به گرفتگی عصب دست سندروم تونل کارپال گفته می شود که از هر ۱۰۰۰ نفر ۵۰ نفر را درگیر می کند. راهکار های خانگی زیادی هستند که بتوانند علائم این سندروم را بهبود ببخشند. در این مقاله می خواهیم برای شما توضیح دهیم که چگونه بعضی از ورزش های خاص، مصرف بعضی از دارو های مسکن و دیگر اقدامات می تواند علائم این سندروم را بهبود ببخشند. همچنین می خواهیم برای تان توضیح دهیم که چه زمانی به پزشک مراجعه کنید.
ورزش
بعضی از تمرینات مربوط به سندرم تونل کارپال و تمرینات کششی می تواند به شما کمک کند که علائم این سندروم و حرکات بدن را بهبود ببخشید. در اکثر موارد انجام تمرینات ورزشی به تنهایی در خانه می تواند کمک کننده باشد. در موارد خیلی شدیدتر باید حتماً مراجعه به پزشک انجام شود. بعضی از تمرینات ورزشی که می تواند برای این سندروم مفید باشد، شامل موارد زیر است:
مچ دست خود را به سمت بالا و پایین و چپ و راست چرخش دهید. این کار را به آرامی با حرکات کنترل شده به انجام برسانید و چند بار تکرار کنید. انگشتان خود را از یکدیگر فاصله داده و آن ها را کشش دهید و شصت دست را به سمت عقب بکشید.
به دست چپ بخوابیم یا راست؟ (تحقیقات علمی)
دستان خود را شبیه به حالت قدردانی و تشکر روی یکدیگر بگذارید و فشار دهید و آن را بالا و پایین بیاورید. این کار را چند بار تکرار کنید.
قسمت مچ دست را به سمت پایین بکشید و به آرامی آن را به حالت قبل برگردانید و چند بار به صورت کاملاً کنترل شده این کار را تکرار کنید.
وقتی که تمرینات ورزشی و کششی برای این سندروم انجام می دهید، مراقب باشید که احساس درد نکنید. شما باید حس کشش را متوجه شوید اما نباید هیچ گونه ناراحتی یا دردی احساس کنید. اگر نمی توانید تمرینات کششی را برای مچ یا دست بدون درد به انجام برسانید، حتماً باید به پزشک مراجعه کنید.
کشش تاندونیت
کشش تاندون ها شبیه به ورزش مچ است و می تواند باعث از رفعِ علائم سندروم کارپال تونل بشود. برای انجام این حرکت دستان خود را مشت کنید. به آرامی تا جایی که صاف بشوند بکشید. حتی کف دست شما هم باید صاف شود. ۵ الی ۱۰ بار با سرعت کنترل شده این کار را تکرار کنید.
همچنین میتوانید کف دست خود را پایین بیاورید و آن را روی یک سطح صاف بگذارید و این کشش را انجام دهید. میتوانید مچ تان را خم کنید. حالت مشت را در دستانتان بگیرید، به آرامی دست را به سمت بالا بیاورید و بعد از اینکه مچ دست خود را ریلکس کردید، آن را پایین بیاورید. ۸ الی ۱۰ بار این کار تکرار کنید.
مچ بند
اگر مبتلا به سندروم کارپال تونل هستید و می خواهید باز هم از مچ و دست خود کار بکشید، مچ بند یا اسپلینت می تواند باعث کاهش درد و علائم بشود. این سندروم در طول روز هنگام کار بدتر می شود و هر چقدر که شما بیشتر از مچ دست تان کار بکشید این وضعیت وخیمتر خواهد شد. بنابراین استفاده از مچ بند مخصوصاً هنگام عصر و بعد از ظهر بسیار کمک کننده است. همچنین می توانید هنگام خواب هم آن را استفاده کنید.
اگر در طول روز یا برای انجام کارهای روزانه خیلی زیاد از دست و مچ خود کار می کشید، حتماً هنگام انجام کارها از مچ بند استفاده کنید. انجام این کار باعث می شود که شما آرامتر با دست خود رفتار کنید و همین ملایمت، باعث بهبود وضعیت می شود. بعضی از افراد با شدت خیلی زیادی تایپ می کنند یا خودکار را روی ورق خیلی زیاد فشار می دهند و انرژی زیادی از مچ و دست خود می گیرند اما مچ بند باعث می شود که انرژی بیش از حد از دست تان نگیرید.
