پونه (Pennyroyal) یک گیاه دارویی معطر است که به خانواده ی گیاهان نعنا تعلق دارد. این گیاه بومی اروپا، خاورمیانه و شمال آفریقاست. برطبق وبسایت Healthy Focus این گیاه بصورت سنتی در آشپزی و بعنوان یک عنصر اصلی در طب سنتی استفاده میشود. عرق گرفته شده از پونه در آروماتراپی بصورت استعمال موضعی بکاربرده میشوند. بااین حال نباید عرق پونه را خورد چون سمی است. در این مقاله به بررسی جامع خواص و مضرات این گیاه پرداختیم.
پونه در طب سنتی طبعی گرم و خشک دارد
مواد مغذی پونه
فیبر | آهن |
پیروکسیدین | کلسیم |
ویتامین C | منیزیم |
،ویتامین A | منگنز |
ویتامین K | پتاسیم |
خواص پونه
1-درمان سرماخوردگی و آنفولانزا
پونه حاوی ماده ای به نام منتول است. این ماده موجب تسکین علائم و التهابات سرماخوردگی و آنفولانزا است.. پونه تنفس را بهبود میبخشد. همچنین پونه خاصیت خلط آوری بالایی دارد و با ساختن مخاط سیستم تنفس را پاکسازی میکند.
2-درمان بیماری های گوارشی
این گیاه همچنین دارای خواص ضد اسپاسم است که می تواند به تسکین درد معده یا گرفتگی معده کمک کند. همچنین پونه به بهبود عملکرد کبد و تشویق تولید صفرا برای کمک به هضم غذا ، در حد اعتدال مصرف نمود.
همچنین پونه می تواند در حذف گازهای انباشته در روده و معده بسیار موثر باشد و به عنوان یک گیاه دارویی برای گوارش محسوب می شود. به طورخلاصه پونه می تواند به درمان ناراحتی های کبدی ، اسهال های خونی ، ناراحتی های عصبی و اختلالات گوارشی کمک میکند. 3 ترکیب عالی برای درمان مشکلات گوارشی را در اینجا نیز معرفی کردیم.
3-بهبود سندروم پیش از قاعدگی و تنظیم قاعدگی
پونه بخاطر فعالیت های ایمنوگرافی معروف است. در طول سال ها از این روش برای تحریک قاعدگی در خانم هایی که چرخه نامنظم دارند یا در کسانی که قاعدگی ندارند استفاده می شود. از سوی دیگر موجب کاهش سندروم های پیش از قاعدگی و جلوگیری از انقباضات عضلانی میشود.
4-درمان عفونت
پونه دارای خاصیت ضدعفونی کنندگی برای بدن می باشد ، عفونت رحم ، ادرار و کلیه را می تواند به راحتی ضدعفونی کند. همچنین از پونه برای تمیز کردن زخم های بدن استفاده می شود.
5-کاهش درد آرتروز و رماتیسم
پونه موجب بی حسی در عضلات میشود و از این رو در درمان آرتروز و رماتیسم به کار میرود. همچنین بهترین مکمل های درمان درد آرتروز را در اینجا معرفی کردیم.
6-آرامبخش
این گیاه به درمان بیماری های عصبی کمک میکند و موجب خوابی آرام میشود. تیمول موجود در آن سبب آرامسازی ذهن و بدن خواهد شد و از این رو به عنوان یه آرامبخش استفاده میشود.
7-مقوی بدن
پونه اشتها آور و مقوی است و در درمان بیماری کم خونی استفاده میشود. اگر در بدن تان و قوای جسمی تان ضعف احساس میکنید این روشها را امتحان کنید.
8-سلامت قلب و عروق
اسیدهای چرب امگا ۳ موجود در این گیاه در کاهش کلسترول و تنظیم فشار خون موثر بوده و می تواند التهاب را در سیستم قلبی و عروقی کاهش داده و بدینوسیله از آمبولی،تصلب شرایین، حملهی قلبی، و سکتهی مغزی جلوگیری کند.
