میگرن چشمی در واقع نوعی از سردردهای میگرنی محسوب میشود و عملکرد مغز و اعصاب را تحت تاثیر قرار میدهد وموجب کاهش دید میشود. بیماری میگرن چشمی هیچ ارتباط مستقیمی با اجزای چشم ندارد و بیشتر در ارتباط با اختلالات عملکردی مغز است. در این نوع بیماری دید افراد در اثر میگرن کاهش پیدا میکند به طوری که فرد محیط را همراه با جرقههای برقی میبیند و گاهی فرد مبتلا دچا تاری دید میشود. در ادامه به بررسی علائم ودلایل این بیماری و بهترین روش های تسکین و پیشگیری از آن نوشته شده است.
علائم میگرن چشمی
علت ایجاد میگرن چشمی
برخی از پزشکان عقیده ددارند این بیماری ممکن است به خاطر تنگی عروق که خون را به شبکیه عرضه میکنند یا بخشی از پلک چشم باشد. اما عواملی دیگرنیز دخیل هستند.
- تماشای تلویزیون برای مدت طولانی
- صرف وقت در فلورسنت یا دیگر نورپردازی های شدید
- رانندگی طولانی یا شرکت در سایر فعالیتهای بصری
- تغییرات هورمونی مربوط به چرخه قاعدگی(زنان 20 تا 30 سال)
- داشتن سابقه سایر میگرن ها
- سابقه خانوادگی سردرد میگرنی
- بیماری لوپوس، آترواسکلروز یا بیماری کمخونی
- نقش ژنتیک در سردردهای میگرنی
تشخیص میگرن چشمی
هیچ آزمایش مشخصی برای تشخیص میگرن چشم وجود ندارد. پزشک به سوابق پزشکی بیمار، علائم آن یا گزارشها، معاینه فیزیکی و در اغلب موارد تستها و دیگر اقدامات برای خارج کردن دیگر عوامل بالقوه در از دست دادن بینایی وابسته است. به عنوان مثال ممکن است اسکن مغزی انجام شود تا مطمئن شود که سکته رخ نداده است.
درمان و پیشگیری از میگرن چشمی
1- درمان دارویی
داروهای زیر برای پیشگیری از میگرن تجویز میشوند:
- مسدود کننده کانال کلسیمی مانند (وراپامیل و یا نیفدیپین) که در درمان فشار خون بالا مورد استفاده قرار میگیرد.
- آمی تریپتیلین (یک ضد افسردگی سه حلقهای)
- والپروئیک اسید (دپاکوت، دپاکون و غیره) و (توپیرامات) داروهایی که معمولا برای جلوگیری از تشنج مورد استفاده قرار میگیرند.
داروهای زیر برای درمان میگرن استفاده میشوند:
- داروهای ضد درد مانند تیلنول (استامینوفن)
- داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی نظیر ادویل (ابوپروفن)
2- تغییر سبک زندگی
1- از محرکهای میگرن اجتناب کنید. محققان هنوز دقیقا نمیدانند چه چیزی موجب میگرن میشود، اما به نظر میرسد که آنها با عوامل محیطی مرتبط هستند. این عوامل شامل چیزهایی مثل چراغهای روشن، صداهای بلند، دود قوی، خواب نامنظم و الگوهای خوردن و غذاهای خاص می باشد. اگر بدانید که چه چیزهایی باعث میگرن میشوند، میتوانید از آن ها اجتناب کنید. به عنوان مثال:
اگر نور روشن، میگرن را تحریک میکند، مقدار زمان بودن در معرض نور خورشید کامل، در اتاقهای کاملا روشن و یا نگاه کردن به صفحه کامپیوتر، گوشیهای هوشمند و تبلت را کاهش دهید. هم چنین میتوانید لنزهای رنگی متفاوتی خریداری کنید که طولموج ویژهای که باعث ایجاد مشکلاتی میشود را مسدود کند.
اگر هنگام خستگی به میگرن دچار می شوید، یک برنامه خواب منظم داشته باشید تا به رختخواب بروید و در همان زمان هر روز بیدار شوید.
2- رفتارهایی را متوقف کنید که میتوانند میگرن را بدتر کنند. فعالیتها و عادات خاص احتمالا میتواند میگرن مکرر و یا شدید ایجاد کند. حذف این موارد از زندگی میتواند به توقف مشکلات ناشی از میگرن کمک کند.
مصرف الکل و کافئین را محدود کنید. در حالی که برخی از بیماران از مصرف حداقل کافئین بهرهمند هستند اما مصرف بیش از ۳ بار در هفته میتواند میگرن را افزایش دهد.
