تبخال یا هرپس سیمپلکسیک بیماری ویروسی است ویروس هرپس سیمپلکس عامل بیماری تبخال در صورت، آلات تناسلی ، مغز، چشم میشود و یک بیماری واگیردار است. برای تبخال هنوز درمان قطعی وجود ندارد و اگر ویروس وارد بدن شود تا پایان عمر همراه شخص خواهد ماند و در هنگام ضعف دفاعی بدن بروز مینماید. در ادامه دلایل و محرک های تبخال و روش های درمان آن را خواهیم پرداخت.
علت بروز تبخال
1- علت اصلی بروز تبخال ویروسی به نام هرپس است که از راه پوست وارد بدن می شود و به رشته های عصبی می رسد و ویروس تبخال به محض ورود به سلول های بدن انسان به هسته سلول نفود می کند و تکثیر می شود.
2- در این زمان حتی اگر سلول های بدنتان به ویروس آلوده باشند هم هیچ علامتی بروز نمی کند.
3- در مرحله اول عفونت، ویروس هرپس از راه سلول های عصبی وارد انشعابات عصبی بدن که گانگلیون نام دارند می شود و همانجا بدون بروز هیچ علامت و نشانه ای در حالت سکون و غیر فعال باقی می ماند.
4- در مرحله بعد ممکن است به هر دلیلی این ویروس خاموش دوباره فعال شود و شروع به تکثیر شدن کند. وقتی این اتفاق می افتد ویروس از طریق عصب به پوست منتقل می شود، سلول های پوست را آلوده می کند و باعث ایجاد تاول می شود.
5- در نهایت با تجمع این تاول ها کنار هم تبخال به وجود می آید که ممکن است در هر ناحیه ای از بدن بروز کند.
انواع تبخال
- تیپ 1 ویروس تبخال اغلب باعث ایجاد تبخال در داخل یا اطراف دهان و لب ها می شود.
- تیپ 2 آن تبخال های دستگاه تناسلی را به همراه دارد.
علائم تبخال
عوامل محرک تبخال لب و دهان
- استرس و تنش های فیزیکی
- استرس عاطفی مداوم یا اضطراب بیش از یک هفته
- گرما و سرمای بیش از حد
- قرار گرفتن در معرض اشعه ماوراء بنفش
- تغییرات هورمونی مثلا تغییرات ناشی از قاعدگی
- خستگی
- ابتلا به یک بیماری سرکوب کننده سیستم ایمنی بدن
- مصرف داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی
- رابطه جنسی محافظت نشده
- بوسیدن
- استفاده از وسایل مشترک
- تماس طولانی مدت پوست با پوست فرد مبتلا
درمان تبخال
روش اول: مرهم های خانگی
1- استفاده از کمپرس سرد و گرم
- یخ به کاهش درد و ناراحتی ناشی از تبخال کمک میکند. مقداری یخ را درون یکپارچه قرار دهید.به مدت 10 دقیقه آن را بر روی منطقه آسیبدیده قرار دهید. برای درمان تبخال این کار را چندین بار در روز انجام دهید تا بهبود پیدا کنید.
- گذاشتن کمپرس گرم به طور مستقیم با ویروس تبخال مقابله نمیکند اما موجب کاهش درد و تورم میشود. یک کیسه پارچه ای را تا نصفه با برنج پر کنید. سپس آن را به مدت یک دقیقه در ماکروویو گرم کنید و کمپرس را با دقت روی تبخالها بگذارید. این روش را دو بار در روز تکرار کنید تا تبخال از بین برود.
2- سیر
سیر آنزیم هایی دارد که به عنوان ضد باکتری، ضد قارچی و ضد ویروسی عمل میکنند که به درمان تب خال کمک خواهند کرد. سیر را نصف کنید و آنرا به مدت 10 تا 15 دقیقه روی تب خال خود اعمال کنید.
3- سرکه سیب
سرکه سیب به کاهش شدت شیوع تب خال به خاطر ضد عفونی کنندگی و خواص ضد التهابش کمک می کند. یک تکه پنبه را در سرکه سیب فرو کنید و آن را روی مناطق متاثر برای سه یا چهار بار در روز برای دو یا سه روز قرار دهید.
4- جوش شیرین
جوش شیرین باعث از بین رفتن درد و خارش آن میشود. یک توپ پنبهای بردارید و آن را در جوش شیرین مرطوب کنید. آن را مستقیما روی ناحیه مبتلا قرار دهید.
