زینک سرشار از مزایایی ست که به سلامتی کمک می کنند. برخی از این مزایای بهداشتی شامل ارتقا سلامت پوست، از بین رفتن اختلال پروستات، ارتقا سلامت روانی، تیزبین شدن دید چشم، درمان سرماخوردگی های شایع و تسریع کاهش وزن هستند. سایر مزایای آن عبارتند از تنظیم میزان سوخت و ساز بدن، کمک به ترمیم و حفظ رشد سلول ها، پیشگیری از سرطان، کاهش خستگی و درمان کوری شبانه.
بدن ما برای عملکرد مطلوب و برای جلوگیری از تهدیدات و عوارض بالقوه بهداشتی، به عناصر کمیابی نیاز دارد. روی برای سلامت بدن نسبت به سایر عناصر اهمیت بیشتری دارد. هدف این مقاله بررسی اهمیت روی برای سلامت بدن و پاسخ به سوالات رایج کاربران به صورت کاملا علمی است.
روی چیست؟
روی قبل از اینکه بعنوان فلز شناخته شود، برای قرن ها توسط یونانیان و رومیان مورد استفاده قرار می گرفت. در طول قرن های 1100 تا 1500، حالت فلزی آن به صورت رسمی اعلام شد. یک شرکت چینی در دهه 1500 شروع به تصفیه روی کرد و در حدود دهه 1700، یک کشتی که در حال انتقال روی چینی از هند بود، غرق شد.
حتما بخوانید: 6 تا از بهترین گیاهان و مکمل های طبیعی برای افزایش میل جنسی مردان تا ده برابر
مشخص نیست که چه کسی فلز بودن آن را کشف کرد. اکثر اروپاییان معتقدند که خصوصیت فلزی روی در حدود سال 1746 توسط شیمیدان آلمانی به نام آندرس مارگراف کشف شد، اگر چه بقیه مردم جهان کشف آن را به نام فلزشناس فنلاندی به نام مورس در سال 1668 می دانند. کمبود روی انسان ها در سال 1963 تشخیص داده شد.
منابع غذایی روی
- صدف خوراکی
- گوشت کاو کباب شده
- گوشت خوک
- خرچنگ
- گوشت گوساله
- خرچنگ دریایی
- غلات صبحانه (غنی شده با روی)
- لوبیای پخته شده
- مرغ و گوشت قرمز
- بادام زمینی (خشک شده و برشته)
- ماست
- نخود پخته شده
- پنیر
- بلغور جو دو سر
- بادام (خشک شده و برشته)
- ماهی کفشک
- نخود
- شیر
- تخم مرغ
علائم کمبود روی
از آنجا که بدن انسان برای انجام کلیه عملکرد های خود به مقداری مواد معدنی نیاز دارد، کمبود در مواد معدنی می تواند منجر به اختلالات مختلف سلامتی شود. در اینجا چند مورد از علائمی که ممکن است به دلیل کمبود روی تجربه کنید، آورده شده است:
- از دست دادن اشتها
- عقب ماندگی رشد
- اختلال در ایمنی
- درد مفصلی
- ریزش مو
- اسهال
- ناتوانی و ضعف بدن
- کاهش فعالیت بیضه در مردان
- آسیب های مربوط به چشم و پوست
- کاهش وزن بیش از حد
- اختلالات چشایی (چشیدن طعم غذا)
- اختلال در سلامت روانی
اگر چه این علائم ناشی از کمبود روی است، انجام آزمایش خون می تواند در تعیین دقیق علت مفید باشد.
توصیه روزانه
- 0-6 ماهگی: 2 میلی گرم
- 7-12 ماهگی: 3 میلی گرم
- 1-3 سالگی: 3 میلی گرم
- 4-8 سالگی: 5 میلی گرم
- 9-13 سالگی: 8 میلی گرم
- 14-18 سالگی: 11 میلی گرم برای مردان و 9 میلی گرم برای زنان
- 19 سال به بالا: 11 میلی گرم برای مردان و 8 میلی گرم برای زنان
- خانم ها هر روز به 12 میلی گرم روی نیاز دارند.
11 مزیت شگفت انگیز روی برای سلامتی
علائم مورد بحث قبل، اهمیت کفایت روی در رژیم غذایی روزانه را نشان می دهد. در این راستا، 11 دلیل برای اینکه چرا روی برای بخشی از رژیم غذایی مورد نیاز است، آورده شده است:
1- سلامتی پوست
این ماده در تنظیم میزان تستوسترون بدن که به آکنه و سایر نقایص پوستی مربوط می شود، نقش حیاتی بازی می کند. روی باعث افزایش میزان تستوسترون در مردان و حفظ شادابی پوست برای مدت های طولانی می شود. همچنین آکنه ممکن است ناشی از منافذ ملتهب و باکتری باشد؛ روی میزان گلبول های سفید خون را افزایش می دهد و از عفونت های باکتریایی جلوگیری می کند.
