فوروزماید یا Furosemide با نام تجاری لازکس (Lasix) شناخته میشود. بر اساس مقالات و تحقیقات جدید پزشکان در مجلات معتبر پزشکی اطلاعات جدیدی در مورد قرص فوروزماید، هشدارها، طرز مصرف اصولی و همه نکات مهم دیگر گرد آوری کرده ایم که در این مطلب در اختیارتان قرار می دهیم.
فوروزماید چیست؟
قرص خوراکی فوروزماید یک داروی تجویزی است که بصورت داروی ژنرال (عمومی) هم موجود میباشد. داروهای ژنرال معمولاً ارزانتر از داروهای تجاری هستند. در برخی موارد، فرم و قدرت داروهای تجاری و عمومی باهم متفاوت است.
- فوروزماید برای درمان پرفشاری خون مورد استفاده قرار میگیرد
- همچنین برای درمان ورم یا ادم مورد استفاده قرار میگیرد. ورم بدلیل تجمع مایعات در بدن است، این بیماری میتواند ناشی از بیماریهای دیگر مانند نارسایی قلبی، سیروز کبد یا بیماریهای کلیه باشد
- ممکن است فوروزماید در درمانهای ترکیبی هم مورد استفاده قرار بگیرد
- فوروزماید به دسته ی داروهای دیورتیک تعلق دارد
- فوروزماید به بدن کمک میکند تا نمک و آب اضافی را از بدن خارج کند که موجب افزایش میزان ادرار تولیدی میشود. در نتیجه آن فشارخون پایین می آید و ورم بدن از بین میرود
حتما بخوانید: قرص فشارخون لوزارتان چیست؟ عوارض، بهترین زمان مصرف و نکات مهم
عوارض جانبی فوروزماید
عوارض جانبی شایع
- تهوع و استفراغ
- اسهال
- یبوست
- گرفتگی های معده
- سرگیجه
- سردرد
- تاری دید
- خارش یا دانه های پوستی
اگر این عوارض خفیف باشند، در عرض چند روز یا چند هفته از بین میروند. اگر شدید و طولانی شدند به پزشک مراجعه کنید.
عوارض جانبی جدی
درصورت داشتن عوارض جانبی جدی سریعاً به پزشک مراجعه کنید. درصورت مشاهده ی عوارض مرگبار سریعا به اورژانس بروید. عوارض جانبی جدی و علایم آنها عبارتند از:
از دست دادن آب و الکترولیتهای بدن. علایم عبارتند از:
- خشکی دهان
- احساس تشنگی
- ضعف
- خواب آلودگی
- بیقراری
- درد یا گرفتگی عضلات
- کاهش میزان ادرار
- سوزش سردل سریع یا ناگهانی
- تهوع یا استفراغ شدید
کاهش سطح هورمون تیروئید. علایم عبارتند از:
- خستگی
- ضعف
- اضافه وزن
- خشکی پوست و مو
- احساس سرما
پانکراتیت (التهاب پانکراس). علایم عبارتند از:
- درد هنگام خوردن یا نوشیدن
- تهوع یا استفراغ شدید
- تب
آسیب کبد. علایم عبارتند از:
- زرد شدن پوست
- زرد شدن سفیدی چشمها
- افت شنوایی یا صدای زنگ مانند در گوشها (موقت یا دایمی)
- تاول یا پوسته ریزی پوست
تداخلات دارویی فوروزماید
قرص فوروزماید ممکن است با داروها، ویتامینها و گیاهان دیگر تداخل داشته باشد. تداخل زمانی اتفاق می افتد که نحوه ی عملکرد دارو تغییر میکند. این میتواند مضر باشد یا از عملکرد مناسب دارو جلوگیری کند.
