دیابت

بیماران دیابتی چه نانی بخورند؟ (و چه نانی نخورند؟)

folderخون
comments3 دیدگاه

اگر به دیابت مبتلا هستید، تابحال فکر کرده اید که بهترین نان برای شما چه نوع نانی است؟ اگر در این مورد اطلاعات کمی دارید، در این مطلب با ما همراه شوید تا بهترین نان ها برای افراد دیابتی را بشناسید.

غذا یکی از ساده ترین لذت های زندگی است. زندگی با دیابت برای کسانی که عاشق غذا هستند می تواند ناخوشایند و ناراحت کننده باشد. افراد دیابتی نمی توانند هر غذا یا نانی را بخورند. این بیماران باید از مصرف غذاهایی که حاوی مقدار زیادی کربوهیدرات هستند خودداری کنند زیرا باعث افزایش سطح قند خون می شود. انواع خاصی از غذاها مانند میوه ها، سبزیجات، دسرها، نان، شیر و غلات حاوی قند زیادی هستند. این غذاها بخشی از زندگی روزمره ما هستند و پرهیز از آنها کار سختی است. حذف کامل کربوهیدرات از رژیم غذایی نیز می تواند ناسالم باشد. تنها چیزی که باید بدانید این است که مصرف بیش از حد کربوهیدرات یا زیاده روی در مصرف قندها، عادت ناسالمی است.

مصرف نان های سفید معمولاً به افراد دیابتی توصیه نمی شود زیرا سرشار از کربوهیدرات هستند. انواع خاصی از نان ها ممکن است قند و یا کالری زیادی داشته باشند. انتخاب دقیق وعده های غذایی سالم بسیار مهم است. قبل از معرفی بهترین نان ها برای افراد دیابتی، بهتر است ابتدا کمی با این بیماری آشنا شوید.

دیابت چیست؟

بدن افراد دیابتی ممکن است انسولین کافی برای پردازش مواد غذایی تولید نکند. کاهش سطح انسولین باعث افزایش سطح قند خون می شود. افرادی که سطح کلسترول و تری گلیسیرید بالایی دارند نیز باید مراقب میزان مصرف قند و چربی روزانه خود باشند. به طور عمده دو نوع دیابت وجود دارد دیابت نوع 1 و نوع 2. افراد مبتلا به دیابت نوع 1 ممکن است به تزریق روزانه انسولین و یک برنامه غذایی مشخص نیاز داشته باشند.

برنامه رژیم غذایی بیماران دیابت نوع 1، بر حفظ قند خون در سطح پایین متمرکز خواهد بود. بیماران دیابتی نوع 2 نیز برای کمک به کاهش قند خون، باید یک برنامه غذایی و برنامه ورزش روزانه را دنبال کنند. اگر بیمار با رژیم غذایی و ورزش نمی تواند سطح قند خون را کنترل کند، باید هر روز از داروهای خوراکی کنترل دیابت یا تزریق انسولین استفاده کند. برای افراد مبتلا به هر دو نوع دیابت، رعایت یک برنامه غذایی سالم، انتخاب های مناسب تغذیه ای و مراقبت از مصرف کربوهیدرات مهم است.

برنامه های رژیم غذایی سالم برای بیماران دیابتی

داشتن یک برنامه غذایی سالم، علاوه بر کنترل سطح قند خون برای داشتن بدن سالم نیز بسیار حیاتی است. اگر از برخی مواد غذایی اجتناب می کنید، مطمئن شوید که نسبت به مصرف موادمغذی خاص بی توجهی نمی کنید. امکان تنظیم یک برنامه ی غذایی مشخص برای تمام افراد دیابتی امکانپذیر نیست و با توجه به شرایط هر فرد، باید برنامه ی مشخصی درنظر گرفته شود. برنامه های غذایی باید با توجه به سلامت کلی و دیگر عوامل خارجی که ممکن است بر سطح قند خون تأثیر بگذارند، متفاوت باشند.

