در این مطلب با کمک چندین مجله معتبر پزشکی راجب داروی قلبی پلاویکس، عوارض جانبی، طرز مصرف اصولی و قیمت ها و سایر نکات مهم صحبت می کنیم. نام دیگر این دارو کلوپیدوگرل می باشد.
پلاویکس چیست؟
- دارو با چند نام تجاری و در چند فرم مختلف موجود است. هر نام تجاری خاص ممکن است در تمام فرم ها در دسترس نباشد.
- کلوپیدوگرل (پلاویکس) متعلق به گروهی از داروهایی است که مهار کننده ی تجمع پلاکت ها هستند.
- کلوپیدوگرل برای کمک به جلوگیری از حملات قلبی، سکته مغزی و سایر مشکلات گردش خون در افراد مبتلا به آترواسکلروز (رگهای خونی محدود شده ناشی از «سخت شدن شریان ها») و در افرادی که حداقل یک مورد آتروترومبوتیک مانند حمله قلبی، سکته مغزی یا بیماری شریانی محیطی (مشکلات جریان خون در شریان ها) را تجربه کرده اند مورد استفاده قرار می گیرد.
- همچنین برای افرادی که مبتلا به سندرم حاد کرونری یا فیبریلاسیون دهلیزی (ضربان قلب سریع و نامنظم) هستند، برای کاهش خطر حمله قلبی یا سکته مغزی، به همراه ASA (استیل سالیسیلیک اسید) استفاده می شود.
به طور معمول، پلاکت ها هنگام خونریزی به لخته شدن کمک می کنند. وقتی که سرخرگ توسط رسوبات چربی (پلاک ها) تنگ می شود، پلاکت ها اغلب در عروق به هم می چسبند و در شریان ها انسداد ایجاد می کنند و باعث تنگی شریان ها شده و شانس حمله قلبی، سکته مغزی یا دیگر مشکلات گردش خون افزایش می یابد. کلوپیدوگرل باعث جلوگیری از تجمع توده ای پلاکت ها می شود.
دارو چه شکلی است؟
75 میلی گرم
گرد، صورتی، از دو سو برآمده، روکش دار، در یک طرف “75” و در طرف دیگر “1171” حکاکی شده است. حاوی کلوپیدوگرل بیسولفات 97.9 میلی گرم که 75 میلی گرم کلوپیدوگرل پایه را تشکیل می دهد. مواد غیر دارویی: روغن کرچک هیدروژنه، هیدروکسی پروپیل سلولز، مانیتول، سلولز میکرو کریستالی و پلی اتیلن گلیکول 6000؛ پوشش: موم کارنوبا، هیپروملوز، لاکتوز، اکسید آهن قرمز، تیتانیوم دی اکسید و ترایکتین.
300 میلی گرم
گرد، صورتی، مستطیل شکل و روکش دار. در یک سمت “300” در یک سمت دیگر “1332” حک شده است. حاوی کلوپیدوگرل بیسولفات 391.5 میلی گرم که 300 میلی گرم کلوپیدوگرل پایه را تشکیل می دهد. مواد غیر دارویی: روغن کرچک هیدروژنه، هیدروکسی پروپیل سلولز، مانیتول، سلولز میکرو کریستالی و پلی اتیلن گلیکول 6000؛ پوشش: موم کارنوبا، هیپروملوز، لاکتوز، اکسید آهن قرمز، تیتانیوم دی اکسید و ترایکتین.
نحوه استفاده
- دوز بالغ توصیه شده کلوپیدوگرل در بیشتر موارد 75 میلی گرم یک بار در روز است.
- برای افراد مبتلا به سندرم های حاد کرونری در ابتدا دوز 300 میلی گرم تجویز می شود. بعد از این، درمان با کلوپیدوگرل 75 میلی گرم یک بار در روز همراه با ASA یک بار در روز شروع می شود.
- موارد بسیاری بر میزان دوز دارو تاثیرگذار است مانند وزن، سایر شرایط پزشکی و سایر داروها. اگر پزشک دوز متفاوت از مواردی که در اینجا آورده شده توصیه کرده، مصرف دارو را بدون مشورت پزشک تغییر ندهید.