- سیگار کشیدن را رها کنید.
- مصرف قرص های ضدبارداری را متوقف کنید.
- وعدههای غذایی را حذف نکنید.
در جدول زیر بدترین و بهترین غذاها برای میگرن جمع آوری شده است:
بایدها | نبایدها |
انواع کلم | تخم مرغ |
آوواکادو | گوجه فرنگی |
میگو | پیاز |
شکلات تلخ | لبنیات |
دارچین | غلاتی مثل نان معمولی یا پاستا |
هویج | شکلات با درصد پایین |
هندوانه | کافئین |
سیب زمینی شیرین | پنیر کهنه |
ماست | آجیل |
سالمون | الکل |
3- استرس را مدیریت کنید. بسیاری از افرادی که میگرن دارند متوجه میشوند که به دلیل استرس به آن مبتلا می شوند و یا بدتر می شوند. یادگیری برای مقابله با استرس و اضطراب نه تنها به کاهش مشکل میگرن کمک میکند، بلکه میتواند کیفیت کلی زندگی را بهبود بخشد. روشهای مدیریت استرس عبارتند از:
- ورزش کردن
- روشهای تمدد اعصاب
- انجام تمرینات تنفسی
- انجام یوگا
4- درمانهای جایگزین مانند طب سوزنی و ماساژ را امتحان کنید. طب سوزنی میتواند به درد کمتر کمک کند، در حالی که ماساژ ممکن است باعث کاهش فراوانی میگرن شود. هر کسی به طور متفاوت به درمان پاسخ میدهد.
5- با تایید پزشک، مکملهای غذایی را امتحان کنید. برخی از ویتامینها و مواد معدنی میتوانند به جلوگیری از میگرن کمک کنند. ویتامین ریبوفلاوین B-2، کوآنزیم Q10 و منیزیم همگی گزینههای عالی هستند. همیشه قبل از گرفتن ویتامین یا مکملها با پزشک صحبت کنید.
پزشک میتواند کمک کند که یک مقدار مناسب برای برآورده کردن نیازهای خود مصرف کنید.
6- مطالعات نشان میدهند که کم خوابی و میگرن ارتباط مستقیم دارند، بنابراین تغییر بعضی از عادات خواب میتواند کمک کننده باشد. مواردی که میتوانید امتحان کنید:
- در رختخواب مطالعه نکنید، تلویزیون مشاهده نکنید و به موزیک گوش ندهید.
- خواب نیمروز نداشته باشید.
- ساعت یا 2 ساعت قبل از خواب به ترتیب چیزی نخورید و نیاشامید.
- قبل از خواب از دستگاه های دیجیتال با صفحهی روشن استفاده نکنید.
3-تمرینات یوگا برای تسکین سردرد میگرن
1- حالت جسد (Corpse)
روی زمین دراز بکشید، بهگونهای که پاها کمی از یکدیگر فاصله داشته باشد و پاشنه پا روی زمین قرار گیرد. دستها در امتداد بدن روی زمین قرار گیرد و کف دستها رو به بالا باشد. چشمها را ببندید و چند نفس عمیق بکشید، 5 تا 20 دقیقه در این موقعیت بمانید. سپس بهآرامی به یک سمت بدن جابهجا شوید، چند ثانیه در این موقعیت بمانید و از روی زمین برخیزید.
2- حرکت سگ رو به پایین (Downward facing dog)
دو زانو روی زمین بنشینید، سپس دستهای خود را روی زمین به سمت جلو بکشید، دقت کنید کمر خمیده نشود و زانوها زیر کمر قرار بگیرند (مانند حرکت بچه) سپس آرنج خود را صاف کنید با فشاری که انگشتان دست به زمین وارد میکند کمر و پاهای خود را بالا ببرید. دقت کنید زانوها خم نشود و پاشنه و انگشتان پا روی زمین قرار بگیرد و سر رو به پایین باشد. دو دقیقه در این وضعیت باقی بمانید، سپس بهآرامی زانو و آرنج خود را خمکنید و به حالت استراحت بازگردید. این حرکت جریان خون را به سمت مغز بهبود میبخشد.
3- حرکت گربه_گاو (Cat Cow)
چهار دست و پا روی زمین قرار بگیرید. کف دستها زیر شانهها قرار بگیرد، ستون فقرات خود را به سمت بالا ببرید، سر و چانه را پایین بیاورید تا کمر حالت گرد پیدا کند. چند ثانیه در این موقعیت بمانید، سپس شکم را بهطرف زمین خمکنید و سر را به سمت بالا ببرید. این دو حرکت را ده مرتبه تکرار کنید.