در این مطلب به نقل از جدیدترین تحقیقات مجلات معتبر پزشکی دنیا، 15 تا از علایم بارداری در روزها و هفته های اول را در اختیار شما قرار می دهیم. علایمی که در بسیاری وبسایت های فارسی می خوانید عمدتا در تحقیقات جدید رد شده اند و با موارد زیر به راحتی می توانید تشخیص دهید که آیا باردار هستید یا نه؟
مقدمه
با اینکه تست های بارداری و سونوگرافی تنها راه تشخیص قطعی بارداری است، اما نشانه ها و علائم دیگری نیز وجود دارند که میتوانند نشان دهنده بارداری باشد. زودرس ترین نشانه های بارداری می توانند بیشتر از یک قاعدگی عقب افتاده باشند. این نشانه ها همچنین ممکن است شامل حالت تهوع صبحگاهی، حساسیت به بو و خستگی باشند.
حتما بخوانید: 4 تا از بهترین و جدیدترین راههای جلوگیری از بارداری (بهترین زمان)
نشانه ها چه زمانی شروع می شوند؟
هر چند غیر عادی به نظر می رسد اما اولین هفته بارداری شما، بر اساس تاریخ آخرین روز قاعدگی شما تعیین می شود. آخرین قاعدگی شما به عنوان هفته اول بارداری شما در نظر گرفته می شود؛ حتی اگرشما در آن زمان هنوز باردار نبوده اید.
تاریخ احتمالی زایمان با استفاده از اولین روز آخرین قاعدگی محاسبه میشود. به همین دلیل، هفتههای اولیه که علائم بارداری هنوز پدیدار نشده اند نیز، جزء بارداری ۴۰ هفته ای محاسبه می شوند.
- هفته ۱ تا ۴: گرفتگی ماهیچه ای خفیف و لکه بینی
- هفته ۴: قطع قاعدگی
- هفته ۴ یا ۵: خستگی
- هفته ۴ تا ۶: تهوع
- هفته ۴ تا ۶: سوزن سوزن شدن یا درد پستان ها
- هفته ۴ تا ۶: دفع ادرار مکرر
- هفته ۴ تا ۶: نفخ
- هفته ۵ تا ۶: برخی اختلالات حرکت
- هفته ۶: نوسان خلق
- هفته ۶: تغییر حرارت بدن
- هفته ۸: افزایش فشار خون
- هفته ۹: خستگی شدید یا سوزش سر دل
- هفته ۸ تا ۱۰: ضربان قلب سریع تر
- هفته ۱۱: افزایش وزن قابل توجه
- هفته ۱۱: آکنه
- هفته ۱۱: تغییرات نوک پستان و سینه ها
- هفته ۱۲: برق زدن پوست صورت
۱-گرفتگی ماهیچه ای و لکه بینی در اوایل حاملگی
از هفته ۱ تا هفته ۴ همه چیز هنوز در مرحله سلولی در حال انجام است. سلول تخم بارور شده، یک بلاستوسیست (یک گروه از سلول ها که با مایع پر شدهاند)، تشکیل میدهد که به ارگان های جنین و اجزای بدن تبدیل خواهند شد. حدود ۱۰ تا ۱۴ روز (دو هفته) پس از نزدیکی، بلاستوسیست در اندومتر یا آستر رحم لانه گزینی خواهد کرد. این عمل باعث خونریزی هنگام لانه گزینی خواهد شد که ممکن است با یک قاعدگی خفیف اشتباه گرفته شود. چند نشانه از خونریزی لانه گزینی شامل موارد زیر است:
- رنگ: ترشحات ممکن است صورتی قرمز یا قهوه ای باشد.
- خونریزی: خونریزی معمولا با قاعدگی همیشگی شما مقایسه میشود. لکه بینی تحت عنوان ” حضور خون فقط در هنگام پاک کردن خود ” تعریف می شود.
- درد: درد ممکن است خفیف متوسط یا شدید باشد. طبق مطالعهای که روی ۴۵۳۹ خانم انجام شد، ۲۸ درصد خانمها لکه بینی و خونریزی خود را همراه با درد ذکر می کنند.
