گاستریت و زخم این روزها بیماری های شایعی هستند که می توانند باعث تحریک سلامتی و حالت روتین روزانه شوند. چنین شرایطی می تواند حاد و یا مزمن باشد و از التهاب غشا معده ناشی می شود که در آن پوشش معده به دلایل مختلف از بین می رود.
با وجود ضعف معده، بیماران مبتلا به گاستریت باید بدانند که با وجود این بیماری چه باید بخورند. آن ها باید به طور جدی رژیم های مربوط به گاستریت را رعایت کنند تا بتوانند بهبود یابند.
دو علت عمده گاستریت عبارتند از:
- باکتری به نام (Helicobacter pylori) یا (H. pylori) که باعث عدم تعادل عمده در سطح اسیدی فلور معده و روده می شود. (راجب این باکتری به طور کامل در اینجا توضیح داده ایم)
- مصرف برخی داروهای غیر استروئیدی و ضد التهابی مانند آسپرین.
بنابراین اگر در حال حاضر به گاستریت یا سایر بیماری های مرتبط با التهاب معده مبتلا شده اید، توجه داشته باشید که چه غذاهایی را باید بخورید و از چه چیزهایی باید اجتناب کنید.
میکروب (باکتری) معده یا روده چیست؟ 6 تاثیر مثبت آن بر سلامتی تان
این امر به این دلیل است که درد و ناراحتی معمولا توسط غذای مصرفی ایجاد می شود. بنابراین برای جلوگیری از ناراحتی های مربوط به شکم، یک برنامه رژیم غذایی گاستریت اتخاذ کنید.
غذاهایی که باید در هنگام ابتلا به گاستریت از آن ها اجتناب کنید
برای مهار تحریک و عذاب ناشی از گاستریت، ابتدا باید بدانید که از چه نوع مواد غذایی اجتناب کنید. در اینجا لیست کاملی از مواد غذایی برای اجتناب در رژیم های گاستریت وجود دارد.
1- غذاهای ادویه دار
- ادویه جات و فلفل حاوی مؤلفه ای به نام کپسایسین است که از نظر ماهیت بسیار قوی است.
- ماده فعال موجود در کپسایسین در تحریک آنزیم های گوارشی و در نتیجه سرعت بخشیدن به فرآیند هضم کمک می کند.
- با این حال افرادی که دارای معده ضعیف هستند، باید غذای تند و داغ را با اعتدال مصرف کنند، زیرا ضعف معده آن ها ممکن است قادر به تحمل استحکام کپسایسین نباشد.
- ادویه جات باعث بروز علائم گاستریت می شوند و نباید جزئی از برنامه رژیم غذایی گاستریت باشند.
2- نوشیدنی های خاص
- افرادی که از برنامه رژیم غذایی گاستریت پیروی می کنند باید از نوشیدنی هایی مانند چای، قهوه، نوشابه گازدار و آب میوه مرکبات خودداری کنند.
- اینها از نظر ماهیت اسیدی هستند و ممکن است باعث ضعف و سایش بیش تر پوشش معده شوند.
3- سبزیجات خام و زمخت
اگر از مشکلات گاستریت و ریفلاکس اسید رنج می برید، باید از سبزیجات خام و زمخت مانند پیاز و گوجه فرنگی خودداری کنید، زیرا باعث ریفلاکس اسید و سوزش سر دل می شوند. بعلاوه گوجه فرنگی از نظر ماهیت اسیدی است.
بهترین و جدیدترین روش درمان ورم (نفخ) معده با متد طبیعی- گیاهی
4- الکل
از مصرف الکل یا نوشیدن آن حتی در حد اعتدال خودداری کنید زیرا باعث ایجاد علائم گاستریت می شود. در صورت مصرف بیش از حد، الکل می تواند با تخریب پوشش معده، وضعیت گاستریت را بدتر کند.
5- غذاهای چرب
- رژیم غذایی برای گاستریت نباید شامل مواد غذایی حاوی اسیدهای چرب ترانس باشد. از غذاهای فرآوری شده مانند مرغ سرخ شده، چیپس سیب زمینی، سیب زمینی سرخ کرده، مارگارین و همچنین غذاهای پخته شده مانند کراکر، کیک، دونات و کلوچه ها باید اجتناب کرد زیرا مقادیر زیادی اسیدهای چرب ترانس دارند.