در این قسمت، یک برنامه ی غذایی کلی برای افراد دیابتی آورده شده است. برنامه ی مورد بحث در این مقاله بر روی به حداقل رساندن تغییرات پیش بینی نشده قند خون و مصرف غذاهای پرفیبر و کم کربوهیدرات است. کمک گرفتن از یک متخصص تغذیه یا پزشک هم می تواند به شما کمک کند تا یک برنامه مناسب را انتخاب کنید. قبل از معرفی برنامه ی غذایی، ابتدا به نکات ذکر شده در زیر دقت کنید:

  • کربوهیدرات های پیچیده: نشاسته نیز نامیده می شود و در صورت مصرف به اندازه، موجب احساس سیری در فرد می شود.
  • شکر: قند و شکر انتخاب سالمی برای بیماران دیابتی نیست چون می تواند سطح قند خون را افزایش دهد و غذاهای بی ارزشی را به وعده های غذایی وارد کند.
  • فیبر: این به کنترل سطح قند خون کمک می کند. مصرف روزانه 20 تا 35 گرم فیبر می تواند برای بیماران دیابتی مفید باشد.

برنامه ی غذایی بیماران دیابتی

این برنامه بر شمارش کربوهیدرات ها متکی نیست و با گنجاندن مقدار زیادی سبزیجات غیر نشاسته ای، غلات و غذاهای غنی از پروتئین کار می کند. نسبت این عناصر به صورت زیر تعریف می شود:

  • نیمی از بشقاب را با سبزیجاتی مانند کلم بروکلی، کلم پیچ، یا فلفل سبز پر کنید
  • یک چهارم بشقاب را به غلات، لوبیا یا نان اختصاص دهید
  • یک چهارم دیگر را به غذاهای غنی از پروتئین اختصاص دهید

بسته به برنامه کلی غذایی، بیمار ممکن است روزانه یک وعده میوه نیز به این بشقاب اضافه کند. هر نوع نوشیدنی کم کالری یا آب را می توان به وعده های غذایی افراد دیابتی اضافه کرد.

غذاهایی که ارزش تغذیه ای یکسانی دارند را می توان در یک گروه قرار داد و به این ترتیب بیمار می تواند به راحتی یکی را جایگزین دیگری کند. نان معمولاً در گروه نشاسته ها قرار دارد. لیست نشاسته ممکن است حاوی 15 گرم کربوهیدرات، مقدار کمی چربی، 80 کالری و 3 گرم پروتئین باشد. یک تکه نان را می توان با برخی دیگر از مواد غذایی موجود در همان لیست و بالعکس جایگزین کرد.

بهترین گزینه های نان برای بیماران دیابتی

اگر تصمیم دارید نان را در بخشی از رژیم غذایی خود قرار دهید، باید از ارزش تغذیه ای آن مطلع باشید. انجمن دیابت آمریکا نان 100٪ گندم کامل یا نان غلات کامل را توصیه می کند و آن را بهتر از نان سفید می داند. مصرف نان سفید برای بیماران دیابتی توصیه نمی شود زیرا این نوع نان با استفاده از آرد سفید فرآوری شده و شکر زیاد تهیه می شود. اگر می خواهید میزان مصرف کربوهیدرات و کالری خود را کنترل کنید، نان سبوس دار یک گزینه ایده آل برای شما است. دیگر نان های سالم و مناسب برای افراد دیابتی عبارتند از:

