افسردگی

علائم افسردگی (و تفاوت آن با غم و اضطراب و موارد مشابه)

افراد زیادی در سراسر جهان با افسردگی دست و پنجه نرم می کنند. شاید شما هم جزو کسانی باشید که چندین و چند بار علائم افسردگی را تجربه کرده اند. حالا این سوال پیش می آید که چطور باید بفهمیم دچار افسردگی شده ایم و این عارضه روی ما تاثیر گذاشته است؟ مطلب امروز ما را بخوانید تا به جواب همه سوالاتتان درباره افسردگی برسید.

آگاهی از علائم افسردگی

با توجه به اینکه افسردگی یکی از شایع ترین اختلالات روحی در تمام دنیاست، احتمال اینکه شما یا یکی از نزدیکانتان دچار آن شده باشد زیاد است. آگاهی از علائم و نشانه های افسردگی اولین قدم برای فهمیدن این مساله است که آیا این دوره موقت و گذراست یا می تواند مساله جدی و وخیمی باشد.

افسردگی چیست؟

گاهی اوقات تجربه برخی احساسات منفی مثل غم، بی علاقگی یا خستگی کاملا نرمال و طبیعی است. این احساسات بخشی از طبیعت زندگی همه ما هستند و با اینکه احساسات ناخوشایندی هستند؛ ولی باید به خاطر مزایا و نقششان در عملکرد عاطفی ما قدردانشان باشیم.

معمولا احساس غم و اندوه در واکنش به یک مساله ناراحت کننده اتفاق می افتند؛ مثلا وقتی عزیزی را از دست می دهیم، دچار استرس و تنش می شویم و یا با افراد محروم و تهیدست احساس همدلی می کنیم دچار چنین احساساتی می شویم. در چنین مواقعی، علی رغم تجربه این احساس غم و اندوه، باز هم می توانیم راحتی و لذت را در چیزهایی که دوستشان داریم پیدا کنیم. احساس غم و اندوه گذرا و سازگار است.

تفاوت غم و اندوه با افسردگی

افسردگی چیزی فراتر از احساسات منفی است. وقتی احساسات منفی ما پریشانی و ناراحتی قابل توجهی برایمان ایجاد می کنند یا باعث اختلال در عملکرد منظم زندگی مان می شوند، می توان گفت که این احساسات نشانه ای از وجود یک اختلال روانی احساسی مثل افسردگی هستند.

وقتی فردی به افسردگی بالینی مبتلا می شود نمی تواند هیچ دلیل خاصی برای احساسات منفی و گوشه گیری اش پیدا کند. در چنین شرایطی او درباره هر چیزی احساس ناامیدی می کند و هیچ تمایلی برای انجام فعالیت هایی که قبلا از آنها لذت می برده نشان نمی دهد.

علائم و نشانه های افسردگی

افسردگی اصطلاح کوتاهیست که برای توصیف اختلال افسردگی عمده استفاده می شود. این اختلال با حداقل دو هفته مالیخولیای مداوم، ناامیدی و بی علاقگی نسبت به چیزهایی که فرد قبلا از آنها لذت می برده مشخص می شود. علائم افسردگی بسیار زیادند؛ اما قرار نیست فرد مبتلا به این اختلال همه این علائم را تجربه کند.

word image 48

1-علائم رفتاری افسردگی

اغلب اوقات اولین نشانه های افسردگی در رفتار فرد ظاهر می شوند. بسیار مهم است که به علائم رفتاری افسردگی توجه کنید؛ به خصوص اگر این علائم برای چند هفته ادامه داشته باشند.

مواردی که باید حواستان به آنها باشد عبارتند از:

  • تغییر در الگوی خواب
  • بی علاقگی نسبت به مسائل و مواردی که قبلا از آنها لذت می بردید و دوستشان داشتید
  • کناره گیری از تعاملات اجتماعی
  • افزایش سوء مصرف مواد مخدر و به خصوص افزایش مصرف داروهای تجویز شده یا الکل

تغییر در الگوی خواب

افسردگی تاثیرات شدید و مختلفی روی ریتم شبانه روزی و چرخه خواب ایجاد می کند. در اکثر مواقع، افراد مبتلا به افسردگی در طول روز مدام احساس خستگی و خواب آلودگی می کنند و همین مساله منجر به افزایش ساعت خوابشان می شود. در برخی دیگر، افسردگی باعث بی نظمی یا بی قراری یا بی نظمی در خواب شبانه شان می شود. آنها مرتب از خواب بیدار می شوند یا برای به خواب رفتن تلاش زیادی می کنند. همه اینها می توانند علائم افسردگی باشند. معمولا افسردگی با خستگی، بی حالی، کندی و بی علاقگی خودش را نشان می دهد.

بی علاقگی نسبت به مسائل و مواردی که قبلا از آنها لذت می بردید و دوستشان داشتید

یکی از معیارهای لازم برای تشخیص بالینی افسردگی، بی توجهی و عدم لذت بردن از علایق یا فعالیت های معمول است. این علامت خاص افسردگی بسیار شایع است و برای کسانی که قبلا از خیلی چیزها لذت می بردند ناراحت کننده و ناخوشایند می باشد.

