فلفل دلمه ای نوعی از فلفل های شیرین یا کپسایسیم هستند و از 900 سال پیش در جنوب و آمریکای مرکزی پرورش داده میشدند. این نوع از فلفل ترکیبی از مزه تند و بافت ترد است. این نوع فلفل از خانوادهٔ بادنجانیان است. به طور کلی فلفلها یا بهصورت فلفل سبز رشد میکنند اما بسته به مدت زمان برداشت آن در رنگ های زرد، قرمز و نارنجی نیز دیده میشوند. هرچه رنگ آن تیره تر باشد، موادمغذی بیشتری دارد. از این نوع فلفل به عنوان ادویه، طعم دهنده، خام و پخته استفاده میشود.در این مقاله به خواص ومضرات این نوع فلفل و روش های استفاده از آن را بررسی خواهیم کرد.
مواد معدنی و ویتامین های فلفل دلمه ای
مس | ویتامین C |
منگنز | ویتامین B |
منیزیم | ویتامین K |
پتاسیم | فولات |
فسفر | ویتامین E |
سلنیم | ویتامین A |
فلفل دلمه ای در طب سنتی
انواع فلفل دلمه ای
رنگ فلفل دلمه ای | خواص |
فلفل دلمه ای قرمز | بهبود عفونتها، ترمیم زخمها و جراحات پوستی، تولید کلاژن موجود در غضروفها و مفاصل، سلامت استخوانها و دندانها و استحکام رگهای خونی |
فلفل دلمه ای سبز | بهبود زخمها، حفاظت از چشم، ریزش مو، بهبود عملکرد مغز، رفع مشکل ریزش مو، ضد باکتری و ضد قارچ و سالم نگه داشتن روده بزرگ |
فلفل دلمه ای زرد | کاهش خطر بیماری قلبی، کاهش خطر سرطان ،کمک به رشد جنین مقابله با تهوع صبحگاهی، رفع سندرم پیش از قاعدگی، کاهش افسردگی بهبود سلامت چشم |
فلفل دلمه ای نارنجی | سلامت استخوان، سلامت چشم، پیشگیری از آب مروارید، ضدآفتاب طبیعی، بهبود پوست |
تفاوت فلفل دلمه ای نر و ماده
- فلفل دلمه هایی که 4 برجستگی دارند ماده و فلفل دلمه هایی که 3 برجستگی دارند نر هستند.
- فلفل دلمه ای که نر است تخم کمتری دارد و تند تر می باشد و برای پخت و پز از آن استفاده می شود و در آشپزی کاربردی تر است. برعکس فلفل دلمه ماده که با پختن کمی تلخ می شود بعد از تفت و پختن اصلا تلخ نمی شود و خوشمزه باقی می ماند.
خواص فلفل دلمه ای (بطور کلی)
1- سلامت چشم
فلفل دلمهای حاوی کاروتنوئیداست که این ترکیب برای حفظ سلامت چشم و جلوگیری از بیماریهای چشمی همچون آب مروارید و دژانسیون ماکولا ضروری هستند. در واقع فلفل دلمه ای خاصیتی به اندازه هویج برای سلامت چشم دارد.
2- تقویت موها
فلفل دلمه ای حاوی مقدار زیادی سیلیکون طبیعی ایت که موجب حفظ سلامت مو و پوست میشود، ویتامین C موجود در فلفل دلمه ای به جذب مناسب آهن کمک می کند، که آهن کافی در سلول های خونی قرمز برای حمل اکسیژن به فولیکلول های مو وجود دارد. همچنین ویتامین C در تشکیل کلاژن استفاده می شود. کلاژن موجب بهبود سلامت پوست و مو میشود و با حفظ فویکول های مو از بروز ریزش مو و خشکی مو پیشگیری میکند.
