گیاهی است علفی، پایا و از تیره پروانه واران و همدسته شبدرها که ارتفاع آن تا یک متر می رسد. دارای ساقه های بلند و برگچه های نازک، نوک تیز و بیضی شکل. گل هایش غالباً بنفش، کوچک یا گاهی زردرنگ است و به شکل سیر، میوه «یونجه» مانند صدف بوده و دانه داخل میوه مانند لوبیا ولی کوچک تر از آن است.
یونجه ریشه ای بسیار عمیق دارد که تا 3 متر به عمق زمین نفوذ می کند، در نتیجه ویتامین ها و مواد معدنی را از خاک تهیه می کند. این گیاه از علف های خوب مراتع است و بهترین نوع آن سبز املس (نرم) است. این گیاه در اکثر نقاط جهان رشد می کند و به صورت وحشی در بعضی نواحی معتدل آسیا و شمال آفریقا می روید.
حتما بخوانید: 15 تا از خواص و مضرات ثابت شده عرق یونجه که شما را شگفت زده میکند
طبیعت یونجه
مزاج یونجه تازه گرم و تر و خشک آن، گرم و خشک است و قوتش تا 5 سال باقی می ماند.
مواد مغذی
- ویتامین های ضروری A، C، D، E، K
- حاوی طیف کامل ویتامین B
- مس
- فولات
- منگنز
- تیامین
- آهن
- منیزیم
- ریبوفلاوین
- نیاسین
- بیوتین
- اسید فولیک
- پتاسیم
- فسفر
- کلروفیل
- اسیدهای آمینه
- پروتئین (یونجه دارای حدود ۲۰%پروتئین می باشد)
خواص ثابت شده یونجه
1-درمان سرطان پستان
یونجه حاوی فیتواستروژن و ترکیبات گیاهی است که به افزایش سطح استروژن کمک میکند ؛ مطالعات نشان می دهد که این ترکیبات خطر مرگ و عود بیماران مبتلا به سرطان پستان را کاهش می دهد.
2- کاهش عوارض یائسگی
یونجه با افزایش ترشح استروژن در کاهش عوارض یائسگی و خونریزی بیش از حد کمک می کند. مصرف این گیاه می تواند تعرق شبانه و گرگرفتگی ناشی از یائسگی را کاهش دهد.
حتما بخوانید: آیا واقعا عرق یونجه برای چاقی مفید است؟ نتایج تحقیقات جدید را بخوانید!
3- براق و درخشان کردن موها
ویتامین ها و هورمون های تشکیل دهنده گیاه یونجه گردش خون را افزایش می دهد و آنتی اکسیدان ها را برای فولیکول های مو فراهم می کند. و محکم و سالم بودن مو را تضمین می کند. مواد مغذی دیگر نیز در بهبود و درمان ریزش مو بسیار عالی هستند یکی دیگر از مواد مغذی مفید موجود در یونجه، سیلیس است که باعث رشد موهای سالمتر می شود.
4- بهبود وضعیت پوست
جوانه یونجه یک آبرسان طبیعی پوست است که با افزایش رطوبت پوست به رفع چین و چروک صورت کمک می کند.مقادیر بالای ویتامین A و ویتامین C موجود در جوانه یونجه به افزایش سنتز کلاژن در پوست کمک کرده و با کاهش چین و چروک به جوان سازی پوست صورت کمک می کنند.
همچنین جوانه یونجه به دلیل مقادیر بالای رطوبت که دارد به آبرسانی پوست صورت کمک کرده و خشکی آن را درمان می کند. مقادیر بالای کلروفیل موجود در جوانه یونجه به سم زدایی و پاک سازی پوست صورت کمک کرده و خطر ابتلا به آکنه و جوش صورت را کاهش می دهد.
5- درمان مشکلات گوارشی
این گیاه حاوی هشت آنزیم است که هضم کلی را ترمیم می کنند همچنین، از آنجایی که به خانواده بنشن تعلق دارد، محتوای فیبر آن به طور طبیعی سیستم گوارش را تسهیل می کند بسیاری از مشکلات دستگاه گوارش با مصرف یونجه برطرف می شود.
