احساس سوزش معده واقعا ناخوشایند است و اگر شما هم مثل خیلی های دیگر به این مشکل دچارید ما درکتان می کنیم. این اتفاق می تواند باعث شود که نتوانید از غذای مورد علاقه تان لذت ببرید و به معنای واقعی کلمه اذیت شوید! خب، خوشبختانه مواد غذایی سالمی وجود دارند که می توانید با اضافه کردن آنها به رژیم غذایی تان مشکل سوزش معده تان را کم کنید.
ما در این مطلب به طور مفصل به درمان های خانگی سوزش معده نگاهی می اندازیم و امیدواریم که بتوانیم تا حدودی به شما در حل این مشکل کمک کنیم.
سوزش معده: چرا این اتفاق می افتد؟
سوزش معده ممکن است به دلایل مختلفی مثل بیماری ریفلاکس معده (GERD)، استرس، چاقی، بارداری و دلایل دیگر اتفاق بیفتد. وقتی اسید معده به شکل معکوس حرکت می کند و وارد مری می شود، صفرا را به دهان شما می آورد و شما احساس سوزش سر دل می کنید.
غذاهایی که ما مصرف می کنیم باعث تولید اسید در معده مان می شوند. برای همین، داشتن یک رژیم غذایی مناسب و منظم نه تنها از احساس سوزش در معده جلوگیری می کند، بلکه افزایش سلامتی مان هم می شود.
علائم سوزش معده:
عوارض اسید معده
- ازوفاژیت یا التهاب مری
- تنگی مری
- تغییرات دائمی در پوشش مری
- سرطان مری
- آسم، سرفه مزمن یا سایر مشکلات تنفسی
- فرسایش مینای دندان، بیماری لثه یا سایر مشکلات دندانی
تشخیص اسید معده
1- نظارت بر pH مری و امپدانس: این مقدار میزان اسید در مری را در حالتهای مختلف بدن مانند زمان خوردن یا خواب اندازهگیری میکند.
2- آندوسکوپ گوارشی بالا : (GI)در این روش لولهای که به آن دوربین متصل است؛ برای بازرسی مری مورد استفاده قرار میگیرد. همزمان میتواند یک نمونه کوچک از بافت نیز بگیرد.
3- مانومتر مری: این روش اندازهگیری انقباضات ماهیچهای در مری را در طی بلع انجام میدهد. مانومتر میتواند قدرت اسفنکتر (عضلات مری) را اندازهگیری کند.
4- اشعه ماوراء بنفش: تصویربرداری از مری، معده و دوازدهه
روش های درمان اسید معده
روش اول: دارو درمانی
مهمترين داروهايي که به اين منظور به کار میروند داروی امپرازول و هم خانوادههايش نظير پانتوپرازول، رابيپرازول و لانسوپرازول هستند.
- مهارکنندههای پمپ پروتون یکی از گزینههای اصلی درمان دارویی برای افراد مبتلا به رفلاکس معده هستند. آنها مقدار اسید تولید شده توسط معده را کاهش میدهند.
- مسدودکنندههای H 2 برای کمک به کاهش تولید اسید است.
- آنتیاسیدها از طریق مواد شیمیایی قلیایی با اسید معده مقابله میکنند. اسهال و یبوست میتواند از عوارض جانبی مصرف آنها باشد.
- اریترومایسین یک نوع آنتیبیوتیک است که به خالی کردن معده کمک میکند.
روش دوم: جراحی
1- عمل جراحی Fundoplication یا تازنی بالای معده، یک عمل جراحی برای بیماران مبتلا به ریفلاکس معده می باشد.اگر بیماران مبتلا به رفلاکس معده به درمان دارویی و تغذیه ای پاسخ ندهند، پزشک با در نظر گرفتن شرایط بیمار، این عمل جراحی را به او پیشنهاد می دهد.در این عمل جراحی، قسمت بالایی معده که فوندوس نامیده می شود، به دور پایین مری پیچیده شده و دوخته می شود، طوری که بخش پایینی مری از طریق یک تونل کوچک به معده متصل می شود.همچنین در طی این عمل جراحی، عملکرد بسته ماندن دریچه بین مری و معده تقویت می شود تا مانع از برگشت اسید معده به مری شود.
2- در روش Stretta با استفاده از آندوسکوپ جراحی انجام میشود. معمولاً به صورت سرپایی انجام میشود. اندوسکوپ یک لوله نازک و انعطاف پذیر است که میتواند داخل مری شما وارد شود. الکترودهای انتهای لوله بافت مری شما را گرم میکند و برشهای ریزی در آن ایجاد میکند. برشها روی بافت مری اسکار تشکیل میدهند. این کار اعصابی را که به اسید رفلاکس پاسخ میدهند مسدود میکند. بافت اسکاری که تشکیل میشود نیز به تقویت عضلات اطراف کمک میکند.
