در این مطلب با کمک چندین مجله معتبر پزشکی، شما را با علل، علایم، نحوه رفع زردی چشم در منزل بدون خطر و همه نکات ضروری دیگر آشنا می کنیم.
چرا چشمانتان زرد می شود؟
بعضی افراد زرد رنگ شدن چشم را ” زردی ” می دانند، زردی چشم به تشکیل بیلی روبین در چشم و دیگر نواحی بدن اشاره دارد. بیلی روبین یک ماده زرد رنگ است که در صفرا قرار دارد و چربی ها را تجزیه می کند. اصطلاح صحیح برای زردی چشم “یرقان ” است. یرقان فقط به زردی چشم اشاره دارد، در حالی که زردی اشاره به چشم ها و سایر اعضای بدن دارد.
اگر چشم تان زرد باشد، می تواند به علتی ساده و خوش خیم باشد که معمولا اشاره به مشکلی در جای دیگر بدن دارد، یکی از این موارد می تواند تشکیل بیلی روبین باشد، اما گاهی اوقات زرد رنگی می تواند نشانه ای از مشکلی جدی تر باشد. در زیر وضعیت های دیگری که باعث زردی چشم می شوند ذکر شده است.
حتما بخوانید: علایم، علل و درمان عفونت چشم بزرگسالان به صورت اصولی
1-خونریزی زیر سینوژنتیک
قسمت سفید چشم تان که اسکلرا (صلبیه) شناخته می شود، توسط یک بافت نازک و روشن به نام ملتحمه پوشیده شده است. ملتحمه خطوط داخل پلک تان می باشد، جایی برای شبکه ای از عروق خونی. این رگ های خونی می توانند به راحتی پاره شوند. هنگامی که آنها می ترکند، خون نشت می کند و بین ملتحمه و اسکلرا مستقر می شود. اگر نشت کوچک باشد، ممکن است بخشی از چشم تان کمی تغییر رنگ دهد، گاهی اوقات زرد یا کمی قرمز می شود. با این حال، اگر نشت زیاد باشد، کل سفیدی چشم تان ممکن است به رنگ قرمز روشن درآید. خونریزی زیرسینوژنتیک یا خونریزی چشم می تواند به علت موارد زیر باشد:
بیشتر خونریزی ها در حدود 7 روز بدون درمان از بین می روند. خونریزی زیرسینوژنتیک بزرگ ممکن است دو تا سه هفته طول بکشد. قرمزی چشم ممکن است به رنگ زرد مایل به نارنجی، صورتی و دوباره سفید تبدیل شود. چشم تان دائماً با خونی نمی شود.
درمان: اغلب موارد خونریزی زیرسینوژنتیک خود به خود از بین می رود. معمولا بدن تان ظرف یک یا دو روز خون را جذب می کند. اشک مصنوعی ممکن است برای کاهش هر نوع احساس خراشیدگی استفاده شود.
2- هیپربیلی روبینمی
هیپربیلی روبینمی به افزایش سطح بیلی روبین اشاره دارد. صفرا توسط کیسه صفرا زمانی که نیاز به تجزیه چربی ها برای هضم دارد در روده کوچک رها می شود. وقتی که کبد، گلبول های قرمز قدیمی را تجزیه می کند، بیلی روبین تولید می شود. سپس بیلی روبین از طریق مدفوع دفع می شود که رنگ طبیعی مدفوع قهوه ای است. هنگامی که تعداد زیادی از گلبول های قرمز از بین بروند، بیلی روبین به سرعت در بدن ایجاد می شود. همچنین بیماری کبد می تواند سطح بیلی روبین را به طور غیر طبیعی افزایش دهد. بیلی روبین بیش از حد، یکی از علل زردی است. پزشکان معمولا انواع مختلفی از آزمایشات را جهت عملکرد کبد و رفع مشکلات کبدی ترتیب می دهند.
درمان: درمان به افزایش سطح بیلی روبین بستگی دارد. به علت مراقبت یک مرتبه، زردی چشم و پوست ناپدید می شود.
حتما بخوانید: 12 مشکل مهم سلامتی که از روی چشم مان می توانیم بفهمیم!
3- لپتوسپیروز
لپتوسپیروز یک عفونت نادر است که توسط باکتری به نام Leptospira genus شناخته می شود. افرادی که مبتلا به این عفونت هستند، اغلب زردی چشم دارند. ابتلا به این عفونت در هوای گرم و مکان هایی که فرد در معرض آب آلوده شده به ادرار حیوان قرار می گیرد، بیشتر است. افراد مبتلا به لپتوسپیروز پیشرفته علائمی مانند سرفه، گلودرد، سردرد، درد عضلانی و معده و غدد لنفاوی متورم دارند. همچنین طحال یا کبدشان بزرگ می شود.
درمان: مصرف آنتی بیوتیک معمولا عفونت را درمان می کند.
4- اعتیاد به الکل
اعتیاد به الکل بیماری مزمنی است که میل شدید به مصرف الکل ایجاد می کند. استفاده ی بیش از حد از الکل می تواند به کبد آسیب برساند. افرادی که روزانه مقدار زیادی الکل مصرف می کنند در معرض خطر ابتلا به بیماری های کبدی هستند. بیماری های کبدی، از جمله هپاتیت و سیروز، می تواند باعث زردی و زرد شدن چشم شود.
درمان: برای درمان بیماری های کبدی ناشی از الکل باید از نوشیدن الکل جلوگیری شود.
5- پانکراتیت
پانکراتیت عفونت لوزالمعده است. این بیماری باعث ورم لوزالمعده و التهاب می شود. پانکراتیت سبب درد شکم و همچنین زردی چشم و پوست می شود.
درمان: برای درمان پانکراتیت باید بستری شد و تحت مراقبت ویژه قرار گرفت.
6- کم خونی همولیتیک
کم خونی همولیتیک وضعیت خونی است که خیلی سریع گلبول های قرمز را تخریب می کند و کم خونی شدید ایجاد می شود. سطوح بیلی روبین هنگامی که افزایش می یابد گلبول های قرمز به سرعت از بین می روند و سفیدی چشم را زرد می کند.
درمان: درمان کم خونی همولیتیک تشخیص علت تخریب گلبول قرمز در بدن است.
حتما بخوانید: روش ساده تشخیص علائم کم خونی + بهترین رژیم غذایی برای درمان قطعی
نکته ای از سالم-زیبا
قرمز شدن سفیدی چشم نشانه ی این است که باید توسط پزشک تان معاینه شوید. اگر فقط یکی از چشم ها زرد شود ممکن است علت آن پاره شدن رگ خونی باشد. اگر هر دو چشم زرد هستند، نیاز به مراقبت های پزشکی دارید. هرچه زودتر علل آنرا بیابید، هر چه درمان شما سریع تر باشد از ایجاد عوارض پیشگیری خواهید کرد.