خواص و مضرات بادرنجبویه

خواص و مضرات بادرنجبویه (و روشهای مصرف)

بادرنجبویه یک گیاه از خانواده ی نعنا است که معمولا در باغچه ای میروید. این گیاه در آشپزی و درست کردن چای های گیاهی مورد استفاده قرار میگیرد. رایحه ی لیموی آن نیز در برخی عصاره ها و یا در فرم روغن دیده میشود. از این گیاه اغلب برای کاهش استرس و اضطراب استفاده میشود. بادرنجبویه حاوی اسید رزمارینیک– یک ترکیب با خاصیت آنتی اکسیدان- است. این گیاه همچنین برای بیخوابی، کلسترول بالا، تبخال تناسلی، سوء هاضمه و سوزش معده استفاده میشود.در این مقاله تمامی خواص و مضرات آن بررسی شده و در نهایت شیوه های استفاده از آن ارائه شده است.

گیاه شناسی بادرنجبویه

  • بادْرَنجبویه یا بادَرشبی نام یک سرده از تیره نعناعیان است.
  • تا قرون وسطا بادرنجبویه بخصوص برای کاهش استرس و اضطراب، افزایش اشتها، خواب آوری، کاهش درد و التیام سوء هاضمه استفاده می شده است.
  • این گیاه از راسته نعناسانان (Lamiales) و تیره نعناعیان (Lamiaceaes) است که بین ماه‌های تیر و مرداد گل می‌دهد.
  • رویشگاه اصلی این گیاه قسمت وسیعی از شرق مدیترانه است.

طبيعت آن گرم و خشك است و در طب سنتی بیشتر برای رفع سو هاضمه و خاصیت آرامبخشی آن استفاده می شود

1-کاهش وزن: عصاره بادرنجبویه برای جلوگیری از رشد بافت چربی ها موثر است و باعث کاهش وزن در افراد می شود. عصاره این گیاه فعالیت های پروتئین هایی که در تولید چربی دخل هستند را کاهش می دهد.

2-کنترل ضربان قلب: بادرنجبویه باعث مهار یون سدیم و پتاسیم بدن شده و باعث کاهش ضربان قلب می شود. اگر دچار ضربان قلب نامنظم هستید از بادرنجبویه استفاده کنید.

3-درمان بیماری های کبد: بادرنجبویه با فعال کردن آنزیم هایی که اسیدهای چرب را تجزیه می کند به درمان بیماری های کبدی کمک می کند. بادرنجبویه برای کاهش فعالیت گلبول های سفید و سیتوکین های التهابی موثر است و موجب سم زدایی از کبد میشود.

4-درمان افسردگی و استرس مزمن:  بادرنجبویه دارای خواص ضد اضطراب و ضد افسردگی دارد. این گیاه با توجه به خاصیت هایی که دارد باعث کاهش استرس می شود و خلق و خو را بهبود می بخشد. همچنین بادرنجبویه باعث کیفیت خواب بهتر می شود ، این گیاه در درمان بی خوابی های افراد یائسه بسیار موثر است.

5-تقویت سیستم ایمنی:  بادرنجبویه سرشار از عنصر کبالت و روزمارینیک اسید است. در واقع بادرنجبویه دیواره غشای سلول ها را تقویت می کند.همچنین با مبارزه با عفونت ها ویروس ها ومیکروب ها را از بین میبرد.

6-بهبود سلامت مغز: بادرنجبویه موجب بهبود حافظه میشود و از بیماری های ناشی از آسیب های مغزی مانند پارکینسون، آسیب های ناشی از سکته مغزی و تشنج جلوگیری میکند. در واقع این گیاه قبل از اینکه رادیکال های آزاد به مغز آسیب بزنند، آن را خنثی می کنند.

7-نابودی سلول های سرطانی: گیاه بادرنجبویه سلول های سرطان سینه را مجبور به نابودسازی خود می کند .این گیاه از گسترش تومورهای خون جلوگیری کرده و خود نابود سازی این تومورها را فعال می کند. این گیاه به درمان سرطان روده کمک می کند. همچنین گیاه بادرنجبویه اندازه تومور پروستات را کاهش می دهد و همچنین از رشد آن جلوگیری نموده و رشد رگ هایی که آن تومور را تغذیه می کنند را مهار میکند.