پیشگیری از ابتلا به زخم معده، ورم معده، نفخ، سوء هاضمه، تهوع با مصرف یونجه امکان پذیر است یونجه سرشار است از فیبر است و بنابراین برای درمان یبوست هم بسیار مفید است.
6- انعقاد خون
این گیاه به واسطه ویتامین K موجود به انعقاد خون کمک میکند.
حتما بخوانید: مضرات و فواید نعناع فلفلی + نکات مهمی که باید بدانید (تحقیقات جدید)
7- درمان دیابت
جوانه یونجه به دلیل توانایی در کاهش سطح قند خون، به عنوان یک داروی طبیعی برای درمان دیابت نوع 2 عمل می کند.
8- درمان کمخونی
جوانه یونجه به دلیل مقادیر قابل توجه آهن، مس، کلروفیل و ویتامین K که دارد به افزایش تولید گلبول های قرمز خون کمک کرده و کم خونی یا آنمی را درمان می کند.
9- کاهش بیماری قلبی
تصلب شرائین ممکن است منجر به بیماری های قلبی شود. یونجه می تواند از تصلب شرائین پیشگیری کند و موجب کاهش بیماری های قلبی شود. یونجه به عنوان یک رقیق کننده خون نیز در نظر گرفته می شود.
10- جلوگیری از روماتیسم و مسمومیت
یونجه به دلیل داشتن مواد مغذی ضروری دارای خواص ضد روماتیسمی می باشد. استفاده از یونجه می تواند از سنگ های کلیه، ورم، سنگ مثانه، آرتروز، آرتریت، مسمومیت ناشی از فلزات سمی، زخم های واریسی و غیره پیشگیری کند.
11- مفید برای استخوان بندی کودکان و پیشگیری از پوکی استخوان
بونجه محتوای ویتامین K بالا در یونجه مناسب سلامت استخوان است. بدن انسان نیاز به ویتامین K دارد تا از کلسیم به درستی استفاده کند.یونجه همچنین دارویی است که می تواند شما را در برابر پوکی استخوان محافظت کند.
12- قاعده آور و درمان سندروم پیش از قاعدگی
فیتواستروژن های موجود در جوانه یونجه باعث تنظیم ترشح هورمون استروژن در شده و علائم سندروم پیش از قاعدگی را در زنان کاهش می دهد.
13- درمان لاغری
یونجه تاثیر خوبی بر اشتها دارد و موجب چاق شدن افراد لاغر میشودو از سوی دیگر عرق یونجه برای چاقی صورت استفاده میشود.
حتما بخوانید: 16 کاری که برای سالم ماندن در تمام طول زندگی باید انجام دهید!
طرزاستفاده یونجه و خواص آن
1-دمنوش
مقداری یونجه خشک را درون آب ریخته و اجازه میدهیم تا حجم آب نصف شود سپس با مقداری عسل میل کنید. این دمنوش خواص بیشماری دارد:
- پاک سازی دستگاه گوارش و درمان یبوست
- کاهش کلسترول بد خون و تصفیه خون
- تقویت سیستم ایمنی بدن
- درمان درد نرمی استخوان (بهره مندی از ویتامین A )
- درمان شب کوری
- درمان خونریزی های شدید قاعدگی
- افزایش میزان ادرار می شود و سم زدایی و پاکسازی بدن
- کاهش وزن
- درمان مناسبی برای مبتلایان به فشار خون بالا
- مبارزه روز با رومانیسم و آرتریت
2- عرق یونجه (روزانه یک فنجان بعد از صبحانه)
- معالج رعشه و ناراحتی های عصبی
- چاق کننده
- نیروبخش
- کاهش قند خون
- ضد شبکوری
- درمان نرمی استخوان
- تصفیه خون
- نرم کننده سینه
- قابض
- ازدیاد شیر مادران
- قاعده آور
- موثر در ترک اعتیاد
- دارای ویتامین آ و ب
3- جوانه یونجه
جوانه یونجه یکی از پرخاصیت ترین سبزی های خوراکیست که اغلب متخصصین پوست به استفاده مداوم این سبزی تاکید میکنند.این سبزی نیاز روزانه به آهن را تامین میکند و با ماد مغذی موجود در آن از پیری پوست جلوگیری میکند. مطالعات نشان داده است جوانه یونجه در تنظیم اشتها و دفع مواد زائد و سموم از بدن بسیار موثر است.