اغلب اوقات همین عدم وجود لذت و علاقه است که اعث می شود افراد از زندگی روزمره خود جدا شوند و از آن کنار بکشند. این اتفاق روی انگیزه و خلاقیت ما تاثیر منفی می گذارد و باعث می شود احساس بی هدفی و انگیزه بودن کنیم.

کناره گیری از تعاملات اجتماعی

وقتی روحیه و خلق و خوی خوبی نداشته باشیم و علائم افسردگی را تجربه کنیم، احساس می کنیم دلمان نمی خواهد با دیگران وقت بگذرانیم یا به فعالیت های اجتماعی بپردازیم. متاسفانه انزوا و تنهایی جزو شاخص های ضعف سلامت روان هستند و علائم افسردگی را تشدید می کنند.

تحقیقات نشان داده است که انزوا باعث افزایش واکنش مغز به استرس می شود و با بالا بردن التهابات علائم افسردگی را بدتر می کند. در مقابل، ارتباطات و تعاملات اجتماعی نتیجه معکوس دارند و به ما کمک می کنند احساس امیدواری بیشتری داشته باشیم.

افزایش سوء مصرف مواد مخدر یا داروها

آمارها نشان می دهند که تقریبا از هر 3 بزرگسالی که دچار سوء مصرف مواد یا دارو است 1 نفرشان افسردگی را تجربه می کند. برخی اوقات ممکن است برای دور شدن از احساسات منفی یا افکار خودکشی، دنبال خوددرمانی باشیم. برای همین سراغ مصرف الکل، مواد مخدر یا داروهای آرامبخش می رویم؛ غافل از اینکه این کار به نوبه خود باعث تشدید افسردگی می شود.

2-علائم احساسی افسردگی

علائم احساسی افسردگی هم بسیار متنوع و مختلفند. خیلی از این علائم در بازه های زمانی مختلف به وجود می آیند و باعث می شوند تجربه افسردگی طاقت فرسا و گیج کننده باشد.

علائم احساسی افسردگی شامل موارد زیر می شوند:

  • احساس گریه کردن، حساس شدن یا هجوم احساسات ناخوشایند
  • بی حس شدن از نظر احساسی
  • احساس بی ارزشی، گناه یا خجالت

بسیاری از علائم عاطفی و احساسی افسردگی با افکار هشداردهنده یا غیر مفیدی همراهند که معمولا احساس ارزشمندی شخصی، احساس با ارزش بودن زندگی و امید به آینده ما را زیر سوال می برند. این افکار ممکن است شامل افکاری مثل “من هیچ هدفی ندارم” یا “هیچ کس به واقعا من اهمیت نمی دهد و همه روابطم در نهایت به پایان می رسد” باشند.

انواع افسردگی در بزرگسالان و علائم افسردگی

وقتی از نظر احساسی و عاطفی به پایین ترین درجه می رسیم، در معرض آسیب زدن به خودمان یا حتی مرگ قرار می گیریم. اگر این اتفاق موضوعیست که نگرانش هستید یا دچار افکار خودکشی شده اید هر چه سریعتر به یک روانشناس مراجعه کنید.

3-علائم جسمی افسردگی

گاهی اوقات علائم جسمی افسردگی بیشترین تأثیر را بر ما می گذارند. تغییر در نحوه احساسی که بدنمان داریم یا تغییر در ذهنیت فیزیکی خودمان اولین علائم جسمی افسردگی هستند.

برخی از رایج ترین نشانه های جسمی افسردگی عبارتند از:

  • از دست دادن میل جنسی
  • دردهای جسمی مثل سردرد، مشکلات گوارشی و گرفتگی عضلات
  • اختلال در تفکر و تمرکز

از دست دادن میل جنسی

همه ما در طول زندگی مان دچار نوساناتی در میل جنسی مان می شویم و این مساله کاملا طبیعی است. برای برخی افراد اولین علامت ابتلا به افسردگی که اتفاقا خیلی هم شایع است کاهش میل جنسی شان است. این از دست دادن میل جنسی برای خیلی ها نگران کننده است و روی روابط عاشقانه شان تاثیر منفی چشمگیری می گذارد.

دردهای جسمی

وقتی کسی به افسردگی بالینی دچار می شود، ممکن است انواع و اقسام علائم جسمی را تجربه کند. با اینکه اکثر ما فکر می کنیم افسردگی فقط به ذهن و روح ما مربوط می شود؛ اما بدن ما در برابر عوارض جانبی اختلالات روحی بسیار ضعیف است.

به عنوان مثال، افسردگی و سایر بیماری های مربوط به بهداشت روان مثل اضطراب، تاثیر مهم و قابل توجهی روی فرایند هضم در بدن می گذارند و باعث کند شدن سیستم گوارش و ایجاد ناراحتی می شوند. علاوه بر این فردی که دچار افسردگی است ممکن است علائمی مثل حالت تهوع، احساس سردی و رطوبت، درد پشت شانه ها و کمر و دردهای دیگر جسمی را هم تجربه کند. یکی از شایع ترین علائم جسمی افسردگی نیز سردرد است.

