بیماری دیسک کمر معمولا از دهه سوم به بعد ایجاد میشود. هر چه سن بالاتر رود، احتمال پیدا شدن دیسک زیادتر میشود. دیسک کمر در واقع عارضه ای است که در اثر وارد شدن فشار زیاد یا ضعیف شدن عضلات کمر در اثر بالا رفتن سن یا عوامل دیگر ممکن است به وجود آید. مهمترین علامت آن درد می باشد. درد معمولا در قسمت پشت بدن و پا بروز می کند. هر انسان معمولاً ۲۶ مهره در ستون فقرات خود دارد. مهره ها بوسیله صفحات انعطاف پذیری به نام دیسک بین مهره ای از یکدیگر جدا می شوند. در واقع هر فرد در حالت طبیعی دارای چهار دیسک کمر می باشد و لذا وجود دیسک کمر بیماری محسوب نمی شود. در ادامه بهترین روش های خانگی درمان دیسک را خواهیم گفت.
علائم دیسک کمر
- احساس درد در بازوها یا پاها
- بی حسی یا مور مور شدن
- ضعف عضلانی
- خواب رفتگی و گزگز اندام های تحتانی
- عدم کنترل ادرار و مدفوع
دلایل ایجاد دیسک کمر
- اضافه وزن
- سبک زندگی
- کم تحرکی
- بالا رفتن سن
- بلند کردن اجسام سنگین
- ضعف عضلانی
- حوادثی مانند سقوط یا تصادف
روش های درمان خانگی
1-حرکات اصلاحی
حرکات اصلاحی میتواند عضلات را تقویت کند و موجب کنترل درد شود، اما لازم به ذکر است این حرکات باید زیر نظر متخصص و یک فیزیوتراپیست انجام شود وتوصیه ما به شما این است تحت هیچ شرایطی در خانه و با بدن سرد این حرکات را انجام ندهید.
1- به پشت بخوابید، یک دست زیر قوس کمر،شکم را به داخل (پایین) فشار دهید و فشار را 10 ثانیه نگه دارید،سپس آنرا شل کنید. این ورزش را 10بار و هر بار 10 ثانیه تکرار کنید.
2- طاقباز بخوابید، پاها را کاملا دراز کنید و بر روی زمین قرار دهید. پای راست را از زانو جمع کنید. با دو دست زیر زانو راست را گرفته و زانو را به قفسه سینه فشار دهید و 5 ثانیه نگه دارید، سپس به حالت اول برگردید و با پای مقابل تکرار کنید. این ورزش را 10بار و هر بار 10 ثانیه تکرار کنید .
3- هر دو پا را با هم به داخل شکم آورده و با دست ها آن ها را نگه دارید.10 بار و هر بار 10 شماره نگه دارید. این ورزش را 10بار و هر بار 10 شماره تکرار کنید .
4- طاقباز بخوابید، زانوها خم و کف پا روی زمین باشد ، سپس سر و شانه را از زمین بلند کنید تا جایی که فشار روی عضلات شکم احساس شود، 5 ثانیه بمانید و 10 ثاینه استراحت کنید. این ورزش را 10بار و هر بار 10 ثانیه تکرار کنید .
5- به پشت خوابیده، دستها کشیده و پاها را به حالت دوچرخه ای خم و راست نمایید. این ورزش را 10 بار تکرار کنید. یعنی در حالت خوابیده حرکات دوچرخه سواری را تقلید کنید.
6- در حالی که نشسته اید زانو ها و دست های خود را روی زمین قرار دهید، شکم را تو بکشید و کمر را به طرف بالا قوز کنید مانند شتر که کوهان دارد و سر را به طرف پایین ببرید و در مرحله بعد سر را به طرف بالا برده و کمر خود را به حالت گود دربیاورید – مانند گربه – این حرکات متناوب گربه و شتر را 10 بار تکرار کنید.
7- دمرو دراز کشیده و تنه خود را روی آرنج خود بالا بیاورید. اول پای راست را مستقیما بالا می بریم و تا 10 ثانیه نگه دارید و سپس آنرا پایین آورده و این حرکت را 10 بار تکرار کنید. سپس همین کار را با پای چپ انجام دهید.