برای پیشگیری از این تداخلات پزشک باید از تمام داروهایی که فرد مصرف میکند اطلاع داشته باشد. درمورد همه ی داروها، ویتامینها یا گیاهان دارویی که فرد درحال حاضر آنها را مصرف میکند به پزشک اطلاع دهید. درمورد نحوه ی تداخل دارو با دارهای دیگر از پزشک یا داروساز سوال کنید. اکثر تداخل ها عبارتنداز:
آنتی بیوتیکها: مصرف آنتی بیوتیکها بهمراه فوروزماید، خطر آسیب یا ازدست دادن شنوایی را افزایش میدهد. این داروها عبارتند از:
- آمیکاسین
- جنتامایسین
- نئومایسین
- پارامومایسین
- توبرامایسین
داروهای ضد تشنج: مصف این دارو بهمراه فوروزماید، موجب کاهش اثر فوروزماید میشود:
- فنی توئین
داروهای سرطان: مصرف این داروی سرطان بهمراه فوروزماید، خطر آسیب یا ازدست دادن شنوایی و همچنین آسیب به کلیه را افزایش میدهد:
- سیس پلاتین
مصرف این داروی سرطان بهمراه فوروزماید، موجب کاهش اثر فوروزماید میشود. علاوه بر آن فوروزماید میتواند میزان این دارو را در بدن افزایش دهد که این خود خطر عوارض جانبی را بالا میبرد:
داروهای سرکوب کننده ی ایمنی: مصرف این دارو بهمراه فوروزماید خطر ابتلا به آرتروز نقرسی را افزایش میدهد:
- سیکلوسپورین
لیتیوم: مصرف لیتیوم بهمراه فوروزماید، سطح لیتیوم را در بدن بالا میبرد. این خطرعوارض جانبی ناشی از لیتیوم را افزایش میدهد.
شل کننده ی عضلات: مصرف برخی از شل کننده ی عضلات بهمراه فوروزماید میتواند اثر این داروها و درنتیجه عوارض جانبی ناشی از آن را افزایش دهد:
- سوکسینیل کولین
مصرف دیگر شل کننده های عضلانی بهمراه فوروزماید، موجب کاهش اثر این داروها میشود:
- توبوکورارین
دیگر داروهای فشارخون: مصرف فوروزماید بهمراه دیگر داروهای فشارخون موجب افت فشارخون در سطح خطرناکی میشود. این داروها عبارتند از:
- بنازاپریل
- کاپتوپریل
- انالاپریل
- فوسینوپریل
- لیزینوپریل
- موکسی پریل
- پریندوپریل
- کیناپریل
- رامیپریل
- تراندولاپریل
هشدارهایی در مورد فوروزماید
هشدار آلرژی
اگر به داروهای گروه سولفا (سولفونامیدها) حساسیت دارید، ممکن است به فوروزماید هم حساسیت داشته باشید. این میتواند واکنشهای آلرژیک سخت ایجاد کند. علایم آن عبارتنداز:
- کهیر
- مشکل در تنفس یا بلع
- ورم گلو، صورت، لبها یا زبان
اگر به واکنشهای آلرژیک مبتلا شدید سریعا به پزشک مراجعه کنید. اگر علایم خیلی شدید بود به اورژانس مراجعه کنید. درصورت حساسیت به دارو از مصرف دوباره ی آن اجتناب کنید. این میتواند کشنده باشد.
تداخل با الکل
مصرف نوشیدنی های الکلی بهمراه فوروزماید میتواند عوارض جانبی ناشی از دارو را تشدید کند. برای مثال احتمال افت فشارخون (بخصوص پس از ایستادن یا نشستن) و سرگیجه افزایش میابد.
هشدار به بیماران خاص
بیماران کلیه: فوروزماید توسط کلیه ها پردازش میشود. افراد مبتلا به بیماری های کلیه ی خفیف تا شدید، نمیتوانند بطور کامل این دارو را از بدن دفع کنند. این موجب افزایش میزان فوروزماید در بدن و در نتیجه افزایش عوارض جانبی ناشی از آن از جمله افت فشارخون شود. ممکن است پزشک برای بیماران مبتلا به بیماری های کلیه، دوز فوروزماید را پایین بیاورد. پزشک ممکن است عملکرد کلیه ها را هم چک کند.