2- از بین رفتن اختلال پروستات
اختلال پروستات و تورم غده پروستات می تواند در نهایت منجر به سرطان پروستات شود. افرادی که از این اختلال رنج می برند، می توانند پس از مشورت با پزشک خود، روزانه 15 میلی گرم روی را به رژیم غذایی خود اضافه کنند. روی می تواند به بهبود هر گونه اختلال پروستات کمک کند.
3- سلامت روانی
این ماده به عنوان کمک کننده ای به ویتامین ب6 برای احیای سلامت مغز عمل می کند. دیده شده است که رژیم های غذایی حاوی مقدار زیاد روی، عملکرد شناختی را حتی در دوران پیری حفظ می کنند. هیپوکامپ بخشی از مغز مرتبط با حافظه است که حاوی غلظت بالای مواد معدنی است. حتی اگر آسیب دیده باشید، روی عملکرد سالم مغز را حفظ می کند. این ماده ممکن است به عنوان اقدامی پیشگیرانه برای بیماری هایی همچون آلزایمر مطرح شود.
4- بهبود حواس
همانطور که بدن رشد می کند، واکنش های متفاوتی نشان می دهد، برخی افراد ممکن است در حالی که دیگران تاثیرات افزایش سن را حس می کنند، فکر کنند که احساسشان هوشیارتر شده است. با این حال، این ماده به هوشیار تر شدن احساسی مانند طعم و بو کمک می کند. سلول های مرتبط با حواس بویایی و چشایی وابسته به روی هستند. مصرف منظم روی می توان به بهبود بازسازی سلول ها و هوشیارتر شدن حواس کمک کند.
5- درمان سرماخوردگی های شایع
سیتوکین های ضد التهابی می تواند در سرماخوردگی، وضع بدن را بدتر کند. روی یکی از موثرترین مواد معدنی است که تعداد سیتوکین ها را کاهش می دهد. توانایی روی برای افزایش تولید گلبول های سفید می تواند در هنگامی که بدن در معرض عفونت ها یا ویروس هایی مانند آنفولانزا یا سرماخوردگی قرار می گیرد، بسیار مفید باشد.
6- کاهش وزن
روی می تواند تغییراتی در هورمون گرلین که باعث سوزش شبانه به دلیل گرسنگی می شود حتی اگر یک وعده غذایی کامل خورده باشید، ایجاد کند. این ماده به عنوان مهارکننده اشتها عمل می کند و می تواند به کاهش وزن شما کمک کند.
7- ترکیب پروتئین
ترکیب پروتئین برای حفظ میزان متابولیسم بدن ضروری است و همچنین به ارتقای بازسازی سلول ها کمک می کند. روی به عنوان یک محرک برای ترکیب پروتئین و عملکرد های آنزیمی عمل می کند که باعث می شود بدن به درستی عمل کند.
8- رشد سلول
روی یک بخش ضروری از عملکرد آنزیمی است که بازسازی و رشد سلول ها را انجام می دهد. این ماده به بازسازی دی ان ای کمک می کند و همچنین نقش حیاتی در حفظ سرعت و سلامتی متابولیسم بدن دارد – و بدن شما را قادر به تبدیل موثر کربوهیدرات به انرژی می کند.
9- پیشگیری از سرطان
قابلیت روی برای محافظت از سلول ها و ترمیم آن برای پیشگیری از ابتلا به سرطان بسیار مفید است. سرطان به دی ان ای آسیب می زند، به همین دلیل است که به کار بستن رژیم پر از روی اهمیت دارد تا بیمار بتواند با تخریب سلول ها مبارزه کند.
10- از بین بردن خستگی
روی می تواند به بدن کمک کند تا انرژی بیشتری تولید کند و به همین ترتیب باعث تسهیل عملکرد سوخت و ساز بدن شود. مصرف مکمل روی قبل از قاعدگی در زنان می تواند خستگی را کاهش دهد و میزان انرژی را بالا ببرد. روغن ماهی یکی از مکمل هایی است که پزشکان برای مبارزه با خستگی توصیه می کنند، همچنین روغن ماهی دارای مقدار زیادی روی است که باعث موثر بودن آن می شود.
11- درمان کوری شبانه
همچنین روی به عنوان نگهدارنده اندام های حیاتی عمل می کند. افزایش روی مصرفی می تواند در تیزبین کردن دیدچشم بسیار مفید باشد و مطالعات نشان داده اند که روی احتمال ابتلا به کوری شبانه را کاهش می دهد. اضافه کردن حدود 150 تا 450 میلی گرم روی برای افرادی که از کاهش دید رنج می برند، توصیه شده است. روی با ویتامین آ موجود در اکثر مواد غذایی عمل می کند که روی در آن فراوان است، این ترکیب یک نشانه اثبات برای سلامتی چشم است.