2- درمان های طب سنتی
1- ۲۸ گرم برگ دم اسب تازه را به ۶۸۰ گرم آب سرد اضافه کنید، و آن را بجوشانید تا زمانی که به حدود ۴۵۰ گرم کاهش پیدا کند. اجازه دهید این مایع سرد شود و بعد آن را صاف کنید. حداقل ۴ بار در روز حدود ۵ تا ۱۰ میلی گرم از این مایع بنوشید.
2- کمی برگ یا تخم تازهی لاله باغی را بکوبید و خمیر به دست آمده را روی ناحیهی آسیب دیده بمالید.
3- برگهای هماور طبی به درمان استخوانها و بافتهای همبند کمک میکند. کافی است ۴۵۳ گرم برگ تازه یا ۲۷۲۱ گرم برگ خشک شده را در ۵ لیتر آب سرد بریزید. بگذارید به مدت ۱۲ ساعت بماند. بعد، این محلول را گرم کنید، و بعد از صاف کردن آن را به آب حمام اضافه کنید.
4- ۱ تا ۴ فنجان نمک اپسوم را در وان حمام بریزید. آن را با آب ولرم پر کنید. اکنون، یکی دو دقیقه درون آن دراز بکشید. این کار حس راحتی فوقالعادهای به شما میبخشد.
5- خمیر درست شده از فلفل هندی و آب را روی ناحیهی آسیب دیده بمالید، یا در طول روز یک بار چای فلفل هندی دم کنید و از آن بنوشید.
6- طب فشاری و طب سوزنی میتواند به کاهش درد دیسک کمر کمک کند.
7- به منظور کاهش التهاب، توصیه میشود برای چند روز اول از کیسهی یخ استفاده کنید، و بعدا، کیسهی آب گرم را جایگزین آن کنید. میتوانید کیسه را به مدت حدودا ۱۵ دقیقه در مایکروفر قرار دهید. سپس، آن را هر ۲ تا ۳ ساعت یک بار روی ناحیهی آسیب دیده قرار دهید.
3- رژیم غذایی برای کاهش درد
بهترین مواد غذایی برای تقویت عضلات و دیسک ها در این جدول وجود دارد:
شیر | زرد آلو و انجیر | سیب و پیاز قرمز که دارای خواص ضد التهابی هستند | |
ماست کم چرب | توفو، تخم مرغ و دانه سویا | تخم کتان و تخم شربتی | |
پنیر | یگو، صدف و خرچنگ | لوبیای قرمز، دانه سویا و لوبیای سفید | |
لوبیای قرمز و حبوبات پخته | سبزیجات برگ سبز مانند کلم پیچ، اسفناج و مارچوبه | ماهیهای آب سرد مانند سالمون، ساردین، ماکرل، آنچوری و هرینگ | |
کلم پیچ و بامیه | سبزیجات و میوههای قرمز مانند فلفل قرمز، گوجه فرنگی، لبو، توت سیاه و بلوبری | روغن زیتون | |
مغزهایی مانند بادام، گردو، فندق و کنجد | محصولات سویا مانند شیر سویا، پنیر سویا و توفو | کدو حلوایی | |
انواع ماهی مانند ساردین و سالمون | زیتون سیاه | انواع میوه، مغزها، سبزیجات و غلات |
4- تغییر سبک زندگی
- بهترین وضعیت خوابیده به پهلو ها و در حالت جنینی است یعنی پاها را بیمار در داخل شکم جمع کند. بهتر است در زیر پایه های تخت در قسمتی که پا قرار دارد یک جسم به اندازه ۱۰ سانتی متر قرار دهیم تا تخت بیمار به طرف سر شیب پیدا کند .
- در صورت داشتن اضافه وزن، ورزش ورژیم لاغری داشته باشید تا فشار بر مهره های شما کمتر شود.
- از بلند کردن اجسام سنگین خودداری کنید.
- از انجام ورزش های سنگین جدا خودداری کنید.
- پیاده روی نرم و حرکات اصلاحی به شما کمک زیادی میکند.
5-خطرات وضعیت نامناسب بدن هنگام بلند کردن اجسام
احتمالا این حرف قدیمی را شنیدهاید: “با پاهایتان بلند کنید، نه با کمرتان.” در حالی که نحوه بلند کردن صحیح پیچیده تر از این حرف هاست، منتها باید در حین کار از قرار دادن فشار زیاد روی قسمت تحتانی کمر (ستون فقرات کمری) خودداری کنید زیرا این فشار اضافی می تواند فتق دیسک شما را تشدید کند.