3- در جراحی لینکس از دستگاه مخصوصی به نام لینکس استفاده میشود. این دستگاه دارای حلقهای از دانههای کوچک تیتانیوم مغناطیسی است. هنگامی که در اطراف LES پیچیده میشود، لینکس اسفنکتر را تقویت میکند. از آنجا که مهرهها دارای خاصیت مغناطیسی میشوند، به هم وصل میشوند تا دهانه بین معده و مری بسته شود ولی غذا هنوز هم میتواند مانند حالت عادی عبور کند.
روش سوم: تغییر سبک زندگی
1- خواب ناکافی، علائم GERD را در روز بعد افزایش میدهد و کیفیت خواب را بدتر میکند. حدود یک ساعت قبل از خواب، وسایل الکترونیک را خاموش کنید، دوش آب داغ با نمک اپسوم بگیرید و برای خواب عمیقتر چای بابونه بنوشید.
2- استرس، نگرانی و اضطراب میتواند باعث رفلاکس اسید و سایر ناراحتی های روده شود. دانشمندان دریافتند افرادی که از استرس های شدید رنج میبرند فشار خون، ضربان قلب و علائم GERD در آنها افزایش مییابد پس سعی کنید استرس خود را مهار کنید.
3- تحقیقات نشان میدهد افرادی که با سرعت غذا میخورند بیشتر در معرض ابتلا به GERD هستند. سرعتتان را هنگام غذا خوردن کاهش دهید، سعی کنید زمانی که غذا میخورید تنها به خوردن فکر کنید.
4- اضافه وزن عاملی خطرناک برای ایجاد GERD است. سوزش معده مانع چربی سوزی میشود و روی پروتئین اندک، چربیهای سالم و کربوهیدراتهای کم کالری تمرکز میکند بنابراین وزن خود را کاهش دهید
5- وعده های غذایی خود را کوچک کنید اما فواصل آن را کم کنید.
6- دوساعت قبل از خواب هیچ غذایی نخورید.
7- تخت خود را بالا بیاورید و یا از بالشت های بلند استفاده کنید.
8- سیگار و الکل را ترک کنید.
9- از لباس های گشاد استفاده کنید و هنگام مصرف غذا قسمت معده خود را آزاد کنید.
روش چهارم: اصلاح رژیم غذایی
بایدها | نبایدها |
لوبیا سبز، کلم بروکلی، مارچوبه، گلکلم | سیبزمینی سرخشده و فست فودها |
سبزیجاتِ دارای برگهای سبز خوراکی، سیبزمینی و خیار | لبنیات پرچرب مانند کره، شیر، پنیر و خامه |
جو دوسر | قسمتهای پرچرب گوشت گاو یا بره |
میوههایی همچون هندوانه، خربزه، طالبی، موز، سیب و گلابی | دسرها یا اسنکهایی از قبیل بستنی و چیپس |
گوشتهای کمچرب مانند گوشت مرغ، بوقلمون، ماهی و غذاهای دریایی | سسها و چاشنیهای خامهای و پرچرب |
آووکادو، | پرتقال، گریپ فروت، انواع لیموها |
گردو و تخم کتان | آناناس |
روغن زیتون، روغن کنجد و روغن آفتابگردان | گوجهفرنگی وسس گوجهفرنگی |
شکلات و کافئین | |
سیر، پیاز و غذاهای تند و پُرادویه |
مواردی که باید از آنها خودداری کنید تا به سوزش معده دچار نشوید
حالا که متوجه شدید چه غذاهایی برای درمان سوزش معده مناسبند بد نیست نگاهی هم به غذاها و عادت های غذایی مضری بیندازیم که باید از آنها پرهیز کنید.
چنانچه دچار هر نوع حساسیت غذایی هستید یا از بیماری ریفلاکس معده به مری (GERD) و یا اسیدیته مزمن معده رنج می برید، باید از مصرف مواد غذایی حساسیت زای زیر خودداری کنید:
- شیر و محصولات لبنی
- غذاهای گلوتنی
- الکل
- غذاهای سرخ شده
- کافئین
- شکلات
- میوه های خانواده مرکبات
در کنار خودداری از مصرف این غذاها، باید سعی استرس و اضطرابتان را کم کنید و شبها دیر غذا نخورید. در عوض ورزش کنید، وزنتان را در محدوده سالم و طبیعی نگه دارید، به موقع غذا بخورید و وعده های غذایی سبکی داشته باشید و اگر سیگار می کشید آن را ترک کنید.
ویدیوی درمان سریع سوزش معده