پولیپ روده

علائم پولیپ روده، انواع و روش های درمان جراحی و خانگی

پولیپ روده توده‌هایی در روده بزرگ می‌باشد. تغییرات در مواد ژنتیکی سلول‌های پوشش روده علت به وجود آمدن پولیپ‌ها بوده و در بزرگسالان شایع است. درمان این نوع از پولیپ ها از آن جهت حائز اهمیت است که ممکن است به توده های سرطانی بدخیم تبدیل شوند. پولیپ روده فقط و فقط از طریق جراحی قابل درمان است و باید بافت پولیپ کاملا برداشته شود و پس از آن بیمار 3 تا 10 سال زیر نظر متخصص خود تحت معالجه باشد. در این مقاله به بررسی عوامل موثر بر ایجاد پولیپ های روده پرداختیم و روش های درمان آن را بررسی کردیم.

انواع پولیپ روده

1- پولیپ های هیپرپلاستیک: این پولیپ های بسیار شایع هستند، کوچک می باشند وعموما قطر آنها کمتر از نیم سانتی متر است. این پولیپ ها عموما بی خطر و خوش خیم هستند و به ندرت سرطانی می شوند.

2- پولیپ های آدنوما: این پولیپ ها نیز بسیار شایع هستند.اغلب کوچک هستند و قطر آنها کمتر از یک سانتی متر می باشد، اما گاهی اوقات بزرگتر می شود. در موارد اندک، این پولیپ ها سرطانی می شوند.

3- سندروم های پولیپوزیز: سندروم های پولیپوزیر گروهی از بیماری های موروثی به حساب می آیند. این سندروم بسیار نادر هستند و در جوان ها مشاهده می شود و اغلب باعث ایجاد تعداد زیادی پولیپ روده می شود که احتمال سرطانی شدن آنها زیاد است.

علائم پولیپ روده

word image 40

علت ابتلا به پولیپ روده

سلول های سالم به شکلی منظم رشد پیدا می کنند و تقسیم می شود. جهش در ژن های مشخص باعث می شود که سلول ها به تقسیم شدن ادامه ادامه دهند، حتی وقتی که به سلول های جدیدی نیاز ندارند. این رشد نامنظم باعث شکل گیری پولیپ روده می شود.

عوامل افزایش خطر ابتلا به پولیپ روده

word image 41

نحوه تشخیص پولیپ روده

1- آزمایش کولونوسکوپی، یک لوله انعطاف پذیر از طریق مقعد وارد راست روده می شود. این لوله که نام آن کولونوسکوپ است، دارای چراغ و دوربین متصل است به طوری که تصاویر از داخل روده را می توان بر روی صفحه نمایش دید و پزشک می تواند هر پولیپ را ببینید.

2– سیگموئیدوسکوپی روشی قدیمی تر است که در ایران نیز استفاده می گردد (مانند کولونوسکوپی است اما طول لوله کوتاه تر است و در طی این آزمایش، فقط قسمت های پایین تر روده می تواند بررسی شود).

3- سی تی اسکن: مشابه کولونوسکوپی است اما در این آزمایش زمان کمتری صرف می شود. اگر در سی تی اسکن، پولیپ روده تشخیص داده شود، در این صورت، کولونوسکوپی باید انجام شود.

4- تنقیه باریوم: فرآیندی است که در آن از روده بزرگ و مقعد، بعد از ورود مایعی حاوی باریوم به درون مقعد، اشعه ایکس-ری X-rays گرفته می‌شود.

5- آزمایش مدفوع: آزمایشات مدفوع مختلفی وجود دارد که در فواصل مختلف تکرار می شوند. اگر در طی آزمایشات سیگموئیدوسکوپی، سی تی اسکن، تنقیه باریوم یا آزمایش مدفوع، نتیجه مثبت باشد، پس از آن، کولونوسکوپی باید انجام شود.

درمان پولیپ روده

1- برداشتن پولیپ روده

برداشتن با فورسپس یا یک حلقه سیمی (پولیپکتومی): در صورتی که پولیپ بزرگ‌تر از یک سانتی‌متر باشد، ممکن است مایعی در زیر آن تزریق شود تا پولیپ را از بافت مجاور جدا کرده و بتوان آن را برداشت.

پولیپکتومی فورسپس سرد: این روش معمولا برای پولیپ های کوچک استفاده می شود. در این روش از فورسپس استفاده می شود تا پولیپ را شل کند. جراح همچنین برای از بین بردن بخشی از پولیپ که به بافت کشیده می شود از سیم استفاده می کند.

پولیپپکتومی فورسپس گرم: این روش شبیه به برداشتن پولیپ با روش فورسپس سرد است. با این حال، علاوه بر گرفتن نوک پولیپ، جراح از روشی به نام الکتروکاتری (استفاده از یک سوزن یا ابزار دیگری که به وسیله برق، گرم می شود) استفاده می کند تا هر گونه بافت پولیپ باقی مانده را بسوزاند و از خونریزی جلوگیری کند.

پولیپکتومی Snare: Snare حلقه ای است که می تواند اطراف پولیپ را بگیرد و آن از بین ببرد و در صورتی که پولیپ بزرگتر از 1 سانتی متر باشد، از متداول ترین گزینه های درمانی است. این حلقه می تواند گرم یا سرد باشد و جراح می تواند از الکتروکاتری برای سوزاندن هر گونه بافت پولیپ باقی مانده استفاده کند.

