درمان های غیر جراحی و تمرینات ورزشی منظم، درد عصب سیاتیک را به مرور زمان بهبود می بخشد. در صورتی که درد خیلی شدید باشد و با درمان های خانگی تسکین نیابد، انجام عمل جراحی بهترین گزینه است. در این مطلب موثرترین تمرینات ورزشی و روشهای علمی درمان سیاتیک را با توجه به مجلات پزشکی معتبر دنیا به شما آموزش می دهیم.
حتما بخوانید: جدیدترین روش درمان خانگی سیاتیک با داروهای گیاهی و دستورات ساده
درمان های غیر جراحی
افرادی که سیاتیک دارند، ساق پا، پا و انگشتان پای آنها دچار درد، سوزش، بی حسی، ضعف و خواب رفتگی می شود. این علائم در هنگام راه رفتن، عطسه و سرفه کردن، بیشتر می شود. بعضی از افرادی که سیاتیک دارند ممکن است کمر درد را هم تجربه کنند. اگر فقط کمر درد دارید و در پاها دردی احساس نمی کنید، پس شما سیاتیک ندارید. های زیر، به همراه تمرینات منظم ورزشی، توصیه می شود:
1- آب گرم/یخ
پک های آماده آب گرم و یخ، به صورت آماده موجود هستند برای کاهش درد پا، از این پک ها استفاده کنید. پک آب گرم یا یخ را هر دو ساعت یک بار به مدت ۲۰ دقیقه روی موضع قرار دهید. بهتر است دور یخ، یک حوله نازک بپیچید تا تماس مستقیم یخ با پوست، باعث سوختگی ناشی از یخ نشود.
2- داروهای ضد درد
داروهای بدون نسخه یا تجویز شده اغلب در کاهش درد ناشی از سیاتیک موثر هستند. داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن) یا استروئیدهای خوراکی می توانند التهاب را کاهش دهند که این التهاب، خود باعث درد است.
شل کننده های عضلانی یا داروهای مخدر ممکن است برای کوتاه مدت (چند روز و حداکثر 2 هفته) برای کاهش درد تجویز شوند.
حتما بخوانید: روماتیسم چیست؟ علائم آن، نحوه تشخیص و تفاوت آن با آرتروز
3- تزریق استروئید اپیدورال
اگر درد شدید باشد، تزریق استروئید اپیدورال می تواند التهاب را کاهش دهد. بر خلاف داروهای خوراکی، تزریق، مستقیم به ناحیه دردناک اطراف عصب سیاتیک می رود و درد را تسکین می دهد.
درمان های دیگر سیاتیک
علاوه بر درمان های استاندارد پزشکی، درمان های متعددی برای بیماران مبتلا به سیاتیک وجود دارد. بعضی از شیوه های رایج تر شامل طب سوزنی، درمان شناختی رفتاری و ماساژ درمانی می باشد.
4- فن ماساژ و جابجایی ستون فقرات
این نوع ماساژ توسط افراد متخصص و آموزش دیده، می تواند شرایطی که باعث ایجاد درد عصب سیاتیک شده است را از بین ببرد. این ماساژ، هیچ گونه دردی برای بیمار ایجاد نمی کند.
حتما بخوانید: تشخیص راحت علائم دیسک کمر و جدیدترین روشهای درمان موثر
5- طب سوزنی
سوزن های نازک مو مانند وارد پوست در نزدیکی ناحیه درد، می شوند. طب سوزنی توسط اداره ی غذا و داروی ایالات متحده (FDA) به عنوان درمانی موثر برای کمر درد، تایید شده است و موسسه بین المللی بهداشت، طب سوزنی را در کاهش درد، از جمله سیاتیک، موثر دانسته است. راجب طب سوزنی بیشتر بخوانید!
