برگ سنا

12 تا از خواص و مضرات برگ سنا (و روش استفاده)

سنا یکی از قوی ترین داروهای گیاهی ضدیبوست است. این گیاه با پاکسازی روده ها و دستگاه گوارش فرد را برای آزمایشات پزشکی همچون کولونوسکوپی آماده میکند. در این مقاله سعی کرده ایم به بررسی جامع خواص این گیاه با ارزش بپردازیم.

گیاه شناسی برگ سنا

  • سنا گونه ای از گیاهان گلدار از خانواده باقسانان است.
  • منشاء درختچه ی آن شمال آفریقا، خاورمیانه و برخی از مناطق آسیا است. در آسیا، سنا اغلب در مناطق معتدل هند و چین یافت میشود.
  • سنا گیاهی علفی و چند ساله به ارتفاع ۹۰ سانتیمتراست.
  • بیشتر شاخه های گیاه بدون کرک می باشد. برگ های گیاه شانه ای دارای ۵تا ۹ برگچه بدون کرک یا با کرک های پراکنده در هر دوسطح برگچه ها می باشند.
  • این گیاه گلهای زرد، سفید و صورتی دارد.

سنا دارای طبعی گرم و خشک است. موثرترین درمان آن در طب سنتی، درمان سریع یبوست و همچنین درد مفاصل و استخوان ها تشخیص داده شده است.

برگ خشک شده سنا

خواص علمی ثابت شده

1-درمان بیماری های پوستی

  • روغن های ضروری، رزین و تانن موجود در سنا، میتواند التهابات پوستی را تسکین دهد. از سنا در طب آیورودا به این منظور استفاده میشد. خمیر تهیه شده از پودر برگ سنا میتواند به درمان عفونتهای قارچی، زخم ها و سوختگی ها کمک کند.
  • همچنین خواص آنتی باکتریال سنا میتواند به درمان بیماری های پوستی کمک کند. خمیر تهیه شده از پودر برگ سنا برای درمان عفونتهای پوستی مانند اگزما موثر است.
  • استون و اتانول موجود در سنا میتواند با میکروارگانیسم های عامل آکنه مبارزه کند.

2-تقویت مو

  • سنا میتواند بصورت موضعی برای داشتن موهای نرم، براق و قوی استفاده شود.
  • همچنین سنا میتواند بعنوان یک نرم کننده ی مو استفاده شود تا علاوه بر تقویت و ضخیم شدن مو، به درخشندگی موها هم کمک کند.
  • سنا یک گزینه ی عالی برای هایلایت کردن طبیعی موها بصورت بلوند خاکستری یا ایجاد سایه های روشنتر برای مو است. سنا برخلاف حنا که با مدت کوتاهی قرار گرفتن روی موها رنگ قرمز مانندی ایجاد میکند نیست و بیشتر سایه ی روشنتری روی موها ایجاد میکند. سنا حاوی آنتراکیتونی است که رنگ زرد روشنی به موها میدهد.
  • سنا نه تنها موجب زیبایی مو میشود بلکه شرایط پوست سر را هم بهبود میبخشد و شوره سر را درمان میکند. این موجب درخشندگی موها میشود.
  • سنا بعنوان یک گیاه دارویی همچنین از ریزش موی سر هم جلوگیری میکند.

3-درمان یبوست

سنا از جمله گیاهان دارویی است که مورد تایید سازمان غذا و بهداشت آمریکا برای درمان یبوست است. سنا عضلات روده ی بزرگ را تحریک میکند تا مدفوع با سرعت بیشتری حرکت کند. برگ سنا برروی دیواره ی روده تاثیر میگذارد تا انقباضاتی که موجب حرکات روده میشود را بهبود بخشد. سنا با قادر ساختن روده ی بزرگ برای جذب آب موجب نرم شدن مدفوع میشود. گلیکوزیدهای موجود در برگ سنا موجب حمل الکترولیت ها میشود و پس از 6 تا 12 ساعت از مصرف آن موجب حرکات روده میگردد.