- اتفاقات خونریزی لانه گزینی معمولا کمتر از سه روز طول میکشد و به درمان احتیاج ندارد. از مصرف دخانیات، الکل یا داروهای غیرمجاز خودداری کنید زیرا با وقوع خونریزی های سنگین مرتبط هستند.
۲- قطع قاعدگی در اوایل حاملگی
وقتی لانه گزینی کامل شد بدن شروع به تولید گونادوتروپین کوریونیک انسانی یا hcg میکند. این هورمون به بدن برای حفظ بارداری کمک می کند. همچنین به تخمدانها فرمان می دهد که رهاسازی تخمک بالغ را در هر ماه متوقف کنند.
احتمالاً قاعدگی بعدی تا هفته بعد از نزدیکی قطع خواهد شد. اگر قاعدگی نامنظم دارید برای تایید بارداری باید تست بارداری انجام دهید.
بیشتر تست های خانگی می توانند hcg را حتی ۸ روز پس از قاعدگی عقب افتاده تشخیص دهند. تست های تشخیصی حاملگی همچنین قادر هستند سطح hcg را در ادرار تشخیص دهند و حاملگی را تایید کنند.
نکته ها
- برای تشخیص بارداری از یک تست تشخیصی بارداری استفاده کنید.
- اگر نتیجه تست مثبت بود با دکتر یا مامای خود برای تعیین اولین مراقبت بارداری تماس بگیرید.
- اگر تحت درمان با داروی خاصی هستید، از دکتر درباره تأثیر داروها بر جنین در حال رشد سوال کنید.
۳- افزایش درجه حرارت بدن در اوایل بارداری
دمای پایه بالاتر از حد طبیعی ممکن است نشانه بارداری باشد. دمای مرکزی بدن ممکن است درحال فعالیت فیزیکی یا هوای گرم خیلی راحت تر بالا برود. در این صورت باید مایعات بیشتری دریافت کنید و با احتیاط بیشتری ورزش کنید.
حتما بخوانید: معرفی 7 گیاه قاعده آور قوی که فوق العاده موثر هستند (کاملا طبیعی)
۴- خستگی در اوایل بارداری
افزایش خستگی در هر زمانی در طول دوران بارداری می تواند رخ دهد. این نشانه در اوایل بارداری رایج است. سطح پروژسترون اوج خواهد گرفت که باعث میشود حس خوابآلودگی کنید.
نکته ها
- هفته های اول بارداری ممکن است است خستگی شدیدی در شما ایجاد کند. تلاش کنید که به میزان کافی بخوابید.
- خنک نگه داشتن اتاق می تواند کمک کننده باشد. در مراحل اولیه بارداری دمای بدن ممکن است بیشتر از همیشه باشد.
۵-افزایش ضربان قلب در اوایل بارداری
حدود هفته های ۸ تا ۱۰ قلب شما ممکن است تندتر و قوی تر شروع به تپیدن کند. تپش قلب و آریتمی در بارداری شایع هستند که به علت تاثیر هورمون ها به وجود می آیند و طبیعی هستند.
کاهش جریان خون به علت وجود جنین در طول بارداری دیرتر اتفاق خواهد افتاد. به طورایده آل، برنامهریزی باید قبل ازلقاح انجام شود اما اگر دارای مشکلات جدی قلب هستید، پزشک شما میتواند بر مصرف دوزهای کم از دارو نظارت کند.
حتما بخوانید: خوردن هندوانه و گرمک در بارداری، همه نکات مهم (نظر فوق تخصص)
۶- تغییرات زودهنگام در سینه ها سوزن سوزن شدن درد و رشد
تغییرات سینه ها بین هفته های ۴ تا ۶ رخ میدهد. افزایش حساسیت و تورم سینه ها به علت هورمون ها محتمل است. این نشانه ها احتمالا بعد از چند هفته و وقتی که بدن با هورمونها تطابق یافت ناپدید میشوند.
هاله پستان (ناحیه دور تا دور نوک سینه) ممکن است تیره تر و بزرگتر شود.
اگر قبل از بارداری مشکلات آکنه داشته اید ممکن است تاول زدن را تجربه کنید.