- کلوپیدوگرل را می توان با غذا یا بدون غذا مصرف کرد.
- دارو باید دقیقا طبق تجویز پزشک مصرف شود. اگر دوز مصرفی را ظرف دوازده ساعت از وقت معمول از دست دادید، آن را در اسرع وقت مصرف کنید و با برنامه منظم مصرف را ادامه دهید. اگر بیش از 12 ساعت طول کشیده باشد، دوز از دست رفته را فراموش کنید و با برنامه منظم مصرف را ادامه دهید.
- دارو را در دمای اتاق و به دور از نور و رطوبت نگه دارید. دارو را در دسترس کودکان قرار ندهید.
حتما بخوانید: چه غذاها و خوراکی هایی برای سلامت قلب مضر هستند؟ (چه غذاهایی مفید)
چه کسانی نباید مصرف کنند؟
کلوپیدوگرل مصرف نکنید اگر:
- به کلوپیدوگرل یا هر ماده ی دیگری از دارو حساسیت دارند
- یک وضعیت خونریزی فعال مثل زخم معده یا خونریزی مغزی داشته باشید
- بیماری کبدی یا زردی کلستاتیک
- اگر رپاگلینید مصرف می کنید
عوارض جانبی
بسیاری از داروها می توانند عوارض جانبی ایجاد کنند. عارضه جانبی پاسخ ناخواسته به دارو است که در دوزهای نرمال مصرف می شود. عوارض جانبی می تواند خفیف یا شدید، موقت یا دائمی باشد.
عوارض جانبی ذکر شده در زیر برای همه اتفاق نمی افتند. اگر نگران عوارض جانبی هستید، با پزشک صحبت کنید. بسیاری از این عوارض جانبی را می توان مدیریت کرد و برخی در طول زمان درمان از بین می روند. اگر این عوارض جانبی را تجربه کرده اید، به پزشک مراجعه کنید. پزشک می تواند به شما در مدیریت عوارض جانبی کمک کند:
اگرچه اکثر عوارض جانبی که در زیر ذکر شده اند، معمولا اتفاق نمی افتد، اما در صورت بروز می توانند به مشکلات جدی منجر شوند. در صورت بروز هر گونه عوارض جانبی، در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید:
- درد شکم
- بزرگ شدن بافت پستان در مردان
- علائم آنفلوانزا (کمبود ناگهانی انرژی، تب، سرفه، گلودرد)
- سینه پهلو (به عنوان مثال سرفه، تب، تنفس مشکل، عرق شبانه)
- علائم خونریزی (مثلا خونریزی بینی، خون در ادرار، خون در سرفه، خونریزی لثه، کبودی غیر معمول یا خونریزی)
- علائم عفونت (علائم شامل تب و لرز، اسهال شدید، تنگی نفس، سرگیجه طولانی مدت، سردرد، گرفتگی گردن، کاهش وزن یا بی خوابی)
- جوش پوستی یا خارش
- علائم مشکلات کبدی (به عنوان مثال، زرد شدن پوست یا چشم، ادرار تیره، مدفوع رنگ روشن، استفراغ، حالت تهوع، درد شکمی)
- احساس سوزش در دست ها، بازوها و پاها
در صورت بروز هر یک از موارد زیر، مصرف دارو را متوقف کنید و سریعا به اورژانس مراجعه کنید:
- درد قفسه سینه
- علائم خونریزی در معده (به عنوان مثال، مدفوع خونی، سیاه و یا تار، سرفه های خونی، استفراغ خون یا مواد قهوه ای رنگ)
- علائم واکنش آلرژیک جدی (به عنوان مثال تورم صورت یا گلو، کهیر، یا مشکل تنفس)
- علائم سکته مغزی (به عنوان مثال سردرد ناگهانی یا شدید؛ از دست رفتن ناگهانی تعادل؛ تغییر بینایی، بی حسی یا درد در دست یا پا)
هشدارها
قبل از شروع مصرف دارو، حتما پزشک را از هرگونه بیماری یا آلرژی هایی که دارید، هر دارویی که مصرف می کنید، وضعیت بارداری یا شیردهی و سایر موارد مهم دیگر مطلع کنید. این عوامل بر روی نحوه استفاده از این دارو تاثیر گذارند.
