گیاه خارشتر درختچه یا بوته خاری است که در بیابان ها و دشت های كم ارتفاع ایران مانند خراسان، یزد، تبریز، زرند، اطراف قم و بوشهر به طور خودرو فراوان دیده می شود. ترنجبین صمغی است که بر شاخه و برگ گیاه خارشتر دیده میشود. این شاخه ها و برگ ها را جمع آوری کرده و در آب می شویند و آب آن را می جوشانند تا بخار شود و ترنجبین به صورت بلورهایی متبلور گردد .
ترکیبات شیمیایی ترنجبین
1-ترنجبین حاوی ترکیبات قندی مختلفی مانند گلوکز و فروکتوز، ساکاروز و تری ساکارید است که به راحتی در آب حل میشود.
2-تانن: یا گسه ترکیباتی هستند که ضمن ترکیب شدن با پروتئین های پوست حیوانات از فساد آنها جلوگیری نموده و سبب تبدیل پوست به چرم می شوند. اکثر خانواده های گیاهی دارای تانن هستند. تانن ها در حقیقت دسته بزرگی از مواد طبیعی پیچیده هستند که در گیاهان به مقدار زیاد وجود دارند.
حتما بخوانید: 16 کاری که برای سالم ماندن در طول زندگی باید انجام دهید
3-آنتوسیانین: این آنتی اکسیدان جزو پرکاربرد ترین رنگدانه های گیاهی در صنعت غذا است. آنتو سیانین ها ترکیبات محلول در آب بوده و به گروه از فلاوونوئید های پلی فنول تعلق دارند که مسئول رنگ قرمز، ارغوانی و آبی در اندام های گیاهی مانند میوه ، گل و برگ هستند .
ترنجبین طبق نظر حکمای طب سنتی گرم و تر دارد.
خواص درمانی ترنجبین
1-ترنجبین برای پوست و مو
- ترنجبین صاف کننده خون است و با پاکسازی و تصفیه خون موجب خون سازی بیشتر و درنهایت موجب شفافیت و بهبود پوست میشود.
- همچنین برای کمک به بهبود لکهای پوست بهویژه صورت یکی از بهترین روشها، نوشیدن خاکشیر و ترنجبین است. افرادی که از این ترکیب بهصورت روزانه و مستمر بهمدت 3 هفته استفاده کنند بعد از مدتی، دارای پوستی روشن شده و لکهای صورت و پوستشان به طور کامل از بین رفته و یا کمرنگتر خواهند شد.
- از دیگر خواص ترنجبین برای پوست، از بین بردن اگزما، کهیر، التهابات پوستی و برطرف نمودن جوشهای صورت است که در نتیجه مصرف زیاد از حد چربی و شیرینی ایجاد شدهاند، به این منظور میتوان جوشانده یک قاشق ترنجبین را با دو قاشق غذاخوری خاکشیر مخلوط کرده و هر روز صبح ناشتا به مدت دو هفته آن را مصرف نمود، تا جوشها از بین بروند.
- همچنین نوشیدن 2 تا 3 لیوان از شربت خاکشیر و ترنجبین به صورت روزانه، سبب از بین رفتن شوره و خارش سر در افراد مبتلا میشود. لازم به ذکر است، بهترین موقع برای بهرهگیری از خواص ترنجبین برای پوست، خوردن آن به صورت ناشتا در صبح است و مقدار خوراک آن بسته به سن بیمار از 10 تا 35 گرم میباشد.
2-ترنجبین برای نوزادان
- با دادن ترنجبین به اندازهای که در نوزاد ایجاد اسهال ملایم کند و جوشانده تخم گشنیز باعث درمان زردی نوزاد میشوند. ضمن اینکه از بروز این بیماری پیشگیری هم میکند.
- این دارو برای نوزاد یک ملین و مسهل لطیف است و برای درمان و پاکسازی دستگاه گوارش از اخلاط و خونابههای بازمانده از دوران جنینی، معده و روده نیز استفاده میشود.
- در حقیقت زمانی که رودههای نوزاد از همان ابتدای تولد پاکسازی شود، بسیاری از بیماریها از جمله بیماریهای ویروسی و عفونی در او کمتر شده و سیستم ایمنیاش از همان بدو تولد فعال می شود،
- همچنین متابولیسم بدن یعنی هاضمه و دافعه و نیروی نگهدارنده و نیروی جاذبه در بدن کودک به صورت نرمال در میآید و بدن از همان ابتدا در مقابل بیماریها در حد خودش مقاوم میشود.
- این نوزادان کبدی بسیار سالم و فعال خواهند داشت و تمام اعمال متابولیسمی و سوخت و ساز در بدنشان، با روال طبیعی به پیش خواهد رفت.
