کندر نام صمغی ست که از درخت کندر یا Boswellia serrate که در آفریقا و عربستان صعودی می روید گرفته می شود. به این درخت کندر هندی هم گفته می شود و معمولا از صمغ آن در طب سنتی آیورودا استفاده می کنند. علاوه بر این کندر منبع غنی اسیدهای بوسولیک است که اثر ضد التهابی دارند.
- نام تجاری: کندر هندی (Indian frankincense)
- نام عمومی: کندر (Boswellia)
- دسته دارویی: داروهای گیاهی دستگاه گوارش، داروهای گیاهی اسکلتی- عضلانی
کندر چیست و چطور عمل می کند؟
- از کندر برای درمان بیماری هایی مثل استئوآرتریت، آرتریت روماتوئید، آسم و بیماری های التهابی روده استفاده می شود.
- علاوه بر این کندر خاصیت ادرار آوری دارد و به عنوان یک دیورتیک عمل می کند و در کاهش دردهای دوران قاعدگی نیز موثر است.
- از کندر همچنین برای تقویت قوای جنسی استفاده می شود.
- در ایران از کندر برای درمانهای دیگر نیز استفاده می شود که بسیاری از آنها مبنای علمی ندارند
حتما بخوانید: روشهای استفاده از آب کرفس برای لاغری، فشار خون، دیابت، قوای جنسی و سم زدایی
دوزهای مصرفی کندر
- دوز پیشنهادی برای مصرف: بسته به بیماری، وزن، سن، جنس و شرایط بدنی تان از فروشنده سوال کنید.
- دوز متدوال و مرسوم: 500- 300 میلی گرم به شکل خوراکی دو تا سه بار در روز
- دوز مناسب برای مبتلایان به آرتروز: 333 میلی گرم عصاره خوراکی کندر سه بار در روز
- دوز مناسب برای مبتلایان به آرتریت روماتوئید: 3600 میلی گرم عصاره خوراکی کندر یک بار در روز
- دوز مناسب برای مبتلایان به کولیت اولسراتیو: 350 میلی گرم صمغ جویدنی کندر سه بار در روز
- دوز مناسب برای مبتلایان به آسم: 300 میلی گرم کندر خوراکی سه بار در روز
- دوز مناسب برای مبتلایان به بیماری التهابی روده: 500- 300 میلی گرم کندر خوراکی دو تا سه بار در روز
عوارض جانبی شایع مصرف کندر
- اسهال
- حالت تهوع
- دل درد
- راش و دانه های پوستی
حتما بخوانید: 6 تا از بهترین گیاهان و مکمل های طبیعی برای افزایش میل جنسی مردان تا ده برابر
خواص ثابت شده کندر (علمی)
معمولا کندر را به همراه اسفند یا در اسانس ها و بخورها استفاده می کنند. از عصاره کندر می توان در مواد غذایی، نوشیدنی ها، مواد آرایشی و صابون ها هم استفاده کرد. گاهی اوقات در طب گیاهی برای درمان بیماری های زیر کندر را به صورت خوراکی مصرف می کنند یا به شکل ضماد روی پوست می مالند:
- آسم
- آرتریت کلاژنیک
- بیماری کرون
- آرتروز
- آرتریت روماتوئید
- کولیت اولسراتیو
برخی تحقیقات نشان می دهند که کندر می تواند اثر ضد التهابی و ضد توموری داشته باشد. در ادامه به اثرات ثابت شده علمی مصرف کندر در بیماری ها اشاره می کنیم.
1- آرتروز
در تحقیقات انجام شده روی اثرات مکمل های گیاهی در سال 2015 مشخص شد که کندر در کاهش درد ناشی از آرتروز و بهبود عملکرد بیماران مبتلا نسبت به دارونماها اثر بهتری دارد. بهترین روشهای درمان و کاهش درد آرتروز در اینجا معرفی شده اند!
2- آسم
طبق تحقیقی که سال 2015 در مجله علوم پزشکی و فارماکولوژی منتشر شد کندر می تواند به بهبود عملکرد سیستم تنفسی بیماران مبتلا به آسم کمک کند و نیاز آنها به اسپری های استنشاقی آسم را کاهش دهد. در این تحقیق مشخص شد کسانی که به همراه درمان های استنشاقی شان از مکمل های کندر استفاده می کردند نسبت به بیمارانی که فقط از اسپری های استنشاقی استفاده می کردند بهبودی بیشتری داشتند. بهترین روشهای درمان آسم در اینجا!
3- بیماری کرون
مطالعات منتشر شده درباره بیماری های مربوط به التهابات روده ای حاکی از آن هستند که مصرف عصاره کندر می تواند باعث بهبودی سریعتر مبتلایان به بیماری کرون شود. در واقع علائم بیماری در بیمارانی که از عصاره کندر استفاده کرده بودند بعد از 12 ماه با عود و شدت کمتری به همراه بود و روند بهبودی بیشتری در آنها مشاهده شد. راجب بیماری کرون بیشتر بخوانید!
4- بیماری های التهابی روده
در سال 2007 محققان 31 فرد مبتلا به بیماری کولیت کلاژنیک (نوعی التهاب روده ای که باعث اسهال مزمن می شود) را مورد آزمایش قرار دادند. در نهایت مشخص شد مصرف عصاره کندر سه بار در روز و به مدت شش هفته موثرتر از مصرف دارونماهاست و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به التهابات روده ای را افزایش می دهد.
موارد مصرف و روش های استفاده از کندر
تنتور: محققان بر این باورند که یکی از خواص کندر درمان التهابات و تسکین دردهای جزئی است. مصرف روزانه تنتور کندر باعث خونرسانی بیشتر به مفاصل و بافت های همبند و همچنین افزایش سطح سلامتی بدن می شود.
مکمل گیاهی: استفاده از مکمل های غذایی کندر انعطاف پذیری روده را افزایش می دهد و طبق تحقیقات انجام شده مصرف آن برای بیماران مبتلا به تحریکات مزمن روده مفید است. گزینه های زیادی هنگام انتخاب یک مکمل با کیفیت کندر وجود دارند از جمله کپسول های پودری کندر و یا روغن هایی که به شکل سافت ژل عرضه می شوند. در مجموع این خود شما هستید که تصمیم می گیرید کدام شکل کندر برایتان مناسبتر است و بهتر عمل می کند.
کرم ها و لوسیون های موضعی: از کرم ها و لوسیون های کندر می توان برای کاهش درد مفاصل استفاده کرد و آن را به طور مستقیم روی ناحیه آسیب دیده گذاشت. ترکیبات موجود در کرم های کندر هم خنک کننده و هم گرم کننده هستند و از این لحاظ برای کاهش دردهای مفصلی بسیار مناسبند.
پودرهای غذایی: اگر دوست ندارید از مکمل های کندر یا کرم های موضعی آن استفاده کنید پودرهای خوراکی کندر گزینه مناسبی برای شما هستند. این پودرها را می توانید با آب مخلوط کنید یا در غذایتان استفاده کنید. گفته می شود که مصرف پودر کندر برای سالمندان مفید است چون هیچ نوع ماده حیوانی یا شیمیایی در آن به کار نرفته و کاملا خالص و گیاهیست.
در ادامه بخوانید: آمپول پیروکسیکام – عوارض، طرز مصرف اصولی و نکات مهم دیگر