پیوند کبد نوعی عمل جراحی است که در آن کبد بیمار شخص با کبد سالم فردی دیگر جایگزین میشود. ممکن است بخشی از کبد یا تمام کبد جایگزین شود. در این مطلب شما را به طور کامل با پیوند کبد آَشنا می کنیم.
دقت کنید در حال حاضر قیمت پیوند کبد (شامل هزینه جراحی، کبد و …) بین 350 تا 650 میلیون تومان می باشد!
دقت کنید اگر افراد در مراحل اولیه عارضه کبد چرب متوجه این بیماری شود، با هزینههای بسیار کم و درمان ساده التیام پیدا میکنند، با برنامه غذایی مناسب و حتی داروهای گیاهی طی 45 روز کبد چرب نوع 3 درمان میشود.
حتما بخوانید: هپاتیت چیست و چطور آن را درمان کنیم؟
اکثر مواقع کبد سالم از فردی که در آستانه مرگ است گرفته میشود. برخی مواقع یک شخص زنده نیز میتواند بخشی از کبد خود را اهدا کند. فردی که بخشی از کبدش را اهدا میکند بدون مشکل میتواند به زندگی خود ادامه دهد. کبد اهدایی پس از جراحی رشد کرده و به اندازه نرمال میرسد.
دلیل نیاز به پیوند کبد چیست؟
اگر کبد از کار بیفتد (عمدتا بیماری فیبروز یا سیروز کبدی نامیده میشود) به پیوند کبد نیاز دارید.شرایط غیر نرمال جگر هم میتواند منجر به بیماری مزمن کبدی شود. این اتفاق زمانی رخ میدهد که بافت سالم کبد با یک بافت غیر سالم جایگزین شود. این امر باعث از کار افتادن کبد میشود. دیگر بیماریهایی که میتوانند باعث بیماری مزمن کبدی شوند:
- جگر مردگی
- انسداد زردابی
- هپاتیت ویروسی
- بیماری متابولیک
- سرطان کبد
حتما بخوانید: صفرا یا سنگ کیسه صفرا چیست و بهترین روش درمان آن کدام است؟
نحوه ارزیابی پیوند کبد
اگر برای پیوند کبد مناسب تشخیص داده شوید به مرکز ارزیابی برده میشوید. توسط تیم ارزیاب آزمایشات مختلفی روی شما انجام میگیرد. این تیم در نهایت تصمیم میگیرد که شما را در لیست انتظار قرار دهد یا خیر. ارزیابی های صورت گرفته به شرح زیر است:
ارزیابی اجتماعی و روانی: استرس، نگرانیهای اقتصادی و اینکه آیا شما پس از جراحی مورد حمایت خانواده یا دوستان هستید یا خیر، مورد ارزیابی قرار میگیرد.
تست خون: این تست برای یافتن کبد اهدایی مناسب انجام میشود و اولویت شما در لیست انتظار را مشخص میکند. همچنین احتمال پسزدن کبد پیوندی توسط بدن شما نیز بررسی میشود.
تستهای تشخیصی: این تستها برای بررسی وضعیت سلامت شما انجام میگیرد. این آزمایشها شامل اشعه X، فراوانگاری، بافت برداری از کبد، تست ریه و قلب میشود. در زنان نیز ممکن است آزمایشاتی برای بررسی وضعیت پستان صورت بگیرد.
چه کسانی نمیتوانند تحت پیوند قرار گیرند؟
- دارای عفونتی مزمن هستید که قابلیت درمان ندارد
- سرطان متااستاتیک دارید. این سرطان از مکان اصلی تشکیلش به دیگر اعضای بدن انتقال مییابد.
- مشکلات قلبی شدید دارید
- علاوه بر بیماری کبدی دارای شرایط خطرناک دیگری هستید که پس از پیوند قابلیت درمان آن وجود ندارد
- الکل زیاد مینوشید
قرار گرفتن در لیست انتظار
اگر با پیوند کلیه شما موافقت گردد در یک لیست انتظار قرارخواهیدگرفت. افرادی که شرایط اورژانسی داشته باشند در بالای لیست قرار میگیرند. ممکن است مدت طولانی در لیست انتظار باشید. باید توجه کنید که هنگامی میتوانید پیوند داشته باشید که شخص اهداکننده مرده باشد. در این هنگام باید به بیمارستان مراجعه کرده و آماده جراحی شوید.
اگر فرد اهدا کننده زنده باشد، عمل جراحی پیچیدهتر خواهد بود. جراحی شما و اهداکننده باید همزمان انجام شود. فرد اهدا کننده باید سالم باشد و گروه خونی مناسبی نسبت به شما داشته باشد.
خطرات پیوند کبد
- خونریزی
- عفونت
- انسداد رگهای خونی ورودی به کبد جدید
- نشت صفرا یا انسداد مجراهای صفرا
- عدم کارکرد کبد جدید برای زمانی کوتاه پس از جراحی
همچنین ممکن است کبد جدید توسط سیستم ایمنی بدن پسزده شود. هنگامیکه کبد جدید پیوند زده میشود، سیستم ایمنی بدن تصور میکند این عضو جدید یک تهدید خارجی است و به آن حمله میکند. به همین دلیل باید داروهایی مخصوص را مصرف کنید. این داروها توانایی واکنشی سیستم ایمنی بدن را کاهش میدهند. این داروها را تا آخر عمر باید مصرف کنید.