جراحی با حداقل تهاجم: پولیپ‌هایی که بسیار بزرگ هستند یا بطور بی‌خطر در حین غربالگری قابل جدا شدن نیستند را معمولاً با لاپاراسکوپی برمی‌دارند که با قرار دادن وسیله‌ای به نام لاپاراسکوپ در روده انجام می‌شود.

برداشتن روده بزرگ و راست روده: در صورتی که بیمار دارای یک سندرم ارثی نادر مانند پولیپوز آدنوماتوز خانوادگی (FAP) باشد، ممکن است نیاز به عمل جراحی جهت برداشتن روده و راست روده (پروکتوکولکتومی کامل) داشته باشد.

نکات مهم بعد از جراحی برداشتن پولیپ

1- فعالیت‌های پرفشار یا بلند کردن اجسام سنگین‌ تر از ۲ تا ۴ کیلوگرم برای حداقل ۴ تا ۶ هفته بعد از جراحی تحت هیچ شرایطی نباید صورت گیرد.

2- بیمار می‌ تواند ۲۴ تا ۴۸ ساعت بعد از جراحی دوش بگیرد، مگر اینکه پزشک خلاف آن را گفته باشد. یک نوار استریل روی محل برش قرار داده می‌شود که باید هنگام حمام کردن در جای خود باقی بماند.

3- محل برش با یک باند استریل پوشانده می‌شود. این باند باید تا زمانی که خودش جدا شود یا پزشک آن را بردارد در جای خود بماند.

4- بیمار باید یک رژیم غذایی مایع و سپس نرم را در بیمارستان داشته باشد. این رژیم باید در ۲ تا ۶ هفته‌ی اول بعد از جراحی ادامه پیدا کند. غذاهایی را مصرف کنید که بلعیدن و هضم آنها آسان است مانند سوپ، موز، ژلاتین، پودینگ و ماست.

فیلم جراحی پولیپ روده با روش کولونوسکوپی

2- نکات تغذیه ای مبتلایان به پولیپ روده

1- چربی های امگا ۳ به حفظ و حتی بهبود سلامت سلول های روده کمک می کند. زیرا حاوی مقادیر منظم چربی های سالم است که به پیشگیری از پولیپ های روده بزرگ کمک می کند. آووکادو، روغن زیتون، زیتون، ماهی آزاد، ماهی تن، ساردین، گردو و دانه کتان سرشار از چربی ههای امگا 3هستند.

2- فیبر برای سلامت روده شما ضروری است. هنگامی که تخلیه روده شما آهسته صورت بگیرد، خطر ابتلا به پولیپ های روده بزرگ و سرطان را افزایش می دهید. مارچوبه، آووکادو، سیب زمینی، جوانه لوبیا، سبزیجات تیره، چغندر، کلم بروکلی، سیب ، زردآلو ، انواع توت ها ، موز ، طالبی، پرتقال و نارگیل رابه رژیم غذایی خود اضافه کنید.

3- از غذاهایی که چربی های اشباع شده دارند اجتناب کنید. زیرا چربی های اشباع شده، بر خلاف چربی های امگا ۳، خطر ابتلا به پولیپ روده بزرگ و سرطان روده بزرگ را افزایش می دهند.

4- سعی کنید استفاده از گوشت قرمز را محدود کنید مانند: گوشت گاو، کالباس، سوسیس، بیکن. این غذاها به شدت دارای چربی اشباع هستند.

5- غذاهایی که قند زیادی دارند و باید محدود شوند عبارتند از: نوشیدنی های شیرین، آب نبات، کوکی ها، کیک، بستنی، غلات شیرین، شیرینی و آب میوه.

6- علاوه بر اجتناب از خوردن غذاهای خاص شما همچنین باید در نحوه پخت آن ها نیز دقت کنید. غذاهای چرب یا سوزانده شده خطر ابتلا به پولیپ روده را افزایش می دهد.

7- علاوه بر نوشیدنی های شیرین مصرف الکل نیز به شکل گیری پولیپ روده کمک می کند.

نتیجه

  • پولیپ روده فقط و فقط از طریق جراحی قابل درمان است
  • پولیپ های روده بر روی غشاء داخلی روده بزرگ رشد می کنند و بسیار رایج هستند
  • گفته می شود تغییرات ژنتیکی سلول های غشاء روده، باعث بروز پولیپ روده می شوند
  • مراقبت و نظارت بر سلامت بیماران مبتلا به پولیپ روده، ۳ تا ۱۰ سال است
  • تحقیقات در مورد پولیپ روده، درمان و پیشگیری از آن، ادامه دارد

پولیپ های روده باید تحت درمان قرار گیرند تا ریسک ابتلا به سرطان روده کاهش یابد. قبل از انجام جراحی و برداشتن پولیپ درباره داروهایی مصرفیتان و رژیم غذایی مشورت کنید و از عارضه هایی احتمالی جراحی اطلاع کسب کنید.

این 16 کار را انجام دهید تا در تمام طول عمر سالم بمانید


اپ چرب زبان

با اپلیکیشن چرب زبان، هر زبانی رو فقط با روزانه 5 دقیقه گوش دادن، توی 80 روز مثل بلبل حرف بزن! بهترین متد روز، همزمان تقویت حافظه، آموزش تصویری با کمترین قیمت ممکن!


 

link
پولیپ رودهروده

مطالب مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up