نکته ها
- حساسیت سینه ها را با یک سینه بند راحت حمایت کننده مخصوص بارداری، کاهش دهید. یک سینه بند پنبه ای بدون فنر می تواند بهترین گزینه باشد.
- سینه بندی با قابلیت تنظیم سایز انتخاب کنید تا فضای بیشتری برای رشد سینه ها در ماه های آتی فراهم کند.
- پدهای مخصوص سینه بند تهیه کنید که داخل سینه بند فیکس میشوند و اصطکاک نوک سینه و درد را کاهش می دهند.
۷- تغییرات خلق در اوایل بارداری
سطح استروژن و پروژسترون در اوایل بارداری بالا می رود. این افزایش می تواند خلق را تحت تاثیر قرار دهد و شما را احساساتی تر و تحریک پذیرتر از حد معمول کند. نوسانات خلق در طول بارداری شایع و ممکن است باعث احساس افسردگی، تحریکپذیری، اضطراب و سرخوشی شوند.
8-تکرر و بی اختیاری ادرار در اوایل حاملگی
در طول بارداری مقدار خونی که به سراسر بدن پمپ می شود، افزایش می یابد که این عمل باعث می شود کلیه ها مایع بیشتری را تصفیه کنند و در نهایت مایع بیشتری در مثانه جمع می شود.
هورمون ها همچنین نقش بزرگی در سلامت مثانه بازی میکنند. شما ممکن است به طور مداوم به دستشویی بروید یا به طور ناگهانی نشت ادرار را تجربه کنید.
نکته ها
- روزانه حدود ۳۰۰ میلی لیتر (کمی بیشتر از یک فنجان) مایعات بیشتری دریافت کنید.
- برای جلوگیری از بی اختیاری ادرار، زمان دستشویی رفتن خود را پیشاپیش تعیین کنید.
۹- نفخ و یبوست در اوایل بارداری
نفخ همانگونه که یکی از نشانه های قاعدگی است، ممکن است در اوایل بارداری نیز رخ دهد. این امر به علت تغییر هورمون ها که عملکرد سیستم گوارشی شما را آهسته می کنند رخ می دهد و در نتیجه آن شما احساس یبوست می کنید.
یبوست همچنین می تواند احساس نفخ شکمی را افزایش دهد.
۱۰- احساس ناخوشی در هنگام صبح تهوع و استفراغ در اوایل بارداری
تهوع و احساس ناخوشی در صبح معمولا در هفته های ۴ تا ۶ آغاز می شود. با این که به آن تهوع صبحگاهی گفته میشود اما میتواند در هر زمانی از روز یا شب رخ دهد. دقیقا مشخص نیست که چه چیزی باعث تهوع و ناخوشی صبحگاهی می شود ولی هورمون ها می توانند نقش داشته باشند.
در طول سه ماهه اول بارداری بسیاری از خانم ها ناخوشی صبحگاهی خفیف تا شدید ی را تجربه می کند که ممکن است در نزدیکی اواخر سه ماهه اول شدیدتر شود ولی معمولا با ورود به سه ماهه دوم از شدت آن کاسته می شود.
نکته ها
- همیشه یک بسته کراکر نمکی کنار تخت خود داشته باشید و قبل از برخاستن در صبح از آن بخورید تا کمتر احساس ناخوشی صبحگاهی کنید.
- روزانه مقدار زیادی آب بنوشید.
- اگر نمی توانید مایعات یا غذا را تحمل کنید با پزشک خود تماس بگیرید.
حتما بخوانید: 10 تا از جدیدترین و بهترین روشهای کاهش درد پریود که باید بدانید
۱۱-فشار خون بالا و سرگیجه در اوایل بارداری
در بیشتر موارد، فشار خون بالا یا طبیعی در مراحل اولیه بارداری افت خواهد کرد که ممکن است باعث احساس سرگیجه به علت گشاد شدن عروق شود.
تشخیص فشار خون بالا در نتیجه بارداری مشکل تر است. تقریباً همه موارد فشار خون بالا در بیست هفته اول نشان دهنده مشکلات جدی هستند. این مشکل ممکن است در اوایل بارداری گسترش پیدا کرده باشد یا ممکن است از اول وجود داشته باشد.
