مسلما سلامت چشم و بینایی برای همه ی انسان ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است. اما علاوه بر انجام معاینات منظم چشم و استفاده ی منظم از عینک و لنزهای تماسی در هنگام بروز تغییرات ، چیز دیگری وجود دارد که به کمک آن می توانید چشمان خود را سالم نگه دارید و بینایی بهینه آن ها را حفظ کنید.
طبق تحقیقات انجام گرفته ، نکته ی کلیدی برای حفظ سلامتی چشم ها و بینایی خوب ، ممکن است از طریق دریافت کافی کاروتنوئید در رژیم غذایی حاصل شود. به طور خاص ، کاروتنوئیدها ممکن است به محافظت از چشم از اثرات مضر نور آبی کمک کند و خطر ابتلا به تخریب ماکولا را در سال های آینده کاهش دهد.
کاروتنوئیدها چیست؟
کاروتنوئیدها (Carotenoids) رنگدانه هایی هستند که از طریق مصرف میوه ها و سبزیجاتی با رنگ های قرمز ، نارنجی ، زرد و سبز به بدن ما میرسد. آنها به عنوان آنتی اکسیدان عمل می کنند و خاصیت ضد سرطان دارند.
کاروتنوئیدها برای حفظ سلامت چشم ها چگونه عمل می کنند؟
ماکولا قسمت حساس به نور شبکيه و مسئول ديد مستقيم و واضح است که برای کارهای دقيق مثل خواندن و رانندگی لازم است. علاوه بر این مسئولیت توانایی ما در درک رنگ ها را نیز بر عهده دارد.
سه کاروتنوئید در رژیم غذایی شامل لوتئین ، زاكزانتین و مزو می باشند. زاكزانتین رنگدانه موجود در ماكولا (“رنگدانه ماكولا”) را تشکیل می دهد كه از میلیون ها سلول گیرنده نور واقع در این ناحیه کوچک شبکیه مرکزی محافظت می كند.
به طور خاص ، خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد التهابی رنگدانه ماکولا باعث کاهش استرس اکسیداتیو ناشی از نور آبی پر انرژی روی شبکیه می شود که اعتقاد بر این است که در توسعه دژنراسیون ماکولا نقش دارد.
همچنین ، نور آبی طول موج کوتاه تری نسبت به دیگر نور مرئی دارد ، که به راحتی در چشم پراکنده می شود و باعث تابش خیره کننده و کاهش حساسیت کنتراست و حدت بینایی می شود. رنگدانه ماکولا تاثیر نور آبی بر بینایی را کاهش می دهد و به این ترتیب از سلامت چشم محافظت می کند.
کدام مواد غذایی دارای کاروتنوئیدهای چشمی سالم هستند؟
- کلم
- اسفناج
- سبزی خردل
- شلغم
- کولارد سبز(نوعی کلم که برگ های سبز رنگی دارد)
- نخود سبز
- کدو حلوایی
- تخم مرغ
این مواد غذایی را می توانید به رژیم غذایی روزانه خود بعنوان میان وعده یا در ترکیب با سالادها ، مصرف نمایید.
طبق تحقیقات صورت گرفته، هر فرد روزانه باید حداقل شش میلی گرم کاروتنوئید مصرف کند تا از فواید آنها برخوردار شود. بتا-کریپتوکسانتین کاروتنوئیدی است که می تواند به پیشگیری از وقوع پوکی استخوان در پیری کمک کند. بتا-کریپتوکسانتین که در مواد غذایی مانند فلفل ها، کدو تنبل، اسفناج، پاپایا و نارنگی یافت می شود، از تجزیه بافت استخوانی در بدن توسط سلول های استخوان کاه (استئوکلاست) پیشگیری می کند.
مکمل های کاروتنوئید
چندین مکمل کاروتنوئید با کیفیت بالا در ایالات متحده وجود دارد که بطور خاص برای سلامتی چشم تهیه شده و بدون نسخه در دسترس هستند. مارک های برتر شامل موارد زیر است:
- MacuHealth with LMZ3. به گفته شرکت سازنده ی این مکمل ، MacuHealth with LMZ3 تنها مکمل غذایی است که حاوی هر سه کاروتنوئید مهم – لوتئین ، زاكزانتین و مزو-زاكزانتین – در همان نسبت 10: 10: 2 است كه در رنگدانه ماكولای چشم مشاهده می شود. هر کپسول ژلاتین حاوی 10 میلی گرم لوتئین ، 10 میلی گرم مزو-زاکسانتین و 2 میلی گرم زاکسانتین است.
- EyePromise Zeaxanthin + Lutein. به گفته این شرکت ، EyePromise Zeaxanthin + Lutein به منظور افزایش تراکم نوری رنگدانه ماکولا و محافظت از گیرنده های ماکولا با بالاترین میزان دسترسی به زاکسانتین ساخته شده است. هر کپسول نرمل حاوی 10 میلی گرم لوتئین و 10 میلی گرم زاکسانتین است.
از چشم پزشک خود بپرسید که کدام مکمل کاروتنوئید برای شما مناسب تر است.
از کجا بدانم که به مکمل کاروتنوئید نیاز دارم؟
چشم پزشک می تواند با انجام یک ارزیابی ساده با نام چگالی نوری رنگدانه ماکولا (MPOD) میزان رنگدانه ماکولای چشم را ارزیابی کند. یکی از ابزارهای مورد استفاده در ارزیابی MPOD دستگاه QuantifEye MPS II است که توسط شرکت EyePromise به بازار عرضه می شود.
اگرچه ضخامت (چگالی نوری) رنگدانه ماکولا در افراد مختلف متفاوت است و می تواند تحت تأثیر عواملی مانند پیری ، شیوه زندگی و انتخاب رژیم غذایی باشد ، اما آزمایش MPOD ، بسیار دقیق و تکرار شونده است و این فاکتورها در آن مشخص شده است.
باید ها و نبایدها برای تقویت چشم طبق جدیدترین تحقیقات روز دنیا
در صورت انجام تست چگالی نوری رنگدانه ماکولا ، چشم پزشک میتواند به شما هشدار دهد که نمره MPOD چشم تان کمتر از حد نرمال است و این می تواند شما را در معرض خطر بینایی و تخریب ماکولا قرار دهد. ضخامت رنگدانه محافظ ماکولا می تواند پس از تغییر رژیم غذایی و یا استفاده از مکمل غذایی کاروتنوئید ، بهبود یابد و مجددا مورد آزمایش قرار گیرد.
اگر چشم پزشک شما آزمایش MPOD را انجام نمی دهد ، به احتمال زیاد می تواند شما را به یک متخصص مراقبت از چشم ارجاع دهد.