دراین مقاله سعی برآن داریم تا به معرفی گیاه بابونه، خواص مضرات و شیوه استفاده از آن با کمک تحقیقات علمی بپردازیم.
بابونه چیست؟
- بابونه (Chamomile) یک گیاه یکساله است که ارتفاع آن حدود 30 سانتیمتر است.
- این گیاه از خانواده ی کاسنیان است.
- بابونه در دونوع بابونه وحشی و بابونه باغی است.
- بابونه گیاهی دائمی و کوچک با بویی معطر است که معمولا درتابستان رشد میکند. گلبرگ های گل بابونه به رنگ سفید در اطراف و گل های زرد در قسمت وسط قرار دارند.
ماده اثربخش بابونه
گل بابونه حاوی آنتی اکسیدان های گروه ترپنوئید است که شامل کامازولن و مشتقات استیلن میشوند. همچنین به ترکیبات مختلف فنولیک، در درجهی اول فلاونوئیدهایی نظیر آپیجنین، کوئرستین، پاتولتین، و همچنین گلوکوزیدهای گوناگون اشاره کرد. تمام این ترکیبات موجب مبارزه با رادیکال های آزاد میشود و از التهاب ناشی از جهش های سلولی جلوگیری میکند این آنتی اکسیدان ها بر خلق وخو، کاهش درد، تامین سلامت پوست ومو و بهبود کیفیت بینایی موثر است در ادامه به بررسی جامع گیاه مفید و شیوه های مصرف آن خواهیم پرداخت.
استفاده از بابونه در طول تاریخ
بابونه از زمان رم باستان به دلیل خواص دارویی خود ازجمله ضداسپاسم، مسکن در درمان بیماری های گوارشی و رماتیسمی شناخته شده است. چای بابونه برای درمان عفونت های کرم انگلی و بعنوان رنگ مو و نرم کننده استفاده شده است.
بابونه برای شست و شوی زخم ها و جراحات پوستی وبهبودی آن استفاده میشود. همچنین گزارش شده است که بابونه دارای خواص ضدالتهاب، ضدباکتری، مرطوب کننده و دئودورانت است. فرمولاسیون های مختلف بابونه برای درمان کولیک، سیستیت، تب، نفخ و استفراغ استفاده شده است.
خواص گیاه بابونه (علمی ثابت شده)
1-کاهش استرس
گیاه بابونه با رایحه بی نظیرش موجب کاهش استرس و اضطراب و دارای خواص ضدافسردگیست. رایحهی بابونه مستقیما به مغز میرسد و به عنوان یک محرک هیجانی عمل میکند. متخصصین طب سنتی بر استفاده از رایحه بابونه به هر شکل برای کاهش استرس، اضطراب و بیخوابی های مزمن تاکید میکند. از دیگر خواص این گیاه معجزه گر کاهش سردردهای تنشی و میگرن و بهبود افسردگی پس از زایمان است. روشهای تکمیلی کاهش استرس در اینجا
2-درمان بیماری های گوارشی
بابونه دارای تاثیرات آرامبخشی زیادی است و از آنجایی که دستگاه گوارش و مغز مستقیما باهم در ارتباط هستند ایجاد احساس آرامش در مغز بهبود عملکرد دستگاه گوارشی را به ارمغان می آورد. گل بابونه برای تمامی بیماری های زیر مفید بوده و عملکرد دستگاه گوارش را بهبود میبخشد.
- نفخ
- کاهش علائم رفلاکس اسید
- سو هاضمه
- اسهال
- بی اشتهایی
- بیماری سفر
- حالت تهوع و استفراغ
- کوتاه شدن دورهی ابتلا به اسهال و کولیک در کودکان
- کاهش اسپاسم، گرفتگی، یبوست، و سایر دردهای معده (به واسطه ترکیبات آنودین)
- کاهش دردهای ناشی از سندروم نشتی روده و سندروم روده تحریک پذیر
همچنین طبق جدیدترین تحقیقات انجام شده بابونه در پیشگیری از ایجاد زخم معده بسیار موثر بوده ک این ناشی از کاهش ترشح اسید معده است. درد معده دارید؟ این مطلب را بخوانید!
3-کاهش درد
بابونه به آسپرین گیاهی معروف است. این گیاه خاصیت زیادی در کاهش درد و التهاب دارد از همین رو از عصاره این گیاه در پمادهای ترمیم کننده پوست، لوسیون های حمام و خمیردندان ها استفاده میشود.همچنین خاصیت ضد درد این گیاه در کاهش درد های ناشی از آرتروز، جراحات، دردهای عضلانی، کاهش تب استفاده میشود. در زمان های قدیم از چای بابونه زمان های زایمان به زنان داده میشد که موجب آرامش ذهن زنان و زایمان راحتتر میشد.