- ضمنا با مصرف ترنجبین، نوزاد اشتهای زیادی به خوردن شیر مادر پیدا میکند، شبها بهتر میخوابد و دلپیچه و نق زدن زیاد نوزاد برطرف میشود.
3-درمان عفونت
ترنجبین یک ضدعفونی کننده قوی است میکروب ها را از بین می برد و مصرف آن برای درمان بیماری های عفونی موثر است. همچنین این 14 غذا برای کاهش التهاب و خطر عفونت عالی هستند!
4-تب بر و برطرف کننده عطش
یکی از خواص ترنجبین اینست که موجب کاهش حرارت و تب بدن از طریق افزایش ترشحات بدن خواهد شد.
حتما بخوانید: 20 رازی که زبان تان راجب سلامتی تان می گوید!
5-مسهل
درباره خواص ترنجبین باید گفت که مقدار کم آن ملین و مقدار زیاد آن مسهل است. ولی اسهال آنها با سایر مسهل ها فرق دارد. معده را پاک می کنند بدون اینکه ایجاد یبوست بکند.
6-تقویت سیستم گوارش
خواص ترنجبین مقوی کبد، معده، کلیه و روده ها است. استفاده از مایع لزج و چسبناک بدست آمده پس از خیساندن ترنجبین در آب جوش، برای درمان یبوست بسیار موثر است. این مایع به روان شدن عمل دفع کمک کرده و به تسهیل در انجام اجابت مزاج منجر میشود.
7-بهبود سرفه خشک و گلودرد
به عنوان تسکین دهندهای قوی برای درد سینه و سرفه های خشک میتوان از ترنجبین استفاده کرد. در کنار این موارد از احساس خشکی نیز جلوگیری خواهد کرد. تحقیقات نشان دهنده این است که تا حدودی به از بین بردن عفونت های دوران سرماخوردگی نیز کمک میکند. در بسیاری موارد ترنجبین می تواند به درمان تب و در ادامه آن رفع عطش کمک شایانی برساند.
حتما بخوانید: 7 تا از بهترین ویتامین ها و مکمل ها برای آکنه و سلامتی پوست
8-بهبود دیابت
از بهترین فواید ترنجبین می توان به بهبود دیابت اشاره کرد. این صمغ به شدت قند موجود در ادرار را کاهش میدهد و به مقدار قابل توجهی از عوارض مرض قند میکاهد. البته به دلیل داشتن مواد قندی در آن بهتر است کنترل شده و زیر نظر پزشک مصرف شود.
عوارض جانبی ترنجبین
- استفاده از ترنجبین برای نوزادان به همراه آب قند ممکن است سبب ایجاد خطر برای سلامتی نوزاد را به همراه داشته باشد. به همین دلیل نباید بدون کنترل و سرخود از آن برای درمان زردی در نوزاد استفاده شود.
- به دلیل غیر بهداشتی بودن جمع آوری و نگهداری از گیاه بومی خارشتر ممکن است دانه های ترنجبین کاملا پاک و تمیز نباشند. ترنجبین به دلیل اینکه چسبناک است و روی ساقه خارشتر به صورت صمغ ایجاد میشود، ممکن است حشرات و آلودگی های بسیاری را به خود جذب کند. از این رو این حشرات به صمغ چسبیده و روی ترشحات صمغی خارشتر مدفون میشوند. به همین دلیل بهتر است از نوع مرغوب و مطمئن آن که مورد تایید وزارت بهداشت و سلامت هستند، خریداری شود.
- ترنجبین برای افراد گرم مزاج مضراست.
- بیماران مبتلا به بواسیر، اسهال خونی، حصبه، بواسیر و آبله از خوردن آن پرهیز کنند
حتما بخوانید: نشانه هایی در بدن شما که خبر از سکته مغزی می دهند! (بسیار مهم)
نحوه و مقدار مجاز مصرف ترنجبین
برای تهیه آب ترنجبین، مقداری ترنجبین را در آب جوش حل می کنند. سپس مایع صاف روی آن را بر می دارند و می گذارند قدری بماند تا مواد خارجی آن ته نشین شود. حالا مایع صاف شده روی آن، آماده خوردن است.
- آب ترنجبین اگر صبح ناشتاخورده شود، موثرتر است.
- مقدار خوراکی معمول آن 12 تا 35 گرم است.
- عرق گیاه ترنجبین اگر مدتی کم کم خورده شود، برای دفع سنگ کلیه و مثانه تا حدودی مؤثر است.
- اگر ترنجبین با آب زیره خورده شود، برای دفع صدای شکم که با تب خفیفی توام باشد، نافع است.
برای خرید ترنجبین اینجا (کلیک کنید)