بیماران کبد: افراد مبتلا به سیروز کبدی بهتر است فوروزماید را در بیمارستان دریافت کنند. فوروزماید موجب کاهش سطح الکترولیتها میشود و بنابراین احتمال آسیب کبدی و کاهش عملکرد مغز افزایش میابد. (الکترولیتها مواد معدنی هستند که به کنترل تعادل مایعات در بدن و یگر فعالیتهای مهم کمک میکنند).
بیماران دیابتی: فوروزماید کنترل قندخون را مشکل میکند. قبل از مصرف این دارو درمورد بیماریتان به پزشک اطلاع دهید.
بیماران مبتلا به اختلالات مثانه: فوروزماید موجب تشدید علایم در افرادی میشود که در تخلیه ی کامل مثانه مشکل دارند. در مورد بیماریتان به پزشک اطلاع دهید.
بیماران مبتلا به مشکلات تیروئید: دوز بالای فوروزماید (بیشتر از 80 میلی گرم) میتواند سطح هورمون تیروئید را پایین بیاورد. قبل از مصرف فوروزماید، پزشک را از بیماریتان مطلع کنید.
هشدار برای گروههای دیگر
زنان باردار: فوروزماید به داروهای بارداری گروه C تعلق دارد که به 2 معناست:
1-مطالعات برروی حیوانات نشان داد که درصورت مصرف این قرص توسط مادر، اثرات بدی برروی جنین مشاهده میشود.
2-مطالعات کافی درمورد اثرات دارو برروی جنین انسان انجام نشده است.
اگر باردار هستید یا قصد بارداری دارید به پزشک اطلاع دهید. مزایای استفاده از این دارو باید از مضرات آن بیشتر باشد.
زنان شیرده: ممکن است فوروزماید از شیرمادر عبور کند و موجب اثرات جانبی در نوزادان شود. مصرف این دارو میزان شیرمادر را هم کاهش میدهد. درصورت شیردهی به پزشک اطلاع دهید. بیمار باید بین مصرف این دارو و شیردادن به نوزاد یکی را انتخاب کند.
کودکان: مصرف فوروزماید درکودکان زیر 4 سال موجب آسیب به کلیه میشود. این موجب سنگ کلیه و تجمع کلسیم در کلیه ها میشود. دادن فوروزماید به نوزادان در چندهفته ی اول پس از تولد، خطر مشکلات ریه و قلب را افزایش میدهد.
نحوه مصرف فوروزماید
دوز مصرفی فوروزماید برای هر فردی متفاوت است و به شرایط زیر بستگی دارد:
- سن فرد
- بیماری تحت درمان
- شدت بیماری فرد
- دیگر بیماری هایی که فرد به آنها مبتلا است
- نحوه ی واکنش فرد به اولین دوز دارو
فرم ها و شدتهای فوروزماید:
عمومی: فوروزماید
- فرم: قرص خوراکی
- شدتها: 20 mg, 40 mg و 80 mg
- فرم: شربت
- شدتها: 10 mg per 1 mL, 40 mg per 5 mL
نام تجاری: Lasix
- فرم: قرص خوراکی
- شدتها: 20 mg, 40 mg و 80 mg
برای فشارخون بالا
دوزبزرگسالان (18-64 سال): دوز معمول برای شروع 80 میلی گرم در روز دردونوبت 40 میلی گرمی میباشد. ممکن است پزشک میزان دارو را تغییر دهد یا از داروهای فشارخون دیگری هم استفاده کند. این به نحوه ی پاسخ بدن به دارو بستگی دارد.
دوزکودکان (0-17 سال): این دارو برای درمان فشارخون در کودکان مورد مطالعه قرار نگرفته است.
دوز سالمندان (65 سال و بالاتر): ممکن است عملکرد کبد افراد سالمند بالا نباشد. این موجب پردازش آهسته ی دارو در بدن میشود. درنتیجه میزان زیادی دارو در بدن میماند و عوارض جانبی ناشی از آن افزایش میابد. ممکن است پزشک از دوزهای پایینتر شروع کند و بتدریج میزان آنرا بالا ببرد.