- آلرژی: برخی از افراد که به سایر داروهای ضد ترومبوز مانند تیکلوپیدین یا پوزوگرا آلرژی دارند، واکنش های آلرژیک به کلوپیدوگرل را هم تجربه می کنند. قبل از مصرف کلوپیدوگرل، به پزشک در مورد هرگونه عوارض جانبی که قبلا به داروها، به ویژه داروهای ضد پلاکت داشته اید، بگویید. اگر علائم واکنش آلرژیک مانند بثورات پوستی، خارش، تنگی نفس یا تورم صورت و گلو را تجربه کردید، به پزشک اطلاع دهید.
- مشکلات خونریزی: کلوپیدوگرل خطر خونریزی را افزایش می دهد. استفاده از داروهای دیگر (به عنوان مثال، وارفارین، NSAID ها) ممکن است خطر خونریزی را افزایش دهد. اگر سابقه خونریزی دارید، به پزشک اطلاع دهید. اگر علائم خونریزی شدید یا بیش از حد را تجربه کرده اید (به عنوان مثال خونریزی از رکتوم، کبودی آسان، خون در ادرار، مدفوع تیره، درد مداوم شکم و استفراغ) بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.
- پورپورای ترومبوتیک ترومبوسیتوپنیک، بیماری نادری است که در هنگام مصرف کلوپیدوگرل اتفاق می افتد و نیاز فوری به پزشک دارد. علائم شامل کاهش تعداد سلول های خونی، کاهش عملکرد کلیه و تب است. در صورت بروز هر یک از این علائم هنگام مصرف دارو، فورا به پزشک مراجعه کنید.
- قند خون: هنگامی که دارو های دیابت نوع 2 با کلوپیدوگرل ترکیب شود، سطح گلوکز خون را به طور قابل توجهی پایین می آورد. اگر دیابت نوع 2 دارید، به پزشک اطلاع دهید.
- عملکرد کلیه: اگر مشکلات کلیوی دارید قبل از مصرف دارو به پزشک اطلاع دهید.
حتما بخوانید: 10 تا از بهترین روشهای گیاهی برای تقویت قلب طبق تحقیقات جدید
- عدم تحمل لاکتوز: این دارو حاوی لاکتوز است. در صورت عدم تحمل گالاکتوز نباید این دارو را مصرف کنید.
- عملکرد کبدی: اگر مشکلات کبدی دارید قبل از مصرف دارو به پزشک اطلاع دهید. افرادی که مشکلات کبدی دارند نباید کلوپیدوگرل را مصرف کنند.
- مهار کننده های پمپ پروتون: مهارکننده های پمپ پروتئین (PPIs) داروهایی مانند امپرازول و لانزوپرازول هستند که برای درمان زخم معده و سوزش معده مصرف می شوند. مصرف کلوپیدوگرل با PPI بسته به نوع PPI که استفاده می شود تاثیرش را کمتر می کند. اگر دارویی از این دست مصرف می کنید، به پزشک بگویید که آیا باید مصرف آن را ادامه دهید یا اینکه ممکن است داروهای دیگر مناسب تر باشند.
- مشکلات معده: از آنجا که کلوپیدوگرل می تواند خطر خونریزی را افزایش دهد و زمان کمتری برای تشکیل لخته ایجاد کند، اگر زخم معده دارید، حتما به پزشک یادآوری کنید. از پزشک یا داروساز بخواهید که داروهایتان را بررسی کند زیرا ممکن است باعث زخم معده شوند (مثلا NSAIDs مانند ایبوپروفن، ناپروکسن و دیگران).
- جراحی: پزشک ممکن است بگوید چند روز قبل از جراحی مصرف کلوپیدوگرل را متوقف کنید.