  • نان تخم کتان، نان با آرد بادام، نان چیا (تهیه شده از پودر چیا) و نان گندم اسپلتا: همه انواع این نان ها سرشار از چربی های سالم، پروتئین و فیبر سالم هستند. با این حال حتما به بسته بندی محصول توجه کنید چون یک قرص کامل این نوع نان ها می تواند مقدار زیادی کالری داشته باشد. برچسب محصول را بررسی کنید و اگر یک برش حاوی بیش از 100 کالری است، سعی کنید بیشتر از این مقدار مصرف نکنید.
  • نان تورتیلا: نان های تورتیلا کم کربوهیدرات و پرفیبر هستند و برای بیماران دیابتی بسیار مناسب می باشند. این نان ها نصف میزان کربوهیدرات نان سفید معمولی و دو برابر آنها فیبر دارند. نان های توتریلا کوچک و خوش خوراک هستند، پس حتما میزان کالری مصرفی در هر وعده را بررسی کنید.
  • نان ارگانیک کامل سبوس دار: نان های سبوس دار، نان جو، نان تهیه شده از آرد ذرت و کربوهیدرات کم در بازار موجود هستند. برخی از این نان ها ارگانیک، سالم و بسیار مغذی می باشند. نان سبوس دار بهترین انتخاب برای متعادل سازی شاخص قند خون است. نان سبوس دار فقط شامل نان گندم کامل نیست و نان جو، جو دوسر، ارزن و کینوا هم شامل می شود.
  • نان ذرت و برنج بدون گلوتن: غذاهای فاقد گلوتن لزوما از 100٪ غلات کامل تهیه نمی شود. این نان ها می توانند برای بیماران دیابتی و بیماران مبتلا به سلیاک ایده آل باشند.
  • نان جو سیاه سبوس دار: همانطور که گفتیم، نان جو بهترین گزینه برای افراد مبتلا به دیابت محسوب می شود. این نان ها شاخص گلیسمی پایینی دارند. نان های حاوی ملاس (محصول جانبی قند و شکر) برای افراد دیابتی ناسالم است زیرا ممکن است باعث افزایش قند خون و کربوهیدرات دریافتی شود.
  • نان با آرد جو جوانه زده: می تواند برای بیماران دیابتی عالی باشد. این نان با دانه هایی درست می شود که تازه جوانه زده اند. این نان ها، شاخص گلیسمی کمی دارند. نان جوانه زده حاوی اسیدهای آمینه ضروری، مقادیر زیادی فیبر و پروتئین است. این نان ها می توانند سالم ترین انتخاب نان برای بیماران دیابتی باشند.

خب تا اینجا بهترین نان های افراد دیابتی را شناختید. مصرف این نان ها، میزان کربوهیدرات وارد شده به رژیم غذایی را محدود می کند. علاوه بر انتخاب نان مناسب، موارد احتیاطی دیگری نیز وجود دارد که تمام بیماران دیابتی باید از آنها اطلاع کامل داشته باشند. پس ادامه ی مطلب را از دست ندهید.

بیماران دیابتی باید از خوردن چه نان هایی اجتناب کنند؟

نان تهیه شده از آرد سفید بدترین نان برای بیماران دیابتی است. نان های سفید از کربوهیدرات های تصفیه شده ساخته شده اند که برای پایین نگه داشتن سطح قند خون مناسب نیستند. علاوه براین، روش تهیه این نان ها به صورتی ست که برای افراد دیابتی مناسب نمی باشد. هنگام تهیه آرد سفید، دانه های آرد برای پیدا کردن بافتی نرم، فرآوری می شوند. فناوری این نان ها موجب می شود تا ویتامین ها، مواد معدنی و فیبر موجود در آنها از بین برود.

نان فاقد این مواد مغذی، می تواند شاخص قندخونی یا گلیسمی بالاتری داشته باشد. اگرچه تولیدکنندگان، مواد معدنی و ویتامین های از دست رفته را در هنگام ساخت نان دوباره به آنها اضافه می کنند، اما فیبر از دست رفته قابل جبران نیست. برای انتخاب نان غنی شده با آرد گندم، برچسب نان را با دقت بخوانید.

word image 136

دیگر نان هایی که نباید توسط بیماران دیابتی مصرف شوند، نان های شیرین است. نان حاوی فروکتوز بالا، شکر و ملاس به وفور در بازار موجود است. مراقب چنین نان هایی باشید چون باید بطور کامل از رژیم غذایی بیماران دیابتی حذف شوند.

نان حاوی میوه های خشک و کشمش از گزینه های محبوب اکثر مردم است. با این حال این نان ها برای بیماران دیابتی مطلوب نیستند زیرا کربوهیدرات زیادی دارند. این می تواند بر میزان قند خون بیماران تأثیر منفی بگذارد. اگر به دیابت مبتلا هستید و می خواهید نان را در رژیم غذایی خود بگنجانید، همیشه با دقت برچسب محصول را بخوانید و نان های سبوس دار و جو را جایگزین نان های سفید و شیرین کنید. مصرف نان های فاقد پروتئین، کربوهیدرات های زیاد و سایر مواد قندی برای افراد دیابتی ممنوع است.

