آیا جزو افرادی هستید که سلامتی را در اولویت قرار می دهند؟ اگر اینطور نیست، باید بگوییم شما تنها نیستید! خیلیها هستند که نسبت به سلامتی شان بی تفاوتند. در واقع آقایان 33 درصد کمتر از خانمها به پزشک مراجعه می کنند. خوشبختانه مراقب از سلامتی از چیزی که فکرش را می کنید راحتتر است و قرار نیست کار خیلی سختی انجام بدهید. حتی اگر به فکر خودتان نیستید، به کسانی که شما را دوست دارند فکر کنید و به خاطر آنها مراقب سلامتی خودتان باشید. از غربالگریهای مختلف گرفته تا واکسن زده، روشهای مختلفی برای مراقب از سلامتی مخصوص آقایان بالای 40 سال وجود دارد که ما در این مطلب به آنها می پردازیم.
1-موارد مربوط به سلامتی تان را یادداشت کنید
نوشتن فعالیت ها و موارد مربوط به سلامتی به شما کمک می کند تا در مراجعات بعدیتان به پزشک بتوانید شرح حال کاملی از خودتان بدهید. چرا این کار مهم است؟ برای اینکه اگر مشکلی برایتان پیش بیاید، پزشک می تواند از روی این موارد ثبت شده متوجه فشار خون، وزن و فعالیتهای ورزشی شما بشود. علاوه بر این، وقتی پزشک از میزان استرس، سابقه خانوادگی شما و اینکه سیگار می کشید یا نه باخبر باشد، تشخیص بهتری برای مشکل شما خواهد داد و بهترین توصیه ها برای بهتر شدن حالتان را در اختیارتان می گذارد.
توصیه می کنیم که حداقل سالی یکبار برای چکاپ کامل و بررسی سلامت کلی بدنتان به پزشک مراجعه کنید و در این مراجعه تمام موارد مربوط به سلامتی مثل وزن، فشار خون، قند خون، مراجعات قبلی، میزان فعالیت روزانه و غیره را در اختیار پزشک بگذارید.
حتما بخوانید: بهترین و بدترین خوراکی ها برای سلامت قلب کدامند؟
2-از غربالگری ها غافل نشوید
غربالگری های خاصی مثل کولونوسکوپی را حتما مد نظر قرار بدهید و از پزشکتان بپرسید که این غربالگری را هر چند وقت یکبار باید انجام بدهند. علاوه بر کولونوسکوپی موارد زیر را هم به خاطر داشته باشید:
- معاینه سالانه چشم
- آزمایش چربی خون و کلسترول
- غربالگریهای مربوط به سرطان مثل معاینه کامل پوست
- 2 بار در سال معاینات دندانپزشکی
اگر دوست ندارید سالی یکبار به دندانپزشکی بروید، چه برسد 2 بار، باید این نکته را گوشزد کنیم که بین سلامت دندانها و قلب ارتباط وجود دارد. به عنوان مثال، بیماری های دهان و دندان خطر عفونت باکتریایی در جریان خون را افزایش می دهد و همین مساله روی دریچه های قلب شما هم اثر می گذارد. بهترین کار برای پیشگیری از بروز چنین بیماریهایی مسواک زدن و رعایت همیشگی بهداشت دهان و دندان است.
3-به سلامتی خودتان کمک کنید
ممکن است با اینکه 40 سالتان شده ولی هنوز هم مثل بچه های 4 ساله از سوزن خوشتان نیاید؛ اما یادتان باشد واکسن زدن برای سلامتی بدن شما بسیار مهم است. از پزشکتان بپرسید که آیا لازم است واکسنهای زیر را بزنید:
- واکسن آنفلوآنزا
- واکسن زونا
- واکسن پنومونی
واکسن زدن واقعا می تواند شما را از یک درد و رنج شدید نجات بدهد. این را می توانید از افراد مبتلا به زونا بپرسید.
4-خوب بخوابید
شاید بتوان گفت الان خوب خوابیدن و استراحت کافی داشتن برای خیلیها به یک رویای دست نیافتنی تبدیل شده، چون با این همه مشغله و گرفتاری های روزمره ممکن است خوابیدن اولین چیزی باشد که کنار می گذاریم. اما باید این را بدانید که خواب نقش و اهمیت بسیار زیادی در زندگی ما دارد.
اگر با مشکلات خواب دست و پنجه نرم می کنید به پزشک مراجعه کنید تا در صورتی که به اختلال خواب دچارید آن را درمان کنید. اگر هم مشکل خاصی نبود پزشک می تواند توصیه هایی برای داشتن خواب آرام و خوب به شما ارائه کند.
مهم: سوالاتی که در دهه ی 40 زندگی (40-50 سالگی) از پزشکتان بپرسید
5-یک پیشنهاد خیلی خوب: وسایل الکترونیکی را کنار بگذارید
برای همه ما اینکه مدام پیامهایمان را چک کنیم یا قبل خواب در گوشی چرخی بزنیم وسوسه انگیز است، ولی باید این را هم بدانیم که نور ناشی از وسایل الکترونیکی مثل گوشی، لپ تاپ، تبلت و سایر وسایل الکترونیکی روی خواب شما تاثیر منفی می گذارد. برای اینکه خواب خوبی داشته باشید حداقل 30 دقیقه قبل از خواب این وسایل را کنار بگذارید.
غذایی که قبل از خواب می خورید هم می تواند خوابتان را مختل کند. بهتر است حداقل 2 ساعت قبل از خواب یک شام سبک بخورید و بعد از آن دیگر چیزی نخورید.
6-استرستان را مدیریت کنید
با استرس دست و پنجه نرم می کنید؟ خب، طبیعی است. زندگی برای همه ما لحظات استرس آوری دارد. اما اگر همیشه دچار استرس می شوید حتما به پزشک مراجعه کنید تا مطمئن شوید که افسردگی ندارید. اگر همراه با استرس علائم زیر را هم تجربه می کنید باید با پزشک صحبت کنید:
- کنار گذاشتن کارهایی که قبلا از انجام دادنشان لذت می بردید
- احساس تحریک پذیری بیشتر از حد معمول
- تغییر الگوی خواب
- مشکل در تمرکز
- احساس اضطراب و استرس مداوم
هیچ وقت از کمک خواستن و مراجعه به پزشک نترسید. این موارد قابل حل و درمان هستند و بسیار مهم است که به تنهایی با آنها مبارزه نکنید.
حتما بخوانید: 15 تا از رایج ترین بیماریهای دوران سالمندی
7-عادتهای سالمتر، بدن سالمتر
برای اینکه زندگی شاد و سالمی داشته باشید باید عادتهای خوب را وارد زندگی خودتان کنید. برای افزایش سلامتی لازم نیست حتما تغییرات بزرگی در زندگی ایجاد کنید. قدمهای کوچک در دراز مدت باعث تغییرات بزرگ می شوند. اگر سیگار می کشید کم کم آن را کنار بگذارید، در خانه ورزش کنید و تا حد امکان غذای سالم بخورید.