4-پیشگیری از سرطان
بابونه حاوی آنتیاکسیدانی به نام آپیجنین است؛ این آنتیاکسیدانها اجزای زیستفعالی (بیواکتیو) هستند که ظاهرا به مبارزه علیه سرطانهای پوست، پروستات، پستان، و تخمدان کمک میکنند.
5-کاهش احتقان
بابونه با کاهش التهاب غشای مخاطی بینی و دهان در درمان سرماخوردگی ، آنفولانزا و عفونت سینوس ها بسیار موثر است. استنشاق بخار بابونه، چای بابونه و روغن بابونه موجب بهبود احتقان میشود. بهترین روشهای درمان احتقان در اینجا
6-کاهش قندخون
طبق تحقیقات انجام شده بابونه موجب کنتل ترشح انسولین از پانکراس میشود و در طولانی مدت موجب کنترل قندخون میشود. بهترین روشهای کاهش قند خون در اینجا
7-بهبود وضعیت پوست ومو
- بابونه دارای خوص ضد میکروبی قوی است که با ازبین بردن پاتوژن های پوست التهاب پوست را کاهش میدهد که این مورد در درمان پسوزیاریس و اگزما بسیار موفق عمل میکند.
- فلاونوئیدها و روغنهای طبیعی موجود در بابونه به زیر سطح پوست، لایههای عمیقتر پوست، نفوذ میکند و موجب التیام زخمها، جراحات، نقرس، ناراحتیهای پوستی، کبودیها و سوختگیها میشود.
- همچنین از بابونه برای درمان جای جوش های آبله مرغان استفاده میشود.
- ترکیبات شیمیایی موجود در بابونه میتوانند موجب تقویت موها شوند وموجب بهبود شوره سر میشود و موجب نرمی و لطافت مو میشود.
- چای بابونه منبع فوقالعادهای از آنتیاکسیدانهاست و از پوست در برابر آسیبهای ناشی از رادیکالهای آزاد محافظت میکند.
- بابونه روند ترمیم سلولها و بافتها را تسریع میکند و میتواند منافذ پوست را تنگتر کند و از سرعت پیرشدن پوست بکاهد.
دیگر خواص بابونه (از نظر طب سنتی-ثابت نشده از نظرعلمی)
1-بابونه با خواص ضدعفونی کنندگی خود باعث نابودی کرم های داخل روده میشود وموجب از بین رفتن انگل های روده میشود.
2- مصرف بابونه به طور مستمر به کاهش دردهای روماتیسمی و از بین رفتن برخی علایم شدید این بیماری منجر شده است.
3-یکی از خواص بابونه تقویت قوای جنسی است.
4-گیاه بابونه با خاصیت ضد التهابی و ضد درد خود موجب بهبود زخم هموروئید میشود.
5-بابونه منبع بزرگی از فلاونوئیدها را در خود جای داده است و این ترکیب از سیستم قلبی و عروقی محافظت می کند.
6-مشکلات حرکتی و ماهیچه ای چه ناشی از کهولت سن باشد چه به خاطر آسیب های فیزیکی و ضربه های پیش آمده میتوانند با کمک بابونه مخصوصا روغن بابونه درمان شوند.
7- بابونه دارای خواص دیورتیک است که برای سالم سازی دستگاه ادراری بسیار مفید است. بابونه قدرت گردش خون در تمام قسمتهای دستگاه ادراری را افزایش می دهد و منجر به پاکسازی این اندام میشود.
8-همچنین بابونه ب تسکین دردهای ناشی از قاعدگی وسندروم پیش از قاعدگی کمک زیادی میکند.
نحوه استفاده از بابونه
1-عرق بابونه
عرق بابونه را از گلهای این گیاه در فصل گلدهی تهیه میکنند. این عرق دارای خواص درمانی بسیاری بوده، طبع آن گرم و خشک است.
2-چای بابونه
- قوری چای خود را با ریختن آب جوش به داخل آن و سپس چند تکه سیب گرم کنید و آن را با یک قاشق چوبی له کنید.
- برخی از گل های بابونه را به آب جوش اضافه کنید.
- روی قوری را بپوشانید و آن را به مدت چند دقیقه رها کنید.
- چای را صاف کنید و مقداری از آب لیمو یا عسل را برای اضافه کردن طعم و مزه اضافه کنید.
- مصرف یک فنجان چای بابونه معطر می تواند یکی از بهترین چیزهایی باشد که می توانید برای خود انجام دهید.
3-ماسک صورت بابونه
- یک فنجان چای بابونه درست کنید و دو قاشق سوپ خوری چای و یک قاشق سوپ خوری شیر و مقداری از زردچوبه را داخل کاسه اضافه وخوب مخلوط کنید.
- از مخلوط برای ماساژ دادن روی صورت و گردن خود استفاده کنید و بعد از 5 دقیقه با آب ولرم بشویید.