آیا هندوانه قند دارد و برای افراد دیابتی مضر است؟

بایدها و نبایدهای انتخاب نان برای افراد دیابتی

بایدها:

  • نان غلات کامل را انتخاب کنید. منظور از غلات کامل، دانه هایی ست که سبوس و جوانه ی آنها جدا نشده است. اگر به دیابت مبتلا هستید، باید به سراغ غلات کامل، جو دوسر، گندم کامل یا نان چاودار بروید.
  • از میزان فیبر موجود در نان اطمینان حاصل کنید. نان های حاوی حداقل 3 گرم فیبر در هر برش، می تواند بهترین انتخاب برای بیماران دیابتی باشد.
  • هنگام غذا خوردن، به کالری دریافتی خود توجه کنید. اگر یک برش نان حاوی بیش از 100 کالری است، سبزیجات غنی از پروتئین یا سایر ترکیبات سالم را هم در کنار آن قرار دهید. اگر یک برش نان بیش از 100 کالری دارد، هیچگاه از دو برش، یک ساندویچ درست نکنید.
  • هنگام خرید نان تورتیلا یا نان تهیه شده از آرد جو جوانه زده، به برچسب محصول دقت کنید و نان های حاوی کربوهیدرات کم را خریداری کنید.
  • نان تورتیلا یا نان کم کربوهیدرات را با غذاهای سرشار از پروتئین بخورید تا احساس سیری بیشتری کنید و قند خون بعد از غذا را کاهش دهید. این نوع نان را می توانید با سبزیجات، مرغ خرد شده، کره آجیل یا تخم مرغ بخورید تا یک غذای سالم داشته باشید.

نبایدها:

  • از مصرف نان سفید و نان های تهیه شده از آرد سفید خودداری کنید. نان های سفید، نان شیرینی پزی، رولت و… می تواند در این لیست قرار بگیرند.
  • اگر از نان های بسته بندی استفاده می کنید، توجه کنید که به جای خرید نان چند غله، نان غلات کامل را بخرید. برچسب چند غله می تواند گمراه کننده باشد و ممکن است نان سبوس دار نباشد.
  • نان را همیشه بهمراه پروتئین مصرف کنید. خوردن نان به صورت خام می تواند باعث افزایش سطح قند خون شود.

4 اشتباه رایج که دکترهای دیابت مرتکب می شوند!

مواد مغذی موجود در رژیم غذایی خود را تجزیه و تحلیل کنید

داشتن رژیم غذایی سالم برای افراد دیابتی و غیر دیابتی بسیار ضروری و مهم است. برخی نان های فروشگاه ها ممکن است حاوی عناصری باشد که باید از آنها اجتناب شود. همیشه قبل از خرید، لیست مواد تشکیل دهنده ی محصول را بخوانید. در اینجا چند نکته در مورد موادی که باید در برچسب محصول مورد توجه قرار دهید آورده شده است:

