کشیدگی رباطها ، پارگی مینیسک، التهاب تاندون و سندروم زانوی دونده از جمله مشکلات شایع زانو است. زانودرد ممکن است فعالیت های روزانه شما را مختل سازد. به همین دلیل در این مقاله به بررسی دلایل زانو درد و بهترین روش های درمانی آن پرداختیم.
دلایل زانو درد
شکستگیها: ضربه مستقیم به ساختار استخوانی زانو میتواند باعث شکستن یکی از استخوانهای آن شود، اکثر شکستگیهای زانو علاوه بر دردناک بودن، عملکرد زانو را مختل کرده (مثل شکستگی کشکک زانو) یا تحمل وزن بدن توسط زانو را بسیار دردناک میسازند.
آسیبدیدگی رباطها: شایعترین آسیب زانو، آسیبدیدگی رباط صلیبی قدامی (ACL) است. این مورد اغلب یک آسیب ورزشی است که به دلیل تغییر جهت یا توقف ناگهانی اتفاق میافتد.
آسیبدیدگی مینیسکها: مینیسکها از جنس غضروف بوده و به عنوان ضربهگیرهای بین استخوانهای زانو عمل میکند. پیچ خوردن زانو میتواند باعث آسیبدیدگی مینیسکها و درد حاد زانو شود.
دررفتگی: دررفتگی زانو میتواند باعث مختل کردن جریان خون به زانو شده و متعاقباً مشکلات دیگری را ایجاد کند. این آسیبدیدگی اغلب در تصادفات خودرو اتفاق میافتد و علت اصلی آن برخورد زانو با داشبورد است.
روماتیسم مفصلی: درحقیقت روماتیسم مفصلی یک عارضه خودایمنی است که میتواند بر هر یک از مفاصل بدن تأثیر منفی بگذارد. این عارضه باعث درد شدید، ناتوانی و ورم میشوند.
نقرس: نوعی عفونت مفصلی (آرتریت) است که بیشتر در انگشت بزرگ پا رخ میدهد، اما میتواند زانو را نیز درگیر کند.
تاندونیت کشش زانو: عبارت است از التهاب تاندونهای متصل کننده کشکک زانو به استخوان ساق پا. تاندونیت کشکک زانو اغلب در افرادی رخ میدهد که یک حرکت را مکرراً تکرار میکنند.
پوکی استخوان: عبارت است از فرسودگی غضروف مفصل به دلیل استفاده زیاد و پیری.
درمان زانو درد
روش اول: حرکات اصلاحی
1- کشش همسترینگ: یک ملحفه را به دور کف پای راست خود حلقه کنید. دو سر ملحفه را بادست بگیرید و با کمک آن به بالا آوردن پای خود کمک کنید. این حالت را برای ۲۰ ثانیه نگه دارید و سپس پای خود را پایین بیاورید و این کار را برای پای دیگر انجام دهید.
2- کشش عضله ساق پا: بایستید و برای نگه داشتن تعادل خود یک صندلی را بگیرید. زانوی راست خود را خم کنید و پای چپ خود را یک قدم عقبتر از پای راست بگذارید و به آرامی آن را صاف کنید. شما باید در پشت ساق پای خود کشش را احساس کنید. این حالت را برای ۲۰ ثانیه نگه دارید. این حرکت درمان زانو درد با ورزش را دوبار انجام دهید و سپس برای پای چپ تکرار کنید.
3- انقباض عضلات چهارسرران: آیا راست کردن و بالا آوردن پا (تمرین قبلی) بیش از حد برای شما مشکل است؟ پس میتوانید این حرکت را انجام دهید. در این حرکت شما پای خود را بالا نمیآورید بلکه تنها عضلات ران (به نام عضلات چهارسر ران) خود را منقبض میکنید. روی زمین دراز بکشید و هر دو پای خود را به حالت ریلکس روی زمین دراز کنید و سپس عضلات پای چپ خود را منقبض کرده و برای ۵ ثنیه در این حالت نگه دارید. سپس عضلات پا را شل کنید. این حرکت را ۱۰ بار تکرار کنید و سپس برای پای دیگر انجام دهید. این کار را دو ست تکرار کنید.