ملاحظات ویژه: فوروزماید از طریق کلیه ها از بدن دفع میشود. در افرادیکه مشکل کلیه دارند، این دارو مدت بیشتری در بدن باقی میماند و عوارض جانبی خطرناکی در بدن ایجاد میکند. پزشک ممکن است عملکرد کلیه را کنترل کند و از دوزهای پایینتر دارو شروع کند.
دوز مورد نیاز برای ادم
دوز بزرگسالان (18-64 سال): دوز معمول برای شروع 80-20 میلی گرم در روز است. پزشک ممکن است میزان دارو را بسته به نحوه ی پاسخ بدن به دارو تغییر دهد. دوز دراز مدت دارو در یک یا دوبار در روز مصرف میشود.
دوزکودکان (0-17 سال): دوز معمول 2 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن یکبار در روز است. میزان بالاتر از 6 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن توصیه نمیشود. پزشک میزان دارو را بسته به نحوه ی پاسخ بدن تنظیم میکند.
دوز سالمندان (65 سال و بالاتر): ممکن است عملکرد کلیه افراد سالمند بالا نباشد. این موجب پردازش آهسته ی دارو در بدن میشود. درنتیجه میزان زیادی دارو در بدن میماند و عوارض جانبی ناشی از آن افزایش میابد. ممکن است پزشک از دوزهای پایینتر شروع کند و بتدریج میزان آنرا بالا ببرد.
ملاحظات ویژه: فوروزماید از طریق کلیه ها از بدن دفع میشود. در افرادیکه مشکل کلیه دارند، این دارو مدت بیشتری در بدن باقی میماند و عوارض جانبی خطرناکی در بدن ایجاد میکند. پزشک ممکن است عملکرد کلیه را کنترل کند و از دوزهای پایینتر دارو شروع کند.
حتما بخوانید: همه بیماری های قلبی عروقی و خطرناک ترین آنها که باید بشناسید!
نکاتی در مورد مصرف فوروزماید
قرص خوراکی فوروزماید برای درمان طولانی مدت یا کوتاه مدت استفاده میشود. درصورتیکه بصورت تجویز شده مصرف نشود خطرات جدی بدنبال خواهد داشت.
درصورت قطع ناگهانی مصرف دارو یا عدم مصرف آن: این موجب بدتر شدن بیماری میشود مانند فشارخون بالا میشود. این خطر عوارض جانبی مانند سکته ی مغزی یا حمله ی قلبی را بالا میبرد.
اگر این دارو برای درمان ادم استفاده شود، علایم تورم افزایش میابد. این خطراتی مانند درد، عفونت و لخته شدن خون را افزایش میدهد.
درصورت فراموش کردن یک دوز یا عدم مصرف آن طبق برنامه ی مشخص: دارو بخوبی کار نمیکند یا عملکرد آن بطور کامل متوقف میشود. برای موثر بودن دارو، همیشه باید مقدار مشخصی از آن در بدن باشد.
درصورت مصرف بیش ازحد دارو: میزان زیادی از این دارو در بدن میماند. علایم اوردوز دارو عبارتند از:
- خستگی بیش ازحد
- سرگیجه
- عطش
- افت فشارخون
درصورت مصرف بیش از حد دارو به پزشک مراجعه کنید و اگر علایم شدید بود به اورژانس بروید.
درصورت فراموش کردن مصرف یک دوز دارو: به محض یادآوری دوز فراموش شده را مصرف کنید؛ اما درصورتیکه زمان مصرف دوز بعدی باشد، نوبت فراموش شده را مصرف نکنید. هیچگاه دو نوبت دارو را با هم مصرف نکنید. این میتواند عوارض جانبی خطرناکی داشته باشد.
چه موقع میتوان گفت دارو عملکرد خوبی دارد: زمانیکه علایم بیماری مانند فشارخون بالا کاهش پیدا کند. ممکن است پزشک میزان فشارخون را کنترل کند.
ملاحظات ویژه مصرف فوروزماید
اگر پزشک قرص خوراکی فوروزماید را تجویز کرد، این ملاحظات را درنظر بگیرید.