همچنین جوانه یونجه به دلیل آنکه حاوی ماده ایزوفلاونوئید است، مانع تشکیل رادیکالهای آزاد در بدن می شود، به این ترتیب به همراه ویتامینهای موجود با ساخت بافت پروتئینی در پوست از ایجاد لک در پوستهای در معرض نور آفتاب پیشگیری می کند.
طب باستانی و استفاده از یونجه
طب سنتی چینی از برگ یونجه برای از بین بردن زخم ها و تحریک اشتها استفاده کرده است. داروهای آیورودای بومی از آن برای بهبود تولید سلول های خون و آرتریت، احتباس آب و زخم ها استفاده کرده است.
در قرن شانزدهم، استعمارگران اسپانیا از یونجه به عنوان غذا برای اسب خود استفاده کردند. آنها معتقد بودند که گیاه یونجه غذای بهتر از چمن است. بومیان آمریکایی از دانه های آن به عنوان یک افزودنی مواد مغذی استفاده می کنند آنها همچنین برای توقف لخته شدن خون و درمان زردی از آن استفاده کردند.
حتما بخوانید: 38 تا از مقوی ترین و سالم ترین غذاها و نوشیدنیهای دنیا (طبق تحقیقات جدید)
آمریکایی ها از آن برای مبارزه با مشکلات قاعدگی، مشکلات ادراری و خشکی و شوره پوستی استفاده می کردند. علاوه بر این، گیاه پزشکان سالهای 1800 از گیاه یونجه برای درمان کم خونی، سوء هاضمه و دیسپپسی استفاده می کردند.
ترک اعتیاد با یونجه
در طب قدیم از یونجه برای ترک اعتیاد استفاده میشد. یونجه موجب ایجاد حس نفرت به موادمخدر میشد و فرد معتاد ترک میکرد
داروسازان سنتی هند یونجه تازه را خرد کرده 2 ماه در الکل خیسانده و بعد یک استکان آن را با مقداری آب موقع خماری به معتاد می خورانند و بعد دستور می دهند که از ماده مورد اعتیاد خود استفاده کند. محلول الکلی یونجه به علت داشتن ماده صابونی (ساپونین) شخص را ناراحت کرده و نسبت به ماده مورد اعتیاد متنفر و بیزار می سازد و تا مدتی زیاد از آن بدش می آید.
عوارض جانبی مصرف یونجه
- یونجه منبع استروژن است بنابراین مصرف این گیاه بیش از حد، ممکن است عوارضی برای زنان باردار ایجاد کند. همچنین به دلیل رشد در محیط مرطوب ممکن است محیط مناسبی برای رشدبرخی باکتریها باشد بنا ابراین توصیه میشود از مصرف این گیاه در زمان بارداری و شیردهی خودداری کنید.
- در مورد بیماری های سیستم ایمنی بدن مانند مولتیپل اسکلروز (MS)، لوپوس، آرتریت روماتوئید (RA) یا سایر شرایط: یونجه ممکن است سبب شود که سیستم ایمنی بدن فعال تر شود و این می تواند علائم را افزایش دهد.
- یونجه ممکن است سطح قند خون را کاهش دهد.اگر دچار دیابت هستید و یونجه مصرف می کنید، سطح قند خون خود را دقیقا کنترل کنید.
- استفاده از یونجه برای افرادی که پیوند کلیه انجام داده اند مناسب نیست و ممکن است ردپیوند اتفاق بیفتد.
- جوانه ها و از جمله جوانه یونجه به دلیل اینکه در محیط مرطوب رشد می کند، ممکن است حاوی باکتری های بیماری زا مانند E.coli باشد به همین دلیل توصیه می شود که نوزادان و کودکان از مصرف جوانه ها خودداری کنند.
ویدیوی کوتاه درباره خواص یونجه
2 دیدگاه. همین الان خارج شوید
با توجه به اینکه یونجه حاوی فیتواستروژن است،برای سرطان سینه her2 مثبت مضر نیست؟!
بسیار عالی بود