- بارداری: در دوران بارداری نباید دارو مصرف شود، مگر اینکه مزایا بیش از خطرش باشد. اگر هنگام مصرف این دارو باردار شوید، بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.
- شیردهی: مشخص نیست که کلوپیدوگرل به شیر مادر منتقل می شود یا نه. مصرف در دوران شیردهی ممکن است نوزاد را تحت تاثیر قرار دهد. در این مورد با پزشک مشورت کنید.
- کودکان: مصرف دارو در کودکان ممنوع است.
تداخل با داروهای دیگر
ممکن است بین کلوپیدوگرل و هر یک از موارد زیر تداخل بوجود بیاید (پلاویکس را همزمان با این داروها مصرف نکنید):
- ابیراترون
- آسپرین
- آمیودارون
- آناگرلید
- آپیکسابان
- ضد قارچ “آزول” (به عنوان مثال، فلوکونازول، کتوکونازول، وریکونازول)
- بورتزومیب
- بوپروپیون
- مسدود کننده های کانال کلسیم (به عنوان مثال، آملودیپین، دیلیتازم، نیفیدیپین، وراپامیل)
- سیلوستازول
- سایمتیدین
- سیکلوفسفامید
- اسلی کاربازپین
- دی پیریدامول
- آنزولاتامید
- جم فیبروزیل
- جینکو بیلوبا
- جینسینگ
- گلوکوزامین
- آب گریپ فروت
- هپارین
- ایسانیوزید
- آنتی بیوتیک های ماکرولید (به عنوان مثال، کلاریترومایسین، اریترومایسین)
- متادون
- مدافینیل
- مورفین
- مولتی ویتامین ها با یا بدون مواد معدنی
- نابومتون
- ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAIDs؛ به عنوان مثال، ایبوپروفن، دیکلوفناک، کتورولاک، ناپروکسن)
- ابینوتوزوماب
- اسید های چرب امگا 3
- امبیتاسویر- پاریتاپرویر- ریتوناویر- داسابوفیر
- اسلتامیویر
- لیتوسل
- سفالین
- مهار کننده های بازجذب سروتونین انتخابی (SSRIs؛ به عنوان مثال، سیتالوپرام، دولوکستین، فلوکستین، پاروکستین، سرترالین)
- مهارکننده های بازجذب سروتونین-نوراپی نفرین (مااند دس ونلافاکسین، دولوکستین، ونلافاکسین)
- اوروکیناز
- ویتامین E
- وارفارین
اگر هر یک از این داروها را استفاده می کنید، با پزشک صحبت کنید. با توجه به شرایط شما، پزشک ممکن است بخواهد که:
- مصرف یکی از داروها متوقف کنید
- یکی از داروها را تغییر دهید
- چگونه یک یا هر دو دارو را مصرف کنید
- مصرف هر دو را ترک کنید
تداخل بین دو دارو همیشه به این معنی نیست که باید مصرف یکی را متوقف کنید. با پزشک خود در مورد چگونگی مدیریت هرگونه تداخل دارویی صحبت کنید.
داروی مشابه: آتنولول – عوارض، فواید، نحوه مصرف اصولی و سایر نکات مهم
داروهای غیر از موارد ذکر شده در بالا ممکن است با این دارو تداخل برقرار کنند. به پزشک در مورد تمام دارو های تجویزی، داروهای بدون نسخه و داروهای گیاهی که مصرف می کنید، بگویید. همچنین در مورد مصرف مکمل ها. از آنجا که کافئین، الکل، نیکوتین سیگار یا داروهای خیابانی می تواند بر روی بسیاری از داروها تأثیر بگذارد، باید مصرف آن ها را به پزشک اطلاع دهید.
در حال حاضر قیمت داروی پلاویکس بعد از تحریم های جدید حدود 40 درصد افزایش یافته است. قیمت نوع ایرانی آن از 40 هزار تومان به بالا و نمونه خارجی از 120 هزار تومان به بالا می باشد. در اینجا می توانید با تماس با داروخانه، از قیمت آن اطلاع حاصل نمایید.