4- بالا آوردن پا در حالت نشسته: تقویت عضلات لگن و کشاله ران به انجام بهتر فعالیتهای روزانه مانند راه رفتن و ایستادن کمک میکند. روی یک صندلی بنشینید. پای چپ خود را کمی به سمت عقب (زیر صندلی) ببرید اما کف پای شما باید کاملا روی زمین باشد. سپس پای راست خود را، درحالی که هنوز زانویتان خمیده است، از روی زمین بلند کنید. پای خود را ۳ ثانیه بالا نگه دارید و سپس به آرامی پای خود را پایین بیاورید. این کار ۱۰ بار تکرار کنید و سپس پایتان را عوض کنید. این تمرین را دو مرحله انجام دهید. اگر انجام این تمرین برایتان مشکل است از دستان خود برای بلند کردن پایتان کمک بگیرید.
5- فشردن پشتی بین دو زانو: این حرکت به تقویت عضلات داخلی ران و پشتیبانی بیشتر از مفصل زانو و کاهش زانودرد کمک میکند. روی زمین دراز بکشید و هر دو پای خود را از زانو خم کنید. بین دو زانوی خود یک پشتی قرار دهید. دو زانوی خود را به سمت یکدیگر فشار دهید و این حالت را ۵ ثانیه نگه دارید. سپس عضلات خود را شل کنید. این حرکت را ۱۰ بار تکرار کنید. این تمرین را دو مرحله انجام دهید. اگر این حرکت برای شما بیش از حد مشکل است میتوانید آن را در حالت نشسته روی صندلی انجام دهید.
6- بشین پاشو: با انجام این حرکت، ایستادن (از حالت نشسته) برای شما آسانتر خواهد شد. دو پشتی را روی یک صندلی قرار دهید. سپس با کمک عضلات چهارسرران خود به آرامی بلند شوید و بایستید. سپس دوباره به آرامی بنشینید. توجه داشته باشید که زانوهای شما در هنگامی که خمیده هستند نباید از امتداد نوک انگشتان پای شما جلوتر بروند. میتوانید در حین انجام تمرین دستان خود را در دو طرف بدن آزاد بگذارید و یا دستان خود را جلوی قفسه سینه خود بالا نگه دارید. اگر انجام این تمرین برایتان مشکل است، به تعداد پشتیها اضافه کنید یا این که از یک صندلی دسته دار استفاده کنید و در هنگام ایستادن از دستههای صندلی کمک بگیرید.
روش دوم: استفاده از پچ و پماد ضد درد
1- داروهای ضد تحریک: داروهای ضد تحریک متداول حاوی منتول، روغن اکالیپتوس، روغن زمستان سبز، کافور، یوژنول از میخک و / یا روغن استرپتین هستند و در صورت مالیده شدن بر روی پوست احساس سرما یا گرما را بر روی مفصل یا ماهیچه دردناک ایجاد میکنند.
2- کپسایسین: کپسایسین، عنصر اصلی فلفل تند، نیز یکی از مؤثرترین ترکیبات برای تسکین درد موضعی است، هنگامی که برای اولین بار استفاده میشوند، باعث ایجاد احساس سوزن سوزن شدن یا سوزش میشوند. این حالت به مرور زمان بهتر میشود.
3- سالیسیلات: استفاده از سالیسیلات موضعی ممکن است در جلوگیری از بسیاری از عوارض مصرف آسپرین از طریق دهان به شما کمک کند، اما اینکه چقدر برای تسکین درد موثر واقع میشود مشخص نیست.
4- NSAID های موضعی: NSAID ها (داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی) مانند ایبوپروفن و ناپروکسن معمولاً از طریق دهان برای تسکین دردهای آرتروز مصرف میشوند. کرمهای آرتروز متشکل از NSAID ها ، در جهان عرضه میشوند.
