نارنج با نام علمی Citrus aurantium یک میوه ی شناخته شده است و مردم در سراسر جهان از آن استفاده میکنند. مردم بخوبی میدانند که این میوه سرشار از ویتامین هاست. بااینحال از برخی قسمتهای دیگر این گیاه مانند گلها، برگ، پوسته، میوه و آبمیوه برای ساخت دارو استفاده میشود. در این مقاله به بررسی جامع خواص و مضرات این میوه شگفت انگیز پرداخته ایم.
موادمغذی موجود در نارنج
ویتامین A | فولات |
ویتامین E | پانتوتنیک اسید |
ویتامین B1 | ویتامین C |
ویتامین B2 | سدیم |
نیاسین | پتاسیم |
ویتامین B6 | کلسیم |
منیزیم | مس |
فسفر | منگنز |
آهن |
نارنج طبق طب سنتی ما طبیعت سرد و خشک دارد.
خواص درمانی نارنج
1-درمان کم خونی: از آنجایی که نارنج در دسته مرکبات قراردارد و حاوی ویتامین C زیادی است. مصرف آن همراه با گوشت جذب آهن را بالا برده و کمبود آهن را برطرف میسازد.
2-لاغری: نارنج حاوی ماده ای به نام سینافین است. این ماده تاثیر خوبی در کاهش چربی های بدن داشته و به افزایش متابولیسم بدن، کاهش اشتها و لاغری کمک می کند.
3-بهبود وضعیت گوارش: نارنج از دیرباز به عنوان یه میوه بهبود دهنده وضعیت گوارش شناخته میشود. نارنج مشکلات گوارشی همچون اسهال، یبوست، گاز روده و زخم روده را بهبود میبخشد و به اختلالات کبد، کیسه صفرا، کلیه و مثانه کمک می کند.
4-سلامت کلیه: نارنج به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی و محتوای فلاونوئید از کلیه در برابر آسیب های ناشی از جنتامایسن القایی محافظت کرده و برای حفظ سلامت کلیه ها مفید است.
5-سرطان: ترکیبات لیمونن و میرسن موجود در نارنج دارای خاصیت قوی ضد توموری بوده و خطر ابتلا به سرطان از جمله سرطان روده بزرگ را کاهش می دهد.
6-ضد التهاب: عصاره نارنج دارای خاصیت ضد التهابی است و به کاهش تورم و درد ناشی از التهاب کمک می کند و روغن حاصل از پوست نارنج نیز برای درمان بیماری های مفصلی التهابی همچون نقرس و آرتریت روماتوئید مفید است. 14 غذای برتر کاهش التهاب را در اینجا نیز معرفی کردیم.
7-درمان سرماخوردگی: نارنج هم مانند پرتقال حاوی ویتامین C است که برای درمان سینوزیت و سرماخوردگی مفید است مصرف مداوم نارنج در زمستان باعث پیشگیری از سرماخوردگی می شود.
8-کاهش دردهای قاعدگی: انقباضات رحمی توسط پتاسیم کلرید ایجاد شد، باریم کلرید و اکسی توسین موجود در نارنج این انقباضات ناشی از پتاسیم کلرید را کاهش میدهد.
9-سلامت پوست و مو: نارنج با تقویت فولیکول های مو مانع از ریزش موها میشود. استفاده از پک یخ نارنج به پیشگیری از افتادگی پلک ها کمک زیادی میکند و سیاهی دور چشم ها را کاهش میدهد. پوست نارنج همچنین خواص ضد التهاب، ضد باکتریایی و ضد قارچی دارد که آن را برای پوست مستعد آکنه ایده آل می سازد. همچنین نارنج با وجود مواد معدنی و آنتی اکسیدان ها موجب ایجاد طراوت و سلامت در پوست میشود.
10-درمان حالت تهوع و استفراغ: نارنج از استفراغ و دل بهم خوردگى جلوگیرى مى كند و انگلهاى معده و روده را از بین مى برد.
11-سم زدایی از بدن: نارنج خاصیت ضدمیکروبی و ضدباکتریایی قوی دارد از این رو به پاکسازی بدن کمک میکند و به افرادی که در شهرهای بزرگ و آلوده زندگی میکنند کمک زیادی میکند.
عوارض جانبی، هشدارها و تداخلات
نگرانی هایی برای سلامتی و اثرات جانبی مرتبط با هر عنصر محرک یا مکملهایی که برروی متابولیسم سلولها، متابولیسم چربی ها و فرایند چربی سوزی در بدن تاثیرمیگذارند، وجود دارد. افرادی که به هر قسمت از گیاه نارنج حساسیت دارند، به هیچ عنوان نباید از عصاره ی نارنج استفاده نمایند. درصورت وجود هرگونه شک و تردید باید با پزشک مشورت شود.
نارنج یک محرک قوی است و ممکن است مانند کافئین، ضربان قلب و فشارخون را بالا ببرد. به همین دلیل افرادی که فشارخون بالا دارند باید از مصرف نارنج یا محصولات حاوی عصاره ی آن پرهیز کنند.
هشدارها و موارد احتیاطی
- دیابت: نارنج میتواند با کنترل کننده های قندخون بیماران دیابتی نوع 2 تداخل داشته باشد. پس اینگونه افراد باید با احتیاط عمل نمایند.
- فشارخون بالا: نارنج میتواند موجب بالا رفتن فشارخون شود، پس افرادی که فشارخون دارند نباید از ترکیب عصاره ی نارنج و کافئین استفاده کنند. ما به این افراد توصیه میکنیم که به کلی از عصاره ی نارنج اجتناب کنند. اگر شما میوه یا آب نارنج را میل میکنید، توصیه میکنیم که فشارخون را اندازه بگیرید و به هرگونه واکنش توجه کنید. در موارد نادر خود میوه ی نارنج هم میتواند فشارخون را بالا ببرد.
- بیماری گلوکوم: درصورت ابتلا به بیماری گلوکوم از هر فرمی از نارنج دوری کنید، چون ممکن است موجب بدتر شدن علایم گردد. (بیماری آب سیاه یا گلوکوم نوعی اختلال چشمی ست که در صورت عدم معالجه میتواند به بینایی چشم آسیب برساند و حتی موجب کوری شود.)
- بیماری های قلبی و ضربان قلب نامنظم: افرادی که این وضعیت را دارند، باید از مصرف نارنج بخصوص در ترکیب با کافئین خودداری کنند. نتایج بسیاری دراین مواد از مطالعات بدست آمده است؛ اما برخی کارشناسان بشدت توصیه میکنند که درصورت ابتلا به هرگونه بیماری قلبی، از مصرف این ترکیب خودداری شود.
- عمل جراحی: بدلیل اینکه نارنج بعنوان یک محرک عمل میکند، ممکن است بدلیل افزایش ضربان قلب و فشارخون، با جراحی تداخل داشته باشد. توصیه میشود که حداقل تا 2 هفته قبل از از عملهای جراحی از پیش تعیین شده، نارنج مصرف نشود.