- از این غذاها باید پرهیز کرد یا فقط یک بار مصرف شوند؛ زیرا برای سلامتی کلی مناسب نیستند.
- چنین غذاهایی باعث تحریک پوشش معده می شوند و به دلیل داشتن سدیم زیاد، فشار خون را افزایش می دهند که از دلایل اصلی بیماری قلبی و چاقی است.
6- محصولات لبنی
- قرار است شیر یک غذای سالم و بی خطر باشد، اما برای بیماران گاستریت نیست. شیر حاوی لاکتوز، نوعی قند است که به راحتی قابل هضم نیست.
- افرادی که دارای معده ضعیف هستند در هضم لاکتوز با مشکل روبرو هستند. و هنگامی که به درستی هضم نشود، منجر به مشکلات دستگاه گوارش می شود.
- همچنین PH شیر در حدود 6.5 تا 6.7 است که باعث می شود در طبیعت کمی اسیدی شود. به همین دلیل ممکن است باعث تولید اسید معده شود.
7- بادنجانیان
- گوجه فرنگی، فلفل، بادمجان، سبزیجات دارای برگ سبز و سیب زمینی در دسته سبزیجات بادنجانیان قرار می گیرند.
- آن ها متعلق به خانواده Solanaceae هستند، که سرشار از مواد مغذی و فیبرهای مختلف می باشند، اما همچنین حاوی آلکالوئیدهایی مانند سولانین و توماتین هستند.
- افراد دارای ضعف معده و مشکلات دستگاه گوارش در هضم چنین غذاهایی با مشکل روبرو هستند.
غذاهایی که برای بهتر شدن باید بخورید
اکنون که می دانید در صورت بروز بیماری گاستریت از چه موارد غذایی باید پرهیز کنید، در اینجا لیستی از غذاهایی که می توانید در برنامه رژیم غذایی گاستریت قرار دهید، آورده شده است. به رژیم غذایی گاستریت نگاهی بیندازید!
1- غذاهای سرشار از فیبر
گاستریت با مصرف یک رژیم غذایی سرشار از فیبر می تواند بهبود یابد. یک مطالعه از دانشکده بهداشت عمومی هاروارد نشان داد که افرادی که رژیم غذایی پر فیبر دارند 60 درصد کم تر احتمال ابتلا به مشکلات التهاب معده را دارند.
غذاهایی که به وفور حاوی فیبر هستند، آجیل هایی مانند بادام و گردو، دانه هایی مانند کتان یا چیا، حبوبات و لوبیا خیس شده و غلات کامل می باشند. بنابراین یک رژیم غذایی برای گاستریت قطعا باید غذاهای سرشار از فیبر داشته باشد.
2- غذاهای سرشار از آنتی اکسیدان
سبزیجات و میوه هایی که مملو از خاصیت آنتی اکسیدانی هستند، بخورید. آنتی اکسیدان ها مانند ویتامین C ، ویتامین A و فلاونوئیدها می توانند به مهار التهاب معده کمک کرده و خطر بروز مشکلات گوارشی را کاهش دهند.
3- سیر
- یک درمان طبیعی برای گاستریت سیر است که خاصیت ضد التهابی و آنتی بیوتیکی دارد.
- یک مطالعه تحقیقاتی که توسط موسسه تحقیقات ملی سرطان در توکیو انجام شده، نشان داد که عصاره سیر توانایی مهار رشد باکتری های Helicobacter pyloriیکی از دلایل اصلی گاستریت را دارد.
- مطالعات دیگر مصرف دو حبه سیر در روز را برای بهبود شرایط التهاب معده توصیه می کنند.
4- غذاهای پروبیوتیک
- غذاهای پروبیوتیک باید بخشی از رژیم غذایی برای گاستریت باشند. مصرف غذاهای پروبیوتیک می تواند رشد باکتری Helicobacter pylori و عفونت های دستگاه گوارش را کنترل کند.
- غذاهای پروبیوتیک مانند دوغ، ماست و کامبوچا می توانند التهاب معده را کاهش دهند، حرکات روده را تنظیم کنند، آلرژی های غذایی یا عدم تحمل و موارد دیگر را کنترل کنند.