دارو های ضد التهابی غیر استروئیدی
مصرف دارو های مسکن بدون نسخه مانند دارو های ضد التهابی غیر استروئیدی هم می تواند برای از بین بردن این درد مناسب باشد. دارو هایی مثل ایبوپروفن و ناپروکسن می تواند به کاهش التهاب کمک کند و علائم مربوط به این سندروم را کاهش دهد. قبل از این که این دارو ها را استفاده کنید، حتماً از پزشک خود سوال کنید که تاثیر منفی برای شما نداشته باشد. از طرفی مراقب باشید که تداخل دارویی ایجاد نگردد و حتماً راجع به دوز دارو سوال کنید.
کرم های مسکن موضعی
اگر دارو های مسکن بدون نسخه تاثیرگذار نبودند و نیاز داشتید که هر چه سریع تر درد را از بین ببرید، کرم های ضد درد موضعی حاوی منتول به عنوان یک ماده فعال، می توانند برای از بین بردن درد عصبی موثر باشند و به عملکرد بهتر مچ و دست کمک کنند. این کرم ها در اکثر داروخانه ها در دسترس هستند و به آن ها بیوفیریز هم گفته می شود و می توانید سه الی چهار بار در روز آن ها را استفاده کنید.
طب سوزنی و طب فشاری
طب سوزنی و طب فشاری هر دو روی نقاط خاصی از بدن تمرکز می کنند تا درد از بین برود. طب سوزنی باعث تحریک از طریق سوزن های خیلی ریز می شود. طب فشاری از ماساژ استفاده می کند. هر دو تراپی یا درمان باعث بهبود درد سندروم کارپال تونل می شود. در یک مطالعه کوچک متوجه شدند که طب سوزنی می تواند بهتر از مصرف دارونما، مچ بند، مکمل غذایی و ویتامین b باشد.
در یک سری از مطالعات کلینیکی به این نتیجه رسیدند که طب فشاری هم تا حدی تاثیرگذار است و می تواند شدت این سندروم را بکاهد. طب فشاری همچنین می تواند عملکرد دست را بهبود ببخشد. اگر می خواهید از هر کدام از این دو مورد استفاده کنید، حتماً از قبل با پزشک مشورت کنید.
یوگا
یوگا با انجام حرکات کششی مربوط به مچ می تواند یک عامل بسیار عالی برای جلوگیری از این سندروم باشد.
آب گرم
سندروم کارپال تونل معمولاً همراه با درد و سفتی بدن است. قرار دادن مچ دست داخل آب گرم و کشش آن باعث بهبود حرکت در این ناحیه می شود. این تمرین را می توانید ۳ الی ۴ بار در روز تکرار کنید. مراقب باشید که آب گرم باشد. دمای آن بین ۹۲ تا ۱۰۰ درجه فارنهایت یا ۳۳ تا ۳۷ درجه سانتیگراد باشد اما خیلی هم داغ نباشد. آب سرد وضعیت این سندروم را بدتر می کند. دستان خود را با دستکش گرم نگه دارید و در مکان هایی که کار می کنید، حتما هوا گرم باشد.
روغن ماهی
اسید چرب امگا ۳ خاصیت ضد التهابی دارد. مطالعات نشان می دهد که مکمل روغن ماهی باعث کاهش التهابات و بهبود این سندروم می شود. تحقیقات قدیمی تر هم فواید این روغن و اثرات آن برای درد نوروپاتیک را به اثبات رسانده اند. تحقیقات جدیدتر هم نشان می دهد که روغن ماهی می تواند سلامت عصبی بدن را حفظ کند.
ویتامین د۳
سندروم کارپال تونل با کمبود ویتامین د۳ شدت پیدا می کند. تحقیقات نشان می دهد که مصرف مکمل ویتامین د۳ باعث کاهش درد، بهبود حرکت و عملکرد دست می شود. مشکلی که وجود دارد، این است که شما نمی توانید یک دوز درمانی استاندارد از این مکمل را پیدا کنید. فقط پزشک می تواند بگوید که به چقدر از این ویتامین نیاز دارید.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
این سندروم گاهی اوقات غیر قابل کنترل می شود. اگر راهکار های خانگی علائم را بهبود نبخشیدند یا بدتر شدند، حتماً به پزشک مراجعه کنید. گاهی اوقات شما نیاز به معاینه فیزیکی دارید تا علائم بهتر بررسی گردند. اختلالات سیستم عصبی مرکزی مانند بیماری ام اس هم می تواند باعث بی حسی انگشت یا دست ها بشود و باعث شود که شما آن را با سندروم کارپال تونل اشتباه بگیرید.
نیمکره راست و چپ مغز چه کاری انجام می دهند؟
پس پزشک بعد از این که سابقه وضعیت بیماری های شما را متوجه شد، نزد متخصص می فرستد و در صورت نیاز تست ها و عکسبرداری ها انجام می شود تا علت این علائم مشخص گردد.