حتما بخوانید: علائم سرطان کبد، روشهای جدید درمان، مراحل، طول عمر و نکات دیگر
همچنین ممکن است پس از پیوند، برخی بیماریهای کبدی ظاهر شوند.
نحوه آماده شدن
- پزشک شما مراحل عمل را به شما توضیح میدهد. هر سوالی دارید از او بپرسید.
- باید یک فرم رضایتنامه را پرکنید.
- 8 ساعت قبل از جراحی نباید چیزی بخورید.
- قبل از جراحی به شما داروی مسکن داده میشود.
نحوه انجام پیوند کبد
- از شما خواسته میشود لباستان را در آورید و یک لباس بلند مخصوص بپوشید
- یک خط درون وریدی روی بازو یا دست شما ایجاد میشود. محافظهایی روی گردن و مچ دست شما قرار داده میشود. از این محافط ها برای بررسی فشار قلب و خون استفاده میشود
- روی میز جراحی به پشت خوابانده میشوید.
- درصورت نیاز موهای اضافی شما در محل جراحی حذف میشوند.
- یک میله درون مثانه فرستاده میشود و مثانه را تخلیه میکند.
- هوشبر لولهای را وارد ریه شما میکند تا تنفس شما توسط یک دستگاه مورد پشتیبانی قرارگیرد. هوشبر ضربان قلب، فشارخون، تنفس و سطح اکسیژن خون در طول جراحی را بررسی میکند.
- پوست محل جراحی توسط محلول استریل تمیز میشود.
- دکتر برشی را زیر دنده و در دوطرف شکم ایجاد میکند.
- دکتر با دقت کبد بیمار را جدا میکند.
- رگهای متصل به کبد باید بسته شوند تا از خونریزی جلوگیری کند.
- کبد بیمار پس از جداشدن از رگهای متصله کنار گذاشته میشود
- جراح قبل از اینکه کبد اهدایی را درون شما قراردهد، مورد بررسی قرار میدهد.
- کبد اهدایی به رگهای خونی متصل میشود. خون درون کبد جدید جریان مییابد.
- کبد جدید به مجراهای صفرا متصل میشود.
- بخیههای لازم زده میشود.
- یک بانداژ استریل روی محل جراحی قرار داده میشود.
بعد از عمل پیوند کبد
در بیمارستان
بعد از جراحی و پیش از انتقال به ICU چند ساعت به اتاق بازیابی برده میشوید و سپس به مدت چند روز در ICU بستری میشوید. در این بخش ضربان قلب، فشار خون، نرخ تنفس و سطح اکسیژن خون مورد نظارت قرار میگیرد. ممکن است بین 1 تا 2 هفته در بیمارستان بستری باشید.
ممکن است تا هنگامیکه تنفستان به حالت نرمال برگردد یک لوله درون گلویتان قرار داده تا بوسیله دستگاه تنفس کنید. ممکن است یک لوله پلاستیکی نازک را از طریق بینی به سمت معده بفرستند تا هوایی را که فرو بردهاید از بین ببرد. هنگامیکه کارکرد معده شما نرمال شد این لوله برداشته میشود. تا هنگامیکه این لوله برداشته نشود قادر به خوردن یا نوشیدن نخواهید بود.
حتما بخوانید: چه غذاها و خوراکی هایی برای کبد مضر هستند؟(چه غذاهایی مفیدند)
برای بررسی وضعیت کبد از خون شما نمونه برداری میشود. همچنین وضعیت دیگر اعضا نیز مورد نظارت قرار خواهد گرفت. ممکن است به شما آنتیبیوتیک بدهند.
داروهایی که برای جلوگیری از پس زدن کبد جدید مصرف میشوند به دقت مورد نظارت قرار میگیرند تا به مقدار صحیح توسط شما مصرف شود.
هنگامیکه پزشک وضعیت شما را پایدار تشخیص دهد شما را به بخش منتقل میکند. همچنین تیم جراحی توصیههای لازم را برای مراقبت از خود در خانه به شما ارائه میدهند.
در خانه
بعد از برگشت به خانه باید ناحیه جراحی را تمیز و خشک نگهدارید. پزشک شما دستورالعمل مخصوص حمام کردن را به شما میدهد. بخیهها پس از مراجعه مجدد به نزد دکتر باز میشود. تا هنگامیکه دکتر به شما اجازه نداده، رانندگی نکنید. اگر دچار علایم زیر شدید پزشک خود را در جریان قرار دهید:
- تب. میتواند نشانه عفونت یا پس زدن پیوند باشد.
- قرمزی، ورم کردن یا خونریزی در ناحیه بخیه
- درد شدید در ناحیه جراحی میتواند نشانه عفونت یا پس زدن پیوند باشد.
- اسهال یا استفراغ
- خونریزی
- یرقان
حتما بخوانید: 8 تا از بهترین روشهای گیاهی تقویت کبد و رفع چربی طبق جدیدترین تحقیقات
علائم پس زدن پیوند
علائم پس زدن پیوند در هرفرد متفاوت است؛ اما از علایم رایج میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تب
- زردی پوست و چشم (یرقان)
- ادرار تیره
- خارش
- ورم کردن شکم
- احساس خستگی شدید
- سردرد
- درد معده
نمونه یک پیوند کبد موفق در اصفهان
هر سوالی دارید در بخش نظرات با تیم متخصصان ما مطرح نمایید.