- اینها حاوی باکتری های خوبی مانند Lactobacillus bulgaricus هستند که تولید اسید معده را تنظیم می کنند و با کنترل سیتوکین ها و ترشحات کموکاین ها باعث کاهش التهاب می شوند.
5- شیرین بیان، رازیانه و بادیان رومی
- ریشه شیرین بیان حاوی گلیسیرین است، ترکیبی که دارای اثرات تسکین دهنده در التهاب معده و تورم دستگاه گوارش است.
- شیرین بیان همچنین دارای خواص ضد میکروب، ضد ویروس و آنتی اکسیدان است.
- در صورت عدم وجود شیرین بیان، با خوردن دانه رازیانه و استفاده از ادویه های بادیان رومی تسکین پیدا کنید، زیرا این مواد نیز خواص مفیدی دارند.
6- چربی ها و پروتئین های سالم
مطالعات نشان داده است که منابع سالم و پاک پروتئین مانند گوشت حیوانات علف خورده، ماهی تازه یا تخم مرغ به ترمیم دیواره روده کمک می کنند و به بهبود معضلات گوارشی مانند سندرم روده نشتی که می تواند باعث التهاب شود، کمک می کند.
ماهی ها مانند ماهی سالمون و ساردین بسیار مفید هستند زیرا سرشار از اسیدهای چرب امگا 3 هستند. امگا 3 به تسکین التهاب در بیماران مبتلا به گاستریت کمک می کند. غذاهای چرب سالم مانند کره یا روغن گیاهی، روغن نارگیل یا روغن زیتون و آووکادو نیز قابل مصرف هستند زیرا به راحتی قابل هضم می باشند.
گیاهانی برای تسکین التهاب معده
برنامه رژیم غذایی گاستریت باید شامل گیاهان باشد. گیاهان دارویی را می توان به صورت عصاره های خشک مانند کپسول، پودر یا چای، گلیسیریت یا تنتور استفاده کرد. گیاهان باید با حفظ اعتدال در رژیم غذایی قرار بگیرند.
بیش از یک قاشق چای خوری گیاه نباید در هر فنجان آب گرم مصرف شود. برای تهیه چای گیاهی یک قاشق چای خوری گیاه را به یک فنجان آب گرم اضافه کنید.
پنج تا 10 دقیقه آن را بپوشانید و سپس صاف کنید. رژیم غذایی گاستریت باید شامل دو تا چهار فنجان از این چای در روز باشد. برای تهیه چای می توانید از گیاهان زیر استفاده کنید.
- نعناع: گیاهانی مانند نعناع به تسکین علائم زخم کمک می کند. اما مصرف مقادیر زیاد نعناع می تواند سمی باشد.
- کندر: از کندر نیز برای درمان زخم معده استفاده می شود که از رشد H. pylori جلوگیری می کند.
- زغال اخته: زغال اخته گیاهی دیگر است که از رشد H. pylori در معده جلوگیری می کند.
گاستریت شرایطی است که به طور کامل قابل درمان نیست. اما با پیروی از رژیم غذایی گاستریت، ایجاد تغییرات ساده در شیوه زندگی همراه با داروهای تجویز شده، می توان آن را کنترل کرد. منتها بخش اعظم آن علت ریشه ای دارد دارد. غذا در چنین موارد نقش مهمی ایفا می کند.
بنابراین به جای مصرف آنتی اسیدها و سایر داروهای بدون نسخه، می توانید با جلوگیری از برخی غذاهای خاص که باعث وخیم تر شدن وضعیت می شوند، مشکلات التهاب معده را کاهش دهید.
خواص عسل، مضرات، تاثیر بر معده و پوست و نکات مهم دیگر (تحقیقات جدید)
مبتلایان به بیماری گاستریت شدید باید به شدت از رژیم گاستریت پیروی کنند. نوشیدن آب زیادی نیز در تسکین احساس سوزش کمک خواهد کرد. همچنین توصیه می شود اگر علائم بیش از دو روز ادامه داشت یا به طور مکرر بروز کرد، با پزشک مشورت کرده و علت اصلی را کشف کنید.
ویدیوی درمان التهاب معده با روش طبیعی