  • کالری: در هر رژیم غذایی، حفظ کالری در حد مناسب همیشه توصیه می شود. بیماران دیابتی باید نان هایی را انتخاب کنند که هر برش آن حاوی 90 کالری یا کمتر باشد. نان حاوی دانه و آجیل می تواند سالم باشد اما کالری بالاتری دارد. اگر نان های حاوی کالری بالا را انتخاب می کنید، به یاد داشته باشید که اندازه ی نان مصرفی خود را کوچکتر کنید.
  • کربوهیدرات ها: کربوهیدرات ها مهمترین ماده ای هستند که بر میزان قند خون تأثیر می گذارند. می توانید برنامه ی غذایی خود را با کمک یک متخصص تغذیه مشخص کنید. ممکن است لازم باشد که میزان کربوهیدرات موجود در رژیم غذایی خود را محاسبه کنید. نان های حاوی 15 تا 20 گرم کربوهیدرات در هر وعده غذایی، برای بیماران دیابتی سالم است. میزان کربوهیدرات موجود در نان را در برچسب نان های بسته بندی شده، بخوانید. اگر از نان های بدون برچسب استفاده می کنید، وزن کردن نان می تواند به شما در محاسبه کربوهیدرات مصرفی کمک کند.
  • فیبر: غذاهای غنی از فیبر می توانند به کاهش سرعت افت قند خون، کاهش سطح کلسترول، منظم نگه داشتن حرکات روده و افزایش احساس سیری به بیماران دیابتی کمک کنند. نان های پرفیبر می توانند یک انتخاب سالم برای این بیماران باشند.
  • چربی: چربی انواع مختلفی مانند چربی های اشباع نشده، چربی های اشباع شده و چربی ترانس دارد. بیماران دیابتی باید از خوردن غذاهای پر چرب و حاوی چربی های اشباع، اجتناب کنند. چربی های اشباع نشده برای قلب مفید هستند و می توانند به طور متعادل ​​در برنامه رژیم غذایی گنجانده شوند. بیشتر نان ها چربی کمی دارند اما بیماران دیابتی باید نان هایی انتخاب کنند که فاقد چربی های ترانس و کمتر از یک و نیم گرم چربی اشباع باشند.
  • سدیم: افزایش مصرف سدیم می تواند باعث افزایش سطح فشار خون شود. می توانید نان هایی که در هر برش حاوی 150 میلی گرم سدیم )یا کمتر) هستند را انتخاب کنید.
  • غلات سبوس دار: نان های غلات کامل و سبوس دار را انتخاب کنید چون بهترین گزینه برای افراد دیابتی محسوب می شوند.

نان های حاوی شربت ذرت با فروکتوز بالا، روغن های نیمه هیدروژنه، نرم کننده های آرد و رنگ های مصنوعی را انتخاب نکنید. بهتر است بجای خرید نان های بسته بندی شده، از نان های تازه ی نانوایی استفاده کنید. تغذیه سالم به معنای انتخاب غذای سالم است.

درمان دیابت با روشهای خانگی (رژیم غذایی دمنوش سبک زندگی)

بسیاری از مردم تصور می کنند که مصرف نان برای بیماران دیابتی بطور کامل ممنوع است اما اینطور نیست. اگر نان مناسبی انتخاب شود، می تواند بخشی از برنامه غذایی بیمار دیابتی محسوب شود. هنگام خرید نان از فروشگاه ها، برچسب محصول را از نظر محتوای غذایی مانند کالری، کربوهیدرات و محتوای چربی بررسی کنید. نان های سبوس دار، کم قند و سرشار از فیبر بهترین گزینه برای بیماران دیابتی است. بررسی سطح قند خون قبل و بعد از خوردن نان، می تواند به شما در درک واکنش بدن کمک کند. یک متخصص تغذیه یا پزشک می تواند به شما کمک کند که بهترین نان را با توجه به شرایط سلامتی خود انتخاب کنید.


اپ چرب زبان

با اپلیکیشن چرب زبان، هر زبانی رو فقط با روزانه 5 دقیقه گوش دادن، توی 80 روز مثل بلبل حرف بزن! بهترین متد روز، همزمان تقویت حافظه، آموزش تصویری با کمترین قیمت ممکن!


link
خواص ناندرمان دیابترژیم دیابتی

مطالب مشابه

3 دیدگاه. همین الان خارج شوید

  • سلام.آیا میتوان حبوبات را جایگزین غلات کرد؟ و نان و غلات را از برنامه ی غذایی حذف کرد؟

    پاسخ
  • اگر قرار باشد غلات جزیی از رژیم غذایی باشد، آیا مصرف گندم یا جوی کامل بصورت پخته میتواند جایگزین بهتری برای نان باشد؟

    پاسخ
  • محمدرضا
    4 می 2023 6:11 ق.ظ

    سلام من قندم 485بوده با رعایت یه رژیم غدایی ومصرف دمنوش و عرقیجات گیاهی تونستم بیارمش روی حدود 220تا 230 نمیخوام خودم را با قرص یا انسولین مصرف کردن عادت بدم میشه یه راهنمایی بهم بکنید در ضمن باید بگم شغل من بسیار استرس زا هست و سنگ کلیه هم دارم وهمچنین دیابت تو خونواده من ارثیه

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up