زمانی که پوست آسیب ببیند و زخم شود پروتئینی به نام کلاژن شروع به ترمیم این زخم میکند. کلاژن زمانی شروع به فعالیت میکند که پوست دچار بریدگی، سوختگی و علائم بیماری هایی مانند آبله مرغان و آکنه باشد و این فرایند تا زمانی ادامه می یابد که از یک زخم آثار بسیار کمرنگ و با حجم کم باقی بماند. ترمیم زخم با افزایش سن روندی کند تر به خود میگیرد. تریم یک زخم به عوامل مختلفی بستگی دارد در این مقاله به بررسی کامل زخم و درمان های تخصصی آن میپردازیم.
عوامل موثر بر ترمیم زخم
- سن
- رژیم غذایی
- داروهای مصرفی
- نوع آسیب و مقدار آسیب دیدگ
- جنس و رنگ پوست
- ضخامت پوست
- محل آسیب دیدگی
حتما بخوانید: بثورات پوستی: علت، بایدها و نبایدها و بهترین درمانهای موثر موجود
علل رایج بروز جای زخم
- سوختگی (سوختگی با اسید یا حرارت بالا)
- آکنه های شدید
- بخیه جراحی و عمل های جراحی
- زخم میکروبی
- تزریق واکسن یا سوراخ کردن گوش
- بیماریهایی نظیر آبله مرغان، سرخک
- نیش حشرات
- بریدگیهای عمیق
- سزارین
انواع زخم های پوستی
1-هیپروتروفیک
- زخم هایی حجیم و به رنگ قرمز
- محدود به محل زخم
- همراه با خارش و درد
- فرایند ترمیمی طولانی
2-کلوئید
- زخم هایی بزرگ و تیره
- ممکن است به قسمت های دیگر پوست حرکت کنند
- همراه با درد و خارش هستند.
- زخم هایی دائمی هستند.
- در افراد با پوست تیره بیشتر بروز میکنند.
- نواحی گردن، سینه، پشت و قسمت ابتدایی اندام فوقانی را درگیر میکند.
3-آتروفیک
- به شکل حفره یا فرورفتگی در پوست
- براثر آبله مرغان و آکنه بروز میکنند.
حتما بخوانید: 15 تا از جدیدترین و بهترین ماسک های صورت طبیعی-گیاهی (جوانسازی و زیبایی پوست)
4-انقباضی
- حالت کشیدگی و یا جمع شدگی در پوست ایجاد میکنند.
- با دردهمراه هستند.
- معمولا سوختگی یکی از عوامل آن است.
- بر ماهیچه و بافت تاثیر سو دارد.
- موجب کاهش حرکتی میشود.
5-گسترده
- زخم های باز براثر جراحی
- صاف و بی رنگ هستند.
در این قسمت به معرفی تمامی راه های تخصصی درمان جای زخم را معرفی کرده ایم:
1-درمان دارویی
1-ورقهای سیلیکونی اس تی میج
ورقههای حاوی سیلیکون، به طور گستردهای برای رفع اسکارهای کلوئیدی و هیپرتروفیک و جلوگیری از ایجاد جای زخم مورد استفاده قرار میگیرند. این ورقهها پوششهای نیمه تراوایی هستند که از پلیمری به نام پلی دی متیل سیلوکسان تشکیل شده که حاوی مقادیر زیادی سیلیکون، ویتامین E و ترکیبات موثر در تامین رطوبت و تحریک کلاژن سازی پوست هستند.
- قیمت: ۶۶۳,۵۰۰ تومان
- خرید: در فروشگاه اینترنتی مالتینا
2-روغن چند منظوره بایو اویل
روغن بایو اویل دارای تاثیر مثبت در درمان و رفع اثرات زخمهای موجود بر روی پوست و همچنین درمان اسکارهای کلوئیدی، هیپرتروفیک، جای زخمهای ناشی از عملهای جراحی و انواع سوختگیها است.
- قیمت: ۶۱۲,۵۰۰ تومان
- خرید: در فروشگاه اینترنتی مالتینا
3-ژل رفع اسکار آروماس حاوی سیلیکون
اثربخشی ژل اسکار آروماس از نظر بالینی آزمایش شده و در FDA (سازمان غذا و داروی آمریکا) ثبت شده است. این ژل باعث بهبود رنگ، بافت و ظاهر کلی جای زخمهای ناشی از جراحی، آسیب دیدگی، سوختگی یا آکنه میشود و همچنین قرمزی، خارش ناحیه آسیب دیده پوست را برطرف میکند.
- قیمت: ۷۷۴,۲۰۰ تومان
- خرید: فروشگاه اینترنتی مالتینا
2-پیوند پانچ
متحصص پوست در این روش اغلب پوست را از سایر به نقاط در محل زخم پیوند میزند. در این روش ابتدا جای زخم به طور کامل برداشته میشود. قسمتی از پوست سالمی(معمولا پوست پشت گوش) برداشته میشود و در محل زخم قرار داده میشود و روی این پیوند پوشانده میشود تا ترمیم کامل شود. در این روش اغلب محل پیوند تا حدودی مشخص است اما برای زخم های عمیق بسیار کارآمد است.