مهم نیست که یک جعبه خالی را بردارید یا ده ها وزنه سنگین را، آن چه اهمیت دارد این است که همیشه فرم صحیح بلند کردن را تمرین کنید. در این جا چند دستورالعمل ساده برای کمک به شما در انجام این کار آورده شده است:
- سینه خود را جلو نگه دارید. برای کمک به این که هنگام بلند کردن حالت راست خود را حفظ کنید، باسن خود را خم کنید – نه کمرتان را – و سعی کنید قفسه سینه خود را بیرون نگه دارید.
- با باسن خود را راهنمایی کنید. وقتی مسیرتان را هنگام بلند کردن یک شی تغییر می دهید، با باسن خود را راهنمایی کنید تا از قرار دادن استرس غیر ضروری روی قسمت تحتانی کمرتان خودداری کنید.
- شی را نزدیک بدن خود نگه دارید. جسم مورد نظر را هنگام حمل کردن تا حد امکان نزدیک به بدن خود نگه دارید.
هم چنین، به یاد داشته باشید که همیشه در حد توانایی و ظرفیت خود اجسام را بلند کنید – اگر یک جعبه برای شما به حدی سنگین است که نمی توانید خودتان آن را بلند کنید، پس حتما خیلی سنگین است.
حتما بخوانید: سوال اکثر بیماران: آیا دیسک کمر خوب می شود؟ (جواب 3 فوق تخصص)
6-خطرات وضعیت نامناسب نشستن
شاید تعجب کنید که بدانید در حالت نشسته استرس بیش تری دیسک های ستون فقرات را در بر می گیرد تا حالت ایستاده. مهم تر از این، بسیاری از افراد وقتی برای مدت طولانی پشت میز می نشینند، تمایل دارند که به جلو حرکت کنند و خم شوند. این کار به نوبه خود می تواند رباط های ستون فقرات شما را بیش از حد گسترش دهد و به فتق دیسک شما فشار وارد کند.
برای کمک به محافظت از فتق دیسک کمر در هنگام نشستن، سعی کنید نکات زیر را در زندگی روزمره خود وارد کنید:
- پشت خود را صاف و مستقیم به پشتی صندلی تکیه دهید. بعلاوه شانه هایتان را هم سطح با سرتان بر روی ستون فقرات خود نگه دارید.
- زانوها را هم راستا با باسن خود نگه دارید. یا اگر پشت میز نشسته اید، زانوهایتان را کمی بالاتر از باسن خود قرار دهید.
- پاهایتان را صاف روی زمین نگه دارید. اگر پاهایتان به زمین نمی رسند، می توانید از یک زیر پایی ارزان قیمت استفاده کنید.
حتی اگر وضعیت نشستن صحیح و کاملی دارید، حتما در طول روز تحرک داشته باشید. یک قاعده و اصل خوب این است که هر 20 تا 30 دقیقه از روی صندلی بلند شوید و کمی تحرک داشته باشید. می توانید کمی راه بروید، پشت میز کار کمی حرکات کششی انجام دهید و یا حداقل بایستید و چند دقیقه تماس تلفنی برقرار کنید.
حتما بخوانید: 5 تا از جدیدترین روش های علمی درمان طبیعی-گیاهی دیسک کمر
7-خطرات وضعیت نامناسب راه رفتن
این که آیا برای ورزش کردن پیاده روی می کنید، یا در حال انجام کارهای مربوط به خانه هستید، وضعیت نامناسب پیاده روی یا راه رفتن می تواند فتق دیسک کمر شما را تحریک کند. به عنوان مثال، راه رفتن با گام های بلند و طولانی مدت فشار بیش تری به فتق دیسک شما وارد می کند که ممکن است علائم کمر درد شما را تشدید کند.
در این جا نحوه راه رفتن با فرم مناسب آورده شده است:
- پاهایتان را با نوک انگشتانتان روی زمین نگذارید. روی وسط پا و پاشنه خود فرود بیایید، سپس انگشتان پا را روی زمین بگذارید و فشار وارد کنید و راه بروید. این کار قدم های شما را کوتاه می کند زیرا حرکت دادن پا وقتی که از بدن شما دور باشد سخت است.