9-حفظ سلامت استخوان ها
این گیاه به علت دارا بودن سطح بالایی از منگنز،کلسیم و منیزیم از استخوان ها محافظت نموده و از استخوان ها در برابر خطر پوکی استخوان محافظت می کند.
10-تقویت سیستم ایمنی بدن
وجود ترکیباتی آنتی اکسیدانی به نام های رزمارینیک اسید و تیمول،در این گیاه سبب تقویت سیستم ایمنی بدن و جلوگیری از بروز بیماری های اتوایمیون مانند روماتیسم خواهد شد. 10 خوراکی عالی تقویت سیستم ایمنی بدن در اینجا
عوارض جانبی و ایمنی
- روغن پونه وقتی بصورت خوراکی مصرف شود یا روی پوست قرارداده شود، احتمالا بیخطر نیست. این میتواند موجب آسیب جدی به کبد و کلیه و همچنین آسیب به سیستم عصبی شود. دیگر عوارض جانبی عبارتند از درد معده، تهوع، استفراغ، سوزش گلو، تب، گیجی، بیقراری، تشنج، سرگیجه، مشکلات بینایی و شنوایی، فشارخون بالا، سقط جنین، نارسایی ریه و آسیب به مغز شود.
- مصرف مداوم عصاره ی هیدروالکلی پونه بیش از یک دوره ی 2 هفته ای با مرگ همراه بوده است.
- درمورد ایمنی استفاده از برگهای پونه بعنوان چای اطلاعات زیادی در دست نیست.
هشدارهای ویژه
مصرف پونه برای هر کسی میتواند ناایمن باشد اما بخصوص برای کودکان و افرادی با شرایط زیر خطرناک است:
- حاملگی و شیردهی: برای زنانی که باردار هستند یا در دوران شیردهی به سر میبرند، مصرف پونه بصورت خوراکی و یا موضعی (قرار دادن روی پوست) احتمالا خطرناک است. شواهدی وجود دارد مبنی براینکه مصرف پونه بدلیل افزایش انقباضات رحم میتواند موجب سقط جنین شود؛ اما مقدار مورد نیاز برای این اثر میتواند منجر به کشته شدن مادر یا آسیبهای طولانی مدت به کبد و کلیه او شود. چای پونه قاعده آور است که میتواند تهدیدی برای بارداری باشد.
- کودکان: خوردن پونه برای بچه ها به احتمال زیاد خطرناک است. دو نوزاد پس از مصرف پونه، دچار صدمات جدی کبد و سیستم عصبی شدند و یکی از آنها جان خود را از دست داد.
- بیماران کلیوی: روغن پونه میتواند کلیه را تحریک کند و موجب بدتر شدن بیماری های کلیوی شود.
- بیماری کبد: روغن پونه میتواند موجب تحریک کبد و بدتر شدن بیماری های کبد شود.
نحوه استفاده از پونه
روش اول: آب را بجوشانید و از روی حرارت بردارید و بعد برگ های تازه پونه را در آن قرار دهید و اجازه دهید 5 دقیقه بماند بعداز صافی رد کنید و با عسل ترکیب کرده و بنوشید.
روش دوم: ۲ قاشق غذاخوری آویشن ، ۱ قاشق غذاخوری پونه و 2 پیمانه آب را مخلوط کرده و بر بخار آب قرار دهید و 20 دقیقه اجازه دهید تا دم بکشد. سپس با نبات یا عسل میل کنید.
روش سوم: پونه را داخل قوری بریزید سپس آب جوش اضافه کنید بعد از دو دقیقه جوشیدن گل محمدی را اضافه کنید و اجازه بدهید یک دقیقه دیگر بجوشد. دمنوش شما آماده است.
روش چهارم: 1 قاشق غذاخوری نعناع و 1 قاشق غذاخوری پونه را در آب ریخته و بر بخار آبجوش قرار دهید و اجازه بدهید30 دقیقه دم بکشد. دمنوش شما آماده است میتوانید با مقداری عسل و یا نبات نوش جان کنید.