3- تقویت سیستم ایمنی بدن
فلفل دلمه ای سرشار از ویتامین C است، که این میزان از ویتامین C در توقیت سیستم ایمنی بدن نقش بسزایی دارد. مبارزه با عوامل بیماری زا مانند ویروس ها و باکتری ها از جمله راه های تقویت سیستم ایمنی بدن است.
4- سلامت جنین
یکی از مواد مغذی موجود در فلفل دلمه ای فولات است، که یکی از اصلی ترین مواد مغذی برای رشد جنین است. مصرف فلفل دلمهای خام یا پخته طی دورهٔ حاملگی برای خانمهای باردار مؤثر است؛ با این حال، توصیه میشود طی دورهٔ بارداری، پیش از تغییر رژیم غذایی خود، حتما با پزشک متخصص مشورت کنید.
5- بهبود عملکرد دستگاه گوارش
عملکرد نامناسب دستگاه گوارشی منجر به اسهال، حالت تهوع، استفراغ و ناراحتیهای دیگری میشود فلفل دلمه ای سرشار از نیاسین است که موجب تقویت سیستم گوارشی میشود و موج بهبود هضم غذا میشود.
6- لاغری
فلفل دلمهای بسیار کم چربی و کالری است. این مقدار کم چربی کافی است تا ذخیره مناسبی برای مواد مغذی محلول در چربی فلفل دلمهای فراهم کند. فلفل دلمهای باعث کاهش وزن میشود.
7- پوست سالم
آنتی اکسیدانها و ویتامین C موجود در فلفل دلمهای آسیبهای ناشی از اکسیداسیون رادیکالهای آزاد بر بدن را جلو گیری میکنند. پوست را از شر انواع بیماریها چون آکنه و عفونتهای مختلف حفظ کند. ویتامین E موجود در فلفل دلمه ای پوست را درخشان و سالم خواهد کرد.
8- سلامت روده
فیبر های موجود در بافت فلفل دلمه ای برای محافظت از کلون بسیار موثر بوده و اثر میکروب ها و ذرات سمی درون آن را بر طرف می کند. ویتامین های آنتی اکسیدانی ای چون ویتامین A، ویتامین B و ویتامین C می تواند مفید باشد تا کولون همیشه در شرایط سالم باقی بماند. مصرف مداوم فلفل خطر سرطان روده را تا حدودی کم خواهد کرد.
دیگر خواص فلفل دلمه ای
- خواص ضد التهابی موجود در فلفل دلمهای التهاب عروق را کاهش میدهد. که موجب جلوگیری از بیماریهای قلبی و دیابت میشود.
- فلفل دلمهای نه تنها منبع مناسبی از آهن است، بلکه از نظر ویتامین C فوق العاده غنی است که باعث افزایش جذب آهن از روده میشود که از بروز کم خونی پیشگیری میکند.
- فلفل دلمهای همچنین به تولید ملاتونین کمک میکند، که بدن شما برای تنظیم ساعت داخلی خود به آن نیاز دارد.
- آنزیم ها در فلفل دلمه ای به جلوگیری از سرطان معده و سرطان پروستات کمک می کنند.
- خواص ضد قارچی و ضد باکتریایی، فلفل دلمه ای می تواند عفونتی مانند زونا و قارچ پا را درمان کند.
- مصرف فلفل دلمه ای از جهت داشتن پتاسیم و آهن فراوان می تواند با تنظیم چرخه قاعدگی از مشکلات آن بکاهد.
عوارض فلفل دلمه ای
1- خانواده فلفل ها از جمله فلفل دلمه ای طبیعتا ایجاد آلرژی می کنند. اگر شما جزو آن دسته افرادی هستید که پوستی تحریک پذیر و حساس دارید، و پس از خوردن غذاهایی محرک شاهد کهیر، اگزما، جوش و آکنه بر روی پوست خود هستید، از مصرف فلفل دلمه ای پرهیز کنید.
