بادرنجبویه

عوارض جانبی بادرنجبویه و 5 کاربرد آن در طب سنتی

در این مقاله طبق جدیدترین تحقیقات انجام شده در مجله معروف وری ول هلث، خواص ثابت شده و نحوه استفاده و حتی عوارض جانبی ثابت شده بادرنجبویه را به شما ارائه می دهیم. بخش مورد استفاده این گیاه برگ آن است و اسانس آن نیز به صورت عرق موجود است.

بادرنجبویه چیست؟

بادرنجبویه یک گیاه از خانواده ی نعنا است. نام علمی این گیاه ملیسا (Melissa officinalis) به‌معنای زنبور عسل است که ریشه‌ی یونانی دارد. شما ممکن است این گیاه را در باغچه خانه تان یا باغ ها و یا فروشگاهها دیده باشید. این گیاه در آشپزی و درست کردن چای های گیاهی مورد استفاده قرار میگیرد. رایحه ی لیموی آن نیز در برخی عصاره ها و یا در فرم روغن دیده میشود.

از این گیاه اغلب برای کاهش استرس و اضطراب استفاده میشود. بادرنجبویه حاوی اسید رزمارینیک- یک ترکیب با خاصیت آنتی اکسیدان- است. این گیاه همچنین برای بیخوابی، کلسترول بالا، تبخال تناسلی، سوء هاضمه و سوزش معده استفاده میشود. در فرم روغن، از رایحه ی لیموی آن برای کاهش استرس استفاده میشود.

مهمترین ترکیبات

هيدروكسي سيناميك اسيد ها (شامل رزمارينيك اسيد، كافئيك اسيد و كلروژنيك اسيد) تركيبات موجود در اسانس (شامل سيترال، سيترونلال، ژرانيول، نرول، لينالول، هومولن، بتاكاريوفيلن، و اِرموفيلن)، فلاونوئيدها (شامل سيناروزيد، كاسموسين، رامنوسيترين و ايزوكوئرستين)، تانن ها و تري ترپن هاي اسيدي (مثل اورسوليك اسيد و اولئانوليك اسيد).

کاربرد در طب سنتی

طبيعت آن گرم و خشك است. مفرح، و براي همه علتهاي بلغمي و سودايي مفيد است. به گوارش غذا كمك مي كند، دماغ بگشايد و جهت رفع ترس و دلتنگي ناشي از سودا مفيد است. جهت خفقان و تقويت قلب، جرب يا گري سودا، سكسكه، رفع بوي بد دهان مفيد است. جايگزين آن ابريشم است.

اگرچه بادرنجبویه به عنوان یک درمان طبیعی برای مدت زیادی استفاده میشده اما مطالعات علمی کمی درمورد مزایای آن برای سلامتی انجام شده است. در اینجا نتایج یافته های تحقیقات انجام شده برروی این گیاه را برایتان آورده ایم:

1-اضطراب

word image 147

برطبق مطالعه ی کوچکی که در سال 2014 در Nutrients منتشر شد، بادرنجبویه موجب کاهش اضطراب میشود. محققان به شرکت کنندگان نوشیدنی یا ماست حاوی بادرنجبویه یا پلاسیبو-دارونما- با شیرین کننده های طبیعی یا مصنوعی- دادند. نوشیدنی حاوی 0.3 گرم بادرنجبویه شیرین شده با میوه ها ی شیرین کننده بود که بدون هیچ نقصی در عملکردهای روانی، موجب کاهش اضطراب و بهبود عملکرد حافظه شد.

مطالعات قبلی نشان دادند که ترکیب موجود در بادرنجبویه-اسید رزمارینیک- ممکن است با افزایش دسترسی به گابا-میانجی عصبی مهم در سیستم عصبی مرکزی- اثرات ضد اضطرابی در مغز داشته باشد. همچنین 8 گیاه عالی برای آرامش و رفع اضطراب را در این مطلب معرفی کرده ایم!

از دست ندهید: بهترین و جدیدترین روش درمان خانگی کم خونی با روش گیاهی سنتی (حتما بخوانید)

2- بیخوابی

word image 148

بادرنجبویه هنگام ترکیب با گیاه والرین، ممکن است روی خواب تاثیرگذار باشد. برای مثال مطالعه ای که در درمان های تکمیلی انجام شد نشان داد که بادنجبویه درترکیب با والرین میتواند درطول یائستگی، کیفیت خواب را بهبود بخشد.

مطالعه ای روی 100 زن دارای اختلالات خواب با سن بین 50 تا 60 سال انجام شد، به این افراد والرین یا بادرنجبویه یا ترکیبی از این دو و پلاسیبو داده شد. محققان دریافتند که والرین و بادنجبویه در کاهش علایم اختلالات خواب موثر است. اگر بی خوابی دارید این مطلب نیز مفید است!

3-تبخال

word image 149

باتوجه به فعالیت ضد ویروسی بادرنجبویه، عصاره ی این گیاه، فعالیت ضدویروسی برضد ویروس هرپس سیمپلکس در محیط آزمایشگاهی نشان داد. برای مثال یک مطالعه ی منتشر شده در تحقیقات Phytotherapy نشان داد که عصاره ی بادرنجبویه مانع از نفوذ ویروس هرپس سیمپلکس نوع 1-که عامل تب خال است- به سلول ها میشود.

بادرنجبویه بصورت روغن، پماد، کرم و … برای تبخال لب استفاده میشود. همچنین بهترین روشهای درمان تبخال در اینجا توضیح داده شد!