5- پچ لیدوکائین: پچهای لیدوکائین یکی دیگر از داروهای جایگزین درد برای درد مفاصل آرتروز است. لیدوکائین دارویی است که باعث جلوگیری از انتقال پیامهای عصبی میشود. به عنوان بیحس کننده، مادهای که باعث کاهش احساس میشود یا درد را بیحس میکند، عمل میکند.
روش سوم: یک نسخه خانگی عالی
مواد مورد نیاز:
- ۵ قطره رزماری
- ۱۰ قطره روغن پوست دارچین
- ۱۰ قطره روغن کافور
- ۵ قطره میخک
- ۱۰ قطره اکالیپتوس
- ۱۰ قطره نعناع
- ۲ قاشق غذاخوری روغن حامل
تمام مواد را در یک بطری ۳۰ میلی لیتری ترکیب کرده و درهنگام درد به موضع بمالید. از روغن نارگیل، کنجد و زیتون به عنوان روغن حامل می توانید استفاده کنید.
مواد مورد نیاز:
- ۱۰ میلی لیتر روغن حامل
- ۳ قطره نعناع
- ۵ قطره روغن توس
- ۱۰ قطره اسطوخودوس
- ۵ قطره اکالیپتوس
- ۵ قطره رزماری
بهتر است این مخلوط را در بطری های غلطک دار بریزید و به طور مرتب به نواحی که احساس درد و التهاب دارد ماساژ دهید.
روش چهارم: اصلاح رژیم غذایی
رژیم غذایی تاثیر زیادی بر تقویت استخوان ها، مفاصل و ماهیچه ها میشود. بهترین مواد مغذی برای زانو درد در این جدول جمع آوری شده است.
مواد غذایی حاوی امگا ۳ | ماهی خال مخالی، ماهی سالمون، ماهی خاردار، میگو ، ماهی قزل آلا، دانههای چیا، دانه کتان، گردو و لوبیا قرمز |
مواد غذایی حاوی پتاسیم | سیب زمینی، رب گوجه فرنگی، برگ چغندر، حبوبات، ماست، بادمجان، صدف، آلو، آب هویج، ماهی، کدو حلوایی زمستانی، موز، شیر |
مواد غذایی حاوی از کلسیم | شیر، ماست و پنیر، ماهی ساردین، ماهی قزل آلا ، سبزیجات ،غذاهای غنی شده ،بادام زمینی و بادام،آب پرتقال غنی شده |
مواد غذایی حاوی ویتامین D | ماهی سالمون، شاه ماهی و ماهی ساردین، میگو، زرده تخم مرغ، قارچها، شیر گاو، شیر سویا، غلات و جودوسر |
روش پنجم: تای چی
تای چی یک ورزش ذهنی- بدنی متعلق به چین باستان است که تعادل و انعطاف پذیری را بهبود میبخشد. محققان مطالعه ای در زمینه آرتروز و روماتیسم منتشر کردند که تمرین تای چی برای افرادی که مبتلا به استئوآرتریت هستند مفید است؛ زیرا درد را کاهش و دامنه حرکت را افزایش میدهد. آموزش انضباط ذهنی در مقابله با درد مزمن میتواند کمک کننده باشد.
روش ششم: گرما و سرما درمانی
استفاده از پد حرارتی برای زانو به سفت شدن مفصل هنگام خم شدن کمک میکند. کیسه ژل یخ یا کمپرس سرد در اطراف آن میتواند درد و تورم را کاهش دهد. عوض و بدل کردن سرما و گرما. در طول 24 ساعت اول پس از آسیب، بیشتر از سرما استفاده کنید.
نتیجه
درمان به موقع زانو درد میتواند مانع از بروز مشکلات بزرگتر و کاهش نیاز به درمانی های سنگینی همچون جراحی شود. تمامی روش های بالا به شما کمک میکنند تا درد زانوی خود را کنترل کنید اما بهتر است این روش های درمانی را زیر نظر یک متخصص ارتوپد بگذرانید.