- آهسته راه بروید. سرعت پایین اغلب به معنی گام های کوتاه تر است. یک راهنمایی ساده این است که شما باید در حین راه رفتن بتوانید مکالمه خود را ادامه دهید.
- راست و مستقیم بمانید. سر و شانه های خود را صاف نگه دارید، و سعی کنید روی نقطه ای دور در مقابلتان تمرکز کنید.
- شکم خود را داخل بدهید. هنگام راه رفتن، شکم خود را کمی به سمت بدن خود بکشید. نفس عمیق بکشید و راحت قدم بردارید، در غیر این صورت نمی توانید شکمتان را داخل بدهید.
- از دویدن یا دو با قدم آهسته خودداری کنید. دویدن و دو با قدم آهسته می تواند فشار داخل دیسک را افزایش دهد و باعث بدتر شدن وضعیت فتق دیسک می شود.
8-درمان هایی غیر از عمل جراحی
مراقبت از خود: در اغلب موارد، درد ناشی از دیسک، در عرض چند روز بهبود می یابد و در عرض 4 تا 6 هفته به طور کامل خوب می شود. محدود کردن فعالیت شما، یخ درمانی، گرما درمانی و مصرف داروهای مرتبط به بهبودی شما کمک خواهد کرد.
دارو: پزشک ممکن است داروهای ضد درد، داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی، آرام بخشهای عضلانی و استروئیدها را برای شما تجویز کند. برای کاهش التهاب و تسکین درد، از داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی مانند آسپرین، ناپروکسن و ایبوپروفن استفاده می شود. داروهای ضد درد مانند استامینوفن می تواند درد را کاهش دهد اما اثر ضد التهابی ندارد. استفاده طولانی مدت از داروهای ضد درد ممکن است باعث زخم معده و همچنین بروز مشکلات کلیه و کبد شود.
تزریق استروئید: این روش با فلوئوروسکوپی اشعه ایکس انجام می شود. کورتیکواستروئیدها و بی حسی به فضای اپیدورال ستون فقرات برای کاهش ورم و التهاب، تزریق می شود. در ۵۰ درصد از بیماران، پس از تزریق، درد کاهش می یابد. مدت زمان تسکین درد متفاوت است ممکن است هفته ها یا سالها طول بکشد. تزریقات باید در کنار فیزیوتراپی و ورزش در خانه برای اثر بخشی بیشتر، انجام شود.
فیزیوتراپی: هدف فیزیوتراپی، بازگشت شما به فعالیت های عادی روزمره است. درمانگر، روی عضلات و ماهیچه های شما کار می کند تا تقویت شوند. ورزش و تمرینات قدرتی، عناصر کلیدی برای درمان شما هستند.
درمان های جامع: برخی از بیماران برای بهبود و تسکین درد، از طب سوزنی، تغییرات رژیم غذایی و مدیتیشن استفاده می کنند.
حتما بخوانید: 5 تا از جدیدترین روش های علمی درمان طبیعی-گیاهی دیسک کمر
9- عمل جراحی (اگر روشهای بالا موثر نبود)
اگر با درمان هایی که ذکر شد بهبود نیافتید، عمل جراحی می تواند آخرین گزینه باشد. اگر پاهای شما ضعیف و بی حس شده باشد، عمل جراحی توصیه می شود.
جراحی با لیزر و میکروسکوپ (بهترین روش): در این روش، جراح ۲ الی ۵ سانتی متر پوست را باز می کند. برای دستیابی به دیسک آسیب دیده، مهره ها را کنار می زند و قسمتی از استخوان را برمی دارد. بخشی از دیسک که اعصاب فقرات شما را لمس کرده و باعث درد می شود را با ابزارهای خاص برمی دارد. حدود 80-85٪ از بیماران به طور موفقیت آمیز بهبود می یابند و در مدت 6 هفته به زندگی عادی خود بازمی گردند.
هیچ تضمینی وجود ندارد که تمام اطلاعات فوق به شما کمک کند تا از بروز هر گونه علائم مرتبط با فتق دیسک ممانعت کنید. اما اگر هنگام بلند کردن اجسام، نشستن و راه رفتن به وضعیت خود توجه و دقت کنید ممکن است کمر درد شما به طرز چشمگیری تسکین پیدا کند.
1 دیدگاه. همین الان خارج شوید
بسیار عالی