توصیه ها
در مجموع، با تمام این مزایا، هنوز هم به شدت توصیه می شود که قبل از اضافه کردن هر مکمل به رژیم غذایی خود با پزشک مشورت کنید. فلزات ناچیز نه نیازی به فراوانی دارند و نه بدن می تواند آن ها را ذخیره کند. مقدار مورد نیاز بدن خود را تعیین کنید و به توصیه پزشکان خود در مورد مصرف بیشتر توجه کنید.
حتما بخوانید: امگا 3 چیست؟ غذاهای سرشار، بهترین مارک و قیمت مکمل آن در ایران
پاسخ به سوالات متداول کاربران
روی چیست و از کجا می آید؟ روی یک ماده معدنی ضروری و با دلایلی مشخص محسوب می گردد. این ماده برای بیش از 180 عملکرد زیستی ضروری است. بسیاری از مواد غذایی در کنار اکثر محصولات گوشتی حاوی مواد معدنی، روی دارند. مقدار کمتر آن در شیر، اسفناج، آجیل، جو دو سر، برنج و لوبیا یافت می شود. برنج و لوبیا دارای فیتات زیادی هستند که برای قابلیت های زیستی با روی رقابت می کنند، بنابراین مانند محصولات حیوانی یا آجیل و لوبیا منبع خوبی نیستند.
چه کسانی به روی نیاز دارند و علائم کمبود آن چیست؟ بسیاری از کارشناسان می گویند که کمبود روی در حال گسترش است. افرادی فقیر که با رژیم حاوی مقدار کم روی زندگی می کنند، به خصوص کودکان زیر 5 سال، بیشترین نیاز را به روی دارند. نتایج ضعیفی در بهبود زخم ایجاد می شود زیرا روی در ترمیم سلول ها نقش دارد. همچنین کمبود روی باعث کاهش سرعت رشد می شود. مهم تر از همه اینکه کودکان دارای مقدار کم روی در معرض خطر ابتلا به عفونت های عادی، عفونت های شدید و مرگ هستند.
آیا روی میزان تستوسترون را افزایش می دهد؟ روی یک ماده مقوی برای غرایز جنسی و تقویت کننده تستوسترون است، اما اگر کمبود روی داشته باشید، فقط می تواند به افزایش میزان تستوسترون کمک کند. همچنین در افزایش میل جنسی و کیفیت نعوظ نیز موثر خواهر بود.
آیا روی با هر گونه دارویی اثر متقابل دارد؟ روی با چندین داروی مختلف اثر متقابل قابل توجهی دارد: سفالکسین و پنی سیلامین
سفالکسین برای درمان عفونت ها مورد استفاده قرار می گیرد و تاثیر آن می تواند با مصرف سه ساعت بعد از روی کاهش پیدا کند. پنی سیلامین برای درمان بیماری ویلسون و روماتیسم مفصلی استفاده می شود و وقتی 2 ساعت بعد از روی مصرف می شود، میزان جذب آن می تواند کاهش یابد. همچنین روی واکنش نسبتا متوسطی با انواع مختلف آنتی بیوتیک دارد، بنابراین اگر از مکمل روی استفاده می کنید، باید همیشه با پزشک خود مشورت کنید.
آیا می توانید روی را با مکمل های دیگر مصرف کنید؟ همیشه در هنگام ترکیب مکمل ها با پزشک خود مشورت کنید. برای مثال، مصرف همزمان روی و ویتامین ث می تواند باعث ایجاد اختلال گوارشی شود. همچنین آهن مانع جذب روی می شود، بنابراین اگر آهن هم مصرف می کنید، بهتر است این دو مکمل را در دو بازه زمانی متفاوت مصرف کنید.
آیا روی باعث افزایش کیفیت نعوظ می شود؟ اختلال نعوظ در سال های اخیر به عنوان نشانه کمبود روی شناخته شده است. همچنین روی بدن مرد را قادر به تولید تستوسترون می کند. به همین دلیل، میزان روی ممکن است بر اختلال نعوظ اثر بگذارد. با وجود اهمیت آن، بسیاری از بزرگسالان روی کافی را دریافت نمی کنند.
حتما بخوانید: سیستم ایمنی بدن خود را با این 9 غذا تقویت کنید (بهمراه دستور پخت)
آیا روی باعث افزایش وزن می شود؟ خیر، با این حال روی یکی از بخش های مهم حفظ سلامت رژیم و پشتیبان کاهش وزن است. میزان روی پایین، تیروئید را از تولید هورمون کافی برای بدن منع می کند که باعث زودرنجی، خستگی و کاهش اشتها می شود.