نکات عمومی
- فوروزماید موجب افزایش میزان ادرار میشود، پس از مصرف آن قبل از خواب اجتناب کنید.
- قرص های فوروماید را میتوان نصف یا خرد کرد.
نگهداری از دارو
- فوروزماید را در دمای اتاق نگهداری کنید (30-15 درجه ی سانتیگراد)
- از قرار دادن دارو در معرض نور محافظت شود.
- این دارو را در جاهای مرطوب مانند حمام نگهداری نکنید.
مصرف دارو در مسافرت
- همیشه دارو را همراه خود داشته باشید. هنگام پرواز آن را نزد خود نگه دارید.
- درمورد اشعه ی x فرودگاهها نگران نباشید. آنها نمیتوانند به دارو صدمه بزنند.
- ممکن است نیاز باشد دارو را به کارکنان فرودگاه نشان دهید. پس از خارج کردن دارو از جعبه ی اصلی اش خودداری کنید.
- هیچگاه دارو را در داشبرد ماشین نگذارید. فوروزماید نباید در محلهای خیلی سرد یا گرم قرار گیرد.
همچنین بخوانید: 14 تا از بهترین روشهای گیاهی برای درمان فشارخون طبق تحقیقات جدید
نظارتهای بالینی
شما و پزشکتان باید برروی برخی مسائل خاص نظارت کنید. این مسایل عبارتند از:
فشارخون: در طول درمان با فوروزماید، سطح فشارخون باید کنترل شود.
سطح الکترولیتها: این دارو موجب تغییر در سطح الکترولیتها از جمله پتاسیم شود. سطح الکترولیتهای خون باید کنترل شود.
عملکرد کلیه: فوروزماید موجب بدتر شدن بیماریهای کلیه میشود. پزشک باید برای چک کردن عملکرد کلیه ها، آزمایشاتی انجام دهد. اگر کلیه ها بخوبی کار نکنند پزشک دوز دارو را پایین می آورد.
عملکرد کبد: این دارو میتواند سطح آنزیمهای کبد را افزایش دهد. بالا رفتن سطح این آنزیمها موجب آسیب به کبد میشود. پزشک احتمالا سطح این آنزیمها را کنترل میکند.
سطح هورمون تیروئید: این دارو موجب پایین آمدن سطح تیروئید میشود. ممکن است پزشک برای بررسی سطح این هورمون، آزمایش خون انجام دهد.
رژیم غذایی
فوروزماید موجب پایین آمدن سطح فشارخون میشود. اگر رژیم غذایی کم نمکی دارید، درمورد مناسب بودن دارو برای بیماریتان با پزشک صحبت کنید. پزشک احتمالاً از شما میخواهد که غذاهای حاوی پتاسیم بالا مانند موز، آووکادو و برگهای سبز بخورید.
حساسیت به نور:
این دارو موجب افزایش حساسیت پوست به نورخورشید میشود. پس از قرار گرفتن طولانی مدت در معرض نورخورشید اجتناب کنید و از کرمهای ضدآفتاب و لباسهای آستین بلند استفاده نمایید.
حتما بخوانید: یک رژیم غذایی موثر و کاملا بهینه برای درمان چربی کبد (تحقیقات جدید)
جایگزینهای دیگری برای فوروزماید وجود دارد؟
داروهای دیگری هم برای درمان این بیماریها وجود دارد. برای هر فردی داروی خاصی مورد نیاز است. درمورد نوع دارو با پزشک مشورت کنید.
نکته: هدف ما دادن اطلاعات به روز و مرتبط است. باتوجه به اینکه داروها اثر متفاوتی بر افراد مختلف دارند، نمیتوانیم بگوییم که اطلاعات گفته شده در بالا شامل تمام اطلاعات مورد نیاز است. این مطلب جایگزین مشاوره ی پزشکی نیست. قبل از مصرف هر دارو با پزشکتان که از سابقه ی پزشکی شما اطلاع دارد مشورت کنید.