6- درمان رفتار شناختی
این درمان برای کنترل و تغییر در رفتارهای شکست خورده خود می تواند در مدیریت درد ناشی از سیاتیک مفید باشد. جلسات با یک درمان گر، ممکن است به صورت چهره به چهره یا آنلاین باشد.
7- ماساژ درمانی
از جمله مزایای ماساژ درمانی می توان به: افزایش گردش خون، آرامش و شل کردن عضلات و آزاد سازی اندورفین (مسکن های طبیعی بدن)، اشاره کرد.
موارد ذکر شده در بالا، نشان دهنده رایج ترین ترین روش های درمانی هستند اما به هیچ وجه جامع نیستند. گزینه ها و درمان های بسیاری وجود دارد و بیماران اغلب باید از یک پروسه آزمایش و خطا برای پیدا کردن آنچه که برای آنها مناسب است، استفاده کنند.
درمان در صورت عود مجدد درد سیاتیک
خبر خوب این است که سیاتیک معمولا به خودی خود بهبود می یابد و روند بهبود معمولا چند روز یا چند هفته طول می کشد. به طور کلی، روند بهبود، ۶ الی ۱۲ هفته طول می کشد.
پس از تسکین درد اولیه، فیزیوتراپی و تمرینات ورزشی باید به طور منظم برای کاهش درد و یا به حداقل رساندن درد سیاتیک، انجام شود. برای جلوگیری از عود مجدد کارهای زیر را انجام دهید:
- فعالیت داشته باشید و به طور منظم ورزش کنید.
- هنگام بلند کردن اجسام سنگین مراقب باشید.
- حالت صحیح بدن را در هنگام نشستن و راه رفتن، حفظ کنید.
- اگر اضافه وزن دارید، وزن خود را پایین آورید.
- سیگار نکشید.
حتما بخوانید: 5 تا از جدیدترین روش های علمی درمان طبیعی-گیاهی دیسک کمر
پزشکان متخصصی که سیاتیک را درمان می کنند
تعدادی از متخصصان مراقبت از ستون فقرات غیر جراحی وجود دارند که متخصص در درمان علائم سیاتیک هستند، از قبیل اعتیاد به مواد مخدر، متخصصان فیزیوتراپی (متخصص فیزیوتراپی و توانبخشی)، متخصصان مدیریت درد و فیزیوتراپیست ها.
بایدها و نبایدها
سیاتیک، اغلب طی ۴ الی ۶ هفته، به خودی خود، رفع می شود؛ اما برای سرعت بخشیدن به روند بهبود، درمان های زیر را به کار گیرید:
بایدها
- کیسه آب گرم از داروخانه تهیه کنید و آن رو روی موضع درد قرار دهید.
- از قرص های مسکن برای کاهش درد استفاده کنید.
نبایدها
- برای مدت طولانی ننشینید.
- برای تسکین درد، از آب خیلی داغ استفاده نکنید.
هرچه سریعتر و به صورت اورژانسی به پزشک مراجعه کنید در صورت:
- بی حسی در هر دو پا
- بی حسی در ناحیه مقعد
- بی حسی در ناحیه اندام های تناسلی
- ناتوانی در ادرار کردن و یا ادرار غیر ارادی
- قادر نیستید مدفوع کنید یا مدفوع غیر ارادی
حتما بخوانید: 5 تا از جدیدترین روش های علمی درمان طبیعی بیرون زدگی دیسک کمر
پزشک موارد زیر را تجویز خواهد کرد:
- ورزش کردن و انجام تمرینات کششی
- داروهای مسکن مخصوص عصب سیاتیک
- فیزیوتراپی
- حمایت روانی – برای کمک به مقابله با درد
درمان سیاتیک در طب سنتی (دکتر خیراندیش)
بهترین حرکات ورزشی درمانی
این چند حرکت ساده ورزشی موثرترین حرکات برای درمان سیاتیک هستند. کافی ست هر حرکت را 4 دقیقه انجام دهید و همه حرکت ها 5 روز در هفته انجام شوند: