سماق

خواص و مضرات سماق قرمز+ شیوه استفاده از آن

سماق یکی از ادویه جاتی است که رنگ قرمز خاصی دارد و در کشورهای حوزه خاورمیانه، جزو ادویه های بسیار پرکاربرد و محبوب است و معمولا در ایران همراه با گوشت مصرف میشود. سماق در فرهنگ ایران جایگاه ویژه ای دارد و یکی از ارکان هفت گانه سفره هفت سین بوده و ارزش فرهنگی دارد.اما علاوه بر مسائلی که مطرح کردیم، این ادویه خواص بیشماری برای سلامتی دارد که در ادامه به آن اشاره کردیم.

گیاه شناسی سماق قرمز

word image 105

1- گیاه سماق بصورت درختچه یا درخت های کوچکی هستند که ارتفاع آنها معمولاً 3 الی 5 متر می باشد که ساقه یا تنه متعدد، دارای شاخه های فراوان و منشعب به رنگ متمایل به سفید است.

2- برگ محصول مرکبشانه ای بوده و از 5 الی 7 جفت برگچه پوشیده از کرک و بدون دمبرگچه، بیضی با دندانه های نامنظم در حاشیه، روی برگ سبز مات و زیر برگ روشنتر و در پائیز برگها سرخ و یا حنایی می شود و هر برگچه آن در حدود ۳ الی ۷ سانتیمتر طول دارد.

3- گل بسیار کوچک، سبز فام، نر ماده و تک جنس، مجتمع در خوشه های مرکب، انتهایی و متراکم و حنایی رنگ است و در حدود 10 سانتی متر طول دارد.

4- میوه سماق به صورت شفت کرکدار، مدور، قلوه ای شکل و نافدار که رسیده آن به رنگ سبز متمایل به زرد و یا قرمز رنگ می باشد.

5- این گیاه در آب و هوای گرم و خشک رشد میکند.

مواد معدنی و ویتامین های سماق

کلسیم ویتامین A
منیزیم ویتامین C
پتاسیم ویتامین E
آهن سلنیوم

طبیت سماق سرد و خشک است و براي افراد گرم مزاج مفید است. می توان گفت برنج همراه سماق، براي گرم مزاجانی که دچار دلپیچه و احیانا اسهال ناشی از غلبه صفرا و مواد گرم درون بدن می شوند، مخصوصا در اقلیم ها و فصول گرم، مفید می باشد. سماق ضد صفرا عمل می کند چرا که صفرا گرم است و سماق سرد.سماق موجب تحریک اشتها می شود که این خاصیت نیز می تواند به دلیل اثر خنک کنندگی و صفرابري آن باشد.

خواص سماق برای بدن

1- آنتی اکسیدان قوی و موثر

سماق حاوی آنتی اکسیدان های قدرتمندیست که از بدن در برابر سلول های مضر و آسیب دیده حفاظت می کنند. آنتی اکسیدان ها می توانند با بیماری های قلبی، پیری زودرس، اختلالات معده و عوارض بسیار دیگری مقابله کنند. میزان آنتی اکسیدان سماق 66 برابر بلوبری اعلام شده است.

2- درمان عفونت های قارچی

تحقیقات نشان می دهند که سماق اثرات ضد قارچی دارد و می تواند با قارچی به نام Aspergillus flavus که باعث ایجاد عفونت ریه و تنگی نفس می شود مقابله کند. این عفونت بسیاری از اندام های بدن مثل ریه ها، قلب، کلیه ها و مغز را تحت تاثیر قرار می دهد. درد قفسه سینه، تب و دردهای مفصلی شایع ترین علائم عفونت قارچی هستند.

علاوه بر این، رشد بی رویه سلول های مضر در بدن باعث ایجاد سرطان می شود و در این صورت می توان از خواص ضد سرطانی سماق برای از بین بردن یا توقف تکثیر سلول های سرطانی استفاده شود.

3- از بین بردن میکروب ها

طبق مطالعات دانشگاه Hactepe ترکیه در سال 2010، سماق خواص ضد میکروبی دارد. گفته می شود که مصرف سماق یکی ازروش های موثر در مبارزه با عوامل بیماری زای غذایی مثل سالمونلا تیفی موریوم است. ترکیب سماق و عصاره آویشن به طور موثری می تواند علیه میکروب ها عمل کند.

4- درمان دیابت

تحقیقات نشان می دهد که مصرف سماق در درمان چاقی و دیابت موثر است. با توجه به نتایج بالینی، سماق دارای آنتی اکسیدان هاییست که به کاهش کلسترول و قند خون کمک می کنند.

5- مدر آور

مشخص شده است که سماق دارای خواص ادرار آوری و دیورتیکی است؛ بنابراین می تواند به دفع سموم از بدن کمک کند. از سماق می توان برای درمان سوزش ادرار و التهاب مثانه استفاده کرد. در خاور میانه مصرف آب سماق ترش یکی از روش های معمول برای درمان ناراحتی های معده به شمار می رود.

6- مبارزه با سلول های سرطانی سینه

برخی مطالعات نشان می دهند که سماق خواص ضد سرطانی هم دارد و مثل داروهای شیمی درمانی عمل می کند. اگر سیگاری هستید سعی کنید با مصرف سماق خودتان را از خطر ابتلا به سرطان ریه دور کنید. علاوه بر این طبق برخی شواهد سماق در درمان سرطان سینه نیز موثر است و سلول های سالم را از خطر آسیب دیدگی حفظ می کند؛ بنابراین می توان گفت که سماق در واقع یک داروی شیمی درمانی قوی و موثر است.

7- درمان بیماری های زنانه

در طب سنتی از عصاره سماق، آب سماق و چای تهیه شده از سماق برای درمان بیماری های زنان استفاده می شود. مصرف سماق برای کاهش ترشحات واژن مفید است و باعث افزایش شیر مادر نیز می شود. علاوه بر این سماق می تواند به درمان اختلالات سیکل ماهانه، قاعدگی دردناک و همچنین دردهای ناشی از ترشح هورمون استروژن کمک کند

8- بهبود عملکرد دستگاه گوارش

ترکیبات پلی فنولی نظیر تانن و فلاونوئید های موجود در سماق خواص سماق را چند برابر کرده اند . این ترکیبات را اشتها را تحریک می کنند و عمل هضم را به دلیل خاصیت ملین بودنشان تسهیل می کنند . در نتیجه در درمان معده درد ، یبوست و زخم معده بسیار مؤثر واقع می شوند . با درمان یبوست به طبع از بیماری بواسیر و یا شقاق هم پیشگیری می شود .

9- مهار ويروس هپاتیت B

مصرف سماق ميتواند موجب مهارویروس هپاتیت B در بدن شود. نتایج پژوهش محققان نشان داد عصاره آبی سماق موجب مهار تکثیر ویروس هپاتیت B می شود. عفونت ویروسی هپاتیت B می تواند باعث هپاتیت حاد و مزمن، سیروز کبدی و کارسینوما کبدی HCC در انسان شود.

10- بهبود عملکرد جنسی

یکی از خواص سماق پیشگیری از انزال زودرس است. در طب سنتی برای جلوگیری از انزال زودرس و سستی اعضاء از جوشانده برگ سماق و بارهنگ به پشت، روی ستون فقرات و بیخ آلت بمالند.

11- کاهش وزن

از جمله خاصیت سماق دارا بودن مقادیر بالای ویتامین C می باشد . ویتامین C یک ویتامین محلول در آب می باشد که در حفظ سلامتی بدن نقش مهمی بر عهده دارد و مانند یک آنتی اکسیدان عمل می کند . وجود این ماده در سماق سبب افزایش قدرت چربی سوزی در بدن می شود . بنابراین برای لاغری شکم و کاهش وزن می توانید روزانه مصرف سماق را به وعده ی غذاییتان اضافه کنید

12- سماق در بارداري

یکی از شیوه‌های درمانی که طب سنتی ایران برای کنترل تهوع بارداری و تقویت معده سفارش می‌کند، این است که زنان باردار باید به مدت 2 روز خوردن غذا به شیوه همیشگی را ترک کرده و به جای آن هر 2 ساعت یک ‌بار یک سیخ کباب کوبیده به همراه اناردانه خشک و سماق آسیاب شده، میل کنند.

البته توصیه ما به شما این است در زمان بارداری رژیم غذایی ایمن را از پزشک خود بگیرید و بدون تجویز متخصص هیچ داروی گیاهی استفاده نکنید.

13- سلامت پوست و مو

سماق به دلیل داشتن ویتامین C فراوان باعث می شود تا با سلول های مرده پوست مبارزه کرده و به درمان چین و چروک صورت کمک کند. این امر باعث می شود تا از پیری زودرس جلوگیری شود. همچنین سماق به دلیل خواص ضد قارچی و ضد ویروسی که دارد باعث می شود تا در درمان زخم های سطحی استفاده شود.

در زمان های گذشته برای تیره کردن رنگ مو برگ درخت سماق را جوشانده و بر سر قرار می دادند.

عوارض سماق

  • اگر به بادام زمینی و یا بادام هندی و یا خانواده ی این گیاهان حساسیت دارید از مصرف سماق خودداری کنید، ممکن است مصرف سماق علائم آلرژیک شدید را برای شما به وجود آورد.
  • مصرف میوه تازه سماق ممکن است ایجاد مسمویت کند، سعی کنید سماق را به صورت خشک و یا پودر شده مصرف کنید .
  • از سماق های قرمز استفاده کنید . زیرا سماق های رنگ سفید و یا خاکستری سمی می باشند و تنها سماق قرمز مصرف خواکی دارد.
  • یکی دیگر از مضرات سماق تداخل دارویی آن با داروهای دیابت است . اگر با هم مصرف شوند سبب افت قند خون به میزان خطرناکی می شوند .

16 کاری که برای سالم ماندن در تمام عمر باید انجام دهید

شیوه استفاده از سماق

1- دمنوش سماق

ابتدا ۲ قاشق چای خوری سماق را در آب جوش بریزید و در داخل قوری و یا روی سماور دم کنید . در صورتی که تمایل دارید دمنوش شما شیرین باشد کمی نبات خرد شده و یا عسل به آن اضافه کنید تا علاوه بر شیرین کردن دمنوش بتوانید طبیعت سر و خشک سماق را خنثی کنید. بعد از ترکیب مواد با هم اجازه دهید حدود ۱۰ دقیقه مواد ته نشین شوند سپس از صافی رد کنید و در فنجان مورد نظر بریزید و نوش جان کنید .

2- خمیردندان سماق

دو قاشق غذاخوری پودر سماق، سه قاشق غذاخوری عسل طبیعی، یک قاشق غذاخوری پودر نمک را با هم ترکیب کرده و به مدت ۳ الی ۴ دقیقه با آن مسواک بزنید. سپس ۵ دقیقه صبر کنید و سپس دهان را بشویید.

3- سماق و عسل

در توصیه های طب سنتی برای درمان سرفه از ترکیب سماق و عسل استفاده می شود. ۱ فنجان آب و ۱ فنجان عسل را با هم ترکیب کرده و به مدت ۵ دقیقه روی حرارت ملایم قرار دهید. سپس ۲ قاشق سماق را به آن افزوده و بگذارید خنک شود.

4- سماق و ماست

برای درست کردن ماست و سماق، ماست کم چرب را در یک کاسه بریزید روی آن یک قاشق مرباخوری سماق بریزید و مخلوط کنید. یک ساعت قبل از شام با شکم خالی بخورید باعث می شود اشتها نداشته باشید یا اگر هم بخورید زیاد نمی خورید و بخاطر همین وزنتان پایین می آید و روده ها را پاکسازی میکند.

5- ماسک صورت

برای رفع کک و مک صورت و سایر نقاط گرد سماق را همراه با برگ چوب آنقدر بجوشانید تا به غلظت عسل برسد بعد روزی یک مرتبه بر روی لک ها و محل کک و مک قرار دهند تا به کلی بهبود حاصل شود .

6- شربت سماق

1 فنجان آب و 1 فنجان عسل را در ظرفی با هم مخلوط کنید و 5 دقیقه روی حرارت متوسط قرار بدهید. حالا 2 قاشق سوپ خوری پودر سماق را به آن اضافه کنید و هم بزنید. بعد آن را از روی شعله بردارید و 10 دقیقه اجازه بدهید تا خنک شود. شربتتان در ظرف در بسته ای بریزید و نگه داری کنید.

نتیجه

سماق یکی از ادویه های پرکابرد و خوش طعم است که خواص بی نظیری نیز دارد. از درمان دیابت تا پیشگیری از ابتلا به عفونت همگی از خواص سماق قرمز است. اما لازم است تا آن را به شیوه درست استفاده کنید. هنگام خرید سماق حتما به رنگ، بافت و کیفیت سماق توجه کنید و از فروشگاه های معتبر تهیه کنید. هرچه رنگ قرمز سماق روشنتر کیفیت آن بالاتر خواهد بود.

کرفس کوهی چه خواص و چه مضراتی دارد؟


اپ چرب زبان

با اپلیکیشن چرب زبان، هر زبانی رو فقط با روزانه 5 دقیقه گوش دادن، توی 80 روز مثل بلبل حرف بزن! بهترین متد روز، همزمان تقویت حافظه، آموزش تصویری با کمترین قیمت ممکن!


link
خواص گیاهانسماق

مطالب مشابه

4 دیدگاه. همین الان خارج شوید

  • با سلام و احترام
    لطفا بفر مایید چه کسایی بخورند و چه کسایی نخورند . چه مقدار و در چه زمانی و تا چه زمانی . علل خوبی در بدن رو هم بگویید ممنون میشم

    پاسخ
  • باسلام واحترام،اگر هر شب یک قاشق مربا خوری سماق را در ماست حل کرده بخوریم ایا در دراز مدت اشکالی ایجاد نمیکند؟

    پاسخ
  • سلام آیا سماق باعث تکرر ادار می شود بنده مدتی است برای داخل غذایم سماق می ریزم تکرر ادار دارم ایا مشکلی ایجاد نمی کنه برای
    اینده

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up