفش (UV) ناشی از نور آفتاب میتواند موجب آفتاب سوختگی چشم شود که به آن «فتوکراتیت» گفته میشود.
سایر علائم آفتابسوختگی چشم علاوه بر سوزش چشم، عبارتند از:
- حساسیت به نور
- درد
- احساس وجود ریگ در چشم
- ریزش اشک
- مشاهده هالهی نور در اطراف چراغ و اجرام پرنور
10- روزاسه چشمی
روزاسه چشمی عارضهای است موجب التهاب پلکها میشود. این بیماری در افرادی که مبتلا به «آکنه روزاسه» هستند بروز پیدا میکند. آکنه روزاسه که به نام «جوش بالغین» نیز شناخته میشود، بیماری پوستی است که مشخصه اصلی آن قرمزی و پرخونی عروق پوست صورت است.
سایر علائم روزاسه چشمی عبارتند از:
- درد
- حساسیت به نور
- نابینایی در موارد شدید
- ناخنک چشم
11- ناخنک یا زایده چشم (Pterygium)
رویش بافت گوشتی در قسمت سفیدی چشم است. این عارضه معمولا در نزدیکی بینی بروز پیدا میکند، اگرچه میتواند در قسمت بیرونی چشم نیز ظاهر شود. عقیده بر این است که ترکیبی از خشکی چشم و نور فرابنفش در شکلگیری ناخنک چشم مؤثر هستند.
علائم آن نیز عبارتند از:
- سوزش چشم
- خارش
- قرمزی
- ورم
علائم خارش چشم
درمان خارش چشم
روش اول: درمان دارویی
قطره چشم: قطره چشم برای تسکین خارش همیشه مفید است. قطره کتورولاک یکی از گزینه های تقریبا بی خطر است ولی قبل از مصرف آن با پزشک مشورت کنید. کتورولاک یک داروی ضد التهاب است که برای درمان خارش چشم استفاده میشود. میزان دقیق مصرف این دارو باید توسط پزشک تعیین شود. به طور معمول میزان مصرف قطره کتورولاک برای بزرگسالان و کودکان بالاتر از ۲ سال، به صورت چکاندن یک قطره از دارو چهار مرتبه در روز است.
برخی داروهای دیگر برای خارش چشم به کار میروند:
- برای استفاده از قطره کتورولاک، دستان خود را بشویید. سرتان را به عقب ببرید و با استفاده از انگشت اشاره خود پلک پایینی را بکشید و قطره را به آرامی در چشم بچکانید و چشمان خود را ببندید
- آنتی بیوتیکهای خوراکی یا موضعی برای عفونتهای باکتریایی مثلا التهاب ملتحمه باکتریایی.
- آنتی هیستامینها برای کمک به کنترل واکنشهای آلرژیک که به خارش چشم منجر میشود.
- قطرههای چشمی استروئید برای بلفاریت و آلرژی.
- داروهایی که بر سیستم ایمنی بدن تاثیر میگذارند برای بیماری بلفاریت.
- استابیلایزرهای ماستسل.
روش دوم: درمان خانگی
روش اول
- یک حوله تمیز بردارید.
- چند تکه یخ را در حوله قرار دهید.
- آن را محکم بپیچانید.
- حدود 10 دقیقه آن را روی چشم بسته قرار دهید.
- این عمل را دو بار بیشتر انجام دهید.
- این روش را سه بار در روز انجام دهید.
روش دوم
- یک کیسه چای بابونه که قبلا استفاده شده است را بردارید.
- آن را در یخچال و فریزر به مدت 5 دقیقه قرار. دهید.
- کیسه را روی چشمان بسته بگذارید.
- 10 دقیقه آن را روی چشم نگهدارید.
- این روند را سه بار در روز انجام دهید.
روش سوم
- خیار را بشویید.
- از چاقو برای تقسیم آن به تکه های کوچک استفاده کنید.
- آنها را به مدت 20 دقیقه در یک یخچال قرار دهید.
- سپس آنها را بردارید و برش های سرد را روی چشمان بسته قرار دهید.
- آنها را حدود 15 دقیقه نگه دارید.
روش چهارم
- مقداری شیر را در یک کاسه بریزید.
- تکه پنبه تمیز را در کاسه خیس کنید.
- پنبه را به مدت 20 دقیقه بر روی چشم قرار دهید.
- این روش را سه بار در روز انجام دهید.
روش پنجم
- مقداری گلاب را در یک کاسه تمیز بریزید.
- کاسه را در یک فریزر قرار دهید.
- چندین دقیقه در فریزر نگه دارید.
- سپس به همان مقدار آب سرد را به کاسه اضافه کنید.
- از مخلوط برای شستن چشم استفاده کنید.
روش ششم
- یک کیسه چای سبز که استفاده شده را آماده کنید.
- آن را حدود 5 دقیقه در یخچال قرار دهید.
- روی پلک های بسته چند دقیقه قرار دهید.
- این روند را چند بار هر روز انجام دهید.
روش سوم: مراقبت های خانگی
- در مواقع اوج وجود دانههای گرده در هوا، یعنی اواسط صبح یا اوایل غروب خورشید و یا در روزهایی که بلد شدیدی میوزد تا حد ممکن از خانه خارج نشوید.
- در فضای باز از عینک و یا عینک آفتابی استفاده کنید.
- از مالیدن چشمها خودداری کنید، چرا که این کار بیشتر چشمها را تحریک کرده و باعث بدتر شدن شرایط خواهد شد.
- از تشک، بالش و پتوهایی با کاورهایی ضد کنه استفاده کنید. ملافههای خود را مرتب با آب گرم بشویید.
- به جای جارو کردن یا گرد گیری کردن کف زمین را با یک دستمال مرطوب و یا جاروی گردگیری خیس تمیز کنید.
- بعد از نوازش و بغل کردن حیوانات خانگی بلافاصله دستهای خود را بشویید. اگر با دوستی که حیوان خانگی دارد ملاقات میکنید، بلافاصله بعد از بازگشت به خانه تمام لباسهای خود را بشویید.
- اگر سیستم خنک کننده و یا گرمایشی مرکزی دارید، راه ورود هوایی آنها به اتاق خواب را مسدود کنید.
- کف خانه را پارکت و یا موزاییک کاری کنید. این کار تمیز کردن سطح خانه از شوره پوست حیوان را بسیار آسانتر میکند.