4-پاکسازی روده بزرگ

سنا بدلیل اثرات ضد یبوست بعنوان داروی پاک کننده ی روده درنظر گرفته میشود. سنا در طب سنتی چینی برای تمیز کردن گرمای انباشته شده در روده ی بزرگ استفاده میشده است و از این طریق به بدن کمک میکند تا از شر غذاهای تجمع یافته در معده خلاص شود. امروزه بطور گسترده برای تمیز کردن روده ی بزرگ قبل از کولونوسکوپی و انواع دیگر جراحی های کلون استفاده میشود.

5-درمان هموروئید (بواسیر)

سنا در درمان پارگی مقعد و هموروئید موثر است چون باعث کاهش تورم و بهبودی سریع میگردد. علاوه براین از آنجایی که سنا موجب ایجاد مدفوع نرم تر میشود، موجب دفع آسان مدفوع در شرایط پاتولوژیک مانند آنال فیشر (شقاق مقعدی) میگردد.

6-درمان کرم های روده ای و انگل ها

خاصیت ملین سنا برای درمان کرم ها در معده و روده ی بزرگ مفید است. اثر ملین، برخی از ترکیبات موجود در چای گیاه سنا نیز دارای خاصیت ضد عفونی انگلی هستند. با از بین بردن کرم ها و سایر انگل های موجود در روده، این چای می تواند به شما کمک کند تا حد ممکن از مواد مغذی ناشی از مصرف مواد غذایی استفاده کنید.

7-کاهش وزن

این مزیت سنا هم بخاطر تاثیر ضدیبوست قوی آن است. چای برگ سنا بصورت خاصی برای این منظور مفید است. اول سنا موجب بهبود یبوستهای گاه به گاه میشود که اغلب بدلیل کاهش مصرف فیبر است. دوم اینکه بدلیل کالری کم این گیاه موجب افزایش مصرف مایعات میگردد. نوشیدن مایعات بیشتر موجب میشود که فرد غذای کمتری بخورد. سوم اینکه سنا موجب حذف سموم و غذاهای هضم نشده در روده ی بزرگ میشود. این پاکسازی و سم زدایی موجب جذب مواد غذایی مناسب و متابولیسم بهینه میگردد و نتیجه ی آن کاهش وزن است.

8-خاصیت آنتی باکتریال

روغن های ضروری، تانن ها و دیگر ترکیبات موجود در سنا، خاصیت آنتی باکتریال دارند. سنا میتواند از رشد و تکثیر میکروارگانیسم ها مانند باکتری ها، قارچ ها و انگل ها جلوگیری کند.

همچنین جویدن برگ سنا میتواند موجب درمان عفونتهای دهان و لثه شود. سنا همچنین دارای خاصیت ضدالتهابی خفیف است که میتواند التهابات درونی و بیرونی را تسکین دهد.

9-درمان سوء هاضمه

سنا برای بهبود سوزش معده، تهوع، گاز معده و اختلالات گوارشی موثر است. وقتی سنا همراه با گیاهان معطری مانند هل، رازیانه، زنجبیل و نعنا همراه شود میتواند موجب کاهش تولید گاز معده شود.

10-سندروم روده تحریک پذیر

به دلیل خاصیت ملین، گیاه سنا ممکن است به مدیریت سندرم روده تحریک پذیر (IBS) کمک کند. این گیاه باعث انقباضات روده بزرگ می شود و به همین دلیل روده مجبور به دفع سریع می شود. مصرف دوزهای کوچک سنا می تواند نفخ، درد معده و پوکی ناشی از IBS را کاهش دهد.

11-ادرار آور

برگ سنا به عنوان مدر شناخته می شود. این امر به از بین بردن مقادیر زیاد نمک، چربی، سموم و آب از بدن کمک می کند. استفاده زیاد از چای برگ سنا ممکن است باعث از بین رفتن آب در بدن شود، بنابراین حتما هنگام استفاده از این چای آب زیادی بنوشید.

12-تقویت ایمنی

یک ترکیب ضد باکتریایی در گیاه سنا وجود دارد که سیستم ایمنی بدن را در برابر میکروب ها و باکتری ها تقویت می کند. همچنین در اینجا 9 غذای برتر با دستور پخت برای تقویت حداکثری سیستم ایمنی بدن را توضیح دادیم.

احتیاط و هشدارهای استفاده از سنا

1-توصیه میشود از سنا برای مدت کوتاهی استفاده شود چون استفاده ی طولانی مدت از آن عوارض جانبی بهمراه دارد.