2- اگر ناراحتی معده دارید، مراقب مصرف فلفل دلمه ای باشید. چرا که این سبزی منجر به نفخ معده می شود.
3- مصرف طولانی مدت فلفل دلمه موجب بروز سرطان معده میشود.
4- مصرف فلفل دلمه با داروهایی مثل آسپرین، رقیقکنندههای خون و دوای ضد اسید معده واکنش میدهد.
شیوه مصرف فلفل دلمه ای
روش اول
مواد مورد نیاز:
- 5 عدد فلفل دلمه ای
- 3 روق ژامبون
- 1 عدد پیاز (خلالی خردشده)
- 450 گرم گوجه فرنگی (خردشده)
- نمک، فلفل سیاه به میزان لازم
- 1 پنسه شکر
- روغن مایع به میزان لازم
روش تهیه:
- فلفل دلمه ای را به صورت نوارهای باریک برش دهید.
- روغن مایع را داخل تابه ای گرم کرده و پیاز را درون آن تفت دهید تا نرم و شفاف شود، سپس فلفل دلمه ای را به آن افزوده و کمی تفت دهید تا نرم شود.
- گوجه فرنگی خردشده را به همراه فلفل سیاه، نمک و شکر به مخلوط پیاز افزوده و به مدت 25 دقیقه روی حرارات قرار دهید تا بپزد.
- ورقه های ژامبون (یا فیله مرغ) را نواری خرد کرده، سپس داخل تابه ای با مقداری روغن تفت داده و به مخلوط پیاز اضافه کنید و بگذارید کمی دیگر بپزد.
- خوراک آماده شده را درون ظرفی ریخته و سرو کنید.
روش دوم
مواد مورد نیاز:
- یک عدد پیاز
- ۲۰۰ گرم گوشت چرخ کرده
- ۸۰ گرم لپه
- نصف پیمانه برنج
- ۲۰۰ گرم سبزی دلمه
- دو قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی
- روغن به مقدار لازم
- نمک و فلفل به مقدار لازم
- چهار عدد فلفلدلمه
روش تهیه:
- ابتدا مقدار کمی روغن در تابه بریزید و با شعلهی متوسط پیاز را تفت دهید ، گوشت چرخ کرده را به پیاز اضافه کنید و اجازه دهید به آرامی سرخ شود.
- برنج و لپهی نیمپز شده، سبزی دلمه و رب گوجه فرنگی را به مواد اضافه کنید. نمک، فلفل، زرد چوبه و سایر ادویههای دلخواهتان را نیز به آن بیفزایید، مواد را خوب با هم ترکیب کنید و برای ۲۰ دقیقه به آن فرصت دهید تا بپزد.
- بعد ازاینکه مواد آماده شده سرد شد داخل فلفل دلمهایها را با این مواد پر کنید و سر فلفلها را روی آنها قرار دهید. قابلمهی مورد نظرتان را چرب کنید و دلمهها را در آن بچینید.
- مقداری آب درون قابلمه بریزید، در قابلمه را بگذارید و برای ۴۰ دقیقه با حرارت متوسط بپزید تا آب آن کاملا تبخیر شود.همچنین میتوانید به جای اب کمی سس رقیق درست کنید و روی دلمهها بریزید.
نتیجه
فلفل دلمه ای از جمله سبزیجات پرخاصیت برای بدن است. این سبزی سرشار از آنتی اکسیدان، مواد معدنی و ویتامین های ضروری برای حفظ سلامت بدن است، همانگونه که در مقاله اشاره کردیم این سبزی در رنگ های مختلف برداشت میشود و شما میتوانید براساس نیاز خود آن را در رژیم غذایی خود بگنجانید.
1 دیدگاه. همین الان خارج شوید
درودبرپزشک یاپزشکان ونویسندگان این مطالب آگاهی دهنده.من ازمطالعه ی این مطالب جدیداستفاده ی مفیدی کردم.باسپاس فراوان ازشما.