حتی اگر شما رژیم غذایی خوبی نداشته باشید باز شیر مادر برای نوزاد از شیرخشک بهتر است. شیر شما حاوی مقدار مناسبی پروتئین، چربی، ویتامین و کربوهیدرات است و همچنین لوکوسیت ها را دارد که نوزاد شما از ابتلا به عفونت حفظ میکند. دادن شیر به نوزاد تا 6 ماهگی ضروری است زیرا دارای فوابدی زیادی برای سلامت مادر و نوزاد دارد. در حالیکه شما نوزاد خود را شیر میدهید مهم است غذاها و نوشیدنی هایی را مصرف کنید که شیر شما را مقوی میکند و شما یک شیر مقوی را به نوزاد خود میدهید. در این مقاله با سایت سالم زیبا همراه باشید تا روشهای مقوی شدن شیر مادر را بیاموزید.
گام اول:تنظیم میزان دریافت موادغذایی
1-روزانه بیش از 500 کالری مصرف کنید. برای تامین انرژی لازم جهت شیردهی شما باید در 6 ماه اول شیردهی 400 کیلوکالری انرژی بیشتری دریافت کنید. برای افزودن این مقدار کالری به رژیم غذایی روزانه باید به سراغ مواد غذایی مقوی بروید که با یک تیر دو نشان بزنید. در حالیکه شما نوزاد خود را شیر میدهید نباید رژیم کاهش وزن شدید بگیرید بلکه باید رژیم مخصوص شیردهی داشته باشید. همانطور که در این مطلب گفتیم حتما این 36 ماده غذایی را در رژیم غذایی تان بگنجانید!
2-غذاهای غنی از پروتئین شامل گوشت لخم، تخم مرغ،لبنیات و حبوبات را مصرف کنید. برای مقوی شدن شیر شما باید از این مواد در رژیم غذایی روزانه شما استفاده شود. پس مواد غذایی ذکر شده را به برنامه روزانه خود اضافه کنید.
- اگر کالری روزانه شما متوسط 2400 کالری است، شما بهتر است 3 لیوان لبنیات مانند ماست،شیر و یا پنیر بخورید. لوبیا ها منبع غنی پروتئین هستند.ماهی و مغزیجات نیز سرشار از مواد مقوی هستند.
- همواره از غذاهای دریایی کم جیوه مانند میگو،سالمون و پولاک استفاده کنید.
3-برای مقوی شدن شیر مادر، میوه، سبزی و غلات مصرف کنید. از این سه ماده غذایی بطور متعادل استفاده کنید. برنج قهوه ای و نان سبوس دار منابع خوب غلات هستند. قبل از مصرف میوه و سبزی را خیلی خوب بشورید تا آفت کش ها از بین رود.
- اگر شما رژیم 2400 کالری دارید، 3 لیوان سبزیجات مانند اسفناج و کلم، سبزیجات نارنجی مانند هویج و فلفل و سبزیجات نشاسته ای مانند نخود فرنگی و سیب زمینی را باید مصرف کنید. همچنین 2تا 4 واحد میوه می توانید مصرف کنید.
4-غذاهای متنوع برای مقوی شدن شیر مادر.داشتن رژیم غذایی متنوع و متعادل با طعم و مزه مختلف شیر شما را مقوی می کند. بهترین غذاهایی که یک خانم می تواند مصرف کند را در اینجا معرفی کردیم!
- کودک ما نیز این طعم و مزه را می فهمد و شیر را بیشتر مصرف میکند.
5-به غذاهایی که کودک با خوردن آنها واکشنهای آلرژیک نشان میدهد دقت کنید. گاهی، بدن نوزاد شما نسبت به برخی مواد مانند محصولات لبنی یا غذاهای تند واکنش آلرژیک نشان میدهد. دریافت این ماده غذایی از شیر شما توسط جنین ممکن است باعث بروز آلرژی کودک شود که باید آن را شناسایی کنید. علائم آلرژی در نوزاد شما شامل:
- مدفوع سبز حاوی موکوس و خون
- اسهال و استفراغ
- راش،اگزما، کهیر و یا خشکی پوست
- گرگرفتگی
- خمیازه و یا سرفه
- اگر نوزاد شما هر کدام از این علائم بلافاصله بعد از شیر خوردن و یا 4 تا 24 ساعت بعد از آن بروز کرد از مصرف آن ماده غذایی بپرهیزید.
6-درمورد ویتامینها و مکملها از پزشک سوال کنید. برای مقوی شدن شیر باید مکمل مناسب نیز مصرف کنید. که پزشک برای شما اغلب مولتی ویتامین و تا پایان 3 ماهگی بعد از زایمان مصرف قرص آهن توصیه میشود.
- پزشک باید سطح ویتامین A، D، B6 و B12 را بررسی کند تا اطمینان حاصل شود که مواد مغذی کافی در بدن شما وجود دارد. برخی مادران ممکن است نیاز به مصرف ویتامین ها و مواد معدنی مانند مکمل های ویتامین D و مکمل های ویتامین B12 داشته باشند.
- در اینجا توصیه کردیم که مکمل امگا 3 چه فواید بی نظیری دارد!
7-اگر گیاهخوار هستید، مصرف مواد غذایی خود را افزایش دهید. مادرانی که دارای رژیم غذایی محدود هستند، باید از طریق تعدیل رژیم غذایی و ویتامین ها، مواد مغذی بیشتری مصرف کنند.
- رژیم غذایی شما باید حاوی آهن، پروتئین و کلسیم باشد. این شامل عدس، غلات، نخود فرنگی و سبزیجات سبز است. شما همچنین باید از مرکبات برای کمک به جذب آهن غذا استفاده کنید. رژیم غذایی شما باید حاوی غذاهای غنی از پروتئین مانند تخم مرغ و محصولات لبنی یا منابع پروتئینی گیاهی مانند توفو، شیر سویا و ماست سویا باشد.
- پزشک شما همچنین باید مصرف مکملهای ویتامین B-12 را توصیه کند که برای رشد مغز کودک ضروری است. علاوه بر این باید مکمل های ویتامین D را در صورتیکه غذاهای غنی از ویتامین D مانند شیر گاو را مصرف نمیکنید، استفاده نمایید. ویتامین D برای رژیم غذایی کودک ضروری است زیرا می تواند به جذب کلسیم و فسفر کمک کند.
گام دوم:تنظیم میزان مایعات مصرفی
1-بعد از هر وعده ی غذایی آب بنوشید. مصرف مایعات بر مقدار شیر تولیدی مادر تاثیر نمی گذارد، اما هنگام تشنگی و بعد از هر بار غذاخوردن باید آب بنوشید. سعی کنید فقط آب بخورید و از مصرف نوشیدنی های حاوی قند بالا مانند آبمیوه و نوشیدنی های بدون الکل اجتناب کنید.
2-از مصرف قهوه و نوشیدنی های حاوی کافئین بیش از 3 فنجان در روز اجتناب کنید. درمورد مصرف بیش ازحد کافئین مراقب باشید چون این موجب بیقراری و بیخوابی نوزاد میشود. سعی کنید در این زمینه تعادل را حفط کنید.
3- در دوران شیردهی به هیچ وجه الکل و سیگار مصرف نکنید. مصرف الکل و سیگار در دوران شیردهی میتواند به کودک آسیب بزند. برای خارج کردن الکل از شیرمادر، سعی کنید که شیرتان را بدوشید چون این راهکار بی فایده است. بهترین راه عدم مصرف نوشیدنی های الکلی در زمان شیردهی است.