اختلال در تمرکز

افسردگی با ایجاد حالتی که اغلب با نام “مه مغزی” شناخته می شود، به طور قابل توجهی توانایی شما در تمرکز روی یک کار خاص یا برنامه فکری را مختل می کند و اغلب اوقات باعث فراموشی می شود.

طبق تحقیقات انجام شده در دانشگاه هاروارد، اختلال افسردگی عمده از جهات مختلفی مثل تاثیر منفی روی تمرکز و حافظه، پردازش اطلاعات، مهارت های تصمیم گیری، انعطاف پذیری شناختی (توانایی تطبیق اهداف و استراتژی های خود با شرایط متغیر) و عملکرد (توانایی انجام همه مراحل برای انجام یک کار بخصوص)، زندگی فرد را تحت تاثیر قرار می دهد.

بهترین و بدترین رژیم غذایی برای افسردگی

مطالعات علمی مشخص کرده اند که افسردگی هورمون های ترشح شده در مغز که منجر به تولید یک فکر و احساس خاص می شود را تنظیم می کند. این اتفاق به خاطر تغییرات ایجاد شده در آمیگدال و هیپوکامپوس که مسئول دامنه توجه هستند رخ می دهد. علاوه بر این به نظر می رسد بین بدخلقی، استرس و تفکر خلاق یک حلقه بازخورد منفی وجود دارد که فرد مبتلا به افسردگی را در یک چرخه ذهنی ضعیف نگه می دارد.

4-علائم افسردگی بالینی

DSM-V نام کتابچه راهنمای تشخیصی است که متخصصان از آن برای توصیف اختلالات روانشناختی و روانی استفاده می کنند. طبق این کتابچه راهنما، برای اینکه بگوییم فردی دچار افسردگی شده است باید 5 مورد از علائم زیر یا بیشتر در آن شخص مشاهده شود. علاوه بر این حتما یکی از دو علامت خلق افسرده یا کاهش علاقه و عدم لذت بردن از زندگی نیز باید در ویژگی های آن فرد وجود داشته باشند.

8 معیار تشخیص افسردگی عبارتند از:

1- داشتن روحیه افسرده در اکثر روزها و تقریبا همیشه

2- کاهش قابل توجه علاقه نسبت به کارهایی که قبلا فرد از آنها لذت می برده است.

3- کاهش وزن قابل توجه موقع رژیم گرفتن یا افزایش وزن و یا کاهش یا افزایش اشتها تقریبا هر روز.

4- کاهش سرعت فکر و کاهش حرکات جسمی که توسط دیگران قابل مشاهده باشد نه اینکه فقط خود فرد احساس بی قراری یا بی تحرکی کند.

5- احساس خستگی و نداشتن انرژی تقریبا همیشگی

6- احساس بی ارزشی یا احساس گناه بیش از حد همیشگی

7- کاهش توانایی تفکر و تمرکز که تقریبا همیشگی است.

8- افکار مکرر درباره مرگ، افکار خودکشی مکرر بدون برنامه خاص یا اقدام به خودکشی یا داشتن برنامه خاصی برای خودکشی.

اگر خودتان یا یکی از عزیزانتان در حال دست و پنجه نرم کردن با علائم افسردگی هستید حتما باید از یک متخصص کمک بگیرید. افسردگی نوعی بیماریست که بعید به نظر می رسد خودبخود خوب شود. در صورت عدم درمان، این اختلال تاثیرات مخربی روی کار، روابط و سلامت جسمی تان می گذارد.

دچار افسردگی شده اید؟ نا امید نشوید

اگر به افسردگی یا هر نوع اختلال روانی دیگری مبتلا هستید، ممکن است پیش خودتان فکر کنید دنیا به پایان رسیده و کسی نمی تواند به شما کمک کند. احتمالا با خودتان می گویید زندگی همیشه همینطور می ماند و قرار نیست چیزی تغییر کند؛ اما همه این افکار اشتباه هستند.

بسیاری از افراد افسرده با مراجعه به متخصصان و روانپزشک های مجرب دوباره به زندگی شاد و لذت بخشی که داشتند برگشته اند. افسردگی پایان راه نیست، بلکه مرحله ایست که باید از آن عبور کنید. ناامید نشوید و به فکر درمان باشید.

بهبود افسردگی با 5 مکمل گیاهی (با قیمت و لینک خرید)


اپ چرب زبان

با اپلیکیشن چرب زبان، هر زبانی رو فقط با روزانه 5 دقیقه گوش دادن، توی 80 روز مثل بلبل حرف بزن! بهترین متد روز، همزمان تقویت حافظه، آموزش تصویری با کمترین قیمت ممکن!


 

link
اضطرابدرمان افسردگی

مطالب مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up