4-ماسک موی بابونه
- ابتدا 2 لیوان آب را گرم کنید، حالا به ازای هر یک لیوان یک قاشق غذاخوری و اگر از چای بابونه کیسه ای استفاده می کنید به ازای هر یک لیوان 2 عدد چای کیسه ای لازم دارید، چای بابونه را دم کنید.
- بعد از 5 دقیقه که چای دم کشید آن را در محیط اتاق قرار دهید تا خنک شود، می توانید ماسک را استفاده کنید یا در یخچال قرار دهید، سرما باعث می شود اثر بخشی ماسک بهتر شود.
- می توانید مخلوط چای بابونه را در یک بطری آب پاش بریزید و روی موهایتان بپاشید و یا مستقیما روی موهایتان بریزید. زمانی که موها کاملا به چای بابونه آغشته شدند پوست سرتان را ماساژ دهید سپس با کلاه حمام آنها را بپوشانید و اجازه دهید 20-30 دقیقه روی موهایتان بماند، سپس با آب سرد موهایتان را آبکشی کنید، و از نرم کننده و شامپوی مورد علاقه خود استفاده کنید.
میزان مصرف توصیه شده ی بابونه چقدر است؟
بابونه در شرایط مختلف بعنوان چای و بعنوان کرم های موضعی مورد استفاده قرار میگیرد. دوزهای معمول خوراکی 9 تا 15 گرم برروز میباشد. برای غرغره کردن، از 8 گرم گل بابونه در 1000 میلی لیتر آب استفاده شود.
توجه: کسانیکه به گرده گل و گیاه آلرژی دارند، نباید از بابونه استفاده کنند.
مصرف در زمان بارداری و شیردهی
بعلت واکنش های نامطلوب ضعیف –مانند تاثیر بر چرخه ی قاعدگی، اثرات سقط جنین، محرک رحمی- از مصرف آن در بارداری اجتناب کنید. هیچ اطلاعات بالینی درمورد استفاده از بابونه در دوران شیردهی در دسترس نیست.
تداخلات
تداخلات احتمالی بابونه با وارفارین و سیکلوسپورین گزارش شده است. به دلیل اینکه وارفارین خاصیت رقیق کننده خون دارد و از ایجاد لخته های خونی جلوگیری می کند، مصرف بابونه در دوره مصرف این دارو می تواند باعث بروز عوارض جانبی خطرناک و خونریزی داخلی شود. هیچ تداخلاتی ناشی از خواص اثرات آرام بخش و ضداسپاسم بابونه گزارش نشده است.
اگر داروهایی را بصورت منظم مصرف میکنید، قبل از مصرف مکمل های بابونه حتما با پزشک مشورت کنید. بابونه میتواند با داروهای آرام بخش، رقیق کننده های خون، داروهای ضد پلاکت، آسپرین، مسکن های NSAID مانند ایبوپروفن، ناپروکسن و دیگر داروها تداخل داشته باشد. بابونه همچنین میتواند با مکمل هایی مانند جینکوبیلوبا، سیر، ساوپالمتو، داروی St. Johns wort و والرین تداخل داشته باشد.
عوارض جانبی بابونه
استفاده از چای و عصاره ی بابونه موجب شوک آنافیلاکتیک، درماتیت تماسی و دیگر واکنش های آلرژیک سخت میشود. افرادی که به گل مینا، گل داوودی و دیگر اعضای خانواده گیاهان کاسنیان آلرژی دارند، نباید از بابونه استفاده کنند.
بسیاری از کارشناسان میگویند که بابونه بی خطر است. این موجب خواب آلودگی و در مقادیرمصرف زیاد موجب استفراغ میشود. همچنین همانطور که در بالا گفته شد، موجب واکنش های آلرژیک افرادی میشود که به این نوع گیاهان و خانواده ی آنها حساسیت دارند، اگرچه این واکنش ها بسیار نادر هستند. کرم های پوست حاوی بابونه میتوانند موجب اگزمای آلرژیک و تحریک چشم شوند. تاثیرات طولانی مدت بابونه شناخته شده نیست.
درصورت داشتن هرگونه مشکل سلامتی، قبل از مصرف بابونه حتما با پزشک مشورت کنید. بابونه حاوی مقدار کمی کومارین است که در مقادیر مصرف بالا و در زمان طولانی، اثر کمی روی رقیق شدگی خون دارد. قبل از عمل جراحی، بابونه را به مدت 2 هفته مصرف نکنید چون ممکن است با داروهای بیهوشی تداخل داشته باشد.
بدلیل نبود شواهد کافی درمورد ایمنی طولانی مدت بابونه، مصرف این گیاه برای زنان باردار و شیرده توصیه نمیشود. قبل از دادن بابونه به کودکان و بچه ها، با متخصص اطفال مشورت کنید.
1 دیدگاه. همین الان خارج شوید
سلام : من پس از مصرف چای بابونه به ریفلاکس معده دچار شده ام ، برای خنثی کردن اثر بابونه ، باید چه چیزی مصرف کنم؟
متشکرم .