5- نشاسته ذرت
نشاسته ذرت به جذب رطوبت اضافی از پوست کمک میکند و به کاهش سوزش و خارش کمک میکند. مقداری نشاسته ذرت را مستقیما روی ناحیه مبتلا قرار دهید. یک توپ پنبهای بردارید و آن را در نشاسته ذرت بغلتانید. به آرامی آن را روی ناحیه دردناک بزنید.
6- ژل آلوئه ورا
آلوئه ورا بهترین درمان خانگی تبخال است و موجب کاهش خارش و قرمزی تبخال تسکین پیدا کند، بهتر است ژل آلوئه ورای خالص روی آن بزنید. برگ تازه آلوئه ورا را به دو نیم تقسیم کنید. یکی از این دو قسمت را که دارای ژل است مستقیما روی ناحیه مبتلا قرار دهید.
7- شیر سرد
شیر دارای ماده ای به نام لیزین است که پس از جذب توسط پوست، ویروسی که سبب ایجاد تبخال می شود را مهار می کند. از طرفی دمای سرد شیر نیز دردهای تبخال را کم خواهد کرد. پنبه را در شیر زده و کاملا چندین بار در روز روی زخم بزنید.
8- سکنجبین و خاکشیر
شربت سکنجبین و خاکشیر در بهبود و جلوگیری از عود تبخال موثر است.
9- عسل
عسل دارای خواص ضد باکتری و ضدویروسی است، برای این کار بهصورت مستقیم بر روی محل آلوده بمالید.
10- برگ زیتون
استفاده از مرهم برگ زیتون میتواند تاثیر زیادی در کاهش التهاب و درد ناشی از ابتلا به تبخال داشته باشد. از آنجا که برگ زیتون خاصیت ضدالتهابی و ضدویروسی دارد میتواند بهترین داروی طبیعی برای درمان بیماریهای پوستی ویروسی مانند تبخال باشد.
روش دوم: روغنهای درمان کننده تبخال
روش سوم: دارو درمانی
1- کرم موضعی بالمرا
این کرم از عصاره خشک برگ های گیاه بادرنجبویه تهیه شده است. این گیاه اثرات ضد باکتری، ضد اسپاسم و آرام بخش داشته و حاوی ترکیباتی می باشد که موجب اشتغال گیرنده های ویروسی و جلوگیری از اتصال ویروس هر پس سیمپلکس (ویروس تبخال) به دیواره سلولی می شوند. این محصول همچنین دارای ترکیباتی است که موضع مورد نظر را چرب نگه داشته و از خشکی پوست در آن ناحیه پیشگیری می کنند.
2- داروی آسیکلوویر
آسیکلوویر یک داروی ضد ویروسی است که مانع رشد و گسترش ویروس تبخال در بدن را کند می کند. این دارو بیماری تبخال را درمان نمی کند، اما شدت و طول درگیری با ویروس را کاهش می دهد. همچنین کمک می کند تا زخم ها سریعتر بهبود یابند. و حتی ممکن است به کاهش مدت زمان درد پس از بهبودی زخم ها کمک کند. ضمنا از ایجاد لکه های جدید جلوگیری می کنند .به علاوه درد و خارش را کاهش می دهند.
3- پماد میرتوپلکس
پماد میرتوپلکس (MYRTOPLEX) دارای خاصیت ضد ویروس هرپس سیمپلکس نوع 1 و 2 می باشد و در درمان تبخالهای پوست نواحی مختلف بدن و اطراف واژن بکار می رود.
نکات تکمیلی
- اگر تبخال زده اید از تماس با کودکان یا کسانی که دچار اگزما و یا افرادی که نقص سیستم ایمنی دارند، بپرهیزید.
- از تماس پوستی و یا بوسیدن دیگران در زمان بروز تاولها بپرهیزید.
- خواب کافی، تغذیه مناسب و جلوگیری از خشک شدن پوست میتواند مانع از بروز مجدد تبخال شوند.
- اگر مادری به تبخال ناحیه تناسلی مبتلاست، بهتر است برای زایمان، عمل جراحی سزارین انجام دهد، زیرا احتمال این که ویروس هرپس، در زایمان طبیعی به نوزاد منتقل شود، بالاست.
- از استعمال دخانیات و مصرف مشروبات الکلی و کافئین اجتناب کنید.
- روی، ویتامین C و ویتامین E در کنترل تبخال موثر است. بهتر است موادغذایی حاوی این مواد را در رژیم غذایی خود بگنجانید.