2-سنا میتواند موجب اسهال، کم آبی بدن و عدم تعادل الکترولیتی شود.

3-برخی افراد به سنا حساسیت دارند که با تغییر رنگ ادرار خود را نشان میدهد، در برخی موارد، مصرف آن باید بلافاصله متوقف شود تا به حالت نرمال بازگردد.

4-مصرف زیاد آنتراکینون ها موجب رشد کولورکتال و سرطان میشود. برخی از عوارض جانبی خفیف تر این گیاه شامل تهوع و استفراغ است.

5-استفاده ی طولانی مدت میتواند موجب افزایش خطر ضعف عضلانی، اختلال عملکرد قلبی و آسیب کبدی شود.

6-مصرف بیش از حد چای سنا برای کبد سمی است.

7-حتی استفاده های کوتاه مدت میتواند موجب عوارض جانبی دیگر مانند ناراحتی معده، اسهال و گرفتگی عضلات شکم گردد.

تداخلات دارویی با سنا

شیوه استفاده از برگ سنا

دمنوش ها

روش اول (دمنوش معمولی)

  • ۲ فنجان آب را در قوری کوچکی به‌جوش بیاورید.
  • یک‌چهارم قاشق چای‌خوری برگ‌های خشک را به آب جوش اضافه کنید تا تمام قوری پر شود. آن ها را ۸ تا ۱۰ دقیقه بخیسانید.
  • مخلوط را در فنجان یا هر ظرفی که موردنظرتان است بریزید.
  • درصورت تمایل به آن شکر، عسل یا هر چه دوست دارید، اضافه کنید.

روش دوم (با گل محمدی)

  • حدودا دو قاشق غذا خوری برگ سنا به همراه یک قاشق غذا خوری گل محمدی در ظرفی مانند قوری قرار می دهیم.
  • یک لیوان و نیم آب داغ روی آن میریزیم و روی حرارت غیر مستقیم تا ده دقیقه دم بکشد.

ماسک مو

روش اول: هر هفته یک لیوان برگ سنا را در یک لیوان آب بجوشانید، حاصل آن را پیش از حمام، روی موی سر بمالید و بعد از چند دقیقه بشویید.

روش دوم: همچنین میتوانید پودر سنا را با آب و ماست ترکیب کنید. برای تاثیر بیشتر میتوانید مواد دیگری مانند آب مرکبات، روغن های گیاهی مفید و… را هم اضافه کنید. ترکیب را روی موهایتان بگذارید و کمی صبر کنید. اجازه دهید تا خمیر به داخل پوست سر نفوذ کند، یک کیسه ی پلاستیکی روی سرتان بکشید و اجازه دهد تا خشک شود و پس از چند ساعت سر را بشویید.

ماسک صورت

روش: برگ خشک شده درخت سنا را با سرکه مخلوط کرده و روی صورت ماسک کنید. این ماسک را بعد از ۲ ساعت شسته و صورت خود را با دستمالی نرم و لطیف خشک کنید.منبع 1 منبع 2

خواص چای سبز با دارچین


اپ چرب زبان

با اپلیکیشن چرب زبان، هر زبانی رو فقط با روزانه 5 دقیقه گوش دادن، توی 80 روز مثل بلبل حرف بزن! بهترین متد روز، همزمان تقویت حافظه، آموزش تصویری با کمترین قیمت ممکن!


link
برگ سناخواص گیاهانسنای مکی

مطالب مشابه

3 دیدگاه. همین الان خارج شوید

  • سلام ببخشید مصرف زیاد سیاهدانه باعث مشکل انعقاد خون ویا لخته شدن خون میشه روی خون در کل چه تاثیری داره

    پاسخ
  • نسرین رنجبر۴۷ساله دیابتی هستم
    5 جولای 2021 10:30 ب.ظ

    ببخشید برای یبوست شدید مه دارم چند مدت میتوانم برگ سنا مصرف کنم؟ ممنون از شما

    پاسخ
  • سلام خسته نباشید من یبوست دارم سه الی چهارماه ایت که به طب سنتی مراجع کرده‌ام تمام داروهای که به من می‌دهد پودر سنا داخلش استفاده شده؛آیا برایم ضرر دارد یا نه؟ تاچه مدت می‌توانم استفاده کنم؟

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up