8-حفظ سلامت پوست: این گیاه می توانید از پوست بدن در مقابل اشعه ماوراءبنفش محافظت کند. همچنین این گیاه موجب نرم شدن پوست های حساس وخشک میشود و از ایجاد چین و چروک جلوگیری میکند.

9-پیشیگیری از سکته قلبی: این گیاه با کاهش کلسترول بد، کاهش فشارخون و ضربان قلب به سلامت قلب کمک میکند و از سکته قلبی پیشگیری میکند.

10-درمان تبخال: اثرات بادرنجبویه روی ویروس تبخال به ترکیبات آنتی‌اکسیدانی آن مانند تانِن‌ها و پلی‌فنل‌ها مربوط می‌شود. در وقع این گیاه بهبود تبخال را سرعت میبخشد و فاصله بین تبخال را طولانی تر میکند و سوزش ودرد ناشی از آن را کاهش میدهد.

تداخلات دارویی بادرنجبویه

بهتر است همزمان با داروهای زیر مصرف نشود:

داروهای ضد صرع‌ مانند کاربامازپین، فنی توئین زوناتا
فنوباربیتال داروهای ضد افسردگی‌ سه حلقه‌ای مانند آمی تریپتیلین، نورتریپتیلین، دوکسپین
آلپرازولام  داروهای هایپرتیروئیدی و هایپوتیروئیدی مانند متی مازول، پروپیل تیویوراسیل
دیازپام دیفن هیدرآمین
زولپیدم سوناتا

مضرات بادرنجبویه

مضرات احتمالی بادرنجبویه شامل سردرد، تهوع، نفخ شکم، استفراغ، سوء هاضمه، سرگیجه، معده درد، سوزش ادرار، اضطراب، پریشانی و واکنش های آلرژیک است.

احتیاط استفاده از بادرنجبویه

  • مصرف بادرنجبویه برای زنان باردار و شیرده ممنوع است.
  • از محصولات این گیاه به کودکان خود ندهید.
  • در صورت ابتلا به آب سیاه چشم از مصرف این دارو بپرهیزید.
  • در صورتی که از آسپرین استفاده میکنید از مصرف این دارو خودداری کنید.
  • کسانی که مشکلات تیروئیدی دارند بهتر است از مصرف این گیاه صرف نظر کنند.

شیوه استفاده از بادرنجبویه

دمنوش بادرنجبویه

  • برای تهیه دمنوش بادرنجبویه یک قاشق غذاخوری برگ بادرنجبویه را داخل یک قوری ریخته و آب با دمای ۸۰ درجه سانتی گراد روی آن بریزید و به مدت ۱۵ دقیقه صبر کنید تا دم بکشد. برای شیرین‌کردن آن می توانید از عسل یا نبات استفاده کنید.

عرق بادرنجبویه

  • به طور کلی یک فنجان در یک لیوان آب سرد میل شود. همچنین از این عرق میتوانید در تهیه شربت ها استفاده کنید.
  • در صورت ابتلا به بیماری گوارشی یا افسردگی روزانه دو فنجان در نوبت صبح و عصر از عرق بادرنجبویه میل کنید.
  • اگر برای تقویت قلب و تقویت سیستم عصبی روزانه دو تا سه فنجان قبل از غذا میل کنید.

روغن بادرنجبویه

  • چند قطره از روغن بادرنجبویه را به همراه روغن اسطوخدوس ترکیب نموده و سپس بدن خود را ماساژ دهید .
  • چند قطره از روغن بادرنجبویه را داخل دستگاه بوخور چکانده و بخار آن را استنشاق نمایید .
  • چند قطره از روغن بادرنجبویه را داخل وان حمام چکانده و سپس در آن به مدت ۳۰ تای ۴۰ دقیقه استراحت نمایید .

عرق بادرنجبویه: خواص و روش مصرف


اپ چرب زبان

با اپلیکیشن چرب زبان، هر زبانی رو فقط با روزانه 5 دقیقه گوش دادن، توی 80 روز مثل بلبل حرف بزن! بهترین متد روز، همزمان تقویت حافظه، آموزش تصویری با کمترین قیمت ممکن!


link
بادرنجبویهخواص گیاهان

مطالب مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up