حتما بخوانید: 10 عادت بسیار مضر برای پوست، مو و زیبایی خانم ها که حتما باید بدانید!
3-پیلینگ شیمیایی
این شیوه درمانی برای زخم های سطحی بسیار کارآمد است. در این شیوه از یک محلول گیاهی استفاده میشود و و موجب پوسته پوسته شدن لایه سطحی پوست میشود. این روش سریع است. این شکل سریع پوسته سازی است که به دلیل موفقیت بالای آن توصیه می شود. اگر جای زخم ها عمیق نباشند، پیلینگ شیمیایی می تواند نتیجه مورد نظر را به شما بدهد. در این روش، محلول عصاره گیاهی به صورت زده می شود بسته به شدت راه حل و مدت زمان اعمال آن، لایه های پوست را می توان به صورت سطحی، متوسط و یا عمیق طبقه بندی کرد. لایه بالایی پوست را پوسته پوسته می کند و از همه جای زخم ها، چین و چروک ها و خطوط خلاص می شوید.
4-پیوند پوست
زمانی که پوست ناحیه ای از بدن آسیب ببیند قسمتی از پوست سالم را به این ناحیه پیومند میزنند این روش تقریبا همانند روش پیوند پانچ است اما در این روش از لحاظ زیبایی نتیجه کمتری گرفته میشود.
5-استعمال استروئید
استروئید دسته ای داروهاست که تاثیر زیادی بر کاهش قرمزی زخم ها به خصوص زخم های هیپرتروفیک و کلوئید دارد. معمولا این دارو در محل زخم تزریق و یا استعمال میشود. این دارو با تخریب کلاژن پوست را تحریک به ساخت کلاژن جدید و در نهایت بازسازی آن میشود.
حتما بخوانید: لیزر جای جوش، هزینه، عوارض جانبی و نکات مهم قبل و بعد از جراحی
6-گسترش بافت
در این شیوه درمانی بالونی حاوی آب نمک به زیر پوست فرستاده میشود و تا چند هفته در پوست باقی میماند تا پوست مقداری کش یابد و برای زخم های ناشی از جراحی بسیار مناسب است.
7-میکرونیدلینگ
میکرونیدلینگ یک روش تقریبا تهاجمی برای درمان اسکار جوش میباشد. در این روش از سوزن های کوچک استفاده میشود تا پوست را تحریک کرده و تولید کلاژن و بافت های ترمیمی پوست را افزایش دهد. سوزن های کوچک در پوست صورت سوراخ های بسیار ریزی ایجاد میکنند.
در روش میکرونیدلینگ پوست شما تحریک میشود تا کلاژن بیشتری تولید کند. در این روش به وسیله ایجاد آسیب های کوچک به پوست و تحریک آن پوست شروع به ساختن بافت های ترمیمی و کلاژن بیشتر میکند. این کلاژن اضافی باعث سفت شدن و از بین رفتن ناهنجاری های موجود بر روی پوست میشود.
حتما بخوانید: 32 غذای سرشار از کلاژن برای بهبودی و زیبایی سریع پوست
8-لیزر فراکشنال
لیزر های فراکشنال دو نوع دارند. نوع اول ملایم تر بوده و اربیوم نام دارد که فراکسل نیز در این دسته قرار می گیرد. نوع دوم نیز سیستم های لیزری دی اکسید کربن هستند. به طور کلی فراکسل و لیزر های مشابه برای بیماران جوان (زیر 50 سال) مناسب تر هستند. این لیزر ها توانایی رفع خطوط پوستی ریز و انواع خفیف تا متوسط جای جوش را دارند.
حتما بخوانید: 7 عادت اشتباه که جای جوش و زخم را بدتر می کند
9-سابسیژن
در عمل سابسیژن، سوزنی با لبه تیز برای بریدن اتصالهای جای جوش ایجاد کننده فرو رفتگی در سطح پوست وارد پوست میشود.در این روش درمان آکنه و از بین بردن جای جوش از سوزن نوکور با گیج ۱۸ استفاده میشود. سوزن نوکور، سوزن خاصی است که نوک باریک و لبه تیز دارد و به کمک آن، لایه دوم پوست (درمیس) بریده میشود.
حتما بخوانید: عوارض لیزر صورت، هشدارها و همه نکات مهم که باید بدانید!
پس از تعیین نوع درمان رفع جای آکنه ، این ناحیه علامتگذاری میشود و با کرم بیحس کننده موضعی و تزریق لیدوکائین موضعی بیحس میشود. سوزن نوکور با زاویه ۸۰ درجه وارد پوست میشود و با حرکت ضربهای به جلو و عقب و با حرکت “برف پاک کنی” به چپ و راست جای جوشهای لایه میانی پوست که سطح پوست را به پایین میکشد بریده میشود.
ویدیوی از بین بردن جای زخم