4- تپش قلب

word image 150

براساس مطالعه ای که در مجله ی Ethnopharmacology در سال 2015 انجام شد نشان داد که بادرنجبویه میتواند دفعات تپش قلب را کاهش دهد. در این مطالعه به افراد دارای تپش قلب، عصاره ی بادرنجبویه یا پلاسیبو-دارونما- به مدت 14 روز برای دوبار درروز داده شد.

در انتهای این 2 هفته، عصاره ی بادرنجبویه در مقایسه با دارونما موجب کاهش دفعات تپش قلب و علایم اضطرابی افراد شد. درمان تپش قلب را در این مطلب آموزش دادیم!

5-بیماری آلزایمر

word image 151

مطالعات مقدماتی نشان میدهد که عصاره ی بادرنجبویه میتواند استیل کولین استراز را مهار کند-همان مکانیسم مشابه با داروهایی که برای آلزایمر خفیف تا متوسط استفاده میشود، همچنین میتواند آسیب beta-amyloid را کاهش دهد. مطالعه ای در این مورد انجام شد که در آن شرکت کنندگان مبتلا به آلزایمر متوسط تا خفیف، روزی یکبار به مدت 4 ماه بادرنجبویه یا پلاسیبو-دارونما- داده شد.

در پایان دوره درمان، عصاره ی بادرنجبویه نتایج بهتری در عملکرد شناختی داشت. علاوه براین آشفتگی و پریشانی در این گروه نیز کمتر بود. راجب بیماری آلزایمر بخوانید!

حتما بخوانید: عرق بادرنجبویه چیست و چه خواصی دارد؟

درست کردن دمنوش بادرنجبویه

word image 152

برگ های این گیاه را بشورید و بگذارید تا آنها خشک شود. برگها را به قسمت های کوچکتر خرد کنید و برای 5 دقیقه در آب جوش قرار دهید. به مدت ۱۵ دقیقه صبر کنید تا دم بکشد. در قوری یا ظرفی که حاوی این دمنوش است را بگذارید تا بوی معطر آن حفظ شود.

راههای دیگر استفاده از بادرنجبویه استفاده تازه آن در سالاد یا برگهای تازه آن در ماهی، مرغ و دیگر سبزیجات است.

عوارض جانبی احتمالی

  • اثرات جانبی بادرنجبویه شامل سردرد، تهوع، نفخ شکم، استفراغ، سوء هاضمه، سرگیجه، معده درد، سوزش ادرار، اضطراب، پریشانی و واکنش های آلرژیک است. مصرف طولانی مدت آن یا مقدار زیاد آن توصیه نمیشود. این نگرانی وجود دارد که قطع ناگهانی مصرف آن موجب اضطراب ناگهانی در بعضی افراد شود.
  • بادرنجبویه ممکن است موجب آرامش شود؛ اما احتمال دارد که این گیاه با برخی مکمل ها و داروها مانند داروهای آرام بخش، داروهای تیروئید، شیمی درمانی، وارفارین، داروهای گلوکوم و داروهایی که روی سروتونین و گابا اثر میگذارند، تداخل داشته باشد. این گیاه هرگز نباید با الکل مصرف شود.
  • دوزهای بالای بادرنجبویه برروی عملکرد تیروئید اثر میگذارد و موجب نگرانی زیاد و خلق و خوی منفی میشود.
  • اگر میخواهید بادرنجبویه را برای پوست استفاده کنید، یک روز قبل از مصرف مقدار کمی از کرم، روغن یا پماد آن را روی قسمت کوچکی از پوستتان امتحان کنید.
  • زنان باردار و کودکان نباید از مکمل های بادرنجبویه استفاده کنند. در عمل های جراحی از قبل تعیین شده به مدت 2 هفته از این گیاه استفاده نشود.

حتما بخوانید: 8 تا از فواید و مضرات دمنوش آویشن و نحوه مصرف آن طبق تحقیقات جدید

اگرچه دمنوش بادرنجبویه ممکن است به ارتقاء آرامش کمک کند اما قبل از اینکه بتوان این گیاه را به عنوان درمانی برای اضطراب و آلزایمر توصیه کرد باید تحقیقات بیشتری انجام شود. پس قبل از مصرف آن حتما با پزشک در مورد مزایا و معایب و اینکه آیا برای شما مناسب است یا خیر، مشورت کنید.

ویدیویی درباره گیاه بادرنجبویه

 


اپ چرب زبان

با اپلیکیشن چرب زبان، هر زبانی رو فقط با روزانه 5 دقیقه گوش دادن، توی 80 روز مثل بلبل حرف بزن! بهترین متد روز، همزمان تقویت حافظه، آموزش تصویری با کمترین قیمت ممکن!


link
بادرنجبویهدرمان استرسگیاه آرامبخش

مطالب مشابه

2 دیدگاه. همین الان خارج شوید

  • سید ابراهیم حسینی
    13 اکتبر 2023 4:19 ب.ظ

    سلام خسته نباشید مدت ۱۰روز است که از دمنوش بادرنجبویه ودم نوش شاهتره مصفی خون استفاده میکنم
    ساق دست وپشت پاهام جوش‌های پوستی زده لطفاً راهنمایی بفرمایید ممنون از لطف شما

    پاسخ
  • زهراشفیعا
    22 جولای 2024 9:42 ق.ظ

    سلام،ماتوسبزی خوردن مون سبزیی بنام بادرنج که بهش بادوم تره هم میگیم،داریم،سؤالم اینه آیااین سبزی خوردن همون بادرنجبویه هست؟

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up