پزشک، در اولین ویزیت فشار خون شما را اندازه میگیرد تا به یک مرجع برای کنترل فشار خون نرمال شما دست پیدا کند.
نکته ها
- اگر تا به حال ورزش های دوستانه بارداری را امتحان نکرده اید به آن فکر کنید.
- کنترل منظم فشار خون خود را یاد بگیرید.
- درباره راهنمای تغذیه شخصی برای کاهش فشار خون، از پزشک خود کمک بگیرید.
- برای پیشگیری از سرگیجه به اندازه کافی آب و تنقلات به صورت منظم استفاده کنید.
۱۲- حساسیت به بو و تنفر غذایی در اوایل بارداری
حساسیت به بو یک علامت اولیه بارداری است که عموماً توسط خود شخص گزارش میشود.
شواهد پزشکی زیادی درباره حساسیت به بو در طول سه ماهه اول وجود ندارد ولی اینکه حساسیت به بو ممکن است تهوع و استفراغ را تحریک کند می تواند مهم باشد. همچنین میتواند تنفر شدید نسبت به بعضی غذاها ایجاد کند.
یک مطالعه از گزارش سالهای ۱۹۲۲ تا ۲۰۱۴، ارتباط بین بوها و بارداری را بررسی کرده است. یکمحقق به روندی پی برد که زنان باردار در طول سه ماهه اول مستعد تشدید حس بویایی هستند.
۱۳-افزایش وزن در اوایل بارداری
افزایش وزن در نزدیکی اواخر سه ماهه اول معمول تر است. ممکن است شما متوجه افزایش وزن خود در حدود ۱ تا ۴ پوند در ماههای اول شوید. احتیاج به کالری در اوایل بارداری نسبت به رژیم معمول شما تغییر چندانی نمیکند ولی در طول حاملگی این احتیاج بیشتر خواهد شد.
در مراحل آخر وزن حاملگی بین موارد زیر به صورت زیر تقسیم می شود:
- سینه ها (حدود یک تا سه پوند)
- رحم (حدود دو پوند)
- جفت (یک و نیم پوند)
- مایع آمنیوتیک (حدود ۲ پوند)
- حجم مایع و خون افزایش یافته (حدود ۵ تا ۷ پوند)
- چربی (۶ تا ۸ پوند)
۱۴- سوزش سر دل در اوایل بارداری
هورمون ها می توانند باعث شل شدن دریچه بین معده و مری شوند که این به اسید معده اجازه میدهد نشت کند و باعث سوزش سردل شود.
نکته ها
- با مصرف چندین وعده های کوچک غذایی در روز به جای وعده های بزرگ، از سوزش سر دل مربوط به بارداری جلوگیری کنید.
- سعی کنید حداقل یک ساعت نشسته بمانید تا به غذا زمان بیشتری برای هضم شدن بدهید.
- اگر به ضد اسید احتیاج دارید از پزشک خود درباره آنچه برای شما و فرزند شما ایمن است سوال کنید.
۱۵- تابش پوست و آکنه در اوایل بارداری
بسیاری از مردم ممکن است به شما بگویند که صورت شما برق میزند. تاثیر همزمان افزایش حجم خون و سطوح بالاتر هورمون، خون بیشتری به درون عروق هدایت می کند که این باعث بیش فعالیتی غدد عرق بدن می شود.
این افزایش فعالیت غدد عرق بدن به پوست شما ظاهر براق و نورانی می دهد. در عوض شما ممکن است شاهد گسترش آکنه باشید. نشانه ها در سه ماهه دوم رفته رفته ناپدید می شود.
ویدیوی کاربردی درباره علایم حاملگی
حتما بخوانید: 8 تا از بهترین درمانهای طبیعی-گیاهی ترشحات سفید رنگ پنیری واژن
بسیاری از تغییرات بدنی و نشانه های بارداری که در سه ماهه اول تجربه می شود، با رسیدن به سه ماهه دوم شروع به ناپدید شدن می کند. هر سوال، نظر یا تجربه ای در زمینه علایم بارداری دارید در بخش نظرات با ما درمیان بگذارید تا متخصصان ما پاسخگو باشند.